Review Samsung Gear S3: grote smartwatch maakt stappen

Review Samsung Gear S3: grote smartwatch maakt stappen

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Samsung Gear S3

Dit jaar werd in Berlijn de Samsung Gear S3 gelanceerd. Hierbij zien we twee varianten: de Classic en de Frontier. Deze eerste is bedoeld voor alledaags gebruikt, de Frontier is voor de actievere medemens. In deze review richten we ons op de Samsung Gear S3 Frontier, maar de specificaties zijn gelijk, het enige verschil zit dus in de looks van deze smartwatch. Daar beginnen we dan ook direct mee, is de Gear S3 eigenlijk nog wel een smartwatch?

[readmore articles="186464"]

Design en prestaties

De Samsung Gear S3 ziet er niet meer uit als een echte smartwatch. Misschien is dit model wel het dichtst bij een regulier horloge, zonder slimme functies. Het valt direct op dat de Gear S3 ook weer over een draairing beschikt, die we ook kennen van zijn voorganger, de Gear S2. Deze manier van bedienen ben ik de laatste weken nog meer gaan waarderen, het werk gewoon bijzonder prettig om op deze manier door de menu's te swipen of meldingen te bekijken. Er is op dit moment geen Android Wear-watch die dit kan, maar toch mis ik nog een klein, essentieel onderdeel. De bediening zou compleet zijn als er ook geselecteerd kan worden met de ring. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als je door de instellingen navigeert, de ring indrukken je naar het volgende menu brengt, maar dat is niet het geval. Toch ben ik erg te spreken over de bediening van de Gear S3.

Gear S3

Verder zien we twee functie-toetsen aan de zijkant die gebruikt kunnen worden om volledig terug te gaan naar het hoofdscherm, of de bovenliggende pagina/menu-item te openen. Deze knoppen heb ik niet bijster veel gebruikt, het navigeren ging vooral met de ring.

De Gear S3 Frontier is relatief groot, althans voor mijn bescheiden polsen. Dat vind ik persoonlijk dan ook direct een minpunt, naar mijn smaak is de watch te groot. Dit is niet in verhouding, maar dat heeft hier meer met mijn dunne polsen te maken. Verder merkte ik op dat het soms lastig was deze 'kast' onder een mouw te gebruiken, maar vooral om hem er weer uit te toveren op het moment dat er een melding was of ik ouderwets de tijd wilde zien. De diameter van de horlogekast is 46mm, hou daar dus rekening mee.

Er worden twee bandjes meegeleverd, een kleinere en één met een groter formaat. Alhoewel ik verwachtte dat de kleinere zeker groot genoeg zou zijn, heb ik dag 2 toch gewisseld naar de grotere, die net iets prettiger zit. Deze bandjes zijn 22 mm breed en kunnen eenvoudig vervangen worden door alternatieven via een handig schuif- en klik-systeem.

Het 1,2 inch-scherm met 360x360 pixels voldoet meer dan. Het AMOLED-scherm met zwarte achtergrond knalt van je pols af, een genot om mee te werken. Hier heeft Samsung het weer goed voor elkaar.

Qua prestaties heb ik mijn testperiode van ongeveer twee weken geen enkele hapering of andere vervelende zaken gemerkt. De S3 draait als een zonnetje op hardware-gebied.

Al met al ben ik niet ontevreden over het design van de Gear S3, alhoewel het formaat wel iets beschaafder had gemogen.

Gear S3

Software

Samsung heeft bij smartwatches gekozen voor een eigen besturingssysteem, TizenOS genaamd. Dit wordt al langer ontwikkeld, maar bij de lancering van de Gear S2 in 2015 kwam een grote, vernieuwde versie op de markt. Hierbij was toen nog veel werk te doen, vooral om grote apps zover te krijgen dat ze ook werkte op Tizen.

Bij de Gear S3 is Samsung alweer een stap verder en zien we veel grote apps die geïnstalleerd kunnen worden. Deze installatie gebeurt via de Samsung App Store, waarin allerlei grote en kleine apps te vinden zijn. Maar dat niet alleen, ook de selectie watchfaces wordt gelukkig steeds groter. Of het nu betaald of gratis is, voor ieder is er wel wat wils te vinden. De keuze is zeker nog niet zo groot als bij Android Wear, maar inmiddels is er wel voldoende keuzevrijheid.

De Gear S3 werkt met alle Android-smartphones samen die draaien op Android 4.4 of hoger, een verbetering voor Samsung. Voorheen waren de watches vaak alleen maar te gebruiken met Samsung-smartphones.

Ook al werkt de bediening goed, zijn er steeds meer apps beschikbaar, het installeren en gebruiken van apps werkt nog niet zo intuïtief als bij Android Wear. Er moet altijd handmatig een app geïnstalleerd worden via de appstore, waar deze bij Android Wear vaak automatisch meekomt met de app zelf. Hierbij heb je dus al standaard een selectie van geïnstalleerde apps op je smartphone, die direct compatible zijn met de watch. Dit zal - waarschijnlijk - nooit gaan veranderen bij Tizen, dus dat moet je voor lief nemen. Hierbij wil ik nog één laatste voorbeeld noemen over watchface-editors. Dit zijn vaak bijzondere populaire apps onder wearable-gebruikers en bij de S3 is dat niet anders. Hierbij moet er dus eerst uit de App Store van Samsung de watchface geïnstalleerd worden, om vervolgens zelf, handmatig de bijbehorende app te downloaden uit de Play Store. Dit zal voor een aantal gebruikers te omslachtig zijn, maar zoals aangegeven: je moet het ermee doen.

Toch ben ik niet ontevreden over Tizen, de software zit vrij goed in elkaar, waarbij er vooral een grote verbetering is doorgevoerd in S Health. Hiermee worden allerlei activiteiten gemeten, zoals het aantal gezette stappen, maar eventueel ook slaapduur- en kwaliteit. Daarbij kun je ook nog instellen dat er pro-actieve meldingen gegeven moeten worden als je te lang stil gezeten hebt, of bijvoorbeeld nog niet genoeg trappen hebt gelopen. Hierbij merkt de watch zelf op als je weer gaat bewegen of met een workout bezig bent.

S Health biedt ook opties voor mensen die sporten, dit kan bijgehouden worden door de slimme watch. Door de GPS-chip kan locatie-informatie achteraf gesynchroniseerd worden en de opslag biedt mogelijkheden om muziek offline op te slaan. Dit betekent dat bijvoorbeeld een smartphone om je hardloop-prestaties bij te houden niet meer nodig is.

Omdat ik regelmatig een stukje doe hardlopen, vind ik de GPS-chip erg prettig, hierdoor kan ik mijn smartphone thuis laten. De GPS-chip lijkt goed te werken, de route werd juist vastgelegd. Wat wel opviel is dat soms het eerste stukje niet helemaal goed gevolgd wordt, de route is niet helemaal rond, waarbij het start- en eindpunt wel altijd op dezelfde locatie is. Het lijkt er dus op dat de GPS-fix iets langer duurt dan zou moeten. Dit was overigens niet elke keer het geval, maar is wel twee keer voorgevallen.

Accu en handige functies

Accuduur was altijd wel een ding bij smartwatch. Behalve als je een Pebble had, was de accuduur één, soms twee dagen en dan was het wel ver afgelopen. Bij de Gear S3 is dat dit jaar een ander verhaal. Het was geen uitzondering dat ik drie, drie-en-een-halve dag haalde op één enkele acculading. Hierbij heb ik sync continu aanstaan, alsmede de optie om ook te syncen als Bluetooth niet beschikbaar is via de ingebouwde WiFi-chip. Daarbij levert de Gear S3 dus een behoorlijke prestatie. Hou er wel rekening mee dat het draadloos opladen wel even duurt, zo'n 2,5 uur.

Gear S3

Andere, handige functies die ik regelmatig gebruikt heb is handsfree bellen met de S3. Zodra je gebeld wordt, is het mogelijk op te nemen op de watch, waarna je een gesprek kunt voeren. Dit gebruikte ik vooral op het moment dat ik mijn telefoon niet direct in de buurt had, bijvoorbeeld op mijn bureau, maar toch niet te ver er vandaan was.

De hartslagmeter doet zijn werk ook goed en kan ingesteld worden om continu te meten. Dan zijn er bepaalde intervallen waar de hartslag gemeten wordt en alhoewel deze niet helemaal duidelijk waren qua tijd, krijg je toch een redelijk beeld van je hartslag gedurende de dag. De software weet vervolgens of je stil zat, of juist aan het bewegen was en categoriseert de metingen om vervolgens een samenvatting te geven.

Conclusie

De Gear S3 is groot, naar mijn persoonlijke smaak te groot met een 46mm horlogekast, maar toch ben ik erover te spreken. De smartwatch ziet er helemaal niet uit als een smartwatch en daar heeft Samsung goed werk geleverd. De uitbreiding van S Health ben ik erg over te spreken en ook de hartslagmeter lijkt zijn werk goed te doen. Het heldere AMOLED-scherm, daar ben ik nog steeds enthousiast over, vooral door de zwarte achtergronden komt deze goed tot zijn recht. De smartphone/smartwatch- integratie kan wel nog wat beter, maar of dat ooit gaat gebeuren....

Kortom, de Gear S3 is een bijzonder interessante smartwatch voor een prijs, want € 399 is niet goedkoop. Voor honderd euro minder zou ik hem iedereen aanraden, voor nu: heb je het geld 'liggen' en wil je een gewoon goede smartwatch, dan kun je het best voor de Gear S3 gaan.

+ Geschikt voor alle smartphones > Android 4.4

+ Stijlvol en goede bouwkwaliteit

+ AMOLEDscherm

+ Accuduur

+ Handsfree bellen

- Eigen ecosysteem, afhankelijk van Samsung

- Groot qua formaat

Samsung Gear S3 kopen

De Samsung Gear S3 kan besteld worden en heeft een adviesprijs van € 399. Dit geldt voor zowel de classic versie als door de ons getest Frontier.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk