Review Samsung Gear Sport: smartwatch voor de sportieveling

Review Samsung Gear Sport: smartwatch voor de sportieveling

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Gear Sport

De Samsung Gear Sport is het vervolg op de Samsung Gear S3 (Classic en Frontier), althans een combinatie van beide, want het richt zich overduidelijk op de sportieve medemens. Dit is aan zowel de hardware als de software te zien. Deze wearable kost € 349,99 maar is hij dat ook waard?

[readmore articles="191629"]

Samsung Gear Sport - review

Design 

De Samsung Gear S2 en S3 kwamen op de markt in een klassieke en sportieve uitvoering. De Samsung Gear Sport gooit het helemaal over de sportieve boeg, er valt dus dit keer niets te kiezen. De smartwatch vertoont wel veel gelijkenissen met de Gear S3 Frontier maar heeft een draairing zonder indicatie van minuten, een meer minimalistische behuizing en is een stuk minder groot. De Gear S3 is relatief groot, gelukkig is deze Sport een stuk bescheidener.

Het meegeleverde zwarte bandje (maat L) is van rubber. Dit bandje heeft een normale aansluiting die prima werkt. In de doos zit ook nog een bandje met de maat S, voor de kleinere pols. De Gear Sport is naast zwart ook leverbaar in de kleur blauw. Het geheel weegt 50 gram en is daarmee 7 gram lichter dan de S3. Het horloge is ook dunner, 11.6mm ten opzichte van 12.9mm voor de S3. De diameter van de horlogekast is 42.9mm.

Het geheel voelt erg solide aan en ziet er goed uit, zonder al te fors over te komen. Zelfs op mijn dunne polsen. Het design is verder praktisch maar springt in de massa er niet uit. Het design is dus niet erg opvallend.

Scherm en bediening

Het AMOLED-scherm heeft een diagonaal van 1,2 inch met een resolutie van 360 x 360 wat resulteert in 302ppi. De kast is van metaal met aan de zijkant twee knoppen. De onderste wordt gebruikt om de lijst met apps te starten. Met de tweede kun je terug naar het hoofdscherm, of de bovenliggende pagina/menu-item openen. Daarnaast springt het AMOLED-scherm (Always On) er weer uit, zoals we dat gewend zijn van deze fabrikant en is het goed af te lezen bij verschillende lichtomstandigheden.

Op de kast ligt de bekende draairing die het navigeren tussen apps, widgets en notificaties erg makkelijk maakt. De bediening hiervan is erg fijn. Het is dan ook weer behoorlijk wennen om terug te gaan naar een smartwatch die dit niet heeft... Wel een gemis is het kunnen selecteren via de draairing. Hiervoor moet je nog op het scherm tikken.

De notificaties op de Gear Watch worden anders weergegeven dan op een Android Wear-smartwatch. Ze zijn op het scherm te zien als je met de draairing naar links draait. Je kunt per app kiezen of je de notificaties wilt zien en aangeven of ze getoond worden als je je smartphone gebruikt. Het tonen van de notificaties werkt erg goed evenals de bijbehorende trilling. Het is ook voor een aantal meldingen mogelijk om erop te reageren of een actie te starten.

Naar rechts draaien toont verschillende widgets die je zelf kunt instellen. Standaard zijn er verschillende widgets met data over verbrande calorieën, het aantal stappen, je hartslag en meer. Er is ook een widget om meteen een workout te starten of om je muziek te bedienen. Verder zijn er ook widgets van apps van derden.

Samsung Gear Sport - review

Prestaties en accuduur

Tijdens de testperiode heeft de Gear Sport erg goed gepresteerd. De Exynos 7270-chipset geklokt op 1GHz, samen met 768MB werkgeheugen zijn ruim voldoende voor het dagelijks gebruik. Ik heb geen haperingen opgemerkt. Ook het 4GB intern geheugen is voldoende. Daarnaast is de ingebouwde GPS-chip om je workouts mee vast te leggen een uitkomst als je je smartphone thuis wilt laten tijdens het sporten.

De Gear Sport beschikt ook over automatische activiteitenherkenning zodat ze herkennen wat je aan het doen bent, zoals wandelen, fietsen of langdurig achter je bureau zitten. Bij de laatste krijg je handige reminders om wat rek- en strekoefeningen te doen. Verder is er hartslagsensor die continu meet. In combinatie met de Samsung Health-app krijg je dagelijks een mooi overzicht met activiteiten en kun je natuurlijk gezondheids- en fitnessdoelen instellen. Zowel de GPS-chip in combinatie met automatische activiteitenherkenning en de hartslagsensor presteren goed.

De Gear Sport is waterbestendig met een classificering van 5ATM, wat inhoudt dat deze gebruikt kan worden bij het zwemmen aan de oppervlakte of het douchen, zonder dat daarbij te grote temperatuursverschillen optreden. Samsung heeft bij dit horloge dan ook de focus gelegd op het zwemmen in zwembaden of in de zee en is hiervoor de samenwerking aangegaan met zwemmerk Speedo, bekend van de te strakke zwembroeken. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide workout-tracker voor tijdens het zwemmen. Er is ook een Water Lock-modus die verschillende opties uitschakelt zodat je deze niet per ongeluk start.

De accuduur (300mAh) is goed vergeleken met diverse Android Wear-smartwatches die ik heb getest. De Gear gaat ruim 1,5 dag mee en is draadloos op te laden met de lader die in de doos wordt meegeleverd. Daarnaast is er nog Power Saving-modus mocht je in de problemen komen. De Watch Only-modus zorgt er zelfs voor dat het horloge meer dan 20 dagen meegaat op een acculading. Je ziet dan wel alleen de tijd, geen notificaties en dat is nou net niet de bedoeling van een smartwatch. De modus is misschien handig als je voor langere tijd buiten het bereik van een stopcontact bent.

Samsung Gear Sport - review

Software 

Om de app te koppelen met je smartphone, moet je drie apps installeren: Gear S Plugin, Samsung Accessory Service en Samsung Gear. Dit kost even wat moeite en opslagruimte maar het is wel noodzakelijk. De Samsung Gear Sport is namelijk geen Android Wear-smartwatch en draait op Samsungs besturingssysteem Tizen. De Android Wear-app is hier dus geen vereiste. Apps installeren doe je vanuit de Samsung Gear-app op je smartphone. Android Wear 2.0-smartwatches hebben het voordeel dat ze de beschikking hebben over een 'eigen' Play Store, zodat je hiervoor niet afhankelijk bent van de smartphone.

Tizen 3.0 biedt steeds meer apps voor de gebruiker aan. Een aantal grote namen zijn Buienradar, KLM, Thuisbezorgd, Pathé en ParkMobile, maar ook de Under Armour-apps zoals Endomondo. Een mogelijk nadeel is ook het Samsung-ecosysteem. Samsung biedt namelijk een aantal voorgeïnstalleerde apps die niet verwijderd kunnen worden, en de beschikbaarheid van apps is nog altijd beperkt. De vraag is of je als gebruiker deze mist, aangezien de meeste apps toch nog gebruikt worden op de smartphone.

De Samsung Gear Sport heeft dus een aantal apps voorgeïnstalleerd zoals een hoogtemeter, Find My Phone en muziekspeler. Met de laatste app kan ook lokaal muziek afgespeeld worden, omdat offline muziek kan worden opgeslagen. Een nieuwe functie is de mogelijkheid om hem als afstandsbediening gebruiken voor een PowerPoint-presentatie of voor je Samsung Gear VR-headset. Daarnaast zijn er voldoende aanpasbare watchfaces beschikbaar die het mogelijk maken om je Gear Sport verder te personaliseren.

De Gear Sport werkt met Samsungtelefoons met Android 4.3 of hoger, met andere Androidtelefoons vanaf Android 4.4 en diverse iPhones.

Samsung Gear Sport - review

Conclusie

Ten opzichte van de Samsung Gear S2 en S3 biedt de Gear Sport weinig vernieuwing behalve de mogelijkheden voor zwemmers. Daarnaast is het design minimalistisch, voor sommigen misschien te basic. Gelukkig is het formaat wel een stuk kleiner dan dat van de S3 wat het draagcomfort kan verbeteren. De lagere adviesprijs ten opzichte van de S3 vind ik dan ook gerechtvaardigd.

Verder weer alle lof voor het mooie AMOLED-scherm dat erg goed afleesbaar is tijdens het hardlopen op verschillende tijdstippen. Ook op het gebied van prestaties en accuduur is er niets op de Gear Sport aan te merken.

Kortom, de Samsung Gear Sport is helemaal gericht op de sporter. Ben je dus op zoek naar een sportieve en praktische smartwatch die prima presteert en kun je leven met de voorgeïnstalleerde apps en het beperkte aantal Tizen-apps? Dan is de Gear Sport een prima smartwatch. Heb je geen sportschool-abonnement? Dan kun je deze horloge beter overslaan en kijken naar een klassieke smartwatch.

Positieve punten

+ AMOLED-scherm

+ Prestaties

+ Werkt met Android en iOS

Negatieve punten

- Onopvallend uiterlijk

- Beperkt aantal apps voor Tizen

Samsung Gear Sport kopen

De Gear Sport is verkrijgbaar in de kleur zwart en blauw voor een adviesprijs van € 349,99.

> De Samsung Gear Sport is voor € 349 te koop bij Coolblue hier aangeschaft worden

> De Samsung Gear Sport is voor € 339,95 te koop bij Belsimpel hier aangeschaft worden

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk