Preview OnePlus 5T: nieuw vlaggenschip voor schappelijke prijs

Preview OnePlus 5T: nieuw vlaggenschip voor schappelijke prijs

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Keynote zonder poespas

De loods waar we met zijn allen bij elkaar kwamen was een toepasselijke locatie voor het OnePlus-event. Geen poespas met rode lopers, lekker normaal en met een focus op gastvrijheid. Wij zien heel veel van dit soort events en dit is eigenlijk veel leuker dan een hele dure en grote locatie met kaviaar. Hier kregen we koffie uit een kartonnen bekertje en de vloer is van beton.

De keynote was een lange monoloog van mensen die in het team werken, maar in alles ging het over de community en de manier waarop deze community het merk heeft geholpen. Via verschillende voorbeelden liet men zien dat de vele bèta-testers echt invloed hebben. Zo zou er eigenlijk een soort van animatiefunctie in de OnePlus 5T komen, maar toen deze klaar was werd het vakkundig in de grond geboord door bèta-testers.

Er zijn heel veel merken die zeggen dat ze naar de gebruikers luisteren, maar er zijn er weinig die dat ook echt maar vooral altijd doen. Bij OnePlus krijg je het gevoel dat het ook echt zo is, en we weten allemaal wel dat de community de basis is van het succes van OnePlus.

Mede-oprichter Carl Pei was niet te beroerd om te bekennen dat ze fouten hebben gemaakt na het eerste succes en dat dat ze heel veel gekost heeft. Hij geeft toe dat dat bijna het einde van zijn bedrijf was. Zijn boodschap was dan ook dat ze geleerd hebben om nederig te blijven en te doen waar ze goed in zijn. En dat is niet een middensegment telefoon zoals de OnePlus X maken, maar een high-end met een goede prijs.

De zaal was overigens voor 75% gevuld met OnePlus-fans die allemaal betaald hadden om daar te mogen zijn. Voordat we daar kritisch over konden zijn, vertelde Pei dat het geld naar F-Droid gaat, een instantie die kleine ontwikkelaars ondersteunt. Deze maken ook onderdeel van de community en daarmee wil OnePlus hen ondersteunen.

OnePlus 5T hands-on

One Plus 5T

Eigenlijk ging er maar een klein gedeelte van de keynote over de OnePlus 5T. Ten eerste verklaarde men de betekenis van de T achter de naam. Die heeft namelijk geen betekenis en is een geintje van de ontwikkelaars. Een ander bekend merk heeft de S-lijn, OnePlus bedacht S+1= T.

Het toestel zelf heeft de veranderingen voornamelijk in het scherm zitten. Zonder een groter toestel te krijgen heeft men, onder andere door de 18:9-beeldverhouding, een 6 inch-scherm erin weten te proppen. Een scherm dat er in eerste instantie inderdaad heel mooi uitziet. In de software heeft men een eigen calibratie-tool gemaakt waarin de gebruiker zelf kan bepalen hoe ze het scherm willen hebben. Slim, dat hadden ze bij de Pixel moeten doen.

Camera

Bij de camera zijn er ook wat kleine dingen veranderd. Omdat de beide camera's aan de achterzijde dezelfde lensopening van f/1.7 hebben, hoeft men de foto's niet te 'croppen' . Dat 'croppen' gebeurt wanneer de camera's een andere lensopening hebben. Omdat dat hetzelfde is in de OnePlus 5T blijven de foto's op hetzelfde formaat.

Een nieuwe functie is ook de face-unlock, een demonstratie op het podium liet zien dat het erg snel is en dat ze meer dan 100 verschillende scenario's waarop ze het gezicht kunnen zien hebben ingepland. Het komt er in basis op neer dat ze met alleen je neus en je ogen het toestel kunnen ontgrendelen.

De vingerafdruksensor is door het nieuwe scherm naar de achterzijde verhuisd. Een compromis, zegt OnePlus, maar dat kan omdat ze ook de face-unlock-functie hebben. Wat belangrijk is dat deze face-unlock functie niet werkt met privacy-gevoelige applicaties zoals betaalapps. Daar zul je dus de vingerafdruk of de andere ontgrendelmethodes voor moeten gebruiken.

OnePlus 5T hands-on

Software

In de software zijn ook een aantal kleine veranderingen, veranderingen die we ook van andere merken kennen. Ze besteden in de keynote heel veel aandacht aan het feit dat ze toch dicht bij stock-Android willen blijven. Ze zien OxygenOS als een Android+-systeem waar de '+' staat voor de extra's die ze erop bouwen.

Zo kun je straks voor bijvoorbeeld Skype twee accounts gebruiken door een parallel-functie. Iets dat we ook bij Huawei al hebben gezien. Daarnaast zal er binnenkort een 'OnePlus Switch'-app gelanceerd worden die het overstappen naar OnePlus makkelijker moet maken.

De grote hamvraag is natuurlijk, waarom er nog Android 7.1 op het toestel draait en geen Android Oreo. Bij OnePlus zegt men dat ze er zeker van willen zijn dat de juiste en de beste versie online komt. De bèta-test voor Android 8.0 gaat nu beginnen en men verwacht dat de OnePlus 5 begin 2018 deze lekkernij krijgt. De OnePlus 5T zal hem in december krijgen.

OnePlus 5T hands-on

Conclusie

In deze keynote heeft OnePlus goed weten te benaderen wie ze zijn en waarom ze er zijn. Het is best mooi om te zien hoe ze de community omarmen. Of het allemaal echt is moeten we maar op de blauwe ogen van Carl Pei geloven.

Tot slot de prijs. In al hun wijsheid heeft men beslist dat deze hetzelfde is als die van de OnePlus 5. De OnePlus 5T met 64GB kost €499 en de 128GB versie kost €559. Opvallend want je krijgt er meer voor terug dan bij de OnePlus 5. Hoe dit nieuwe toestel het echt doet zul je binnen enkele weken kunnen lezen in onze review.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk