Nokia T20 review: goedkope tablet met premium behuizing

Nokia T20 review: goedkope tablet met premium behuizing

Michael Krämer

door Michael Krämer

Laatst geüpdatet

Nokia heeft in het najaar van 2021 zijn eerste tablet voorgesteld, een voordelig model met de naam 'Nokia T20'. Het Finse merk ziet naar eigen zeggen veel potentieel in Android-tablets en betreedt daarom de markt. Maar is de T20 meteen een hoogvlieger? Lees het hier in de review.

Nokia T20

Google sprak vorige maand de heropleving uit van zijn liefde voor tablets en we weten natuurlijk dat er met Android 12L een speciale update onderweg is die gericht is op tablets. Niet alleen Google richt zijn aandacht op tablets, maar ook Nokia merkt dat de vraag naar tablets is gestegen, dat zei het merk van HMD Global vorig jaar tegen Androidworld.

De Nokia T20 is op het lage prijssegment gericht, maar binnen die prijsklasse moet het apparaat veelzijdig zijn. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol met zijn lange update-ondersteuning, de metalen behuizing en rugged accessoires. Onze AW Beta-tester Michael ging met de T20 aan de slag.

Hoogwaardige behuizing

De Nokia T20 is een tablet met een premium uitstraling die je niet zou verwachten met zijn prijskaartje van 219 euro. De achterzijde is van aluminium en deze ziet er niet alleen goed uit, maar voelt ook erg degelijk aan. Hoewel de meeste tablets tegenwoordig ook in hoesjes verdwijnen, hoeft de T20 zich, op dit vlak, nergens voor te schamen. De mooie afgeronde hoeken geven het geheel een hedendaags uiterlijk. De achterzijde is ook gelukkig geen absoluut geen vingerafdrukmagneet. De tablet is enkel in een marineblauwe kleur verkrijgbaar.

Verder ziet de T20 er ook bijzonder strak uit en zo voelt deze ook aan. Met zijn gewicht van amper 465 gram ligt deze tablet prima in de hand en is met twee handen makkelijk te hanteren. Het LCD-scherm is voorzien van vrij grote bezels en daardoor lijkt het geheel een beetje op een uit de kluiten gewassen smartphone. De volumeknoppen en powerknop zijn makkelijk te bereiken.

Het apparaat heeft een hoofwaardige aluminium behuizing

Het apparaat heeft een hoofwaardige aluminium behuizing

Er is IP52-certificering aan boord waardoor deze tablet stofdicht is en ook enigszins zou moeten beschermen tegen waterspatten. Maar dus niet raadzaam om hiermee Netflix in bad te kijken. Maar alle beetjes helpen, en vooral aangezien deze tablet uiteindelijk in menig kinderhand terecht zal komen. Op het vlak van features, duurzaamheid en prijs is deze uitermate geschikt als nanny onderweg en op de achterbank.

Op het apparaat kan je geen vingerafdrukscanner bespeuren en Nokia biedt als alternatief gezichtsherkenning aan. Toch zouden we het gebruik van die functie zeker afraden. De T20 gebruikt enkel zijn 5 MP selfiecamera en dat maakt de functie weinig betrouwbaar.

Goed geluid, maar met een kanttekening

Er is gelukkig een 3.5 audiojack aanwezig, alleen zit deze dan weer niet op de beste plaats. Je vindt hem in een hoek en wel op die plek waar je logischerwijs je handen zet als je de tablet in liggende stand vasthoudt. Ik kon de meerwaarde van deze keuze niet ontdekken.

De Nokia T20 komt met luide speakers

De Nokia T20 komt met luide speakers

De speakers leveren een bovengemiddeld geluid. Het volume is luid en de mate van vervorming valt ook wel mee. Het is echter jammer dat de speakers zijwaarts gericht zijn, want indien deze naar de gebruiker waren gericht zou de entertainment ervaring stukken beter zijn. Gelukkig zitten de luidsprekers wel niet op plaatsen waar je normaal gezien je hand zet.

Het scherm is gemiddeld

De Nokia T20 heeft een 10,4 inch LCD-scherm met een resolutie van 1200 x 2000 pixels. Nokia adverteert wel als zijnde '2K', maar dat zou je wel ietwat misleidend kunnen noemen. Van dichtbij vallen de pixels bovendien ook op, vooral bij ronde randen.

Het scherm is met zijn helderheid van 400 nits niet het helderste van zijn categorie. Bij direct zonlicht is het redelijk te doen, mits je het scherm schoon houdt. Zodra er vingerafdrukken op zitten, redt de helderheid het niet. Ik heb de T20 bijna voortdurend in maximale stand gebruikt, wat natuurlijk de accu ook niet ten goede komt.

De kleuren zijn verder wat aan de koele kant, zoals we vaker zien bij LCD-schermen op voordelige apparaten. Je kan de kleurinstellingen aanpassen, maar het verschil blijft beperkt. Het beeld zal je nooit omver blazen en de kleuren spatten niet van het scherm spatten zoals je van de meeste AMOLED-schermen gewend bent.

Het scherm kan problemen krijgen in sterk zonlicht

Het scherm kan problemen krijgen in sterk zonlicht

De automatische helderheid is daarnaast veel te gevoelig waardoor je doorlopend veranderingen in de lichtsterkte ziet. Het feit dat het beeldscherm slechts op 60 Hz werkt, voorkomt dat de accu extra belast wordt, maar anderzijds zien beelden er minder vloeiend uit vergeleken met wat je misschien op je telefoon gewend bent. Als je alles samenneemt, geeft het scherm precies waarvoor je betaald hebt, maar meer hoed je ook niet te verwachten.

Doe maar rustig aan

De aanwezige processor is een 1,8 GHz Unisoc T610 en deze processor houdt zich staande zolang je maar niet teveel op hem afgooit. Bij meer dan gemiddelde belasting piept en kraakt het. De T20 is gewoon uitstekend voor streaming en lichte games, maar voor alles dat grafisch iets meer vraagt, voldoet de uitrusting niet, ook al heeft hij dan 4 GB RAM aan boord.

Ik probeerde om games te spelen op de Nokia T20, maar dat leverde niet de beste ervaring op. Bij bijvoorbeeld Call of Duty merkte je lange laadtijden en de regelmatige verstoringen in de framerate. Het viel wel op dat de tablet onder geen omstandigheden te warm werd. Hij is ook geschikt voor games die geen bijzondere 3D-graphics hebben. De T20 wordt geleverd met 64 GB opslag, wat nogal aan de magere kant is. Gelukkig kan dit worden uitgebreid met een microSD.

De Nokia T20 is niet gemaakt voor veeleisende games

De Nokia T20 is niet gemaakt voor veeleisende games

Stevige batterij

De accu heeft een stevige 8.200 mAh capaciteit en dat stelt zeker niet teleur. In stand-by modus lijkt de accu zelfs eeuwig mee te gaan en bij intensief streamen 's avonds moet hij twee avonden kunnen volhouden. En daar ligt nu eenmaal de focus van dit apparaat. Zodra je dan toch apps laat draaien die wat meer power nodig hebben, merk je wel meteen de invloed op de accuduur.

Helaas is deze accu niet zo snel opgeladen, want aan de stekker is hij makkelijk 3 uren bezig. Het apparaat komt namelijk met met een 10W oplader in de doos, en die is al niet indrukwekkend, maar de T20 kan sowieso ook niet meer dan 15W aan.

Camera's leveren het minimum

Tja, met camera's op een tablet weet je al dat je vaak het minimum krijgt en dat is zeker ook bij Nokia's budgettablet het geval. De 8 MP hoofdcamera kan niet enkel foto's nemen, maar hij is ook heel goed bruikbaar om bijvoorbeeld QR-codes te scannen.

Een 8 MP camera en flitser

Een 8 MP camera en flitser

Maar meer is het ook echt niet als je naar de kwaliteit kijkt. Deze camera is leuk voor jonge kinderen om wat plaatjes van opa en oma te schieten, maar verder moet je vooral gebruik maken van de camera op je telefoon. De flitser biedt met zijn kwaliteit ook weinig meerwaarde voor fotografie. Wil je de tablet gebruiken voor videovergaderingen, dan is er de 5 MP selfiecamera. Hij doet zijn werk, maar verwacht ook bij deze zeker niet de beste kwaliteit. Opnieuw geeft deze T20-tablet precies waarvoor je betaalt, maar echt niet meer dan dat.

Foto gemaakt met de hoofdcamera van de Nokia T20

Foto gemaakt met de hoofdcamera van de Nokia T20

Prettige software, uitzonderlijke updates

De T20 wordt geleverd met Android 11 en er zit nauwelijks bloatware op dit toestel. Aangezien deze tablet voor consumenten primair gericht is op entertainment zijn een aantal nuttige toevoegingen gedaan die de doelgroep zeker zal aanspreken. Om te beginnen Google Entertainment Space. Dit is in een weergave die doet denken aan Google TV, want de bekende streaming- en gamedienstenzijn hier vertegenwoordigd. Ik vond dat deze app erg fijn was om te gebruiken en de kans bestaat dat je hier veel tijd zal doorbrengen.

Daarnaast is er ook nog de Google Kids Space waar jonge kinderen geschikte content kunnen streamen en games spelen. Deze omgeving geeft de ouders een grote mate van controle waarbij vooraf kan worden aangegeven wat kinderen wel en niet mogen. Achteraf kan je ook kijken hoe lang de tablet door je kind is gebruikt. Ik geef toe, dit heeft uiteraard wel een erg hoog Big Brother gehalte, maar het komt tegelijk in deze tijd vaak goed van pas, zoals menig ouder kan beamen.

Google Entertainment Space

Unicum met updatebeleid

Nokia belooft de komende twee jaar grote OS updates te leveren waarmee deze tablet in theorie updates krijgt tot en met Android 13. Nokia zegt ook dat het inmiddels werkt aan Android 12, waarmee deze T20 een OS krijgt dat beter is aangepast aan de extra schermruimte van tablets. Daarnaast het merk ook in de komende drie jaar beveiligingsupdates uit te rollen. Je kan dat gerust een unicum noemen voor tablets van deze prijsklasse. Het verlengt de levensduur van het apparaat aanzienlijk. De T20 werkt op het moment van schrijven met de patch van januari en Nokia is dus goed op schema.

Gerelateerde artikelen

Conclusie

De Nokia T20 is een aantrekkelijke tablet waarvan je op het eerste gezicht niet zou vermoeden dat het hier om een budgetapparaat gaat. En dat is een goede zaak. De grote accu zorgt voor een prima gebruiksduur, maar de T20 is wel wat traag in het opladen. Het scherm is zeker geschikt voor diegene die niet in de allerhoogste kwaliteit onderweg en op de bank wil bingewatchen, ondersteund door de luide speakers. De camera’s zijn geen toppers, maar ze voldoen ook weer voor wie af en toe wil videobellen.

Op heel wat vlakken presteert deze Nokia T20 exact zoals je van een tablet in deze prijsklasse mag verwachten. Hij is ideaal voor het streamen van media en voor niet al te veeleisende games. Op de bank of onderweg is hij de prima metgezel en een prima apparaat voor kinderen. Voor de prijs is deze tablet zeker een aanrader, tenminste als je goed weet wat je van het apparaat mag verwachten.

Nokia T20 review: goedkope tablet met premium behuizing

Nokia T20 kopen

De Nokia T20 is nu in Nederland verkrijgbaar en hij zal vanaf 219 euro te koop zijn. Voor die prijs heb je een model dat wifi ondersteunt, en voor 249 euro heb je de 4G-variant. Samen met de T20 bracht Nokia nog een paar draadloze oortjes uit die in dezelfde marineblauwe kleur verschijnen en er is ook een rugged cover.

Je kan alle prijzen van de T20 en zijn accessoires hieronder ontdekken:

  • Nokia rugged flip-cover kopen AmazonBelsimpelCoolblue - 39,99 euro
  • Nokia micro earbuds kopen (TWS-521) - 69,99 euro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk