Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Met snelle haaienvinnencamera

OPPO Reno eerste indrukken: mooi toestel maar houdt het stand?

· 25 april 2019

In het mooie en beschaafde Zurich waren we aanwezig bij de Europese lancering van de nieuwe OPPO Reno-reeks. Ook kregen we even de tijd om met het toestel te spelen. Dit zijn onze eerste indrukken.

OPPO

De presentatie van de OPPO Reno was op een ongebruikelijke plaats. Het is niet eerder voor gekomen dat we naar Zurich in Zwitserland moesten om een nieuw toestel te bewonderen, maar de reden waarom werd al snel duidelijk. OPPO doet namelijk zaken met Swisscom en die hebben al een werkend 5G-netwerk. Dat kwam OPPO natuurlijk heel goed uit want 5G is waar het gevecht tussen de smartphonemerken zal gaan plaatsvinden.

OPPO is nu in meer dan 40 markten actief, sinds vorig jaar ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, en heeft sinds enkele maanden een eigen team. Op het podium werd ons dan ook verteld dat Europa de focus is voor de komende jaren. Dat is logisch want in Azië heeft het merk al een hele sterke positie, de groei zal dus moeten komen vanuit Europa. Daarnaast zegt het merk ook dat ze niet het grootste maar het meest geliefde merk ter wereld willen worden, dat zijn tenminste gezonde ambities!

OPPO Reno

Reno is een nieuwe lijn binnen het programma van OPPO. Tijdens het begin van de presentatie werd veel nadruk gelegd op de vormgeving. Een van de dames op het podium zei "A smartphone is more the just tech", iets waar we enthousiast van werden. Helaas hebben we de rest van de presentatie alleen maar naar het opdreunen van de specificaties zitten luisteren en kwam het stukje beleving niet meer terug.

Je ziet aan alles dat OPPO naar concurrenten als Huawei kijkt om te zien hoe zij het doen. Er zijn op veel vlakken duidelijk parallellen te vinden tussen de twee merken. Dat is jammer want OPPO kan zich aan het begin van hun aanwezigheid in de markt echt onderscheiden. Als ze toch blijven afkijken wordt het wel weer een eenheidsworst.

Gelukkig geven de nieuwe toestellen wel genoeg stof om over te praten, helaas hebben we nog geen toestel meegekregen en moeten we het even doen met de korte hands-on na de presentatie. Het toestel zal in drie variaties op de markt komen: de Reno 5G, de Reno en de Reno 10x Zoom. Met de Reno, het standaard model, hebben we wat tijd doorgebracht.

Pivot-camera

De Oppo Reno zal begin mei als eerste op de Nederlandse markt verschijnen. Het toestel zal 499 euro gaan kosten en daar krijg je een  6,4 inch AMOLED scherm voor terug met 6 GB aan werkgeheugen en een Snapdragon 710-chipset.  Het scherm is gelijk wel de grote blikvanger van de Reno. We missen (not really) hier de notch want het toestel maakt gebruik van een pivot-camera. Deze komt als een haaienvin omhoog als je de selfiecamera inschakelt. Zoals beloofd gaat dat binnen een seconde. Als de haaienvin weer terug in zijn hok gaat, doet hij er iets langer over. 

Afbeelding van de OPPO Reno 10x Zoom Black

Reno 10x Zoom Black

Zo'n mechanisch uitstekende camera ziet er op de foto fragiel uit maar in het echt voelt deze sterk aan. Als je veel druk uitoefent aan de bovenzijde van de haaienvin gaat deze automatisch terug naar beneden. Dit voorkomt schade wanneer hij per ongeluk terug in een zak wordt gestoken en klem komt te zitten.  Ook schade door een val is getackeld door OPPO. Er is een sensor in het toestel gebouwd die de versnelling van een val detecteert en dan de camera intrekt. Dit hebben we natuurlijk getest en het werkt behoorlijk goed. Laat je hem van meer dan een meter vallen dan is de camera ingetrokken voordat hij de grond raakt. Mooi stukje praktische techniek!

Beide telefoons hebben een 48 MP hoofdcamera, de IMX586-sensor van Sony. De voordeligere Reno is uitgerust met een 5MP dieptecamera terwijl de 10x Zoom-variant ook een 13 MP telelens krijgt en een 8 MP groothoeklens die foto's schiet in een hoek van 120 graden. De camera's aan de achterzijde hebben geen uitstulping en zijn helemaal gelijk met de body. Dat is anders dan we bij veel toestellen van andere merken hebben gezien, deze steken namelijk allemaal een stukje uit. Om beschadigingen te voorkomen heeft OPPO een O-ring onder de camera aangebracht. Dit is verdikking in het glas waardoor de camera vrij blijft van het oppervlakte waar het toestel op ligt. 

Overigens gaf OPPO nog een leuk weetje over de pivot-camera. Deze is getest zodat hij minimaal 200.000 keer gebruikt kan worden. Heel toevallig is dat ook het getal dat Samsung communiceert naar aanleiding van het testen van de Fold. Aangezien OPPO 1,5 miljard dollar per jaar uitgeeft aan R&D hopen we dat de camera minimaal zo lang mee gaat, maar het lijkt ons nog steeds een potentiële achilleshiel voor een toestel. 

Design

In onze korte hands-on zijn we wel onder de indruk geraakt van het design van de OPPO Reno. Door het ontbreken van de notch en de uitstekende camera's maakt het toestel een heel uitgebalanceerde indruk. In het persbericht krijgt de gepolijste achterzijde een enigszins hysterische beschrijving mee zoals alleen Chinese PR-functionarissen ze kunnen verzinnen, maar het resultaat mag er wel zijn, de achterzijde is inderdaad heel mooi en glad en de kleuren die verschijnen wanneer je het toestel beweegt zijn prachtig. Met de notch-loze voorzijde en gladde achterzijde heeft OPPO het wel voor elkaar gekregen om er een geheel van te maken.

Oppo Reno

OPPO Reno Ocean Green

Color OS

Eerdere reviews van OPPO-toestellen hebben al uitgewezen dat het met de hardware wel goed zit maar dat de software de achilleshiel is, zoals we ook bij de OPPO R15 Pro zagen. De eigen schil Color OS krijgt met de OPPO Reno een nieuwe versie waarin aan het design gesleuteld is. Helaas werd er niet gesproken over de problemen met het uitblijven van onder andere de notificaties. Tijdens de review zullen we dus moeten uitvinden of er meer verbeterd is dan alleen het design van het systeem. 

Oppo Reno

We kregen de gelegenheid wat vragen te stellen tijdens een Q&A-sessie met onder andere Rocky Cheng (topnaam!). We stelden daar de vraag waarom OPPO zoveel geld steekt in een 'OS' waar niemand op zit te wachten. Het antwoord was dat ze de feedback van de Europese gebruikers meenemen in het proces om Color OS te verbeteren. De reden voor het bestaan van Color OS was volgens Rocky het feit dat Google-diensten niet toegankelijk zijn in China. Het lijkt ons dat dat eenvoudiger op te lossen is.

Conclusie

De eerste indrukken van de OPPO Reno zijn goed, daarbij moet gezegd worden dat er geen gelegenheid was op uitgebreid de camera te testen. Wat betreft specificaties kijken we uit naar de Oppo Reno 10x Zoom want deze gebruikt de Snapdragon 855-chipset en het toestel heeft ook meer werkgeheugen, maar je moet je wel afvragen of de verdubbeling in prijs dat wel waard is.

De gewone Reno maakt gebruik van een Snapdragon 710-chipset die zeer soepel aanvoelde. Daarnaast beschikt de Reno wel weer een 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting die de Reno 10x Zoom weer niet heeft. Door het achterwege laten van deze aansluiting kan de Reno 10x Zoom  rekenen op 0,2 inch meer scherm maar dat kun je verwaarlozen. De accu is door het achterwege laten wel groter geworden.

De OPPO Reno heeft een 3765 mAh-accu en de OPPO Reno 10x Zoom heeft 4065 mAh-accu aan de achterzijde en met net geen 8% meer moeten we daar misschien ook geen belang aan hechten. Wanneer je heel veel aandacht aan fotografie besteedt dan is de extra camera aan de achterzijde van de OPPO Reno 10x Zoom wel weer een must. 

Tijdens onze review van de OPPO Reno zal blijken of dit toestel een waardige tegenstander is voor de concurrentie. De voortekenen zijn goed. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...