OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

OPPO RX17 Pro

De review van de OPPO R15 Pro had de volgende titel: ‘eerste toestel van Chinese reus mist nog finesse.’ Vooral de software miste deze finesse, waardoor in de praktijk het toestel niet erg fijn was om te gebruiken. Dat OPPO goede smartphones kan maken, staat buiten kijf: het bedrijf werkt intensief samen met OnePlus en Vivo, alle 3 onderdeel van hetzelfde moederbedrijf. In deze review zal dan ook veel de vergelijking met de OnePlus 6T worden gemaakt, aangezien beide smartphones heel veel op elkaar lijken.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Aan de hardware ligt het dan ook niet, en dat laat de RX17 Pro dan ook meteen zien. De mooie glazen achterkant, de 3 camera’s op de achterzijde waaronder een exemplaar met een variabel diafragma zoals de Galaxy S9 ook heeft, en supersnel opladen met SuperVOOC: de RX17 Pro heeft het allemaal. In deze review bekijken we of dit toestel de sterke punten heeft behouden en het heeft geleerd van de onhandigheden van de R15 Pro.

Specificaties

Afmetingen: 157,6 x 74,6 x 7,9 mm

Scherm: 6,4 inch Full HD+ (2380 x 1080) AMOLED

Processor: Qualcomm Snapdragon 710

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 128 GB, niet uitbreidbaar

Selfiecamera: 25 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 12 MP met f/1.5-2.4 en OIS, 20 MP met f/2.6, TOF 3D camera

Accu: 3.700 mAh

Softwareversie: ColorOS 5.2 gebaseerd op Android 8.1 Oreo

Extra: vingerafdrukscanner in scherm, dual-sim

Behuizing en design

Zoals gezegd weet OPPO prima hoe het smartphones in elkaar moet zetten. Qua bouwkwaliteit is er dan ook weinig op aan op te merken. Het toestel zit prima stevig in elkaar en is goed afgewerkt. Het is niet zo mooi als de Sony Xperia XZ3 die ik hiervoor heb gereviewed, maar dat is geen schande. De glazen achterkant is in twee kleuren te verkrijgen, waarvan je in de review de Emerald Green ziet. De groen-achtige kleur weerspiegelt mooi, maar pakt daardoor wel snel vingerafdrukken op. Ook is glas breekbaarder dan metaal. OPPO levert daarom standaard een hoesje mee om wat meer bescherming te bieden. De achterkant was in mijn ogen relatief gezien niet heel erg glad, ik heb wel eens erger meegemaakt bij onder andere de Moto G6 en de glanzende OnePlus 6.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

De OPPO RX17 Pro heeft als basis gediend voor de OnePlus 6T, net zoals de OPPO R15 dit was voor de OnePlus 6. Toch zijn de verschillen tussen de RX17 en 6T groter dan bij de R15 en 6 het geval was, ook op het gebied van hardware. Kijk bijvoorbeeld naar de bovenkant van het toestel. Deze is bij de OPPO ietwat ingedeukt met een vlakke bovenkant. De 6T is gewoon met een ronde rand afgewerkt. Toch voelen beide toestellen bijzonder gelijk aan als je ze in de hand houdt. Om dan te raden welke je vast hebt kan je bepalen door de volumeknoppen aan de linkerzijde. Dit zijn twee losse knoppen, in plaats van één knop bij de 6T. De knoppen zelf zitten beter in de behuizing bij de 6T, aangezien bij de RX17 ze een beetje wiebelen, waar de 6T totaal geen last van heeft. De knoppen klikken overigens prima.

Aan de onderzijde zien we geen koptelefoonaansluiting, maar wel de simkaart-lade. Deze kan ook dienen om twee simkaarten te herbergen voor dual-sim functionaliteit. Het uitbreiden van geheugen is niet mogelijk, maar met standaard 128GB is dit ook niet echt snel nodig. De verhoging van de camera aan de achterzijde is ook meer aanwezig dan bij de 6T, wat logisch is aangezien deze geen drie camera’s met dezelfde functionaliteiten heeft. De telefoon gaat niet wiebelen als je deze op tafel hebt liggen. En, je raadt het nooit: USB Type-C! De R15 moest het nog met Micro-USB doen, dat is nu gelukkig nu niet meer het geval. Wel zo logisch ook in 2018.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Het scherm aan de voorzijde is een 6.4 inch exemplaar. Dit is identiek aan de 6T, inclusief de waterduppel-notch. Deze notch zit niet in de weg, maar hier had ik ook al geen last van bij de R15, die een wat bredere notch had. De kin aan de onderzijde van het toestel is ook iets dunner gemaakt, waardoor de screen-to-body ratio (de verhouding tussen de grootte van de telefoon en het scherm) nu uitkomt op 86%, tegenover 84% bij de R15 Pro. Het scherm wordt aan de voorzijde beschermd met het nieuwste Corning Gorilla 6, wat tot 15 keer een meter kan vallen zonder te breken, zo claimt Corning. Dat hebben wij in de praktijk maar niet getest. De RX17 is hiermee één van de eerste toestellen met Corning Gorilla 6, en dat is een pluspunt.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Onder het scherm zit de optische vingerafdrukscanner verwerkt. Optisch betekent in dit geval dat er licht tegen je vinger wordt gekaatst om zo je vinger te scannen. De 6T heeft een identieke sensor als de RX17. Wat ook identiek aan de 6T is, is het gebrek aan een IP-certificering, ofwel waterbestendigheid. Dit is volgens OPPO vanwege een gebrek aan vraag aan deze functie, zonder verder op details in te gaan.

Al met al is de OPPO RX17 Pro een goed uitziende smartphone die prima in elkaar is gezet. De kleine notch stoort in dagelijks gebruik niet, al kan voor sommige mensen het gebrek aan een koptelefoonaansluiting een gemis zijn.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm

Het scherm is zoals genoemd een 6.4 inch exemplaar. Het gaat hier om een AMOLED-scherm met een resolutie van 2380 x 1080. Dit scherm is meer dan prima. De kleuren worden goed weergeven. Wit is standaard iets te blauw, maar kan je makkelijk via de instellingen aanpassen. De maximale helderheid is ook meer dan voldoende, hier had ik in de praktijk geen klachten over, al is de herfstzon natuurlijk wat minder fel dan we in de zomer gewend zijn.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Prestaties

De prestaties van de RX17 Pro komen voornamelijk van de Snapdragon 710, in combinatie met 6 GB werkgeheugen. De Snapdragon 710 is de nieuwste middenklasse chipset van Qualcomm, die precies tussen de high-end 800-serie en de huidige middenklassers in de vorm van de 600-serie moet zitten. De chipset is gemaakt op het efficiënte 10-nm procedé, waarbij geldt: hoe kleiner dit getal, hoe zuiniger de chipset. Ook is de chipset sneller gemaakt dan de Snapdragon 660, de vorige beste mid-range chipset. Over de Snapdragon 660 had ik al weinig klachten over bij diverse toestellen die ik heb getest zoals de Nokia 7 Plus, OPPO R15 Pro en de Xiaomi Mi A2.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

De Snapdragon 710 doet hier echter nog een stapje bij op, al is dat niet direct af te leiden uit de benchmark AnTutu. Hierin worden diverse aspecten zoals de CPU, GPU en geheugensnelheid getest en in een allesomvattend cijfer weergegeven. De OPPO RX17 Pro scoort hier gemiddeld 154.000 op, niet veel hoger dan de 146.000 die de R15 haalde. Ter vergelijking: de Snapdragon 821 uit 2016 haalt een score van 175.00. Hieronder kan je een uitgebreid overzicht zien van scores van diverse benchmarks vergeleken met de 6T en de HTC U12 life, met een Snapdragon 636. Let op dat benchmarks echt gebruik niet representeren en enkel zijn bedoeld om een relatief beeld te verkrijgen van de theoretische mogelijkheden van smartphones.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Toch was de RX17 een stuk vloeiender in gebruik dan de R15. Nee, hij is niet even snel als de OnePlus 6T, maar dat is ook één van de (zo niet de) snelste Android-smartphone op dit moment. In een korte vergelijkingstest kwam de snelheid van de RX17 redelijk in de buurt van de Sony Xperia XZ3 met de Snapdragon 845. Ook gaat het gamen in grafische zware games zoals Asphalt 9 perfect zonder haperingen. Kortom, over deze chipset heb ik niet veel te klagen. En de voordelen houden hier niet alleen op!

Accuduur

Een ander bijkomend voordeel van de Snapdragon 710 is namelijk de lange accuduur. Ik had over een lange dag van 07.00 uur tot 22.00 nooit de zorgen dat de accu mij in de steek zou laten. Helaas gaf de software mij geen kans om de screen-on-time in te zien, en ook externe apps zoals Accubattery kwamen met onrealistische waardes aanzetten. Daarom hierbij een zo nauwkeurig mogelijk beschrijving van mijn gebruik, die over het algemeen zwaarder is dan de gemiddelde gebruiker.

Bij de RX17 Pro was bluetooth continu ingeschakeld voor mijn smartwatch, synchroniseerden op de achtergrond meerdere Google-accounts, gebruikte ik de hotspot zo nu en dan, speelde ik grafische zware spellen, luisterde ik veel muziek en was ik veel onderweg. Deze laatste is een belangrijke factor op de accuduur: het zoeken en wisselen van zendmasten kost smartphones relatief veel energie. Op het moment dat ik veel onderweg ben en alsnog een dag met de accu kan doen dan weet ik dat de smartphone een goede accuduur heeft, zeker voor andere minder intensieve gebruikers. Ik eindigde de dag met rond de 40 / 50% resterend, een erg hoog percentage. Mijn beste schatting zou zijn dat ik zo rond de 4 uur screen on time hierbij behaalde.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Het opladen gebeurt via Super VOOC Charging. Hierbij wordt er maar liefst 50 watt door de accu heen gejaagd. Vergelijk dit met de 20 watt van wat we kenden als Dash Charging van OnePlus, en je hebt een goed idee hoe snel deze telefoon eigenlijk kan opladen. De cijfers: in 25 minuten 55% erbij. Van 34% naar 100% in 33 minuten. Wow. Normaal check ik altijd even om de zoveel tijd hoe snel het laden gaat, maar Super VOOC ging zo snel dat ik dikwijls na een half uurtje keek en m’n telefoon alweer vol was! De telefoon wordt ook niet warm tijdens het opladen, aangezien al het hitte-management in de grote oplader zelf gebeurd. Gewoon gamen kan dan ook terwijl je pijlsnel oplaadt. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk, ondanks de glazen achterkant.

Schermontgrendeling

De manier waarop het scherm kan worden ontgrendeld gebeurt op een relatief nieuwe manier, namelijk met een vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt. Hierbij wordt er een animatie afgespeeld waarbij het licht tegen je vinger wordt gekaatst. Dit profiel wordt vergeleken met het profiel op je telefoon, en zo kan je ontgrendelen. De techniek is nog redelijk nieuw, en het is daarom logisch dat het nog minder goed werkt dan de veel meer ontwikkelde traditionele vingerafdrukscanners.

De scanner werkt naar behoren op het moment dat je je vinger perfect op de scanner legt. Dit vereist echter wel de nodige oefening. Na een week gebruik was ik er redelijk aan gewend maar kwam het toch nog voor dat ik mijn duim maar deels op de scanner plaatste, met een geweigerde poging als gevolg. Daarom is in de praktijk, als je even snel moet ontgrendelen, een scanner aan de achterzijde in mijn ogen handiger en accurater. De optische scanner is niet perse een nadeel, maar komt meer neer op persoonlijke voorkeur. Het is juist goed dat fabrikanten deze stap zetten. Met een paar iteraties of een zullen veel nadelen alweer verdwenen zijn.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Links OnePlus 6T met ambient display, rechts OPPO RX17 Pro

Een detail wil ik nog even verder toelichten. De scanner werkt alleen als het icoontje in de vorm van een vingerafdruk op het scherm verschijnt. Dit icoontje staat hier echter niet altijd. Je kan daarom niet dus altijd blind je vinger op de plek leggen waar de scanner zit om te ontgrendelen. Wat OPPO heel goed heeft gedaan is het herkennen wanneer je je telefoon wilt ontgrendelen. Je kan namelijk instellen dat er aan de hand van beweging het vingerafdruk-icoontje wordt getoond. Dit vond ik een fijne toevoeging. Kijkend naar OnePlus, dan zien we dat zij een andere implementatie hebben. Zij vereisen dat het ambient-scherm, waarmee je meteen de klok en je meldingen ziet, is ingeschakeld voordat je de telefoon met je vingerafdrukscanner kan ontgrendelen. Het is persoonlijk welke manier je prettiger vind, maar mijn voorkeur gaat uit naar de implementatie van OPPO.

Gezichtsherkenning door middel van een simpele camera is ook aanwezig, zoals we op meer telefoons al hebben gezien. Deze manier is echter een stuk minder veilig dan met de vingerafdruk, met een uitgeprinte foto kan de scanner namelijk al omzeild worden. Hierdoor kan je gezichtsherkenning bijvoorbeeld standaard niet worden gebruikt om je bankieren-app te ontgrendelen. Het ontgrendelen met je gezicht werkt verder heel erg snel.

[readmore articles="195612"]

Geluid

Een onderdeel waar de RX17 enigszins tegenviel is geluid. Ten eerste het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. Over een paar jaar zullen de meeste mensen hier niet meer raar van opkijken, maar voor nu is het even goed om te noemen, zeker gezien de R15 deze nog wel had. Er wordt standaard geen dongle meegeleverd, maar wel USB Type-C oortjes. Deze oortjes hebben geen premium bouwkwaliteit en vond ik niet fijn dragen, maar ze klonken best wel prima in het laag. Het hoog en midden was daarentegen te schel. De OnePlus Bullets Type-C oortjes van 20 euro troeven ze op elk gebied af.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Daarnaast is de speaker aan de onderkant niet echt goed. Het geluid is aanzienlijk minder vol dan de OnePlus 6T, terwijl beide telefoons de speaker aan de onderkant hebben. Dit gebied stelde mij dan ook teleur, aangezien ik regelmatig even een filmpje kijk op de speaker. Bij de RX17 had ik sneller dan normaal de neiging om mijn koptelefoon erbij te pakken, en dat is toch wel een nadeel van deze telefoon.

Camera

De camera van de OPPO heeft vernieuwde hardware, en is één van de grootste verschillen met de OnePlus 6T. Er zijn drie camera’s op de achterzijde aanwezig, elk met een andere functie. De primaire camera is een 12 megapixel camera met een variabele diafragma van 1.5 of 2.4. Dit zagen we ook al bij de Galaxy S9 voorbijkomen. Een lager getal qua diafragma betekent dat er meer licht op de sensor kan vallen, wat de foto’s in het donker ten goede komt. De software van OPPO bepaalt welke diafragma er precies moet worden gebruikt: de reguliere f/2.4 voor daglichtfoto’s, of de speciale f/1.5 voor als het donkerder wordt. Het is overigens niet mogelijk om handmatig te kiezen welke diafragma wordt gekozen, zelfs niet in handmatige modus. Wel heeft deze sensor beschikking over optische beeldstabilisatie, afgekort tot OIS. Hierbij beweegt de lens fysiek tegen de bewegingen van de camera in om de lens op een stabiele plaats te houden en zo wazige foto’s te voorkomen.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

De tweede camerasensor is een 20 megapixel exemplaar met een diafragma van f/2.6, die wordt ingezet om de diepte van een foto in te schatten. Hierbij kunnen er betere bokeh-foto’s worden gemaakt, zo is het idee. Ten slotte is er een speciale Time of Flight 3D Sensing camerasensor, afgekort tot TOF. Zo kunnen er foto’s compleet in 3D worden gemaakt. OPPO voorspelt dat gebruikersscenario's door deze sensor kunnen variëren van het gebruik van 3D Augmented Reality tot gezichtsherkenning in 3D. Op het moment van deze review is de software nog niet gereed om deze TOF-sensor te gebruiken. Wel is duidelijk dat hij in de standaard camera-app zal worden verwerkt.

Camera-app

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Over de camera-app gesproken: deze is hierboven te zien. De interface is nauwelijks veranderd tegenover de R15. Je kan nog steeds door verschillende modi heen scrollen door, waaronder gewone foto / video, portretmodus, nacht, stickers, panorama en geavanceerd. Snel opstarten door de powerbutton twee keer achter in te drukken is helaas niet aanwezig. Je start de camera door vanaf de rechterkant van het vergrendelscherm omhoog te swipen.

Foto’s

Genoeg over de hardware, tijd om naar de foto’s te kijken. Normaal gesproken gebruik ik altijd HDR om foto’s te maken: hierbij worden meerdere foto’s gemaakt en gecombineerd om zowel donkere als lichte delen goed weer te geven. Hierbij viel het op dat de OPPO structureel de foto’s overbelichte, wat ik ook probeerde. Dat dit wel tot mooie foto’s kan leiden blijkt wel uit onderstaande kiekje, maar is niet altijd het geval.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Voor een voorbeeld van de overbelichting die ik bedoel, hieronder een galerij waarvan de eerste foto van de OnePlus 6T is en de tweede van de OPPO RX17 Pro. Daarbij hielp het ook niet dat in normale daglichtomstandigheden de diafragma naar f/1.5 wisselde, normaal gesproken alleen voorbehouden voor als er minder licht beschikbaar is.

Na het zien van deze foto's besloot ik HDR uit te schakelen om te kijken hoe de camera zich dan verhoudt in daglicht. Dit leverde al betere plaatjes op. Deze resultaten zijn al relatief gezien iets beter, maar nog steeds is de keuze om bijna altijd voor f/1.5 te gaan opmerkelijk. Hierdoor worden foto’s vaak veel lichter weergegeven dan het daadwerkelijk is. Dit is, zeker in het najaar, mooier voor het oog, maar niet perse realistisch. Vel hieronder zelf je oordeel: de eerste foto in elk paar is van de OPPO, de tweede van de OnePlus 6T.

In het donker staat de OPPO dan wel weer zijn mannetje. Via kunstmatige intelligentie (AI) worden verschillende scènes herkend, waaronder als het donker is. Hierbij moet je tijdens het maken van een foto even iets langer de camera stilhouden aangezien de camera zo meer licht kan verzamelen. De speciale nachtmodus gaat nog een stapje verder en laat je 3 seconden de camera stilhouden voor het maken van een foto. Dit werkt gelijk aan de nachtmodus van de OnePlus. Eerst een vergelijking tussen normale foto’s gemaakt in het donker, zonder de speciale nachtmodus ingeschakeld. In de onderstaande serie is elke eerste foto van de OnePlus, de tweede van de OPPO. Hierbij is het goed te zien dat de OPPO soms wat moeite heeft met de belichting, maar over het algemeen minder ruis vertoont en meer van de omgeving toont.

Ik heb ook nog een kleine serie met de nachtmodi van beide toestellen gemaakt. Deze resultaten vond ik niet direct beter, aangezien er meer ruis kan ontstaan doordat de sluitertijd langer wordt gemaakt. De linkerfoto is van de OPPO, de rechter van de OnePlus.

Al met al zijn de foto's in het donker prima te noemen vergeleken met de OnePlus 6T. OnePlus staat ook niet bekend om de beste foto's in minder goede lichtomstandigheden, en OPPO heeft zich hier sterk op gefocust. Het is maar net wat je belangrijk vind om de beste keuze voor jou te maken.

Links normale selfie, rechts met huidverzachting

Ten slotte kijken we nog naar de selfie-camera van 25 megapixel, een hoog aantal voor een dergelijke sensor. Hierbij kan er door middel van AI huidverzachting worden toegepast, iets waar ze in Azië gemiddeld enthousiaster over zijn dan wij in het westen. Bij een snelle test bleek het automatisch analyseren van de mate van huidverzachting gelukkig mee te vallen, en je kunt desgewenst ook zelf uitzetten.

Portretmodus

De portretmodus voor een bokeh-effect aan de voorkant is er ook: deze werkt niet uitzonderlijk goed maar is verder prima. Tricky situaties zoals een rand van een koptelefoon pakt hij vanzelfsprekend nog niet perfect is, maar dat is ook erg lastig om goed te herkennen.

Video

Zoals genoemd beschikt de primaire camera van de OPPO over optische beeldstabilisatie. Hierbij beweegt de lens fysiek tegen de bewegingen in. Een andere optie zou elektronisch stabiliseren zijn, waarbij er met software wordt gekeken hoe het filmpje zo min mogelijk schokt. Hieronder zie je een filmpje tijdens het lopen gemaakt met de RX17 Pro. Het resultaat is alleszins goed te noemen: de schokken worden redelijk goed opgevangen en het beeld ziet er goed uit.

Software

Een groot minpunt bij de OPPO R15 Pro was de software. OPPO maakt gebruik van ColorOS, waarbij er veel veranderd is aan standaard Android zoals we het gewend zijn. Dit is niet perse erg, als het maar goed werkt. Dit was helaas niet het geval bij de R15. Meldingen kwamen niet consequent door, werden niet handig weergegeven en je kon ze niet wegswipen uit je notificatiecentrum. Nu, bij de OPPO RX17 Pro, is de situatie gelukkig verbeterd. Het is nog niet perfect, maar er is enigszins mee te leven.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Laten we beginnen bij het het positieve nieuws. Het is nu mogelijk om meldingen weg te swipen uit je notificatiecentrum door van links naar rechts te swipen. Voorheen moest je om een melding weg te halen een kant opswipen, om vervolgens op een prullenbak-icoontje te moeten klikken. Dit was niet handig of efficient, dus het is goed om te zien dat OPPO dit heeft aangepast.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

Ook komen meldingen een stuk vaker binnen dan bij de R15 Pro. Zaken als WhatsApp kwamen altijd door, terwijl mailtjes ongeveer de helft van de tijd een melding opleverden. Google Chat, wat we intern gebruiken, had echter meer moeite om door het systeem van OPPO heen te komen, wat ook instelde (zie bovenstaand screenshot). Ook kwamen sms’jes 80% van de tijd niet binnen, waardoor ik na een tijdje genoodzaakt was om mijn simkaart te wisselen naar een andere telefoon. Nu vereis ik geen 100% perfectie bij het doorgeven van meldingen aangezien meer smartphones last hebben van dit probleem, maar toch is het veilig om te zeggen dat OPPO desondanks de gemaakte verbeteringen hier nog veel te verbeteren heeft. Daarom blijft het een nadeel van deze telefoon. OPPO zelf suggereert dat het gebruik van Nova Launcher op de telefoon het doorgeven van meldingen in de weg kan zitten. Na een paar dagen dit getest te hebben lijkt de situatie inderdaad verbeterd, maar is het helaas nog niet perfect.

Andere opvallende zaken die OPPO met ColorOS heeft aangepast is het ontbreken van direct delen waarbij je iets kan direct naar een persoon kan sturen zonder de app te openen, icoontjes staat opnieuw niet mooi gecentreerd in de statusbalk, zoeken via de zoekbalk van Google in Nova Launcher opent een zoekweergave van OPPO zelf, de notch is niet uit te schakelen, en het niet gebruiken van statusbalk-icoontjes voor meldingen.

Vooral deze laatste vereist de nodige gewenning: je zult altijd van boven naar beneden moeten swipen om te checken of je een melding binnen hebt gekregen, zoals bij iOS ook het geval is. Een sterk punt van Android is juist deze statusbalk-icoontjes dus hopelijk brengt OPPO hier snel verandering in, want handig is dit niet.

Ten slotte is de software niet helemaal vrij van bugs. Zo was het niet mogelijk om de vingerafdrukscanner te gebruiken om apps te ontgrendelen zoals een bankieren-app of een wachtwoordenmanager. Het gaat om een bug te gaan die later zal worden opgelost: de OnePlus kan met deze scanner deze zaken wel doen.

Gelukkig zijn er ook enkele handige zaken toegevoegd. Met Screen Streaming kan je met een HDMI naar USB Type-C kabel je scherm op een groter beeldscherm verbinden, met Smart Bar kan je snel van apps wisselen, scrolling screenshots zijn toegevoegd, je kan meerdere accounts van bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram met apps klonen gebruiken, en de powerknop een halve seconde ingedrukt houden tovert desgewenst Google Assistent tevoorschijn. Dit zijn fijne toevoegingen waarbij OPPO de keuze aan de gebruiker laat deze te gebruiken.

Voorgeïnstalleerde apps

Op de OPPO komen ook de nodige apps voorgeïnstalleerd, zoals mail, contacten, foto’s, game-space, een kompas, weer, muziek, Opera, recorder, telefoon klonen, telefoon beheren waarmee je o.a. je telefoon kan opschonen en video’s. Deze apps zaten niet veelal niet in de weg, alleen het niet kunnen aanpassen van de standaard zoekmachine vanaf de Google-widget in Nova Launcher zou een welkome aanvulling zijn.

Updatebeleid

OPPO heeft aangegeven dat het toestellen in Nederland 24 maanden lang ondersteund. Hoe vaak en om welke updates het hier gaat werd niet gespecificeerd. Wel is gezegd dat een update naar Android Pie op de planning staat, aangezien de RX17 Pro nu nog op Android 8.1 Oreo draait. Dit terwijl Pie alweer 4,5 maanden uit is! Op dit moment staat de beveiligingspatch van oktober op het toestel, wat wel redelijk actueel is.

Conclusie

De OPPO RX17 Pro bevindt zich in een lastig parket. De prijs is met 50 euro verlaagd tegenover de R15 Pro, waardoor de adviesprijs nu op 599 euro is komen te liggen. Dit is een terechte prijsverlaging, aangezien de R15 Pro te duur was tegenover de OnePlus 6. Door de prijsverlaging is de RX17 qua prijs echter nog meer directe concurrentie met de OnePlus 6T, die voor 559 euro te koop is. De RX17 Neo met een prijs van 349 euro en de Find X van 999 euro zitten totaal niet in het vaarwater van OnePlus.

OPPO RX17 Pro review: op zoek naar eerherstel

De RX17 Pro is daarom het zwarte schaap van de line-up van OPPO in Nederland. Voor minder geld kan je een beter toestel in huis halen in de vorm van de OnePlus 6T. Deze telefoon heeft een snellere chipset, de accuduur is zo goed als gelijk, en de software een heel stuk fijner en betrouwbaarder. OPPO zal zich dus nog verder moeten verbeteren om zijn middenklassers een echt aantrekkelijk aanbod te maken, want dat is nu nog niet het geval. Ze zijn in ieder geval op de goede weg en ze doen hun best om de telefoon te differentiëren van OnePlus, wat positief is om te zien. Toch is deze conclusie grotendeels gelijk als bij de R15 Pro het geval was. Daarom heeft het bedrijf nog het nodige aan te passen voordat het zich een terechte topper kan noemen.

Positieve punten

+ Corning Gorilla Glass 6
+ Snelheid
+ Accuduur
+ Heel snel opladen
+ Camera-hardware
+ Scherm, inclusief kleine notch
+ Standaard 128GB geheugen

Negatieve punten

- Middelmatige speakers
- Foto’s in HDR
- Notificaties nog steeds omslachtig en onbetrouwbaar
- Prijs vergeleken met de OnePlus 6T

OPPO RX17 Pro kopen

Wil je de OPPO RX17 Pro kopen, dan kan dit voor een adviesprijs van 599 euro. Er zijn twee kleuren beschikbaar: Emerald Green, die je in deze review zag, en het meer opvallende Radiant Mist. Deze laatste heeft een gradiënt kleur van paars naar blauw. Je kan de RX17 Pro onder andere verkrijgen bij Mobiel.nl en Belsimpel, in zowel het groen als het paars.

[tds=6720]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk