OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Nord CE 3 Lite is een nieuwe budgetsmartphone van OnePlus die vooral op het punt van oplaadsnelheid, software-ervaring en cameraprestaties de concurrentie voorbij moet streven. Weet de telefoon hierin te slagen? Dit is de review.

OnePlus Nord CE 3 Lite

Dat OnePlus niet meer het OnePlus van vroeger is, hebben we al in talloze artikelen besproken. Het bedrijf is onderdeel van BBK, net als Realme, Vivo en OPPO, en brengt steeds meer toestellen uit die lijken op smartphones van laatst genoemde fabrikant. De eigen softwareschil van OnePlus is namelijk nu dezelfde als die OPPO gebruikt, de ontwerpen beginnen er steeds meer op te lijken en ook benamingen van onder andere de opladers en technieken zijn hetzelfde als die van grotere broer OPPO. De eigen identiteit van OnePlus is hiermee nu wel echt verdwenen, tot grote droefenis van vele OnePlus-liefhebbers.

Gerelateerde artikelen

Toch lijkt OnePlus weer iets van een eigen identiteit te willen creëren, iets wat in enkele aspecten naar voren komt. Als we bijvoorbeeld naar de meeste recente toestellen van OnePlus kijken, waaronder de Nord CE 3 Lite, dan zien we nieuwe en eigen OnePlus-designtaal. Of dat mooi is, is een tweede, maar het maakt de toestellen in ieder geval iets specialer. Wat heeft de One Nord CE 3 Lite hiernaast echter allemaal nog meer te bieden? Ik bespreek het in deze review waarin ik de plus- en minpunten van de smartphone voor je uitlicht.

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

Specificaties

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G
Afmetingen en gewicht: 165,5 x 76 x 8,33mm, 195 gram 
Behuizing: Gorilla Glass (voorkant), Gorilla Glass (achterkant), plastic frame 
Scherm: 6,72 inch LCD Full HD+ (2400x1080 pixels), 391 ppi, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 695
Werkgeheugen: 8 GB LPDDR4X
Opslaggeheugen: 128 GB UFS 2.2
Camera's achter: 108 MP hoofdcamera, 2 MP dieptecamera, 2 MP macrocamera
Camera's voor: 16 MP f/2.2
Accu: 5000 mAh, 67W snelladen
Androidversie OxygenOS 13.1, gebaseerd op Android 13
Updatebeleid: Twee Android-upgrades, drie jaar aan beveiligingsupdates 
Extra's 3,5 mm audiojack, 5G, vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop
Kleuren Pastel Lime, Chromatic Grey
Adviesprijs 329 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf
  • 67W snellader met USB-C-kabel
  • Transparant hoesje
  • Handleiding en garantie 

OnePlus Nord CE 3 Lite: de pluspunten

1. Snelladen en goede accuduur

Het grootste voordeel van de Nord CE 3 Lite is zijn ondersteuning voor 67W snelladen. Hiermee weet het toestel concurrenten als Samsung en Google nog altijd ruim voor te blijven. Met 67W is de CE 3 Lite in zo'n 45 minuten volledig opgeladen. Van 0 naar 80 procent kost zo'n half uur. Dit in combinatie met de 5000 mAh accu, welke gemakkelijk anderhalve dag meegaat, zorgt ervoor dat de CE 3 Lite op het punt van opladen en de algehele batterijprestaties zeer goed weet te scoren.

2. Vloeiende ervaring en beeldscherm, helaas wel LCD-paneel

De Nord CE 3 Lite beschikt over een groot 6,7 inch LCD-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Door dit laatste oogt het beeldscherm lekker vloeiend. Dit in combinatie met de Qualcomm Snapdragon 695-chipset, zorgt ervoor dat de telefoon soepel en voldoende snel aanvoelt in het dagelijks gebruikt. Dit ondanks het feit dat er telefoons voor deze prijs op de markt zijn met veel snellere processoren.

Een minpunt is wel dat de CE 3 Lite beschikt over een LCD-paneel. Veel concurrerende smartphones hebben een AMOLED-paneel die een stuk beter ogen. Bij deze laatst genoemde wordt zwart namelijk echt zwart weergegeven omdat elke pixel een individueel lampje is die elk afzonderlijk uitgezet kunnen worden. Bij een LCD-paneel kan dit niet, want bij deze panelen brandt er altijd een lampje achter het paneel dat gedimd moet worden. Het contrast is hiermee een stuk lager en de kleuren ogen vaak minder levendig.

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

3. Updatebeleid net aan voldoende 

De OnePlus Nord CE 3 Lite krijgt twee Android-upgrades en drie jaar lang beveiligingsupdates. Hiermee wordt de telefoon dus tot 2026 ondersteund en zal de telefoon tot Android 15 worden geüpgraded. Dit is zeker niet het beste in deze prijsklasse, vooral Samsung doet het hier met bijvoorbeeld de Galaxy A34 een stuk beter. Dat toestel krijgt namelijk vier Android-upgrades en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Toch zou ik het updatebeleid van de Nord CE 3 Lite voldoende willen noemen, al vind ik het tegenwoordig wel het minimum.

Gerelateerde artikelen

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

OnePlus Nord CE 3 Lite: de minpunten

1. Hoofdcamera doet niet wat die belooft 

De OnePlus Nord 3 Lite beschikt over drie camera's. Het gaat over een 108 MP hoofdcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptecamera. De 108 MP hoofdcamera maakt gebruik van pixel-binning. Dit is een techniek waarbij er meerdere pixels worden samengevoegd tot één grote pixel. Hierdoor kan de kleine camerasensor met kleine pixels, toch redelijk wat licht opvangen. Hiervoor geldt: hoe meer licht des te meer informatie een camera ontvangt, hoe meer informatie des te meer detail en hoe meer detail des te beter de foto.

De hoge resolutie zou er daarnaast voor moeten zorgen dat er veel informatie vergaard wordt. Dit laatste moet resulteren in foto's met veel detail. Sterker nog: volgens OnePlus kan de hoofdcamera van de Nord CE 3 Lite ''meer detail dan ooit'' kunnen vastleggen.

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

Veel detail, maar dat is niet altijd een voordeel

Nu weet de Nord CE 3 Lite inderdaad foto's te maken met redelijk wat detail. Hier lijkt de software ook echt voor gemaakt te zijn. Deze heeft namelijk vaak de neiging om alles strak te trekken. Het resultaat hiervan is dat je dus foto's met relatief veel detail krijgt, maar je mist hierdoor ook diepte en contrast waardoor foto's regelmatig vrij vlak overkomen.

Volgens OnePlus heeft de 108 MP hoofdcamera overigens nog een positief kenmerk, en dat is dat je tot 3x digitaal - waarin je dus inzoomt op de pixels - kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies. Om dit te testen heb ik de 3x zoomoptie vergeleken met een telelens van de Samsung Galaxy S21 Ultra. Deze laats genoemde beschikt namelijk over een telelens welke 3x optisch kan zoomen. En wat OnePlus ook allemaal mag beweren, het verschil is pijnlijk zichtbaar. De telelens van de S21 Ultra weet veel betere foto's te schieten met veel meer detail. Het resultaat zie je hieronder.

Links OnePlus Nord CE 3 Lite (3x digitale zoom), rechts telelens 3x optische zoom Samsung Galaxy S21 Ultra

Witbalans klopt vaak van geen kanten

Wat verder opvalt is dat de witbalans van de foto's vaak niet helemaal juist is. Foto's hebben (te) vaak een groenige tint en waas over zich heen. Een voorbeeld hiervan kun je hieronder zien. Je ziet een foto van het altijd mooie Leiden - ja echt hoorrrrr - op een zonnige warme dag met hier en daar een stapelwolkje.

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

2. Waar is die groothoeklens?

Om nog even op de camera's door te gaan. De Nord CE 3 Lite beschikt helaas niet over een groothoeklens. En dit zou voor mij een reden zijn om de smartphone direct links te laten liggen en deze dus niet aan te schaffen. Persoonlijk gebruik ik een groothoeklens namelijk heel vaak omdat deze lens je in staat stelt om een bredere hoek en breder beeld op te foto zetten. Daarnaast kun je met deze lens mooi spelen met onder andere reflecties en het beeld echt open trekken. Erg jammer dat OnePlus er bij de CE 3 Lite voor heeft gekozen om deze weg te bezuinigen.

In de plaats hiervan plaatst OnePlus, naast de hoofdcamera, twee nutteloze 2 MP camera's op de achterkant. Eén hiervan is een dieptesensor, een sensor die zou helpen met het inschatten van diepte. In de praktijk heb je hier echter helemaal niets aan. Software en de hoofdcamera zelf kunnen genoeg informatie vergaren om de diepte in te schatten. De tweede camera is een 2 MP macrocamera waarmee je dus macrofoto's kunt maken. Door de onwijs lage resolutie van 2 MP zijn foto's echter zo onscherp, dat ze nergens voor te gebruiken zijn.

3. Design is vlees noch vis

Ik weet dat over smaak niet valt te twisten en dat iedereen zo zijn eigen type heeft. De één houdt van vlak en strak en de ander voor speels en afgerond. Dit zijn in grote lijnen de twee type smartphonedesignliefhebbers. Nu heeft OnePlus er voor gekozen om een soort combinatie van deze twee te creëren en dit pakt naar mening niet helemaal lekker uit. De Nord CE 3 Lite heeft namelijk platte zijkanten met vrij strakke hoeken, maar dit hebben ze gecombineerd met een spiegelende vingerafdrukmagneet en ronde cameramodules die flink uitsteken op de achterkant. En deze combinatie… Nee dat is het naar mijn mening niet.

Maar zoals eerder gezegd valt over smaak niet te twisten en los van het feit dat ik de telefoon ietwat afstotelijk vind, is die wel praktisch goed ontworpen. Zo heeft de telefoon een IP-rating van IP55, een 3.5 mm audio jack, stereo speakers en voelt het toestel door de lichte afgeronde achterkant én matte zijkanten goed aan in de hand. Ondanks dat de telefoon in zijn geheel, behalve het scherm natuurlijk, van plastic is gemaakt. Bovendien oogt de telefoon met zijn relatief smalle bezels modern voor een smartphone van om en nabij de 300 euro en daarbij wordt er een hoesje meegeleverd, deze hoef je dus niet los aan te schaffen mocht je er eentje willen gebruiken. Door de ronde cameramodules heeft OnePlus de CE 3 Lite tevens een eigen gezicht weten te geven.

4. ColorOS heeft voor- en nadelen

Eén van de speerpunten van OnePlus was OxygenOS. Dit was de eigen schil van de fabrikant die ze over Android gooide. OxygenOS stond altijd bekend om zijn schone en snelle Android-ervaring met een aantal handige extra functies. Nu bestaat OxygenOS officieel nog altijd, maar het is niet meer zoals was het was. In feite is OxygenOS nu ColorOS - de eigen Android-schil van OPPO - met een andere naam. Hierdoor is het drukker dan ooit en veel OnePlus-fans zullen dit als een (groot) nadeel ervaren.

Toch is ColorOS zeker niet de ergste Android-schil die er bestaat. Sterker nog, het zit boordevol functies en aanpasmogelijkheden waarvan een groot deel ook nog eens bruikbaar en/of handig is. Een paar voorbeelden: je kunt de overgangen van de hoofdschermen veranderen, een slimme zijbalk, flexibele vensters en gesplitst scherm gebruiken, de indeling en pictogrammen aanpassen én de snelheid van animaties aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Daarnaast heb je talloze opties voor het batterijgebruik en de batterijbesparing én bezit de galerij-app tientallen opties waarmee je je foto's kunt bewerken. Denk hierbij aan een gum waarmee je storende objecten kunt verwijderen, meerdere filters en aanpasmogelijkheden kunt toepassen. Bovendien zijn er een aantal AI-paletten aanwezig waarmee je je foto's een bijzonder eigen gemaakte tint en/of filter kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren van de ene foto laten mengen in een andere foto. Als voorbeeld kun kun je de foto's hierboven - de bloembollenvelden en Leiden - met elkaar combineren. Een resultaat zie je hieronder.

OnePlus Nord CE 3 Lite review: zeker niet knap, maar toch aantrekkelijk?

Conclusie 

De OnePlus Nord CE 3 Lite is al met al een prima smartphone welke zich wil onderscheiden met zijn snelle oplaadtechniek, goede hoofdcamera, vloeiende prestaties en uitgebreide software. Hier weet het toestel echter maar gedeeltelijk in te slagen. De algemene gebruikservaring in combinatie met de goede accuduur - die je met 65W in 45 minuten volledig kan opladen - zorgt ervoor dat de CE 3 Lite een fijne smartphone is voor het dagelijks gebruik. Met de uitgebreide Android-schil met talloze bewerkopties kun je de software van de telefoon daarbij naar eigen wens aanpassen. Wel vallen de camera's tegen, is het toestel niet de mooiste jongetje van de klas en zullen de echte OnePlus-fans teleurgesteld zijn

Daarbij is de concurrentie voor de CE 3 Lite nogal groot. Voor ongeveer hetzelfde geld koop je namelijk een Google Pixel 6a, een POCO X5 Pro of een Samsung Galaxy A34. Dit zijn alle drie smartphones met veel betere camera's, snellere prestaties, mooiere designs en in het geval van de Pixel 6a en de Galaxy A34 een veel beter updatebeleid. Het enige wat de Nord CE 3 Lite beter doet dan deze laatste twee genoemde toestellen, is het snelladen.

Op de vraag waarom je dit toestel zou moeten kopen, moet ik het antwoord dan ook schuldig blijven. Ik zou in alle gevallen één van de hierboven genoemde toestellen kopen. De OnePlus Nord CE 3 krijgt dan ook geen plekje in onze koopgids, ondanks het feit dat het toestel an sich zeker niet slecht is.

  • Snelladen met 65W
  • Goede accuduur
  • Hoofdcamera valt tegen
  • Ontbreken groothoeklens
Bekijk meer specificaties

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kopen

De OnePlus Nord CE 3 Lite 5G is verkrijgbaar via OnePlus zelf en via Coolblue, Mobiel.nl en Bol.com in de kleuren Pastel Lime en Chromatic Grey voor een adviesprijs van 329 euro.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kopen
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kopen
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kopen

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G kopen

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G heeft een 108 megapixel hoofdcamera waarmee volgens OnePlus veel meer detail moet worden vastgelegd dan ooit tevoren. Daarnaast zijn er een 2 megapixel macrolens en een 2 megapixel dieptelens aanwezig. De selfiecamera aan de voorzijde van het toestel is 16 megapixel. Het scherm van dit toestel is 6,72 inch. Het gaat om een LCD-scherm met een beeldverhouding van 20:9, een resolutie van 2400x1080 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz. Dit alles zorgt voor een heel soepele ervaring wanneer je op social media scrollt of bijvoorbeeld een game speelt, al moet je er wel rekening mee houden dat dit geen high end toestel is en de processor mogelijk wat meer moeite heeft met gamen dan je wellicht van een ander toestel gewend bent. Aan de binnenkant vind je een Snapdragon 695 5G-processor, 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte.

€ 329

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk