Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy Watch 5-serie is verschenen in de vorm van een basismodel en een Pro-versie. Maar welke van de twee is nu het interessantste? Na onze Galaxy Watch 5-review lees je hier alles over de voor- en nadelen van de Pro-versie.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Twee horloges in drie verschillende groottes. Dat is wat Samsung aanbiedt met zijn Galaxy Watch 5-serie. Het Galaxy Watch 5-basismodel werd in augustus voorgesteld in een 40- en een 44 mm-formaat. De Pro-versie is groter, want hij met 46 mm, en daarbij komt ook een grotere accu. En verder zijn er nog meer extra functies, terwijl er ook hogere prijs tegenover staat.

In deze review focussen we dus op Samsung Galaxy Watch 5 Pro en wat de verschillen zijn met de Galaxy Watch 5. Weet je nog helemaal niets van de horloge en zijn functies, bekijk dan eerst deze uitgebreide review van mijn collega Claudia. Ontdek daarna hier de extra's met de Pro-versie, en of ze moeite waard zijn.

Gerelateerde artikelen

Specificaties

Samsung Galaxy Watch 5 Samsung Galaxy Watch 5 Pro
Behuizing: Sapphire Crystal Glass en aluminium Sapphire Crystal Glass en titanium
Afmetingen en gewicht: 40 mm: 39,3 x 40,4 x 9,8 mm, 28.7 gram / 44 mm: 43,3 x 44,4 x 9,8 mm, 33,5 gram 45,4 x 45,4 x 10,5 mm
Scherm: 40 mm: 1,2 inch Super AMOLED, 396 x 396 pixels, Always On Display, Corning Gorilla Glass with DX+ / 44 mm: 1,36 inch Super AMOLED, 450 x 450 pixels, Always On Display, Saffierkristalglas 1,36 inch  Super AMOLED, 450 x 450 pixels, Always On Display, Saffierkristalglas
Processor: Exynos W920 W920
Werkgeheugen: 1,5 GB 1,5 GB
Opslaggeheugen: 16 GB 16 GB
Batterij: 40mm: 248 mAh / 44mm: 410 mAh 590 mAh
Platform One UI Watch 4.5 gebaseerd op Wear OS 3.5 One UI Watch 4.5 gebaseerd op Wear OS 3.5
Duurzaamheid: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G
Sensoren: BioActive Sensor (Optical Heart Rate, Electrical Heart Signal, Bioelectrical Impedance Analysis), Temperatuursensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor BioActive Sensor (Optical Heart Rate, Electrical Heart Signal, Bioelectrical Impedance Analysis), Temperatuursensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor
Kleuren: 40mm: Gray Gold en Silver / 44mm: Gray, Blue en Silver Black Titanium, Gray Titanium
Adviesprijs: Vanaf 299 euro Vanaf 469 euro

Samsung Galaxy Watch 5 Pro: de verschillen

Minimalistisch ontwerp

Laten we het meteen duidelijk stellen: de Samsung Galaxy Watch 5 Pro is met zijn 46 mm-formaat niet voor iedereen. Hij zal minder goed staan bij vrouwen of mannen die een smallere pols hebben, want dan geeft hij een oversized indruk.

Verder is het uiterlijk van het horloge in de eerste plaats een kwestie van smaak. De twee horloges lijken sterk op elkaar met hun strakke en minimalistische ontwerp dat sterk afwijkt van de Samsung Galaxy Watch 4 Classic van vorig jaar. Persoonlijk vind ik dat dat simplistische uiterlijk zonder een draairing, kroon of andere typische horlogekenmerken beter werkt voor de kleinere Galaxy Watch 5 dan voor de Pro-versie. Het grote horloge lijkt wat karakter te missen en stoerheid.

Duurzamere materialen

Als we daarentegen de materiaalkeuze bekijken, dan kan de Galaxy Watch Pro zich wel te onderscheiden. De horlogekast is namelijk van titanium gemaakt, een metaal dat minder snel deukjes en en ander schade zal krijgen vergeleken met het aluminium van de Pro-versie.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

Toch hebben beide smartwatches voor alle duidelijkheid een MIL-STD-810G-certificering behaald, dat wil zeggen dat ze een militaire graad van bescherming hebben. Je kan ook in bovenstaande specificaties lezen dat elk IP68-waterbestendig zijn.

Magnetisch horlogebandje

Een aspect waar ik minder enthousiast van werd is het magnetische silicone bandje van de Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Het is allereerst iets moeilijker om een juist formaat om je pols in te stellen, en de bedoeling is dat je daarna je horloge makkelijker aan en uit kan doen met de magneten. Alleen merkte ik in de praktijk dat het bandje van de Samsung Galaxy Watch 5 Pro na enkele weken losser kwam te zitten.

Daarnaast heb ik het bandje een keer ongewild losgemaakt toen ik mijn handen vol had met spullen. Ik tikte met het de sluiting van het bandje zachtjes tegen het kozijn van een deur en plots hing hij los rond mijn pols, terwijl ik geen handen vrij had. Mijn voorkeur gaat dus naar het klassieke, verstelbare horlogebandje die met het basismodel komt.

Sterker saffierkristalglas

Het AMOLED-scherm van de Galaxy Watch 5 Pro heeft dezelfde grootte en resolutie als het paneel van het 44 mm-model van de Samsung Galaxy Watch 5. Dat komt omdat de Pro-versie een bredere rand heeft rond het scherm dat de grotere behuizing verklaart.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

Toch is er één verschil met de gewone Galaxy Watch 5 als het om het scherm gaat, en dat heeft opnieuw met duurzaamheid te maken. De Samsung Galaxy Watch 5 Pro gebruikt een sterker saffierkristalglas. Het glas van de Pro-versie is tweemaal beter beschermd is tegen krassen, vergeleken met de Galaxy Watch 4. Het glas van het Galaxy Watch 5-basismodel is 1,6 keer krasbestendiger.

(Veel) betere accuduur

De Galaxy Watch 5 Pro heeft dus een ruimere 46 mm-behuizing, maar het scherm is niet groter dan dat van het 44 mm-model van de Galaxy Watch 5. Wat voor zin heeft dat? Heel veel zo blijkt als het om de accuduur gaat. Wear OS-horloges hebben niet de beste reputatie als het om de gebruiksduur gaat. Waar veel sporthorloges het makkelijk een week of langer volhouden, houdt een Wear OS-smartwatch het soms maar met moeite een hele dag vol.

Mijn collega Claudia kon haar Samsung Galaxy Watch 5 gedurende één tot twee dagen gebruiken met een oplaadbeurt, afhankelijk van het aantal workouts die het horloge heeft vastgelegd. De Galaxy Watch 5 ¨Pro hield het daarentegen makkelijk drie dagen vol als je twee keer gaat sporten, en met maar één activiteit van een uur haal je bijna vier dagen.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

De betere accuduur is absoluut een troef van de Galaxy Watch 5 Pro, en het maakt ook dat de batterij ook op langere termijn geen probleem zal vormen. Naarmate een telefoon of smartwatch meerdere jaren gebruikt wordt, neemt de capaciteit van de lithium-accu af. Een horloge die maar net een dag meegaat, kan dan na enkele jaren al 's avonds aan de oplader waardoor bijvoorbeeld het voordeel van slaapanalyse wegvalt. Dat zijn gelukkig niet de vooruitzichten voor gebruikers van de Galaxy Watch 5 Pro.

Tegenover die 590 mAh accu staat wel dat het horloge minder snel volledig is opgeladen, want het heeft precies dezelfde snellader als het basismodel.

Route workout en Track back

Samsungs Pro-horloge beschikt over dezelfde chipset, hoeveel RAM en opslagcapaciteit. Toch wil Samsung de Pro-versie graag in de verf zetten als een betere keuzes voor intensievere sporters. Dat doet het niet alleen met de grotere accu en duurzamere materialen, maar ook met een paar functies die exclusief zijn voor de Samsung Galaxy Watch 5 Pro.

Als je gaat wandelen of fietsen, dan kan kan je dankzij de 'Route workout'-functie van Samsung Health vooraf een route laden op je horloge, en je kan vervolgens de navigatie-instructies volgen. Eerst kies je zelf een route via een dienst zoals bijvoorbeeld Strava of Fietsnetwerk om dan het gpx-bestand op je telefoon te downloaden. Je kan dat bestand dan openen in de Samsung Health-app om het vervolgens naar je horloge te sturen. Houd er rekening meet dat Route workout in principe alleen is gemaakt voor fiets- en wandelroutes.

Samsung Health

Samsung Health

Samsung Health, de gezondheids-app van Samsung, houdt precies bij hoeveel stappen jij gezet hebt op een dag, maar is nog veel uitgebreider dan dat. Er kan allerlei d ..

Zodra je daarna aan de activiteit wil beginnen kan je je vooraf gekozen route makkelijk op je horloge vinden in de widget met Routes. Als je de route opent, krijg je ze op kaart te zien, en je kan eventueel nog de richting wijzigen voor je start. De routebegeleiding zelf werkt in het Engels, maar verder verloopt het navigeren meestal vlot. Ik had tijdens het fietsen oortjes in, en kreeg zo de gesproken begeleiding te horen, terwijl ook muziek afspeelde die ik vooraf op Spotify had gedownload.

Een beperking is wel de nauwkeurigheid van de gps-functie. Stel dat je een verkeerde afslag neemt, dan vertelt de Galaxy Watch 5 Pro jou dat pas nadat je al 50 meter in de foute richting hebt afgelegd. Zonder een verbinding met je telefoon krijg je ook van het horloge geen instructies die je weer op het juiste pad brengen, en je kan dus enkel inzoomen op het kaartje van je horloge om zo de juiste weg te zoeken. Fiets je dus op een plaats waar veel smalle paden elkaar kruisen, dan kan het soms even zoeken zijn.

Je kunt op elk gewenst moment tijdens het navigeren op de onderste knop van je horloge drukken om van de 'Track back'-functie van je smartwatch gebruik te maken. Je krijgt dan simpelweg de routebegeleiding te horen die naar het beginpunt leidt.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro review: is hij de betere keuze?

Conclusie

De Galaxy Watch 5 Pro is volgens Samsung gericht op de intensieve sporters. Zij die bijvoorbeeld meerdere dagen gaan wandelen en zo gebruik maken van de betere accuduur, de Route workout-functies en navigatie. Verder is de smartwatch uitgerust met een sterke behuizing en een glas dat beter bestand is tegen krassen.

Toch zou ik ook durven stellen dat de Galaxy Watch 5 Pro ook interessant is voor wie op zoek is naar een slim horloge met een langere accuduur. Wear OS 3 is een plezier om te gebruiken, maar dagelijks je horloge opladen doet niemand graag.

Gerelateerde artikelen

Een voorwaarde is natuurlijk dat je je kan vinden in het minimalistische design en de grote horlogekast. En dan laten we het prijskaartje nog buiten beschouwing, want natuurlijk is niet iedereen bereid om 469 euro neer te leggen voor een horloge. Maar geen zorgen, want ook de Galaxy Watch 5 is een van de meest complete smartwatches die je kan vinden en hij komt voor een zachtere prijs van 299 euro.

  • Geeft compleet beeld van je gezondheid
  • Verbeterde slaapmonitoring met adviezen
  • Geen fysiek draairing
  • Temperatuursensor en Nederlandse Google Assistent werken nog niet
Bekijk meer specificaties

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen

De Galaxy Watch 5 Pro is beschikbaar één grootte (45 mm) twee uitvoeringen, Black Titanium en Grey Titanium.

Kleuren Bluetooth LTE
Samsung Galaxy Watch 5 Pro Black Titanium en Grey Titanium 469 euro 519 euro
Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen
Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen
Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kopen

De Galaxy Watch 5 Pro is Samsungs meest premium smartwatch met meer functies dan ooit. Het slimme horloge komt met veel extra functies en een extra stevig en stijlvol design.

Vanaf 469 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Watch 5 kopen
Samsung Galaxy Watch 5 kopen
Samsung Galaxy Watch 5 kopen

Samsung Galaxy Watch 5 kopen

De Galaxy Watch 5 blinkt uit met keuze uit verschillende fitness- en gezondheidsfuncties. De smartwatch biedt een compleet pakket, dat ook na je workout – dus als je rust en herstelt - bijdraagt aan een betere gezondheid.

Vanaf 299 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk