Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung heeft met met de Galaxy Z Fold 5 en Galaxy Z Flip 5 zijn nieuwe generatie vouwbare telefoons gelanceerd. In deze review kom je erachter wat je allemaal met de compacte Galaxy Z Flip 5 kan doen.

Dit is de Samsung Galaxy Z Flip 5

De Samsung Galaxy Z Flip 5 volgt de Samsung Galaxy Z Flip 4 van vorig jaar op en gelukkig heeft Samsung de compacte vouwtelefoon op een aantal punten aanzienlijk verbeterd. Bij het zien van deze verbeteringen wist ik al meteen dat er al een aantal minpunten uit de review van vorig jaar zou verdwijnen. Eentje blijft er ook staan, helaas. Dat betekent dat er met de Z Flip 5 meer plusplunten dan minpunten in de review komen te staan. Lees snel verder om erachter te komen welke dat zijn.

Voor de review heb ik de Samsung Galaxy Z Flip 5 met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Mint en de nieuwe Clear Gadget Case gebruikt.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Specificaties

Samsung Galaxy Z Flip 5 Samsung Galaxy Z Flip 4
Afmetingen Dichtgevouwen: 71,9 x 85,1 x 15,1mm / Opengevouwen: 71,9 x 165,1 x 6,9mm Dichtgevouwen: 71,9 x 84,9 x 17,1mm/15,9 mm / Opengevouwen: 71,9 x 165,2 x 6,9mm
Gewicht 187 gram 187 gram
Behuizing Gorilla Glass 3 (voorzijde), plastic (achterzijde), aluminium frame Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus
Hoofdscherm 6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 426 ppi, 120 Hz 6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 426 ppi, 120 Hz
Coverscherm 3,4 inch Super AMOLED Display (720 x 748 pixels), 306 ppi, 60 Hz 1,9 inch Super AMOLED Display (260 x 512 pixels), 60 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB + 512 GB 128 GB + 256 GB + 512 GB
Camera's achter 12 MP ultragroothoekcamera, 12 MP groothoekcamera (OIS) 12 MP ultragroothoekcamera, 12 MP groothoekcamera (OIS)
Camera's voor 10 MP 10 MP
Accu 3.700 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden 3.700 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Software Android 13 One UI 4.1.1 gebaseerd op Android 12
Updatebeleid Vier Android-upgrades en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates Vier Android-upgrades en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates
Kleuren Mint, Graphite, Cream, Lavender - Samsung.com Exclusive: Gray, Blue, Green, Yellow Bora Purple, Graphite, Blue, Pink Gold en Bespoke Edition
Extra's Stereo speakers, 5G, IPx8, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM Stereo speakers, 5G, IPx8, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM
Adviesprijs Vanaf 1199 euro Vanaf 1099 euro

Wat zit er (niet) in de doos

 • Handleiding
 • Usb-c naar usb-c kabel
 • Simnaald
 • Galaxy Z Flip 5
Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Samsung Galaxy Z Flip 5: de pluspunten

1. 'Zero gap' design!

Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de Flip helemaal dicht te laten klappen, dus zonder een taps toelopende kier waar stof in kan nestelen. Het gewicht is gelijk gebleven maar het toestel is wel een fractie kleiner dan zijn voorganger. Er zijn ook weer verschillende kleuren om uit te kiezen, Mint, Graphite, Cream en Lavender. Je kan via Samsung zelf ook nog kiezen uit Gray, Blue, Green en Yellow. Er is ook weer een IPx8-certificaat waarmee de foldable maximaal 1,5 meter gedurende maximaal 30 minuten in zoet water kan verblijven. Dat raden we natuurlijk niet aan, maar het gebruik op het strand of rond het zwembad is zeker mogelijk.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

2. Eindelijk een groot coverscherm

Het kleine 1,9 inch Super AMOLED-coverscherm van de Galaxy Z Flip 3 en de Galaxy Z Flip 4 heeft plaatsgemaakt voor een 3,4 inch Super AMOLED-coverscherm op de Z Flip 5. Eindelijk! Samsung heeft geluisterd naar de feedback van de media en gebruikers en ervoor gezorgd dat het coverscherm (of Flex Window zoals Samsung het nu noemt) aan de voorkant van het toestel in een klap veel bruikbaarder is geworden.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Coverscherm op de Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Coverscherm op de Galaxy Z Flip 5

Op dat grote scherm zie je meteen een eenvoudige klok en de datum eronder, maar dan komt het allerleukste: het schermpje is op veel meer manieren te personaliseren. Kies je bijvoorbeeld voor 'Informatieve voorinstellingen' dan krijg je een handige overzicht met de accustatus, het weer, datum en tijd en het aantal ongelezen meldingen. Je kan de kleuren, de stijl, het lettertype, het kader, de klok en nog veel meer aanpassen. Je kan zelfs een selfie als achtergrondafbeelding kiezen (of een gek gifje van je collega).

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Jelle

Standaard staat de camera als snelkoppeling op het beginscherm. Samsung heeft hiervoor gekozen omdat uit eigen onderzoek is gebleken dar er onder de doelgroep van de Flip-telefoons meer selfies worden gemaakt dan 'gewone' foto's. Je kan deze cameraknop overigens aanpassen naar elke app die op de Flip 5 staat. Via Labs kun je meer apps forceren voor weergave op het Coverscherm zoals Netflix, YouTube, Maps en WhatsApp.

Heb je het beginscherm eenmaal aangepast, dan vind je op het linker scherm weer de notificaties waarop je nu makkelijker kunt reageren (want groter scherm dus groter toetsenbord). Op de rechterschermen vind je de widgets. Niet alleen heb je meer schermoppervlak, je hoeft voor het gebruik van de widgets niet eerst je telefoon open te klappen. Er zijn nu ook meer widgets om uit te kiezen. Met een knijpbeweging kun je alle widgets in één oogopslag bekijken en snel wisselen.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Notificaties op het rechter scherm op het Flex Window

Vervolgens veeg je van boven naar beneden om de snelle instellingen te openen, net als bij de Flip 4. Je kan zo makkelijk wifi in- of uit kunt schakelen, de telefoon op stil zetten, een schermopname, de zaklamp aanzetten enzovoorts.

Last but not least, er zit een vreemde knik links onderin het schermpje. Samsung heeft daar bewust gekozen: voor esthetiek en omdat er extra info wordt weergegeven. Denk aan muziek, een timer of stopwatch of een telefoongesprek. De vreemde knik is daardoor erg handig, Samsungs idee pakt hier goed uit. Kijk maar eens naar de muziek die ik in Spotify afspeel en vervolgens via het schermpje bedien zonder de telefoon te hoeven openklappen.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

3. FlexCam en Flex Modus

De FlexCam en Flex Modus op de foldables van Samsung maken erg goed gebruik van beide vormfactors. Beide zouden voor mij een reden zijn om een foldable aan te schaffen, want ze maken optimaal gebruik van de vormen waarin de telefoons zich kunnen transformeren.

Je kan met de Galaxy Z Flip 5 dankzij het grotere Flex Window probleemloos de hele dag door selfies maken. Als je dat wilt tenminste. Je hoeft in ieder geval niet de smartphone open te klappen. Als je een selfie hebt gemaakt, kan je meteen een foto verwijderen of als favoriet markeren.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Selfies maken met de Z Flip 5

FlexCam is ook weer aanwezig. Hiermee schiet je makkelijk handsfree foto's vanuit allerlei creatieve hoeken. Je gebruikt de telefoon dus als tripod om stabiele foto's of video's te maken. Hiervoor vouw je de Flip 90 graden op een oppervlak. Vervolgens zet je de camera aan om foto's te maken. Je kan de telefoon ook als een camcorder vasthouden om te filmen.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Filmen in FlexCam-modus

In Flex Modus kun je snel foto's of video's bekijken en bewerken in de galerij-app van Samsung. Die app is wat mij betreft een van de beste alternatieven voor Google Foto's waarbij alle functies ook nog eens gratis zijn. Daarna kan je ze meteen op TikTok of Snapchat posten.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

YouTube in de Flex Modus

Flex Modus vind je als Flexstand in de instellingen (Geavanceerde functies -> Labs) en die interface moet je eerst aanzetten. Als je de Flexstand activeert wanneer je telefoon is ingeklapt en rechtop staat, verschijnt de app die je gebruikt boven op het scherm. Onderaan je scherm verschijnt een venster met extra bedieningselementen. Samsung-apps zoals de klok, agenda, rekenmachine en kalender werken ook met Flex Modus. Ook met deze apps kan je dus de Flip 5 half opengevouwen gebruiken. Denk aan snel de rekenmachine gebruiken of gemakkelijk scrollen door al je afspraken. Of je zet je smartphone half opengevouwen neer en speelt je favoriete tunes en playlists af in Spotify of YouTube. Deze aangepaste interface kan je voor elke app op de telefoon forceren in de instellingen.

Gerelateerde artikelen

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Een e-mail schrijven in de Flexstand 

4. Lekker snel

De Samsung Galaxy Z Flip 5 komt met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, de krachtigste Qualcomm-chipset van dit moment. De prestaties van de telefoon zijn erg goed. De telefoon kan taken en games met gemak afhandelen. De vingerafdrukscanner is net als zijn voorganger ontzettend snel en accuraat. Met een tikje tegen de aan/uit-knop is de foldable ontgrendeld. Je kan dus in minder dan een seconde je Flip 5 ontgrendelen, om daarna het nieuws in de AW Reader te checken.

Ook qua geheugen zit je goed. Er is 8 GB werkgeheugen in combinatie met 256 GB of 512 GB opslaggeheugen. De variant met 128 GB opslag heeft Samsung geschrapt.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Meerdere aanpasbare achtergronden voor het Flex Window

5. Uitstekend updatebeleid

Het updatebeleid van Samsung hoort steevast tot de pluspunten in reviews. Dat komt omdat deze fabrikant momenteel nog steeds het beste beleid heeft op het gebied van versie-updates en beveiligingsupdates. De Samsung Galaxy Z Flip 5 kan dus rekenen op vier jaar Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Ja, dat is nog steeds beter dan Google doet voor zijn Pixel-telefoons.

 • Vier nieuwe Androidversies (Android 14, Android 15, Android 16 en Android 17)
 • Tenminste vijf jaar beveiligingsupdates
Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Apps die je op het Flex Window kunt gebruiken

Samsung Galaxy Z Flip 5: de minpunten

1. Toch weer die accuduur

De accu was bij de Galaxy Z Flip 3 en Z Flip 4 al een zorgenkindje en die zorgen zijn er helaas nog steeds. Samsung heeft namelijk dezelfde 3.700 mAh-accu van de Flip 4 in de Flip 5 gezet. Met de nieuwe processor komt er volgens Samsung een uur extra bij. Helaas kom ik daar nog niet een dag mee rond. Op betere dagen hield de Flip het met minder dan 10% accucapaciteit vol tot 21.00 tot 22.00 uur. Maar vaak moest ik de telefoon een uur ervoor al bijladen om de avond rond te komen. Dat was vooral in het weekend het geval omdat ik de telefoon dan meer gebruik voor gamen gebruikte. Er is ook niet gesleuteld aan het 25 watt snelladen. Volgens Samsung is dat de 'sweet spot', een hoger wattage is volgens de fabrikant slecht voor de accu. Je kan de Z Flip 5 dus ook in ongeveer 30 minuten voor 50% opgeladen.

Gerelateerde artikelen

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Samsung Agenda in de Flex Modus

2. Geen verbeteringen voor de camera's 

Naast de accu is er ook niet gesleuteld aan de camera's. De Galaxy Z Flip 5 heeft dus dezelfde camera's als de Galaxy Z Flip 3 en de Galaxy Z Flip 4. Er is een 12 MP ultragroothoekcamera en een 12 MP groothoekcamera met OIS aan de achterzijde. Aan de voorkant zit een 10 MP selfiecamera. Dat zijn wederom prima camera's voor de mensen de doelgroep van deze klaptelefoon. Als je had gehoopt dat Samsung met een flinke verbeteringen of misschien wel een telefotocamera op de Flip 5 zou komen, dan moet ik je helaas teleurstellen.

Voor een uitgebreide uitleg over de camera's kun je dus de review van de Galaxy Flip 4 bekijken. Heb je daar geen zin in, dan vind je hieronder een aantal foto's gemaakt met de Flip 5.

Conclusie

De Samsung Galaxy Z Flip 5 is een opmerkelijke verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, met veel pluspunten die de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Het 'Zero gap' design is een welkome toevoeging, waardoor de klaptelefoon nu helemaal dichtklapt. Het grotere Flex Window is toch wel de grootste verbetering want hierdoor is er veel meer mogelijk met de Flip 5 zonder dat je de telefoon hoeft open te klappen. Daarnaast zijn de uitgebreide personalisatiemogelijkheden erg leuk en goed bedacht. Ook de handige functies, zoals een afspeelbalkje onderin de in knip, het kunnen aanpassen van de snelkoppeling naar elke app maken het coverscherm veel bruikbaarder dan voorheen.

De FlexCam- en Flex Modus-functies voegen ook weer creativiteit toe aan het fotograferen en videomaken, terwijl de krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chipset zorgt voor vlotte prestaties. Bovendien is het updatebeleid van Samsung een pluspunt, met vier jaar Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: compacte vouwtelefoon met groot coverscherm

Niettemin zijn er enkele minpunten. De accuduur blijft een punt van zorg, waarbij de 3.700 mAh-accu niet altijd een hele dag meegaat bij intensiever gebruik. Ook zijn er geen verbeteringen aangebracht aan de camera's, waardoor de Galaxy Z Flip 5 dezelfde configuratie heeft als zijn voorgangers.

Over het algemeen biedt de Samsung Galaxy Z Flip 5 voor 40 euro extra een aanzienlijke upgrade ten opzichte van eerdere modellen. De klaptelefoon komt met zeer goede verbeteringen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor degenen die op zoek zijn naar een compacte vouwbare telefoon met uitstekende prestaties en een lekker groot en werkbaar scherm op de voorkant.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Z Flip 5 zijn: de Samsung Galaxy Z Flip 4 (vanaf ongeveer 700 euro) en de Motorola Razr 40 Ultra (vanaf ongeveer 1.199,99 euro).

 • 'Zero gap' design
 • Eindelijk een groot coverscherm
 • Accuduur valt tegen
 • Geen verbeteringen voor de camera's
Bekijk meer specificaties

Samsung Galaxy Z Flip 5 kopen

De Samsung Galaxy Z Flip 5 is te koop vanaf 1199 euro in de kleuren Mint, Graphite, Cream, Lavender. De Galaxy Z Flip 5 is op Samsung.com Exclusive in nog meer kleuren beschikbaar.

Samsung Galaxy Z Flip 5 Samsung Galaxy Z Flip 4
8 GB + 128 GB 1099 euro
8 GB + 256 GB 1199 euro 1159 euro
8 GB + 512 GB 1319 euro 1279 euro

Pre-order: bestel nu en ontvang tot €675 voordeel (bij inruil van je oude toestel)

Bij een Galaxy Z Flip 5 ontvang je tijdelijk onderstaande direct in je winkelwagen:

 • €210 inruilwaarde bij inruil van een Galaxy Z Flip3 256 GB en tijdelijk €200 extra inruilwaarde
 • Maak je geen gebruik van Samsung Inruil? Dan ontvang je €150 voordeel
 • Een upgrade van 256GB naar 512GB t.w.v. €120
 • Samsung Care+ t.w.v. €145
Samsung Galaxy Z Flip 5 kopen
Samsung Galaxy Z Flip 5 kopen
Samsung Galaxy Z Flip 5 kopen

Samsung Galaxy Z Flip 5 kopen

De Samsung Galaxy Z Flip 5 biedt een aanzienlijke upgrade ten opzichte van eerdere modellen, met opvallende functies en verbeteringen die het tot een aantrekkelijke keuze maken voor degenen die op zoek zijn naar een compacte vouwbare telefoon met uitstekende prestaties en een lekker groot scherm op de voorkant.

Vanaf 1199 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk