Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsungs vouwbare telefoons zijn inmiddels toe aan de vierde generatie met de Galaxy Z Fold 4 en de Z Flip 4. Het merk zet de Fold in de markt als een "multitasking-krachtpatser", maar maakt hij die beloftes ook waar? Dit is de review van de Samsung Galaxy Z Fold 4.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Een nieuwe line-up vouwbare Samsung-telefoons staat klaar. Samsungs keuze om de Note-serie om te ruilen voor vouwbare schermen, is de juiste gebleken, dat bleek uit cijfers die eind vorig jaar zijn verschenen toen de Galaxy Z Fold 3 en de Z Flip 3 nog maar enkele maanden over de toonbank gingen. Het merk heeft ook grote verwachtingen van zijn foldables in de toekomst, dat mag duidelijk zijn.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 en de Z Flip 4 mogen dan wel hun vouwbare scherm delen, maar toch verschillen ze sterk van elkaar. De Flip is compact in je broekzak, hij is betaalbaarder en komt met hippe kleurencombinaties. Langs de andere kant lijkt Samsung met de Z Fold 4 meer op dat typische Note-publiek te mikken. Op zijn website omschrijft Samsung de telefoon als een "multitasking-krachtpatser" met zijn slimme software functies en het grote scherm.

En dan is er nog de prijs van de nieuwe toestellen. Als consument verwacht je misschien dat een product dat spiksplinternieuwe technologie predikt wel goedkoper wordt na vier generaties, maar dat is niet het geval met de Galaxy Z-telefoons. De Z Fold 4 kost nog steeds 1799 euro en de Z Flip 4 werd met zijn adviesprijs van 1099 euro zelfs 50 euro duurder. De wereldwijde inflatie is daarvoor wel de belangrijkste verklaring. Is de Samsung Galaxy Z Fold 4 zijn adviesprijs waard? Ontdek het in de review.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Samsung Galaxy Z Fold 3 Samsung Galaxy Z Fold 4
Behuizing: Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus
Afmetingen en gewicht: Dichtgevouwen: 158,2 x 67,1 x 16,0 mm  Opengevouwen: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm, 271 gram Dichtgevouwen:  155,1 x 67,1 x 15,8 mm Opengevouwen: 155,1 x 130,1 x 6,3mm, 263 gram
Hoofdscherm: 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (2208 x 1768 pixels), 22.5:18, 374 ppi, 120 Hz 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (2176 x 1812 pixels), 22.5:18, 374 ppi, 120 Hz
Coverscherm: 6,2 inch HD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2268 x 832 pixels), 24.5:9, 387 ppi, 60/120 Hz 6,2 inch HD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2316 x 904 pixels), 23.1:9, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888 Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen: 12 GB 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB + 512 GB (UFS3.1) 256 GB + 512 GB + 1 TB (UFS3.1)
Camera's achter: 12 MP hoofdcamera, 12 MP groothoekcamera, 12 MP telefotocamera (OIS en 2x zoom) 50 MP hoofdcamera (OIS), 12 MP groothoekcamera, 10 MP telecamera (OIS en 3x optische zoom)
Camera op coverscherm: 10 MP 10 MP
Selfiecamera onder het scherm:  4 MP 4 MP
Accu: 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 15 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Androidversie: Android 11 Android 12L
Extra's: Stereo speakers, Surround sound met Dolby Atmos, 5G, IPx8, selfiecamera in het scherm, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop, eSIM Stereo speakers, 5G, IPx8, selfiecamera in het scherm, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop, eSIM
Kleuren: Phantom  Black, Phantom Green en Phantom Silver Graygreen, Phantom Black, Beige en Burgundy
Adviesprijs: Vanaf 1799 euro Vanaf 1799 euro

Wat zit er in de doos?

 • Handleiding
 • Usb-c naar usb-c kabel
 • Simnaald

Het design is (een klein beetje) verbeterd

Lichter gewicht

Als je de Samsung Galaxy Z Fold 3 naast zijn opvolger plaatst dan zie je nauwelijks verschillen. En toch hebben ingenieurs niet stilgezeten, want de Galaxy Z Fold 4 is uitgerust met een vernieuwd scharniersysteem dat de telefoon in totaal 8 gram lichter maakt. Het lijkt een kleinigheid - en dat is het ook - maar tegelijk was het ook een hele opgave om dit te verwezenlijken. Vouwbare schermen in combinatie met een compacte smartphonebehuizing zijn nu eenmaal geen lachertje.

Samsung luistert hiermee naar kritiek op de Galaxy Z Fold 3 die stelt dat de telefoon te zwaar is. Hoewel het erg goed is dat het bedrijf luistert naar de feedback, maakt 8 gram niet het grote verschil. Als je de telefoon lang aan één stuk gebruikt, gaat hij nog steeds zwaar aanvoelen. Gelukkig voelt het nieuwe scharnier nog wel even robuust aan.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Breder scherm, zichtbare opening

Een tweede punt van kritiek waar Samsung naar luisterde heeft te maken met het hoofdscherm van de telefoon. Gebruikers willen een breder scherm, omdat dat beter werkt voor multitasking. Dat is ook zeker wenselijk als je weet dat het paneel van de kleinere vouwbare OPPO Find N ruim 1 centimeter breder was vergelen met de Z Fold 3. De Z Fold 4 is daarom 2 millimeter breder geworden dan zijn voorganger, mede doordat de telefoon kleinere schermranden heeft. Opnieuw is het goed dat Samsung naar de feedback luistert, maar het mocht echt wel iets meer zijn.

Verder is het coverscherm van de telefoon geen millimeter breder geworden. Net zoals mijn collega Claudia al besprak in haar review van de Galaxy Z Fold 3 is het ook bij de Z Fold 4 niet erg prettig om te typen op het coverscherm. Het smalle coverscherm heeft me eigenlijk meer gestoord dan het formaat van het hoofdscherm, maar later meer daarover.

Daarnaast viel me tijdens het testen van de telefoon ook op dat tussen het hoofdscherm heel wat stof komt te zitten. Dat heeft te maken met de plastic laag van het scherm die heel wat vuil aantrekt, maar ook omdat er nog steeds een heel zichtbare opening tussen de schermpanelen blijft als de telefoon is dichtgevouwen. Bij de Find N is die opening kleiner, dus hopelijk kan Samsung dat probleem aanpakken. Geen zorgen, enkele millimeters volstaat.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Selfiecamera onder het scherm

Met zijn Galaxy Z Fold 4 zet Samsung alles op alles, en dat merk je onder andere aan de selfiecamera die onder het scherm zit verstopt. We kregen hem niet te zien bij de Galaxy S22 Ultra, maar hij zit al wel voor de tweede keer in een Galaxy Z Fold.

De selfiecamera zit rechts bovenaan in het hoofdscherm verstopt achter een laagje pixels, maar hij schiet in actie als je een selfie neemt. Dit keer is de lens minder goed zichtbaar doordat Samsung meer pixels gebruikt, maar als je dicht genoeg kijkt, kan je hem nog altijd makkelijk met het blote oog vinden. Het is een fraaie innovatie, maar ik stel me wel hardop de vraag of de meerwaarde hiervan zo groot is. Als de technologie echt goedkoop was om te implementeren, dan hadden we ze al wel bij de Galaxy S22-serie gezien. Maakt Samsung wel de juiste keuze met deze camera, rekening houdend met de hoge adviesprijs van 1799 euro bij deze telefoon? Jij mag het zeggen.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Uitstekende vingerafdrukscanner

Laten we de telefoon uitvouwen. Links op de Samsung Galaxy Z Fold 4 vind je het simkaartslot en rechts zijn er de volumeknoppen en een powerknop die ook werkt als vingerafdrukscanner. Deze scanner werkte tijdens het testen altijd snel en nauwkeurig. Bovenaan vind je maar liefst drie microfoons en een speaker en aan de onderzijde is nog een vierde microfoon samen met de usb-c-poort en een tweede speaker.

Een "multitasking-krachtpatser"?

"Multitasking-krachtpatser met ultieme prestaties", zo omschrijft Samsung het zonder zich veel in te houden. Maar toch kan ik je zeggen dat Samsung wel de eerste fabrikant is die zulke bewering mag maken. Tijdens het testen van de Samsung Galaxy Z Fold 4 betrapte ik mezelf erop dat ik de split-screen functie vaker heb gebruikt dan bij alle tablets die eerder in handen kreeg.

De combinatie: split-screen, taakbalk en Edge-venster

De verklaring moet je zoeken bij Android 12L, maar ook bij extra inspanningen die Samsung levert met One UI 4.1.1. Android 12L is een versie van Android die speciaal is geoptimaliseerd voor tablets en vouwbare telefoons en de Galaxy Z Flip 4 is de eerste telefoon die met deze software uit de doos komt.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 laat op zijn hoofdscherm een taakbalk zien waar je naast de standaard apps uit je dock ook nog de twee icoontjes ziet van de twee apps die je laatste hebt geopend. Er is ook links in de taakbalk een appdrawer waarmee je al je apps kan bekijken. Vervolgens hoef je maar een apps te verslepen naar een plaats op het scherm om ze naast elkaar te openen. Je kan zo in totaal drie apps tegelijk gebruiken.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Die taakbalk werkt al vlot, maar het leuke is dat multitasking ook werkt samen met het Edge-venster van je telefoon. Dat is een zijbalk die je met een veeg tevoorschijn haalt en je kies zelf welke apps in de balk zichtbaar zijn. Net als bij de taakbalk kan je die op het scherm slepen.

Zodra je meerdere apps naast elkaar gebruikt kan je de grootte die ze op het scherm aanpassen door de randen te verslepen. Daarnaast kan je de apps met een druk op de knop spiegelen. Het werkt allemaal vlot en intuïtief. Het is dankzij de sterke software-ervaring dat ik niet zozeer wakker lig van het fysieke formaat van het scherm.

Geoptimaliseerde apps van Google en Microsoft

Samsung ging verder samenwerkingen aan met zowel Google als Microsoft om het multitasken in split-screenweergave nog beter te maken. Je kan in de populaire apps van deze techgiganten nu links, foto's en bestanden verslepen. Zo kan je bijvoorbeeld een foto openen in Google Foto's en hem vervolgens verslepen naar Gmail om hem als bijlage te verzenden.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Verder merk je ook dat heel wat apps van Microsoft en Google ook goed gebruikmaken van de extra schermruimte van de Galaxy Z Fold 4. Het maakt Word bijvoorbeeld heel prettig om te gebruiken, doordat de indeling van de menu's veel meer doet denken aan de desktopversie.

Pop-upweergave niet handiger dan split-screen

Eerder schreven we dat je tegelijk maximaal drie apps kan openen, maar dat is niet de volledige waarheid. Drie apps is inderdaad de limiet voor de split-screenweergave, maar je kan als je wil nog meer apps toevoegen dankzij pop-ups. Dat zijn zwevende apps in een venster waarvan je zelf de grootte kan aanpassen.

Je moet deze functie eerst handmatig aanzetten. Ga naar Instellingen -> Geavanceerde functies -> Labs -> Vegen voor pop-upweergave. Je veegt in de bovenhoek van het scherm diagonaal omlaag om een pop-up te maken. Ik heb de functie weinig gebruikt omdat split-screen bijna hetzelfde kan en vlotter werkt. Ik heb ook zelden meer dan twee apps tegelijk op de Galaxy Z Fold 4 gebruikt.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Flex-modus is een gimmick

Deze functie kennen we ook van de Z Flip 4. Wanneer je de Z Fold 4 eerst kantelt en dan verticaal vouwt, kan je de Flex-modus gebruiken. Je gebruikt dan een apps in de bovenste helft van het scherm, terwijl Samsung extra bedieningsknoppen toevoegt aan de onderste schermhelft.

Je kan zo bijvoorbeeld snel een screenshot maken, de helderheid van het scherm aanpassen of het geluid aanpassen. Daarnaast kan de onderste helft ook werken als een touchpad, en je krijgt dan een muisaanwijzer op het scherm. De Flex Mode is grotendeels een gimmick, ofwel een functie eerst leuk lijkt maar in werkelijkheid weinig toegevoegde waarde heeft.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Prijzige S Pen

Samsung biedt de S Pen voor de tweede keer aan als een accessoire in combinatie met een case. Het geheel kost 89,99 euro en dat is wel erg prijzig. Mijn Z Fold 4-reviewexemplaar kwam zonder een S Pen. Ik kan me voorstellen dat het grotere scherm zich beter leent voor tekeningen dan het gemiddelde smartphonescherm, maar toch zullen tekenaars wel eerder de voorkeur geven aan een tablet. En dat is ook omdat de Z Fold 4 nog steeds een voelbare plooi in het midden van het scherm heeft.

Coverscherm te smal

En dat brengt ons ten slotte bij het coverscherm. Dat is met zijn grootte van 6,2 inch in principe groter dan de schermruimte die je vindt op een Galaxy S22. Toch zorgt het smalle formaat er helaas voor dat het scherm ook veel minder prettig is om te gebruiken.

Wanneer je je Galaxy Z Fold 4 openklapt ,dan wordt de app die je op het coverscherm gebruikte automatisch uitvergroot op het hoofdscherm. In de omgekeerde richting werkt dat niet automatisch. Wanneer je je telefoon dichtklapt, is hij ook vergrendeld. Wil je liever een app blijven gebruiken op het coverscherm, dan moet je dat even handmatig voor elke gewenste app activeren. Dat werkt via Instellingen -> Display -> Apps naar coverscherm. In uitzonderlijke situaties kan dit van pas komen.

Het handige Samsung Toetsenbord

Ik merkte dat ik het coverscherm meestal gebruikte om snel een melding te bekijken of kort in een bericht te reageren. Voor bijna alle andere taken werkt het hoofdscherm gewoon beter, en dat geldt zeker voor typen met het Samsung Toetsenbord. Dat is met zijn gesplitste weergave veel beter geoptimaliseerd voor het grotere scherm dan Gboard. De Z Fold 4 is dan ook de eerste Samsung-telefoon die heb getest waarbij ik het Samsung Toetsenbord ben blijven gebruiken tot het einde van de reviewperiode.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Herkenbare schermen

Over de schermen van de Samsung Galaxy Z Fold 4 kunnen we kort zijn, omdat er erg weinig is veranderd ten opzichte van de Z Fold 3. Samsung heeft de resolutie van het coverscherm een beetje verhoogd, maar de helderheid, de kleuren en de verversingssnelheid zijn herkenbaar. Zowel het hoofdscherm als het coverscherm zijn nog steeds LTPO-panelen.

De kleuren op de twee schermen zien er prachtig uit, de helderheid is hoog en het is een plezier om het hoofdscherm voor alle soorten van doeleinde te gebruiken. Of je nu naar Netflix kijkt of verschillende apps opent in split-screen: het het ziet er fraai uit. Het belangrijkste nadeel is misschien de vouw in het midden, die nog steeds goed zichtbaar en voelbaar is.

Bijzonder krachtig

Op het vlak van de prestaties heb je alles wat je nodig hebt met de Galaxy Z Fold 4. Niet alleen zijn de multitaskingfuncties van de software heel prettig, maar ook de chipset en het werkgeheugen zorgen dat de telefoon ontzettend vlot werkt. Je kan makkelijk wisselen tussen drie meer apps die tegelijk op je scherm actief zijn, en de telefoon lijkt er niet de minste moeite mee te hebben. Daarnaast kan hij ook veeleisende games zonder problemen aan.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

De Galaxy Z Fold 4 heeft een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 gecombineerd met 12 GB RAM. Je kan hem kopen in de opslagvarianten: 256 GB; 512 GB en 1 TB. Dat doen ons meteen denken aan de Samsung Galaxy Note 10 Plus, ofwel de laatste Samsung-telefoon die nog beschikbaar was met zoveel opslag.

De accu is een fijne verrassing.

Een van de aspecten van de Samsung Galaxy Z Fold 4 is de accu van de telefoon. Hoewel die ten opzichte van het vorige model niet is gewijzigd, ging de telefoon beduidend langer mee. Er was tijdens mijn reviewperiode geen enkele dag die ik rond 23 uur heb afgesloten met minder dan 30 procent resterend. Verder kan ik zeggen dat ik de telefoon ook het meeste met het hoofdscherm heb gebruikt.

De verklaring hiervoor kan hem enerzijds zitten in de Snapdragon 8+ Gen 1 energiezuiniger dan de vorige generatie, maar het lijkt erop dat Samsung de telefoon ook softwarematig beter heeft geoptimaliseerd.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Volgens onze AccuBattery-batterijtest kan de telefoon gedurende 9 uur en 48 minuten actief worden gebruikt. Met het scherm uit gaat hij 71 uur en 30 minuten mee. De gecombineerde tijd van AccuBattery moet een realistisch gebruik van de telefoon schetsen, en dat duidt op 24 uur en 20 minuten. Die cijfers swingen de pan niet uit, maar we hebben het bij andere telefoons al veel slechter gezien. En dat geldt ook voor bepaalde Samsung-toestellen.

Snelladen moet beter

Een groot minpunt van de Galaxy Z Fold 4 is het snelladen dat werkt met een vermogen van maximaal 25W. Net als vorig jaar loopt Samsung achter op de concurrentie, en daar bestaat simpelweg geen goed excuus voor. Het moet gewoon veel beter bij de volgende generatie en we verwachten ook meer dan de 45W-capaciteiten van de S22 Ultra.

Prettig geluid, maar ook niet meer

Samsung heeft zijn Galaxy Z Fold 4 uitgerust met een paar stereospeakers op boven- en onderkant. Alleen al de keuze voor stereogeluid is belangrijk, en de telefoon klinkt ook echt goed. Toch kunnen we deze AKG-speakers zeker niet de beste noemen die we al hebben gehoord, want die vind je nog steeds in de Google Pixel 6 Pro, gevolgd door de verrassende ASUS Zenfone 9.

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

De camera heeft zich al bewezen

De Z Fold 4 heeft een welkome camera-upgrade gehad dit jaar. Hij is nu uitgerust met de cameraopstelling die we kennen van de Samsung Galaxy S22 en de S22 Plus. Dat klinkt misschien niet heel vernieuwend voor een smartphone van 1799 euro - en dat is een terechte opmerking - maar die camera's hebben zich al wel bewezen. Hieronder vind je de specificaties:

 • 50 MP hoofdcamera met f/1.8 (OIS)
 • 12 MP groothoekcamera met f/2.4
 • 10 MP telecamera met f/2.2 (OIS en 3x optische zoom)
 • 10 MP selfiecamera met f/2.2 op het coverscherm
 • 4 MP selfiecamera met f/1.8 onder het hoofdscherm
Hoofdcamera

De 50 MP hoofdcamera slaagt erin om foto's te nemen met levendige kleuren zonder dat beelden te onnatuurlijk lijken. Die balans heeft Samsung al langer onder de knie. Verder bevatten de foto's ook veel details en de camera heeft een snelle focus en sluiter, maar is ook betrouwbaar.

De telefoon heeft het ook niet moeilijk om details te behouden bij foto's met minder ideale lichtomstandigheden. Dat valt bijvoorbeeld op bij de foto van de Lenovo Smart Clock Essential die op het nachtkastje staat. De foto is genomen met kunstlicht en gesloten gordijnen, en toch is de Smart Clock Essential met veel details zichtbaar.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Groothoekcamera

Het valt op dat sinds dit jaar heel wat merken liever een sterke groothoekcamera bij hun premium telefoons aanbieden in plaats van indrukwekkende telelens. Dat zagen we bijvoorbeeld bij telefoons van ASUS, OnePlus, OPPO en Xiaomi. Samsung behoort niet tot dat kamp.

De beelden van de 12 MP groothoekcamera lijken op het eerste gezicht evenwaardig vergeleken met de hoofdcamera, tot je gaat inzoomen. Je merkt dan dat de beelden echt details missen. Neem opnieuw de foto met de Smart Clock Essential: je ziet heel duidelijk dat er veel minder details over blijven.

Verder heeft de groothoekcamera ook geen optische beeldstabilisatie en dan is het verwonderlijk dat je meer onscherpe beelden hebt, zoals bij de foto van het muziekfestival.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Telecamera (3x zoom)

Geen bijzondere focus op de groothoekcamera, maar wel een telelens met 3x optische zoom. We zien het steeds minder en persoonlijk vind ik dat ook jammer, want een goede telecamera maakt een smartphonecamera zoveel veelzijdiger.

Goede foto's met zoom is toevallig wel één van de talenten van de Z Fold 4. De beelden zien er beter uit vergeleken met de foto's die de groothoekcamera maakt. Neem nu het festival waar de telecamera met zijn optische beeldstabilisatie er wel in slaagt om scherpe foto's vast te leggen. Dat merk je ook als je inzoomt op onderstaande foto's van planten en bloemen: de beelden zien er gewoon heel goed uit.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem
Nachtfoto's

Samsung heeft grote stappen voorwaarts gezet met zijn nachtmodus en het komt daarmee ongeveer op gelijke voet te staan met Google. De Samsung Galaxy Z Fold 4 kan beelden goed belichten zonder dat er te veel ruis optreedt.

Links: foto zonder nachtmodus, rechts: foto met nachtmodus

Selfies

Selfies neem je het beste met de 10 MP camera van het coverscherm, dat kan je duidelijk zien aan onderstaande foto's. De 4 MP camera onder het hoofdscherm gebruik je het beste alleen voor videobellen.

Links: foto met de selfiecamera onder het hoofdscherm, rechts: foto met de selfiecamera op het coverscherm.

Het beste updatebeleid

Samsung is met zijn software de laatste jaren een nieuwe weg opgeslagen. Het focust niet langer op zijn eigen ecosysteem, maar het geeft de gebruiker meer controle. Bij het instellen van de telefoon kan je kiezen welke Samsung-app je nuttig vindt en de rest wordt niet mee geïnstalleerd. Verder kan je kiezen tussen Samsung Free of Google Discover op het startscherm.

Toch zien we soms nog bedenkelijke keuzes. Mappen worden elke keer op het volledige startscherm getoond, ook als ze slechts twee apps bevatten. Verder sorteert de appdrawer je apps niet automatisch alfabetisch en je apps en accounts van je oude telefoon overzetten gebeurt standaard met Smart Switch. Een aantal apps werden vreemd genoeg niet overgenomen. Als je nooit eerder een Samsung-telefoon hebt gebruikt kan het even duren om te wennen, maar daarna werkt de software wel goed. One UI 4.1.1 voelt vlot en stabiel aan.

En wat zijn updatebeleid betreft, is Samsung met voorsprong de beste Android-fabrikant. Dit jaar raakte bekend dat Samsung veel van zijn telefoons nog een jaar langer gaat ondersteunen, en ook de Z Fold 4 kan genieten van die extra inspanning. Dit is wat je mag verwachten;

 • Vier nieuwe Androidversies (Android 13, Android 14, Android 15 en Android 16)
 • Tenminste vijf jaar beveiligingsupdates (tenminste tot de zomer van 2027)
Samsung Galaxy Z Fold 4 review: beter dan ooit, met één groot probleem

Conclusie

Samsung noemt zijn telefoon terecht een "multitasking-krachtpatser". Dat is ook wat hij is. De split-screenmodus werkt op de Galaxy Z Fold 4 beter dan op de gemiddelde Android-tablet. De taakbalk en Edge-venster maken dat je deze telefoon erg vlot kan gebruiken met de apps die voor jou belangrijk zijn.

Maar zelfs naast die slimme truucjes voor de multitasking is de Samsung Galaxy Z Fold 4 ook gewoon een betere smartphone geworden. De accu gaat veel langer mee en de camera heeft ook een flinke upgrade gekregen.

Gerelateerde artikelen

Toch verdient Samsung ook de kritiek dat het op bepaalde vlakken wel meer mag zijn. Ik denk dan aan enkele designverbeteringen, de speakers en het snelladen. Anderzijds kan je ook stellen dat Samsung te weinig doet als het alleen de camera's van de S22-serie overneemt, zonder iets nieuws toe te voegen op cameragebied aan zijn duurste vlaggenschip.

Zonder dat pittige prijskaartje van 1799 euro zou deze Samsung Galaxy Z Fold 4 bijzonder aanlokkelijk zijn voor de echte power user. Nu denken de meeste consumenten in de plaats: "Wat voor andere zaken zou ik voor die prijs kunnen aanschaffen?" De prijs vormt het belangrijkste kritiekpunt van deze Galaxy Z Fold 4, want het wordt tijd dat deze uitstekende vouwbare telefoon betaalbaarder wordt. Het is aan Samsung om volgend jaar de juiste compromissen te maken en zijn productieproces voor de foldables goedkoper te maken.

 • Multitasking werkt goed
 • Degelijk scherm
 • Teleurstellende snellaadprestaties
 • Het design moet meer evolueren
Bekijk meer specificaties

Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is vanaf nu te koop voor een adviesprijs vanaf 1799 euro. Je kan hem krijgen in de kleuren: Graygreen, Phantom Black, Beige en Burgundy.

Als je de telefoon koopt voor 4 september kan je tot 200 euro extra inruilwaarde ontvangen voor je oude telefoon. Je kan je hier aanmelden.

Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen
Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen
Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

Samsung Galaxy Z Fold 4 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is Samsungs krachtigste smartphone tot nu toe. Bovendien is het het eerste apparaat dat wordt geleverd met Android 12L, een speciale versie van Android die door Google is gemaakt voor grote schermen, zoals opvouwbare apparaten.

Vanaf 1799 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk