OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Eerder bespraken we al de OPPO Find X5 Pro, die we toch op een aantal gebieden onverwacht vonden tegenvallen. Het Chinese OPPO heeft met de Find X5 Lite een goedkoop broertje gemaakt van de Pro. Is dat ook een pechvogel, of hebben we hier toch te maken met een hoogvlieger? Lees het in deze review.

OPPO Find X5 Lite

OPPO Find X5 Lite is de derde telefoon in de Find X5-reeks, want naast de luxe Find X5 Pro en de standaard Find X5 heb je met Find X5 Lite een budgettoestel in handen. Niet zo low budget dat je er maar een paar honderd euro voor kwijt bent, maar vergeleken met zijn grote zussen is Find X5 Lite een koopje: Pro heeft een adviesprijs van 1299 euro en Find X5 kost je 999 euro. Met een adviesprijs van 499 euro behoort Lite duidelijk tot de budget/midrange-toestellen, maar is het ook zo’n koopje vergeleken bij andere merken?

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Specificaties

OPPO Find X5 Pro OPPO Find X5  OPPO Find X5 Lite
Afmetingen 163,7 x 73,9 x 8,5 mm 160,3 x 72,6 x 8,7 mm 160,6 x 73,2 x 7,8 mm
Gewicht 218 gram 196 gram 173 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus (voorkant), keramiek (achterkant), aluminium frame Gorilla Glass Victus (voorkant), glas (achterkant), aluminium frame Gorilla Glass 5 (voorkant), plastic (achterkant), aluminium frame
Scherm 6,7 inch QHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPO), 10-bit, 1300 nits 6,55 inch FHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPS), 10-bit, 1000 nits 6,43 inch FHD+ AMOLED, 90 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 888 MediaTek Dimensity 900
Werkgeheugen 12 GB 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB 256 GB 256 GB
Camera's achter
Hoofcamera 50 MP, 5-axis OIS,  met f/1.7 50 MP, OIS, met f/1.8 64 MP met f/1.7
groothoekcamera  50 MP met f/2.2 50 MP met f/2.2 8 MP met f/2.25
derde camera 13 MP telecamera met f/2.4, 2x optische zoom 13 MP telecamera met f/2.4, 2x optische zoom 2 MP macrocamera met f/2.4
Camera's voor
32 MP met f/2.4 RGBW 32 MP met f/2.4 32 MP met f/2.4
Accu 5.000 mAh, 80W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.800 mAh, 80W snelladen, 30W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.500 mAh, 65W snelladen
Software Android 12, ColorOS 12.1 Android 12, ColorOS 12.1 Android 11, ColorOS 12.1
Kleuren Ceramic White, Ceramic Black Black, White Starry Black, Startrails Blue
Extra's IP68, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, eSIM, vingerafdrukscanner onder het scherm IP68, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, eSIM, vingerafdrukscanner onder het scherm Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs Vanaf 1299 euro Vanaf 999 euro Vanaf 499 euro

Luxe in de formfactor, goedkoop in materiaal

Waar OPPO voor zijn X5 gaat voor een wat buitenaards lijkende uitstraling met het asymmetrische camera-eiland, zien we bij de Lite toch minder spannende keuzes. OPPO gaat hier duidelijk voor simpel en veilig: een vrij lompe opstaande rand voor het camera-eiland. Niets loopt soepel over de in de behuizing: het is allemaal erg rechttoe-rechtaan. Ook is het materiaal wat goedkoop: het matte plastic aan de achterzijde is zo bewerkt dat er geen vingerafdrukken op achterblijven, maar het voelt weinig luxe aan.

Extra interessant is het dat het toestel verder wel vrij luxe aanvoelt als het gaat om de formfactor. Hij is mooi dun, ligt lekker in de hand en heeft een vrij lang scherm: je merkt duidelijk dat je een moderne telefoon in je handen hebt, ook al is hij misschien niet voorzien van de meest moderne mogelijkheden. Dat maakt dit toestel dan ook vrij charmant: vergeleken met andere middenmoters is het een erg prettig aanvoelend toestel.

De wat goedkope plastic achterkant valt bovendien ook positief op, namelijk door de kleurovergang van licht naar donkerblauw. Elke keer als het licht erop valt, dan zie je er weer een andere schakering in. Een grote plus is bovendien dat je van OPPO ook een telefoonhoesje krijgt meegeleverd dat doorzichtig is, zodat je van die toffe kleurovergang kunt blijven genieten, terwijl je telefoon meteen is beschermd mocht hij vallen. Dat hoesje heeft wel als nadeel dat het toestel iets minder luxe en modern aanvoelt.

Dat mooie slanke design is ook doorgevoerd in de knoppen, die vrij dun en simpel zijn gehouden. Er is een aan-uit-knop op het midden van de rechterzijkant en aan de linkerzijkant vind je iets hoger de volumeknoppen met daarboven de plek waar je je simkaart in steekt. Onderin zit een USB-C-poort om de telefoon mee op te laden met daarnaast -daar is hij gelukkig nog- een 3,5 mm audiopoort. We zien hem steeds minder, maar gelukkig komt het in dit segment nog wel voor dat de audiojack aanwezig is, voor alle mensen die graag bedraad muziek luisteren voor een betere audiokwaliteit (of omdat ze simpelweg niet steeds willen opladen).

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Pret met de AMOLED

Het scherm is voorzien van Gorilla Glass 5, wat de telefoon erg stevig maakt. Toch raad ik je aan om ook de schermprotector die er van de fabriek uit al op zit erop te houden, want hierdoor kun je je scherm nog veel langer mooi houden. Houd er wel rekening mee dat de weergave van de kleuren hierdoor misschien iets minder perfect is dan zonder die screenprotector.

Er is namelijk iets moois om te beschermen. We zien hier en daar nog wel eens een LCD-scherm bij telefoons in deze prijsklasse, maar gelukkig heeft OPPO gekozen voor AMOLED. Hierdoor heb je een betere beeldkwaliteit, al is de piekhelderheid slechts 800 nits, wat het scherm wel iets minder intens maakt qua kleurweergave.

Het 6,43 inch scherm heeft een verversingssnelheid van 90 Hertz, wat tegenvalt: in deze prijsklasse komen volop schermen die op 120 Hertz verversen en dat geeft een veel soepeler gevoel bij het scrollen door het internet en een vloeiender beeld bij games. Maar, zoals we al stelden in onze review van Find X5 Pro: OPPO gaat nooit voor de top van de top als het gaat om schermkwaliteit.

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Prestaties

Waar de OPPO Find X5 en Pro goed beslagen ten ijs komen met Snapdragon 888, heeft de OPPO Find X5 Lite aan de binnenkant een MediaTek Dimensity 900-processor met 8 GB werkgeheugen. Als je niet teveel tegelijk vraagt van dit toestel, dan kun je goed vooruit. Ook een game draaien als Need for Speed No Limits doet hij goed, zonder haperen en allemaal erg soepel. De telefoon is niet heel snel als je bijvoorbeeld de camera opent, maar ook zeker niet langzaam: de processor lijkt prima naar behoren te werken.

Sterke accuprestaties

Deze telefoon heeft een batterij van 4.500 mAh en kan op 65 Watt snelladen. Uit onze tests blijkt dat hij bij extreem gebruik waarschijnlijk maar 5 uur meegaat, maar lees je er af en toe een appje op en internet je er niet al te veel op, dan kun je er 18 uur mee vooruit. Ga je echter voor TikTok en Instagram en heb je alle meldingen aan, dan zal die 18 uur heel snel dichterbij die 5 uur kruipen. Dankzij de 65W SuperVOOC-oplader zit de batterij vrij snel weer vol: in een half uur kun je weer een dag vooruit.

Sommige telefoons in dit segment maken gebruik van een vingerafdrukscanner op de zijknop of aan de achterzijde, maar OPPO heeft ook voor het budgetmodel gekozen voor een luxe vingerafdrukscanner onder het scherm. Deze zit op een goede plek middenin het scherm geplaatst, waardoor je in een handomdraai toegang hebt tot je telefoon.

De speakers van OPPO’s budgettoestel kunnen flink wat geluid laten horen, maar helaas geven ze wel schel geluid. Bij bijvoorbeeld het spelen van Need for Speed klinken de motoren van de auto’s eerder als zoemende muggen, dan echt als ronkende motoren. Hierdoor zou ik aanraden om oordopjes te gebruiken, die je gelukkig dankzij de audiojack (die de luxere toestellen missen) ook bedraad kunt gebruiken.

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Camera niet om over naar huis te schrijven

De OPPO Find X5 Lite is niet voorzien van de beste camera’s. We moeten het doen met een hoofdcamera van 64 MP met f/1.7, een groothoekcamera van 8 MP met f/2.25 en een derde 2 MP macrocamera met f/2.4. Het is mogelijk om te 5x te zoomen, maar wanneer je handmatig nog verder probeert te zoomen, dan verlies je ontzettend veel detail. Je ziet het bij de onderstaande foto’s van de reiger: de eerste serie laat het verschil zien tussen groothoek - normaal - zoom. De tweede foto laat zien hoe je er het beste resultaat uithaalt, maar daarvoor moet je wel even staan (en hopen dat de reiger niet schrikt en wegvliegt).

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter Groothoek

Groothoek

Normaal

Normaal

Zoom

Zoom

Handmatige zoom

Handmatige zoom

Ook de nachtmodus is niet om over naar huis te schrijven. Noem het een kwestie van smaak, maar die overbelichte look is totaal niet zoals het er in het echt uitziet. Voor mij geniet de voorkeur dus om met de gewone camera een foto te maken in het donker. Natuurlijk is de foto dan inderdaad wel erg donker, maar het is tenminste niet alsof er ergens semi-daglicht schijnt in de foto. Het zijn wederom degelijke foto’s, maar ze barsten niet van de detail en maken daardoor weinig indruk. Komt het omdat de Lite in tegenstelling tot de andere twee Find X5’s geen Hasselblad-specificaties hebben? Misschien, maar het resulteert wel in een toestel dat foto’s maakt zoals de andere middenmoters.

Nachtmodus

Nachtmodus

Normaal

Normaal

Over de selfiecamera zijn we wel te spreken, want net als zijn grotere zussen heeft Find X5 Lite een 32 megapixel selfiecamera aan boord, waarmee je goede foto’s van jezelf kunt schieten. Ook zitten er weer allerlei beautyfilters op, waarbij je jezelf zomaar een alien kunt maken als je niet uitkijkt:

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Verouderde software

De OPPO Find X5 Lite draait op Android 11 met ColorOS 12.1, wat betekent dat je hier de kracht van Android 12 moet missen en de software dus wat verouderd is. Het pluspunt aan dit toestel is dat hij vrij lange software-updates krijgt, namelijk drie jaar aan besturingssysteem-updates met maandelijks beveiligingsupdates. Dat is natuurlijk heel positief. Sowieso is ColorOS 12 een prettige softwareschil: er zitten wel vrij veel apps op voorgeïnstalleerd, maar het is duidelijk dat OPPO en OnePlus steeds meer naar elkaar toegroeien: het besturingssysteem is namelijk erg overzichtelijk, zonder al te veel gekke pop-ups en afgedwongen instellingen.

OPPO Find X5 Lite review: degelijke middenmoter

Conclusie

Er valt heel weinig speciaals te vertellen over Find X5 Lite en dat is jammer. Het heeft op zich alles in huis voor de meeste standaard dingen die we tegenwoordig op een smartphone doen, maar qua camera’s had het echt beter gekund. Ook is het jammer dat het scherm luxe amoled is, maar toch wat achterblijft in helderheid. Find X5 Lite steekt bovendien niet bepaald met kop en schouders boven de andere telefoons in zijn prijsklasse uit. Sterker nog, hij is vrij duur: er zijn telefoons van 150 euro minder die ongeveer dezelfde functionaliteiten en kwaliteiten hebben.

Wel is het een toestel waarvan je lang het gevoel hebt: heerlijk, een frisse nieuwe telefoon. Dat komt vooral door zijn slanke, lichte uiterlijk en zijn mooie achterkant. Dat heeft OPPO dan ook goed gekozen. Het is alleen jammer dat zodra je de telefoon aanzet of ontgrendeld, er weinig verdere verrassingen overblijven. Hierdoor komt OPPO Find X5 Lite uiteindelijk toch over als een vrij vanille-telefoon die niet lang bijblijft.

  • Fijne, lichte telefoon
  • Alles in huis wat je nodig hebt
  • Helderheid scherm valt tegen
  • Vrij prijzig
Bekijk meer specificaties

OPPO Find X5 Lite kopen

De OPPO Find X5-serie kan je vanaf nu via pre-order bestellen en hij is vanaf 11 maart in de winkels. De Lite-versie kan je kopen in de kleuren Starry Black en Startrails Blue. Hieronder vind je de prijzen:

OPPO Find X5 Lite
OPPO Find X5 Lite
OPPO Find X5 Lite

OPPO Find X5 Lite

De OPPO Find X5 Lite is de midrange telefoon uit de Find X5-serie en heeft een 6,4 inch scherm met een 90 Hz verversingssnelheid. Het toestel werkt met Android 11 en de motor is een Dimensity 900-processor van MediaTek. Die biedt ook ondersteuning voor 5G. De Lite-variant laadt zijn 4500 mAh accu op met een 65W snellader. Er is verder een 64 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoeksensor en een 2 MP dieptecamera.

499 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk