Preview Huawei Mate 10 Pro, veel scherm en veel kunstmatige intelligentie

Preview Huawei Mate 10 Pro, veel scherm en veel kunstmatige intelligentie

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Mate-geschiedenis

De Mate is net als de P-familie een lang lopend product voor de Chinese producent van smartphones. Het eerste succes in deze serie kwam met de Huawei Mate 7. Een toestel dat enthousiast ontvangen werd vanwege zijn grote scherm. Ook de verkopen van dit apparaat waren goed, erg goed zelfs.

Tussendoor zagen we de Mate S, een prachtig toestel met helaas een verkeerde prijs. De Huawei Mate 8 kwam om duistere redenen nooit op de Nederlandse markt, wat de serie geen goed deed. Er was een nieuw begin met de Huawei Mate 9 want deze kwam vlak na het Samsung Note 7-debacle op de markt. Ondanks een gedateerd uiterlijk bleek dat een prima toestel te zijn met een hele fijne accu.

Nu is het de beurt aan de Huawei Mate 10-familie om van dat succesje een groot succes te maken.

HuaweiMate 10 pro eerste indruk

Huawei Mate 10-familie

Voor het eerst komen er meerdere toestellen uit onder de Mate-vlag. Vorig jaar hadden we ook een Porsche Design (net als dit jaar) maar dat was een heel ander toestel in een andere prijscategorie.

Dit jaar zien we een Huawei Mate 10, Huawei Mate 10 Pro en een Huawei Mate 10 Lite. Om het makkelijk te maken, de Huawei Mate 10 gaan we niet zien in Nederland, de Mate 10 Pro en de Mate 10 Lite wel. Over de Huawei Mate 10 Lite werd tijdens de persconferentie met geen woord gerept. Dit is heel normaal voor Huawei want de Huawei P10 Lite en de P9 Lite zijn ook nooit op het podium aangekondigd.

[readmore articles="191064"]

Eerste indrukken Huawei Mate 10 Pro

Na de persconferentie kregen we het reviewsample Huawei Mate 10 Pro mee naar huis. Tijdens de presentatie zagen we al dat deze Mate 10 Pro een geweldenaar is. Op veel vlakken is het toestel er op vooruitgegaan in vergelijking tot de Mate 9. Hier alvast een kleine eerste indruk van dit toestel een uitgebreide review zal later op Androidworld verschijnen.

Design

Ons model is Titanium Gray en waar de Mate 9 dof van kleur kun je je haar kammen in de achterzijde van de Mate 10. Dat heeft wel tot gevolg dat je heel veel vingerafdrukken gaat zien op de body. Wanneer je dat niet kan hebben, kun je beter een andere kleur kiezen. Bovenaan zitten de twee camera's onder elkaar met links de flitser en rechts de infraroodsensor. De camera's steken (nog) minder uit dan op de Mate 9 en dat geeft het geheel wel een update wat betreft ontwerp.

Designtechnisch valt de band die overdwars over het toestel loopt op. Dat ziet er heel mooi en stijvol uit. Volgens Richard Yu moet ons dat laten denken aan de strepen op sportwagens, en deze sportwagens moeten ons weer laten denken aan snelheid. Meneer Yu heeft blijkbaar heel veel tijd om na te denken.

Huawei Mate 10 eerste indruk

Wanneer je naar de voorkant kijkt, zie je we een geweldige screen-to-body-ratio. Superdunne bezels aan de zijkant en ook boven en onder bijna alleen maar scherm. Door het 18:9-formaat en de kleine bezels heb je bijna een 'all screen- ervaring. We zullen de Mate 10 Pro eens naast de Samsung Note 8 leggen om te zien hoeveel verschil er is.

De Huawei Mate 10 heeft een 6 inch scherm maar heeft dit een kleinere body dan de Mate 9 weten te proppen. Hierdoor heb je veel scherm in een kleine behuizing.

Specificaties 

We hebben het toestel nog maar heel even hebben aan gehad. Dus een echte onderbouwde review van de specs kunnen we hier nog niet geven. Dat volgt later.

De Huawei Mate 10 Pro heeft hele goede specificaties. Het werkgeheugen is 6GB groot en dat zorgt voor een soepele handeling van alle apps en andere activiteiten op je toestel. Aan intern geheugen krijg je bij de Mate 10 Pro 128 GB mee en dat is echt lekker veel. Daarentegen kun je voor het eerst in de Mate-geschiedenis geen SDkaart gebruiken, dus wanneer het toestel vol zit, zul je alles naar de cloud moeten verplaatsen.

Het scherm is zoals gezegd 6 inch groot, HD en Oled en dat laatste is ook iets nieuws in een gangbaar toestel van onder de 800 euro van Huawei. De eerste indruk van het scherm is erg goed. Superscherp en goede warme kleuren. We gaan dit natuurlijk later nog wat gedetailleerder bekijken.

HiSilicon Kirin 970

De Kirin 970-chipset was al eerder aangekondigd. Deze chipset is helemaal toegespitst op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en daar kregen we tijdens de presentatie ook een kleine demonstratie van. Er werd een vergelijk gemaakt met andere toestellen (Samsung en Apple) en de Mate 10 was vele malen sneller in het herkennen van de objecten op de foto's, aldus Huawei.

Naast de SDkaart-opslag mogelijkheid missen we ook nog wat anders. De Huawei Mate 10 Pro heeft ook geen hoofdtelefooningang. Tijdens de presentatie werd daar met geen woord over gesproken maar ook Huawei gaat deze trend volgen.

Camera

Dit keer was er iets minder aandacht voor de camera's. Huawei werkt nog steeds samen met Leica voor een professionele camera-ervaring. De aperture van F/1.6 is goed en geeft je meer mogelijkheden bij slecht licht situaties.

Huawei Mate 10 eerste indruk

Ook bij de camera heeft de AI zijn intrede gemaakt. Wanneer je met de camera naar bijvoorbeeld een bos bloemen kijkt dan zal de software dat herkennen. Door de ingebouwde 'scenes' zal de camera automatisch de juiste instelling geven.

Review en beschikbaarheid

De komende weken gaan we de Huawei Mate 10 Pro testen. We gaan hem afzetten tegen de Mate 9 en de zijn concurrent de Samsung Note 8.

Deze Huawei Mate 10 Pro zal pas op 23 november in de winkels liggen, maar je kunt hem nu al reserveren. De Huawei Mate 10 Lite kun je sneller in huis hebben via onder andere Belsimpel, Coolblue en de MediaMarkt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk