Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy Tab S8-serie staat voor de meest premium tablets van Samsung-makelij. Bij Androidworld testen we de drie modellen, te beginnen met de Plus-variant. Is dit tussenmodel een bom van productiviteit en creativiteit? We nemen hem onder de loep in deze review.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus

Dit jaar lanceerde Samsung zijn krachtigste tablets samen met de Galaxy S22-serie tijdens het Galaxy Unpacked-evenement in februari. De Galaxy Tab S8, Tab S8 Plus en Tab S8 Ultra kwamen op de markt. Voor de eerste keer een drietal van tablets die variëren in schermgrootte en andere specificaties.

Vooral de Tab S8 Ultra stal op Galaxy Unpacked de show vanwege zijn grootte van 14,6 inch en zijn dubbele selfiecamera. Toch wil niet iedereen werken met zo'n tablet. In deze review nemen we één maatje kleiner en dat is de Galaxy Tab S8 Plus met zijn 12,4 inch scherm. Voor we van start gaan, tonen we je eerst de belangrijkste specificaties van de Tab S8-serie.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Samsung Galaxy Tab S8 Samsung Galaxy Tab S8 Plus Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Afmetingen 165,3 x 253,8 x 6,3 mm 185,0 x 285 x 5,7 mm 208,6 x 326,4 x 5,5 mm
Gewicht 503 gram 567 gram 726 gram
Scherm 11 inch QHD+ LCD, 276 ppi, 120 Hz 12,4 inch QHD+ AMOLED, 266 ppi, 120 Hz 14,6 inch QHD+ AMOLED, 240 ppi, 120 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 8 GB / 16 GB
Opslaggeheugen 128 GB / 256 GB 128 GB / 256 GB 256 GB / 512 GB
Camera's achter 12 MP hoofdcamera, 6 MP groothoekcamera 12 MP hoofdcamera, 6 MP groothoekcamera 12 MP hoofdcamera, 6 MP groothoekcamera
Camera's voor 12 MP groothoekcamera 12 MP groothoekcamera 12 MP  frontcamera, 12 MP groothoekcamera
Accu 8.000 mAh, 45W oplader apart verkrijgbaar 10.090 mAh, 45W oplader apart verkrijgbaar 11.200 mAh, 45W oplader apart verkrijgbaar
Software Android 12, One UI 4.1 Android 12, One UI 4.1 Android 12, One UI 4.1
Kleuren Grafiet, Zilver Pink Gold Grafiet, Zilver Pink Gold Grafiet
Extra's AKG stereospeakers, Dolby Atmos, S Pen, vingerafdrukscanner in powerknop, microSD AKG stereospeakers, Dolby Atmos, S Pen, vingerafdrukscanner onder het scherm, microSD AKG stereospeakers, Dolby Atmos, S Pen, vingerafdrukscanner onder het scherm, microSD

Drie grote tablets

Iedereen gebruikt zijn tablet wel op een andere manier. De ene wil vanuit de bank op een compacte tablet series bekijken, terwijl de ander graag tekent op een groot scherm. Samsung heeft dat begrepen met de Tab S8-serie en ik vind het om te beginnen een goede zaak dat het merk drie modellen uitbrengt.

Alleen mocht het verschil in grootte tussen de drie modellen wet iets groter zijn. De Tab S8 Plus die ik kon testen meet 12,4 inch, maar ook het basismodel is met zijn grootte van 11 inch geen klein apparaat. Ik had het interessanter gevonden als het merk met zijn kleinste high-end tablet een antwoord bood op de Apple iPad Mini. Samsung enige kleine tablet is de Galaxy Tab A7 Lite met zijn 8,7 inch formaat. Maar die heeft ook veel lichtere specificaties. Het is een jammere vaststelling dat er zo weinig keuze is op het vlak van kleine Android-tablets, laat staan dat er apparaten zijn die ook nog eens krachtige specificaties hebben.

De inhoud van de doos

De inhoud van de doos

Slim en kwalitatief design

Wat het design van de Tab S8-serie betreft bouwt het merk vooral voort op de Galaxy Tab A7-reeks. De tablets hebben een hoogwaardige metalen behuizing, fijne schermranden en achterop is er een magnetische strook waarmee je de S Pen-stylus bevestigt. Door hem op de strook te plaatsen kan je ook de S Pen koppelen met je tablet. Het is dus een handige designvondst die ook werkt als je de tablet met een hoesje gebruikt. Dan is er een handige inkeping waardoor je makkelijk bij je stylus kan.

Toch moet je wel alert blijven voor een vals gevoel van veiligheid, want de S Pen komt ook makkelijk los wanneer je de achterkant van de tablet ergens tegenaan wrijft of stoot. Door het lichte gewicht van de S Pen, zou je het ook niet kunnen opmerken wanneer hij valt. Ik kwam ook zelf verschillende keren tot die vaststelling. Je maakt er dus beter maar een gewoonte van om even aan de achterkant te voelen wanneer je je tablet met je meeneemt.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

De Tab S8 Plus heeft een heerlijk dun ontwerp en met zijn gewicht van 567 gram is hij ook niet te zwaar. Alle tablets uit de Tab S8-reeks hebben Corning Gorilla Glass 5-bescherming voor het scherm en dus niet het laatste Gorilla Glass Victus. Samsung gaf zijn tablet naast de volumeknoppen en powerknop nog in totaal twee microfoons, een usb-c-poort, pogo-pinnen voor een toetsenbordaccessoire te laten werken, twee camera's op de achterzijde, één camera aan de voorkant, een microSD-slot en vier luidsprekers.

Dolby Atmos-speakers

Je gaat deze tablet meestal in de liggende stand willen gebruiken op momenten dat de kwaliteit van de speakers er echt toe doet, op momenten dat je gamet of van een serie geniet met je tablet. Het is daarom ietwat jammer dat je al snel geneigd bent om bij het liggend gebruik van je tablet de onderste luidsprekers met je hand te bedekken.

Los daarvan is het geluid fantastisch. Geluidseffecten klinken ook erg overtuigend met de de Dolby Atmos-ondersteuning. Vergeet de Dolby Atmos-functie alleen niet aan te zetten in de instellingen, want standaard staat ze uit.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen
Scherm ontgrendelen

Wat de schermvergrendeling betreft laat Samsung je aan de slag gaan met gezichtsherkenning en/of een optische vingerafdrukscanner onder het scherm. De gezichtsherkenning werkt sneller, maar de scanner is wel de veiligste keuze.

De vingerafdrukscanner werkt ook snel en nauwkeurig genoeg, alleen geef ik bij tablets wel de voorkeur aan een scanner als onderdeel van de powerknop. Als je de tablet liggend gebruikt samen met een houder of toetsenbord, werkt het iets vlotter om even je vinger op het frame te leggen in plaats van een specifieke plaats op het scherm aan te raken.

Prachtig scherm kan het verschil maken

De belangrijkste feature waarmee een tablet zich van een telefoon onderscheidt is met zijn grotere scherm. Het paneel van de Tab S8 Plus heeft me aangenaam verrast met zijn hoger helderheid en de rijke kleuren. Goed is ook dat de minimale helderheid heel laag is, zodat je hem makkelijk in een donkere ruimte kan gebruiken zonder anderen lastig te vallen met het oplichten van je tablet. De automatische helderheid was soms met momenten wel een tikkeltje aan de lage kant, maar dat was ook niet erg storend.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Het scherm is kortom een plezier om te gebruiken en het is veel mooier dan wat je kan vinden bij de meeste laptops in deze prijsklasse. Anderzijds kan het type scherm mogelijk bepalend zijn voor wie twijfelt tussen de Tab S8 Plus en het basismodel. De Plus-variant heeft net als de Ultra-tablet een AMOLED-scherm, terwijl de gewone Tab S8 een LCD-scherm heeft. Nu kan een kwalitatief LCD-scherm nog steeds erg goed zijn, maar een AMOLED-paneel van Samsung zal altijd nog iets rijkere kleuren hebben en het werkt ook zuiniger als je een donker systeemthema gebruikt.

Krachtige tablet zonder obstakels

Ik kan ontzettend kort zijn over de prestaties van de Galaxy Tab S8 Plus. Alle tablets uit deze reeks komen met dezelfde Snapdragon 8 Gen 1-processor, de laatste high-end chipset van Qualcomm. Die in combinatie met minstens 8 GB RAM is genoeg om een krachtpatser van de Tab S8 Plus te maken.

Games die veel grafische kracht vereisen, multitasken tussen apps of apps in split-screen gebruiken, niets is als een obstakel voor deze tablet. De Tab S8 werd tijdens het gebruik ook nooit te warm. Al deze eigenschappen zijn ook maar weinig bijzonder als we over flagshiptelefoons praten, maar de meeste Android-tablets komen met lichtere specificaties.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Sterke accuduur

Een sterk aspect aan de Tab S8 Plus is zijn accuduur. Ik gebruikte het apparaat voor 11 uur om dan met zo'n 30 procent capaciteit over te blijven. Natuurlijk als je echt games speelt die intensief zijn op het vlak van graphics, dan verbruikt het apparaat wel meer. Maar als je hem bijvoorbeeld gebruikt om op school notities te maken, dan kan hij erg lang mee.

De Tab S8 Plus komt wel zonder een oplader in de doos, maar je kan wel een 45W oplader van Samsung apart aanschaffen. Daarmee moet de 10.090 mAh accu volgens de fabrikant in 82 minuten volledig opgeladen zijn. Het is goed om te zien dat deze tablet 45W opladen ondersteunt want die functie ontbreekt wel bijvoorbeeld bij het basismodel van de de Galaxy S22-serie.

Selfiecamera claimt de hoofdrol

De camera is doorgaans niet het aspect van een tablet waar we erg enthousiast van worden. Foto's en video's nemen we veel liever met onze smartphone en daarom worden tablets, ook de high-end modellen, met een relatief eenvoudige cameraopstelling geleverd. Dit zijn alle camera's op de Tab S8 Plus:

  • 13 MP hoofdcamera met f/2.2, autofocus
  • 6 MP groothoekcamera met f/2.2
  • 12MP selfiecamera met f/2.4
Hoofdcamera en groothoekcamera

In onderstaande galerij zie je foto's die met de hoofdcamera zijn genomen. De foto's zijn prima als er even geen ander apparaat in de buurt is, maar de meeste gebruikers kunnen maar beter hun telefoon hiervoor gebruiken.

De foto's zijn behoorlijk als ze in goede lichtomstandigheden zijn gemaakt, maar bij de foto van AWY, onze Androidworld-mascotte, zie je duidelijk dat details ontbreken. De foto is namelijk in een donker hoekje genomen. De laatste foto uit de galerij is een foto die met de 6 MP groothoeksensor is gemaakt en die is echt niet goed.

- Lees verder onder de foto's -

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen
Selfiecamera

Belangrijker dan de camera's aan de achterkant is misschien wel de selfiecamera. Tablets zijn namelijk populair voor videobellen in groep omdat je op het grote scherm meer mensen kan zien dan wanneer je een telefoon gebruikt.

Samsung gebruikt een groothoeklens als selfiecamera zodat er bij jou ook meerdere mensen in beeld kunnen. Je kan in de camera-app kiezen tussen een gewone selfie en een groepsselfie. Bij de normale modus snijdt de tab S8 Plus het beeld bij zodat het nauwer is. In het geval van groepsselfies gebruikt hij de volledige foto van de groothoekcamera. Samsung lost dat anders op bij de Tab S8 Ultra, want die heeft vooraan zowel een groothoekcamera als hoofdcamera.

Automatische Frame

En dan is er nog een functie speciaal voor wie zijn tablet gebruikt in apps als Google Meet, Duo of Microsoft Teams. De Tab S8 kan tijdens het filmen met de selfiecamera een gezicht herkennen dankzij machinelearningtechnologie. Als de tablet in deze apps een gezicht herkent gaat hij zijn best doen om het telkens in beeld te houden, ook als je beweegt. Hij gaat ook automatisch in- en uitzoomen en het resultaat kan je hieronder bekijken.

Productieve software

Hoewel Android-tablets nog steeds wachten op broodnodige verbeteringen in de interface die komen met de Android 12L- en Android 13-update, is dat niet zo'n groot probleem op de Tab S8 Plus. De One UI 4.1-softwareschil van Samsung is al behoorlijk geoptimaliseerd voor grotere schermen. Als je bijvoorbeeld door de menu's van de instellingen bladert dan blijft een handige zijbalk al links in beeld.

Ik merkte ook dat gesplitst scherm ook goed werkt op de Tab S8+, alleen blijft wel het probleem dat Android-apps nog steeds beperkt zijn aangepast aan grotere schermen, anders dan bij apps voor iPads. Gelukkiger is Google zich bewust van dat probleem en het werkt eraan met de updates voor Android 12L en Android 13, maar ook met veranderingen in zijn Play Store-beleid.

Multi-tasking in gesplitst scherm op de Tab S8

Multi-tasking in gesplitst scherm op de Tab S8

Een tablet is vaak een apparaat dat door het hele gezin wordt gebruikt. Gelukkig kan je meerdere gebruikersprofielen aanmaken op de Tab S8+ zodat iedereen zijn ervaring kan personaliseren. Het is alleen jammer dat de mogelijkheden voor tweede gebruikers erg beperkt zijn, dat merkte mijn collega Claudia op. Features zoals Samsung Pass, Veilige Wi-Fi, Medische gegevens, Kleurenpalet, Dolby Atmos en Veilige Map ontbreken. Meer erover lees je in het onderstaande artikel:

Samsung DeX en Flow

Samsung heeft ook nog steeds DeX, dat is zijn desktopinterface voor tablets. Met Samsung DeX worden apps in vensters weergegeven en je kan ze ook minimaliseren en later weer openen via een taakbalk. Dat werkt behoorlijk goed, ook al zou ik zonder twijfel nog steeds kiezen voor Chrome OS of Windows als besturingssysteem voor desktop. Al ligt dat ook weer in de eerste plaats aan de beschikbare apps en niet aan de software die Samsung met DeX heeft ontwikkeld.

Ik ging ook met Samsung Flow aan de slag. Dat is een voorgeïnstalleerde app die in feite dient als een alternatief voor de 'Telefoonkoppeling'-app van Microsoft, het vroegere 'Jouw Telefoon'. Flow maakt ook de brug tussen je tablet en je pc. Je kan meldingen van je tablet op je pc lezen nadat je ook op je computer Flow lezen en ook de interface van je tablet streamen op je monitor.

Screenshots van Samsung Flow in Windows

Persoonlijk geef ik wel de voorkeur aan de functies en interface van Telefoonkoppeling en het is ook ietwat vreemd dat Samsung hier een eigen app voor ontwikkelt, terwijl het ook als een van de weinige bedrijven met Microsoft samenwerkt om de ervaring van Telefoonkoppeling te verbeteren.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Een bommetje van creativiteit

Een van de paradepaardjes van de Tab S8-serie is de S Pen die 4.096 niveaus van drukgevoeligheid ondersteunt. Dat kan je duidelijk merken in tekenapps, want door harder of juist zachter te drukken, kan je subtiele variaties brengen in een tekening. Het voelt daardoor prettig aan om met de Tab S8 Plus te tekenen, en zeker omdat er ook nauwelijks vertraging merkbaar is wanneer je met de S Pen op het scherm tekent. Ik ben zeker dat je veel plezier uit de S Pen kan halen als je meer artistiek talent hebt als ik, en dat geldt dus voor het grootste deel van de wereldbevolking.

De S Pen heeft ook speciale gebaren of Air-acties waarmee je sneller door apps kan navigeren en dat werkt in de meeste apps van Samsung. Door links en rechts in de lucht te vegen kan je bijvoorbeeld door foto's van de Galerij-app bladeren. Ik vind die Air-acties persoonlijk iets te veel een gimmick, ofwel een leuk kunstje dat in de praktijk minder handig is dan het lijkt.

PENUP en Clip Studio Paint

Wat minstens even belangrijk is als goede hardware is de tekensoftware en daar heeft Samsung aan gedacht. Samsungs eigen notitie-app werkt erg goed met de S Pen en PENUP is dan weer een heel toegankelijke tekenapp van Samsung waarin je ook creatieve werken van andere kan bekijken. Dit zijn de belangrijkste apps voor de meer occasionele en doorsneegebruiker van de S Pen.

PENUP op de Galaxy Tab S8 Plus

PENUP op de Galaxy Tab S8 Plus

Voor wie het allemaal wat meer mag zijn is er Clip Studio Paint, dat is een meer professionele tekenapp van derden die standaard op de Tab S8 Plus is geïnstalleerd. De interface en uitgebreide bewerkmogelijkheden doen spontaan denken aan creatieve tools zoals die van Adobe of CorelDRAW . Wie daarmee bekend is zal, na wat bladeren door alle menu's, sneller vertrouwd zijn met de belangrijkste functies.

De creatieve mogelijkheden zijn erg verregaand in deze app en ze is dus een plezier om te gebruiken. Je kan Clip Studio Paint zes maanden lang gratis gebruiken op de Tab S8 Plus, maar daarna dien je abonnement af te sluiten. Je kan de app nog wel dagelijks één uurtje gebruiken. Meer over Clip Studio Paint op de Tab S8-serie kan je hieronder ontdekken.

Straks voor hoge prijs te koop als NFT

Straks voor hoge prijs te koop als NFT

Uitstekend updatebeleid

Samsungs updatebeleid is ook echt een sterk aspect van de Tab S8+. Hij krijgt maar liefst vijf jaar lang beveiligingsupdates en vier versie-updates. Dat is erg goed nieuws, want Google heeft met Android 12L, 13 en toekomstige versies nog veel in petto voor Android-tablets. Als je daarentegen nu een Android-tablet van een ander merk koopt, mag je al blij zijn als je Android 13 krijgt na een jaar.

Andere Android-fabrikanten zijn dan ook niet de echte concurrent van de Tab S8-serie. Samsung moet wel inzetten op zijn updatebeleid, ook met zijn tablets, als het zich wil meten met de iPhones en iPads van Apple. De iPad Pro-serie, de meest hoogwaardige tablets van Apple, pakken ook met hun creatieve mogelijkheden dankzij de Apple Pencil. De eerste iPad Pro uit 2017 is ook nog altijd up-to-date met iPadOS 15.4.1, dat is de de laatste versie van het besturingssysteem.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S8+ brengt een frisse wind in de Tab S-serie van luxetablets. Voor zowel creatievelingen als voor thuiswerkers en studenten, kan de Tab S8-serie erg veel betekenen. De Tab S8 Plus is razendsnel, heeft een prachtig beeldscherm, een kwalitatieve stylus en een accu waar je op kan rekenen.

Anderzijds levert Samsung de Tab S8-serie ook met handige software, met Clips Studio Paint voorop. One UI 4.1 ziet er ook erg goed uit op tablets, zeker als je met de meeste andere Android-tablets vergelijkt, maar vooral: het beste moet nog komen.

Deze tablets hebben recht op vier grote versie-updates voor Android. Bij Google is het in de komende jaren alle hens aan dek om de ervaring op Android-tablets beter te maken, omdat de vraag naar tablet groeit. Tab S8-gebruikers gaan daar de komende jaren van kunnen profiteren, ook al kan Samsung het momenteel de verbeteringen van Android 12L en Android 13 nog niet groots in de verf zetten doordat de updates momenteel nog niet zijn aangepast voor One UI.

Als je op zoek bent naar een high-end tablet met krachtige tekenfuncties die ook werkt met Android, dan is er geen enkel waardig alternatief. Consumenten kunnen wel voor iPad Pro kiezen, maar de versie met zijn 12,9 inch scherm kost bijna 300 euro meer dan deze Tab S8 Plus. Wanneer je alles samen bekijkt is de Tab S8 Plus een erg goede keuze.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

Prijzen en beschikbaarheid

De Tab S8 Plus verschijnt in de kleuren Grafiet, Zilver en Pink Gold. De Ultra-variant kan je enkel in de Grafiet-kleur te verkrijgen. De tablets zijn nu te koop.

Samsung Galaxy Tab S8 Plus kopen

Elk afzonderlijk model is optioneel in zo'n versie met 5G verkrijgbaar en voor die functionaliteit betaal je telkens 150 euro extra bovenop de onderstaande prijzen:

Samsung Galaxy Tab S8 Plus
Samsung Galaxy Tab S8 Plus
Samsung Galaxy Tab S8 Plus

Samsung Galaxy Tab S8 Plus

De Samsung Galaxy Tab S8+ brengt een frisse wind in de Tab S-serie van luxetablets. Voor zowel creatievelingen als voor thuiswerkers en studenten, kan de Tab S8-serie erg veel betekenen. De Tab S8 Plus is razendsnel, heeft een prachtig beeldscherm, een kwalitatieve stylus en een accu waar je op kan rekenen.

Vanaf 949 euro

Winkelen op:

Samsung Galaxy Tab S8 Plus review: het beste moet nog komen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk