OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Ter uitbreiding van de Nord-serie lanceerde OnePlus recent de Nord N10 5G. Qua prijs heeft de fabrikant 50 euro van de adviesprijs van de originele Nord gehaald. Op de specificatielijst is het een ander verhaal: heeft de goedkopere Nord N10 5G genoeg te bieden om de sterke concurrentie het hoofd te bieden?

OnePlus Nord N10 5G

Toen OnePlus begin 2014 de ‘One’ introduceerde, werd de smartphonemarkt overdonderd met een telefoon die een ongekende prijs-tot-prestatieverhouding bood. Sindsdien zijn de toestellen van het Chinese bedrijf langzaamaan iets duurder geworden. Met de OnePlus 8 Pro stijgen de prijzen boven de 1.000 euro uit voor het duurste model: daarmee prijst OnePlus zichzelf de markt uit voor mensen met een beperkter budget.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Het bedrijf ziet dat nu zelf ook in en dat begon met de lancering van de OnePlus Nord-reeks. Middels de OnePlus Nord-serie wil OnePlus meer waar voor je geld bieden, tegelijkertijd hoopt OnePlus oude bekenden terug te laten keren door toestellen op een lager prijspunt aan te bieden. Daarvoor biedt de fabrikant tegenwoordig de OnePlus Nord aan, met een adviesprijs van 399 euro. Sinds kort zijn de Nord N10 5G en Nord N100 aan de opstelling toegevoegd.

In deze review zal ik mij toeleggen op mijn ervaringen met het tweede toestel, de Nord N10 5G. Met een prijskaartje van 349 euro is hij wat goedkoper dan de eerste Nord, maar dat heeft ook impact op de specificatielijst van de telefoon. Op de Nord krijg je bijvoorbeeld een OLED-scherm, terwijl de N10 5G het moet stellen met een LCD-scherm. Intern heeft OnePlus de Snapdragon 765G gewisseld voor de Snapdragon 690-chipset. 5G-ondersteuning blijft daarmee behouden, maar de 690 presteert wel op een geheel ander niveau.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat dat begaat heeft OnePlus met de Nord dus een eigen concurrent voor de Nord N10 5G in huis – ook andere fabrikanten, zoals Poco (Xiaomi), zitten niet stil op dit prijspunt. Zelfs Google heeft voor de Nord N10 5G een concurrent klaarstaan. OnePlus stond vroeger bekend als de ‘budgetkoning’: is dat ook aanwezig op de Nord N10 5G, of zouden wij het toch aanraden om een andere (goedkopere) telefoon uit te kiezen? Je leest het in onze review van de OnePlus Nord N10 5G.

OnePlus Nord N10 5G: de pluspunten

1. Fijn 90 Hz LCD-scherm

Wat mij opviel toen ik de Nord N10 5G uit de doos hield, was het scherm van de telefoon. Hoewel de vergelijking met OLED-schermen niet gemaakt kan worden – die zijn simpelweg van een heel ander ‘niveau’ – is het scherm op de Nord N10 5G simpelweg heel goed. Kleuren zien er realistisch uit, de helderheid van het scherm volstaat in vrijwel alle situaties en in de avond heb je geen last van een ‘hoge helderheid’. Het scherm kan namelijk behoorlijk dim; via de nachtmodus van OxygenOS kun je de helderheid zelfs nog iets verlagen, zodat je ‘helemaal geen last’ meer hebt.

Zelfs de kijkhoeken van het scherm zijn best aardig, met een minimaal verschil in helderheid. Tijdens het draaien van het scherm kon ik geen directe kleurverschuiving waarnemen, een probleem dat bij veel goedkopere LCD-panelen naar voren komt. Wat eveneens bij veel goedkopere LCD-panelen te zien is, is een schaduw aan de randen van het paneel en bij de hole-punch notch. Op het exemplaar dat de Androidworld-redactie ontving, zijn er geen schaduwen te zien, wat erop wijst dat OnePlus de goedkope LCD-panelen links heeft laten liggen.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat het scherm van de OnePlus Nord N10 5G ook zo fijn maakt, is de verversingssnelheid van 90 Hz. In dagelijks gebruik merk je dit vooral bij schermen die vloeiender bewegen en bij het gamen zal de ervaringen eveneens vloeiender aanvoelen. Zoals met alle functies van schermen, is dit iets om zelf te ervaren – het is lastig uit te leggen als je nooit een telefoonscherm boven de 60 Hz hebt gezien. In vergelijking met de OnePlus Nord, mist de N10 5G wel het oneindige contrast en de heldere kleuren.

2. Warp Charge 30T-snellader

Steeds meer high-end telefoons kunnen snelladen rond de 30 watt of daarboven, maar ook de Nord N10 5G mag genieten van zulke snellaadmogelijkheden. In de doos van het midrange toestel zit een 30 watt-snellader, met de benodigde Warp Charge 30T-kabel. Middels de snellader is de batterij van de Nord N10 5G. OnePlus zegt dat de 4.300 mAh-batterij van de Nord N10 5G na 30 minuten voor 67 procent gevuld is.

In onze batterijtesten bleek dit een realistisch gegeven: na ongeveer 30 minuten aan de oplader was de batterij voor 65 procent gevuld, volgens OnePlus zou dat voldoende zijn om één dag mee aan de slag te kunnen gaan. Als dat toch niet voldoende is, dan kun je wachten tot de batterij van de Nord N10 5G volledig is opgeladen – dat duurt in totaliteit (ongeveer) 55 minuten. De oplaadtijd van het toestel zal per persoon iets verschillen. Het heeft er bijvoorbeeld mee te maken of je de Nord N10 tijdens het opladen gebruikt, en waarvoor je het toestel dan gebruikt.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Over het gebruiken van de Nord N10 5G gesproken: het is makkelijk om (meer) dan één dag met de 4.300 mAh-batterij van het midrange-toestel te doen. Verreweg de meeste testdagen met de Nord N10 5G zijn geëindigd met nog twintig tot dertig procent van de batterijcapaciteit in de tank. Als je het toestel iets minder zwaar gebruikt, zou je wellicht zelfs 1,5 dag met de batterij van de N10 5G kunnen doen. Mijn gebruik van het toestel bestond uit dagelijkse fotografie, een aantal games en – voornamelijk – uit browsen op sociale media en op het internet.

3. Twee speakers en audiopoort

Steeds meer telefoons – zelfs in het midrange-segment – nemen afscheid van de audiopoort. Voor gebruikers die niet zonder de poort kunnen, is de Nord N10 5G een prima optie. OnePlus heeft de audiopoort onderop het toestel geplaatst en de output van de 3,5 mm-audiopoort klinkt prima. Als je geen hoofdtelefoons met draad bezit, kun je uiteraard gebruikmaken van de Bluetooth 5.0 op de Nord N10 5G – tijdens mijn testen bleek het Bluetooth-signaal van de Nord N10 5G vergelijkbaar met menig ander midrange toestel. Zelfs in drukbevolkte plekken had ik geen last van wegvallende verbindingen.

Ook de speakers van de Nord N10 5G zijn prima te noemen. OnePlus gebruikt de speaker onderop de Nord N10, tezamen met de speaker voor telefoongesprekken, om een ‘stereo-gevoel’ te geven aan de gebruiker. In realiteit is het geen stereo-geluid, maar het klinkt wel beter dan één enkele speaker op andere midrange-telefoons. Ook de verdeling van het volume tussen de speakers van de N10 is op orde: er zit geen wezenlijk verschil tussen het volume van de speakers, waardoor je geen vreemd gevoel krijgt – alsof één van je oren minder kan verstaan – bij het luisteren naar content op de OnePlus Nord N10 5G.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Verder gaan de speakers behoorlijk luid, waardoor je zelfs in rumoerige een omgeving kan luisteren naar de afgespeelde content. Op een hoog volume wordt het geluid wel enigszins schel, maar dat is pas het geval boven het volume waarbij je nog ‘prettig’ naar het geluid kan luisteren. Uiteraard mist de speaker bass, maar dat is niet te voorkomen op zo’n goedkope telefoon en is dus gemeengoed in dit segment.

4. OxygenOS blijft heel fijn

OxygenOS blijft wat mij betreft de beste Androidschil op de markt: het is een fijne combinatie tussen functionaliteit en simpliciteit. OnePlus levert de Nord N10 5G uit de doos met OxygenOS 10, dat nog gebaseerd is op Android 10. Gelukkig is er ook voldoende te ontdekken in het softwarepakket op de Nord. Alle functies die je wellicht kent van OxygenOS, zoals de gemakkelijke instellingen waarmee je het thema van het besturingssysteem aanpast, de mogelijkheden om gebaren in te stellen, zoals het gebaar om met twee keer tikken het scherm aan te zetten, en de velen opties voor het scherm, zijn op de N10 5G aanwezig.

Sommige functies zijn niet aanwezig, zoals de mogelijkheid om kleurprofielen voor het scherm van de N10 5G in te stellen: volgens OnePlus heeft dit te maken met hardwarelimitaties. Wel heeft het bedrijf een slider toegevoegd om het kleurprofiel mee aan te passen. Toch blijft OxygenOS op deze telefoon erg veelzijdig en dat is soms net een ontdekkingsreis an sich. Dat is ook gelijk mijn advies: als je deze telefoon koopt, ga dan eens lekker spelen met de software en bekijk welke functies jou aanstaan.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat OxygenOS verder zo fijn maakt is de simpliciteit. Veel fabrikanten besteden zoveel tijd aan het aanpassen van het uiterlijk van Android. Dat is bij OnePlus echter niet het geval, en dat is zeker het vermelden waard. Alles is gemakkelijk terug te vinden, icoontjes zijn niet overdreven kleurrijk en de werking van je apps – zo blijkt in ieder geval uit mijn testen – wordt niet direct beïnvloed door deze softwareschil. Notificaties komen, ook na verloop van tijd, direct binnen op de Nord N10 5G.

5. Zeker geen camera-koning

Later in deze review zal meer aandacht besteed worden aan de 2 MP-sensoren achterop de N10 5G. In dit gedeelte ligt de focus op de 64 MP-hoofdcamera en 8 MP-groothoeklens – evenals de 16 MP-selfiecamera van de OnePlus’ budgettopper. Voor de 64 MP-hoofdcamera geldt dat de foto’s met een 16 MP-resolutie worden geschoten, er wordt namelijk gebruikgemaakt van pixel binning, wat zou leiden tot gedetailleerdere foto’s.

Foto’s van de 64 MP-hoofdcamera leveren vaak foto’s af die er prima uit ziet, hoewel OnePlus met de software te veel aan het rommelen is aan het contrast. Een schaduw wordt daardoor dusdanig belicht, waardoor foto’s niet altijd realistisch ogen – zeker als je zelf aanwezig bent bij het maken van de foto’s. OnePlus zou daarnaast nog wat aandacht aan de kleurcompositie van de camera’s mogen besteden: kleuren zijn vaak flets, wat de grauwe tijd van het jaar nog is grauwer aan doet voelen.

Foto's van de 64 MP-hoofdcamera, die gebruikmaakt van pixel binning

Als je ‘s avonds foto’s maakt met de OnePlus Nord N10 5G, zorg er dan voor dat je gebruikmaakt van de ingebouwde nachtmodus. In deze modus weet de N10 5G foto’s af te leveren die prima ogen – je zal wel opmerken dat er niet heel veel details aanwezig zijn en dat de witbalans van de foto’s aan de warme kant is. Het is af te raden om ‘s avonds foto’s te maken in de normale modus. Hoewel je met de normale modus voorkomt dat de telefoon inzoomt, verlies je ten opzichte van de nachtmodus heel veel details.

Foto's van de 8 MP-groothoekcamera van de OnePlus Nord N10 5G

Dan is er nog de 8 MP-groothoekcamera, die je een bredere kijkhoek geeft. Als je simpelweg grotere objecten op de foto moet zetten, dan is het de perfecte oplossing. Tegelijkertijd merk je wel dat het een kleinere sensor is, met een lagere resolutie: er is namelijk weinig detail aanwezig, waardoor de foto’s van de 119-graden groothoekcamera meestal wazig ogen. Voor op social media is het geen schande, maar gebruik de camera niet om foto’s te maken die je uitvergroot – bijvoorbeeld op een foto die je gaat afdrukken – zal gebruiken.

Foto's van de 2 MP-macrocamera van de OnePlus Nord N10 5G

OnePlus Nord N10 5G: de minpunten

1. OnePlus, ga je overlopen?

Als er één ding zeker is, dan is het dat OnePlus zijn Never Settle-motto met de OnePlus Nord N10 5G de deur uit mag gooien. Er is één ding dat ‘alle kopers van deze telefoon zullen doen’, en dat is na de eerste Android-upgrade vastzitten op verouderde software. OnePlus heeft gezegd dat de N10 5G het zal moeten doen met de upgrade naar Android 11 – daarna zal het toestel geen updates ontvangen.

Een kwade zaak, gezien OnePlus eerder bekend stond als de fabrikant die zijn toestellen ‘langer dan verwacht’ voorzag van updates. Een upgrade, en dat ook nog eens naar een Android-versie die al op de markt was toen de telefoon werd gelanceerd, is volgens OnePlus het gemiddelde in dit segment. Hoewel veel consumenten er weinig om zullen geven, is deze keuze niet te verdedigen. OnePlus zegt daarbij dat het binnen dit segment past, maar verzwijgt daarbij dat Google, Samsung en Nokia meer dan één upgrade aanbieden aan veel van hun telefoons in dit segment.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Ten tijde van het schrijven van de review – begin december – draait de N10 5G op OxygenOS-versie 10.5.5, met de beveiligingspatches van oktober: inmiddels loopt het toestel twee maanden achter op Googles Security Bulletin, en dit is nog maar het begin van de levenscyclus van de Nord N10 5G. Als je (beveiligings-)updates belangrijk vindt, dan moet OnePlus’ updatebeleid voor dit toestel een reden zijn om het toestel niet te kopen. Bespaar jezelf de kopzorgen en kies voor de OnePlus Nord: je bent dan 50 euro extra kwijt, maar je krijgt ook echt wel een andere ervaring.

2. Hapering. Oh, nog niet geladen?

Een andere reden om de OnePlus Nord N10 5G niet te kopen is … omdat hij simpelweg niet zo heel erg snel is. Met de goedkopere Snapdragon 690-chipset aan boord mist de telefoon de rekenkracht die wel aanwezig is bij de Snapdragon 765G-chipset. Het laden van websites, het openen van apps, games en allerhande andere zaken, laat de Nord N10 5G haperingen zien. Het 90 Hz-scherm kan er soms nog voor zorgen dat de slome acties er vloeiend uitzien, maar het is even geleden dat ik een telefoon op dit prijspunt heb gebruikt die ‘zo sloom’ is.

Zelfs minder zware acties, zoals het openen van de camera-app of het inschakelen van het scherm door er tweemaal op te tikken, mag soms even op zich laten wachten. Afhankelijk van de telefoon die je voor de aankoop van deze telefoon in handen hebt gehad, zal hij allicht sneller aanvoelen – nadat een app is geladen en hij even draait, komt de N10 5G prima mee. Enkel het browsen blijft gewoon altijd traag, of het nu de Androidworld-website, een webwinkel of de NOS-website is.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Van een OnePlus-telefoon verwacht je snelheid en optimalisatie, en dat is duidelijk waar OnePlus de bal laat vallen met de N10 5G. Het moge duidelijk zijn dat je op een lager prijspunt moet inleveren op de prestaties van een telefoon, maar de Nord N10 5G is niet direct goedkoop te noemen, maar voelt soms wel zo aan bij het laden van websites of openen van apps. Ook hier geldt wederom dat je beter uit bent door 50 euro extra uit te geven aan de Nord, in plaats van voor de N10 5G te gaan.

Het is mij onbekend waarom OnePlus heeft gekozen voor een Snapdragon 690-chipset, gezien bijna alle telefoons op dit prijspunt een Snapdragon 720G-chipset (of hoger) gebruiken. Zelfs Google, een fabrikant die niet bekendstaat om spectaculaire specificaties, gebruikte een snellere chipset in zijn Pixel 4a. Of wat dacht je van Xiaomi met de Snapdragon 750G-chipset in de Mi 10T Lite, dat is een telefoon die minder dan 300 euro kost. Qua prestaties sprinten zulke telefoons de Nord N10 5G voorbij, en dat is jammer.

3. Onhandige vingerafdrukscanner

Wat eveneens niet zo snel is, is de vingerafdrukscanner die OnePlus op de achterzijde van de Nord N10 5G heeft geplaatst. Het gaat om een capacitieve scanners, die tegenwoordig vaak in de power-knop gevonden kunnen worden. Achterop vind je ze niet zo vaak meer, wat wordt geholpen door de opkomst van de in-display vingerafdrukscanners. Het nadeel van zulke in-display scanners is dat ze vaak slomer en minder accuraat zijn dan de capacitieve scanners. Op de OnePlus Nord N10 5G vind je echter een scanner terug die niet van deze tijd is.

Zelfs na de scanner herhaaldelijk – en zelfs met meerdere vingers – in te hebben gesteld, lijkt hij het lastig te vinden om mijn vinger in één keer te herkennen. Bij het testen van de telefoon moest ik erg vaak twee of zelfs drie keer mijn vinger op de scanner leggen om de telefoon te ontgrendelen. Als hij je eenmaal gaat ontgrendelen, gaat dat ook niet zonder slag of stoot. Het toestel lijkt altijd even na te moeten denken bij het herkennen van je vinger.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat verder nog een nadeel is, is dat het lastig kan zijn om de scanner te vinden zonder hoesje. Hij zit namelijk (bijna) vlak met de achterzijde van de OnePlus Nord N10 5G. Een hoesje lost dit probleem in één klap op, maar die zal je wel aan moeten schaffen – in tegenstelling tot de concurrentie, levert OnePlus geen hoesje mee op dit prijspunt. Soms is het, gecombineerd met de slome scanner, sneller om je ontgrendelingscode handmatig in te vullen, en dat zou niet mogen op dit prijspunt.

4. Onbruikbare 2 MP-sensoren

OnePlus is fan van het gebruiken van 2 MP-sensoren om zijn cameraopstelling aan te vullen. Voor de gemiddelde consument zal de Nord N10 5G wellicht overkomen als een cameramonster, met aan de achterzijde vier camerasensoren; niets is echter minder waar. Twee van de sensoren die OnePlus op de Nord N10 5G heeft toegepast zijn namelijk waardeloos. Ze hebben beide een resolutie van 2 MP, waardoor ze maar weinig detail vast kunnen leggen. Met name de macrosensor op de Nord N10 5G is de ‘voor spek en bonen-sensor’.

Met de macrosensor kun je foto’s maken op een afstand van 2,5 tot 3,25 centimeter. Je kunt met de sensor dus heel dicht op een object kruipen om alsnog een scherpe foto te kunnen maken. Dat is de stelling van OnePlus: in de praktijk zijn de foto’s weliswaar scherp, maar bevatten ze zoveel ruis, dat je liever foto’s maakt met iets meer afstand en inzoomt op de hoogwaardigere foto’s. Voor OnePlus’ tweede 2 MP-sensor is het een iets ander verhaal: die sensor maakt namelijk geen foto’s maar helpt de hoofdcamera bij het maken van monochroom-foto’s.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

In principe kan je foto’s echter ook monochroom maken met een simpel filtertje, mocht je dat graag gebruiken. Er zijn in de praktijk wel wat verschillen op te merken tussen de sensor en een filter, met name op het gebied van contrast, maar dat maakt nog niet dat een monochroom-sensor nodig was. Zeker als je erover nadenkt dat je, zelfs als je hem niet gebruikt, wel mag betalen voor de sensor. Bij de macrosensor is dat niet anders. Dit fenomeen is niet nieuw, maar het zou fijn zijn als fabrikanten dit geld inzetten voor een betere hoofdcamera of betere camerasoftware, in plaats van marketing-hype voor extra camera’s.

Conclusie

OnePlus heeft zichzelf met de Nord N10 5G in een lastige positie gebracht, voornamelijk omdat het concurrentie heeft die afkomstig uit eigen stal – de OnePlus Nord is namelijk te koop voor 400 euro en walst over de N10 5G heen. Het toestel bevat onder andere een beter scherm, een veel snellere chipset, betere camerasensoren, een beter updatebeleid en zelfs een betere vingerafdrukscanner. Toch zal ik nog wat over de N10 5G vertellen in deze conclusie, mocht je van plan zijn dit toestel te kopen.

Na het afronden van de testperiode heb ik gemengde gevoelens over het toestel. Het scherm van de Nord N10 5G ziet er enerzijds prima uit en past met zijn 90 Hz-verversingsfrequentie ook prima in de prijsklasse waarbinnen hij gepositioneerd is. Anderzijds doet het scherm onder voor OLED-schermen die je steeds vaker boven de 300 euro ziet oppoppen.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Voor de prestaties van de telefoon heb ik weinig positiefs te melden. Soms kan het toestel de taken snel uitvoeren, maar verreweg de meeste keren moet hij lang denken. Te lang voor dit prijspunt, je merkt dat de Snapdragon 690 niet op zijn plaats is binnen dit segment. Wat eveneens niet op zijn plaats is, is het updatebeleid. OnePlus zal de telefoon slechts één grote update geven, en dat is de update naar Android 11. Ter herinnering: dat is de Android-versie die verscheen voordat OnePlus de telefoon op de markt bracht.

Wat de camera’s van het toestel betreft: de prestaties zijn prima, maar niet overweldigend. Je zal in veel gevallen foto’s kunnen maken die volstaan voor social media, maar je hoeft niet te verwachten dat de OnePlus Nord N10 5G de Pixel 4a uit het veld kan slaan. Waar ik tot slot wel heel erg tevreden over ben is de batterijduur, die uitkomt op iets meer dan één dag. Met de snellader is de batterij van de N10 5G daarbij ook nog eens snel gevuld, dus op dat punt kan de Nord N10 5G goed meekomen, zelfs als je het 90 Hz-scherm constant hebt ingeschakeld.

Onder de streep is de OnePlus Nord N10 5G een telefoon die het lastig zal krijgen met concurrenten van Xiaomi, OPPO, Google en zelfs uit eigen huis. Als je op zoek bent naar een toestel rond de 350 euro, dan zou ik willen aanraden om even door te sparen en de OnePlus Nord aan te schaffen. Als 350 de bovenkant van je budget raakt, dan zou je kunnen kijken naar de goedkopere Xiaomi Mi 10T Lite of de Google Pixel 4a.

OnePlus Nord N10 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

OnePlus Nord N10 5G kopen

OnePlus verkoopt de Nord N10 5G onder andere via Coolblue, Belsimpel, bol.com en zijn eigen webwinkel. Er is slechts één kleur beschikbaar: Midnight Ice, en je hoeft niet uit meerdere opslagvarianten te kiezen, die zijn er namelijk niet. Je krijgt altijd 6 GB-werkgeheugen en 128 GB-opslaggeheugen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk