Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Oral-B

Zes jaar aan ontwikkeling en meer dan 250 patenten zijn er volgens Oral-B in hun nieuwe iO-tandenborstel gestoken. Voor hun reden te meer om hun geplande lancering in Barcelona toch door te laten gaan ondanks het annuleren van Mobile World Congress.

De elektrische tandenborstels van Oral-B. Wie kent ze niet? De eerste Oral-B elektrische tandenborstel dateert al van 1963 en Oral-B heeft een rijke historie aan innovaties op gebied van mondverzorging. Dat werd duidelijk in Barcelona waar Oral-B kosten noch moeite had gespaard om tijdens een prachtige presentatie hun nieuwe Oral-B iO-tandenborstel aan de wereld voor te stellen en ik mocht er namens Androidworld bij zijn om deze letterlijk aan de tand te voelen.

Dit artikel is geschreven door Mathieu van Sluis, één van onze testers uit het AW Beta Team.

[readmore articles="205373"]

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Specificaties

De Oral B iO komt rond augustus in drie versies uit. Het topmodel in deze lijn is de 9 Series en heeft zeven verschillende poetsstanden. Deze heeft bijvoorbeeld, naast de normale poetsstand, een poetsstand voor gevoelige tanden, voor extra witte tanden, om je tong te poetsen en een stand om je tandvlees beter te verzorgen. De 8 Series en 7 Series hebben respectievelijk zes en vijf poetsstanden.

Daarnaast beschikt de borstel over een Oled-scherm waarop de standen weergegeven worden of de tijd dat je aan het poetsen bent. Ook heeft de borstel net onder de opzetborstel een ring die van kleur kan veranderen. Poets je te hard, dan wordt de ring rood, poets je met de juiste druk op je tanden, kleurt de ring groen. En anders geeft hij een kleur die je persoonlijk kunt instellen. Dan moet je dus iets meer druk geven om de ring groen te laten kleuren.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

De borstel beschikt net als de vorig jaar uitgebrachte Genius-lijn over kunstmatige intelligentie. De iO houdt niet alleen bij in welke zone van je mond je gepoetst hebt, maar kan nu middels 3D teeth tracking ook aangeven of je in een bepaalde zone zowel de achterkant, voorkant of bovenkant van je tanden gepoetst hebt. 3D teeth tracking is echter alleen in de 9 Series beschikbaar.

Nog een wijziging ten opzicht van het model van vorig jaar is dat de iO een stijlvolle magnetische oplader heeft. De borstel wordt in drie uur volledig opgeladen, waarmee de borstel volgens Oral B twee weken mee kan.

Last but not least heeft Oral-B gewerkt aan de motor in de borstel, waarvan zij nu zeggen dat alle energie die de motor opwekt wordt gestuurd naar de borstelkop zelf. Wat betekent dat in de praktijk? De borstelkop roteert supersnel met microtrillingen en de borstel in het geheel trilt veel minder. En daarin zit met het model van vorig jaar een heel groot verschil. De trilling die je in de hand voelt van de borstel is minimaal en daarbij maakt hij ook veel minder geluid. Vlakken waarop de directe concurrentie voorheen beter op scoorde.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Design en bediening

De iO ziet er strak vormgegeven uit. Zoals eerder aangegeven beschikt de iO aan de voorzijde van een interactieve Oled -scherm en twee knoppen voor de bediening. Het Oled-scherm is op de 9 Series en 8 Series in kleur. Bij de 7 Series worden de functies in het zwart-wit weergegeven. Daarnaast zijn de opzetborstels van de iO, in tegenstelling tot voorgaande edities, gestroomlijnd vormgegeven zodat de opzetborstel en borstel in mijn ogen meer één geheel lijken. Dat betekent dus ook dat de oude opzetborstels niet op de iO te gebruiken zijn.

De iO is in vier kleuren beschikbaar en de 7 Series alleen in het wit. De 8 Series is in het wit, zwart en paars op de markt en voor de 9 Series komt daar nog eens de kleur lichtroze bij. In alle kleuren vind ik de iO een luxe uitstraling hebben en dat in combinatie met de mooi vormgegeven magnetische lader is het geheel een stijlvolle aanwinst voor de badkamer.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Even de Oral-B app buiten beschouwing latend is de iO simpel met twee knoppen te bedienen. Met één knop kies je de gewenste borstelstand en met de andere zet je de borstel in werking. Een kind kan de was doen. De Oral-B app heb ik helaas niet kunnen testen. De app is wel al in de Play Store terug te vinden, maar nog niet optimaal werkend. Het betreft dus een app speciaal voor de iO en het is nog niet geheel duidelijk of straks ook de oudere Genius-modellen hiermee te bedienen zijn.

De app heeft een aantal handige en ook leuke functies. Naast dat je in de app tijdens het poetsen de verschillende zones in je mond kan zien en waar je nog moet poetsen vraagt de app bijvoorbeeld ook na een poetsbeurt of je last hebt gehad van bloedend tandvlees. De app kan op basis daarvan na een aantal poetsbeurten het advies geven om een afspraak met je tandarts te maken.

Het is ook mogelijk om badges te winnen op basis van je poetsgedrag. Hoe beter je poetst hoe meer badges je kan verdienen. Een leuke stimulans. Het is overigens niet nodig om elke keer wanneer je gaat tanden poetsen de app te openen. De iO onthoudt gegevens tot 30 poetsbeurten. Dit betreffen echter wel de basic functies.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Opladen in de reisetui

Bij alle modellen van de iO wordt een reisetui meegeleverd. Alleen in de reisetui van de 9 Series zit de functie om deze op te laden. Er zit dus een accu in de reisetui waarmee je vervolgens weer de tandenborstel op kunt laden. Handig voor als je vergeten bent je magnetische oplader mee op reis te nemen. Maar de vraag is of je dat nodig hebt aangezien de iO volgens Oral B twee weken mee gaat wanneer deze volledig opgeladen is.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Voorlopige conclusie

We hebben na de presentatie een pré-productie model meegekregen om die avond en de volgende morgen mee te poetsen. Daarbij hebben we geen gebruik van de app en de reisetui kunnen maken. Op basis van deze korte introductie kan ik wel zeggen dat ik dit een mooie innovatie vindt.

Eerlijkheidshalve wil ik hierbij wel vermelden dat ik zelf tot op de dag van vandaag alleen nog maar de niet slimme instapmodel van de complete Oral B lijn heb gebruikt. Degene die je voor een paar tientjes bij de drogisterij kan kopen. Ik was dus niet bekend met de Genius-versies. Ik heb wel een aantal vragen waarop ik bij een uitgebreidere review antwoord wil krijgen. Hoe werkt de app in de praktijk? Hoe gaat het gebruik hiervan wanneer je meerdere personen in je huishouden hebt? Is dat überhaupt mogelijk? En dat is wel een belangrijke vraag aangezien er een aardig prijskaartje aan de borstel vast zit. De exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar houdt rekening met een prijs van een paar tientjes boven de € 300,- voor het instapmodel 7 Series.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?

Aan de andere kant krijg je daarmee cutting edge technologie op gebied van mondverzorging. Een tandenborstel die stiller is en vanwege de mindere trillingen fijn in de hand ligt en soepel van tand naar tand glijdt. De iO is verpakt in een mooi vormgegeven en luxueuze ogende jasje. Mooi, maar vanwege de prijs niet voor iedereen weggelegd en verdere testen zijn nodig om te zien of het zijn prijs waard is.

Ik persoonlijk ben wel enthousiast en kan niet wachten totdat op de redactie van Androidworld een testexemplaar binnen komt om deze verder te testen, om te zien hoe de app in de praktijk werkt, of ik mijn gezondheid van mijn gebit kan verbeteren of dat het me zelfs lukt om mijn tanden zo wit te laten blinken dat het ‘t gebit van Gerard Joling doet verbleken. Maar ik ben benieuwd naar jullie mening. Wat vinden jullie van deze innovatie? Gebruiken jullie een slimme tandenborstel? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Oral-B iO eerste indrukken: hoe slim is deze elektrische tandenborstel?
Lees meer over:
Oral B

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties