Review Moto G5: budgettopper doet veel goed

Review Moto G5: budgettopper doet veel goed

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Moto G5 en G5 Plus

Met de Moto G5 en de Moto G5 Plus heeft Lenovo een naam hoog te houden als het gaat om redelijk betaalbare, goede toestellen. Dit jaar lijken de toestellen weer iets meer op elkaar, maar zijn er toch nog wezenlijke verschillen. In de review focussen we vooral op de reguliere G5 en waar de Moto G5 Plus anders presteert, laten we dat uiteraard ook weten.

Design: niet spannend, maar in orde

De Moto G-serie blonk nooit uit in prachtig design, maar is wel een toestel waar veel mensen goed mee kunnen leven. Het enige, iets minder standaard element aan de Moto G5 is de grote camera die aan de achterzijde zit. Omdat hier een 'rondje' omheen zit, is dit een opvallend geheel. Op de prestaties van de camera kom ik op een later moment terug.

Moto G5

Verder zien we in de Moto G5 een verwisselbare accu, voor velen ook nog steeds een pluspunt en als je veel onderweg bent, of juist bang dat de accu te snel leeg gaat, is het meenemen van een reserve-accu een goede optie. Dit is dan ook direct één van de grote verschillen tussen de gewone G5 en de G5 Plus. In de G5 Plus is de accu namelijk niet verwisselbaar, een vreemde keuze omdat de toestellen grotendeels gelijk zijn.

Op beide toestellen is een vingerafdrukscanner aanwezig, die aan de onderzijde van het scherm gepositioneerd is. Deze doet ook dienst als homebutton zodra je dit instelt via de Moto-app. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld je vinger lang op deze knop legt, functioneert hij als powerbutton en door te swipen wordt multitask ingesteld. Qua vingerafdrukscanner heb ik er weinig op aan te merken, deze werkte simpelweg goed.

Al met al is de Moto G5 niet spannend qua design, maar zit hij wel goed in elkaar en de bouwkwaliteit is simpelweg goed. Het doel van Lenovo is ook niet om het mooiste toestel te maken, maar wel het beste in deze prijsklasse en daar gaan we nu verder naar kijken.

Moto G5

Prestaties en scherm

De Moto G5 heeft onder de motorkap onder andere Snapdragon 430 (G5 Plus: Snapdragon 625) liggen, die in combinatie met 3GB RAM voor de prestaties moet zorgen. Dit gaat - vooral als we naar de dagelijkse zaken kijken - erg goed. Het checken van social media, beheren van je mail en surfen door verschillende sites en gebruiken van standaard-apps levert weinig merkbare vertragingen op. Met het spelen van zwaardere games heeft de Moto G5 logischerwijs wel iets meer moeite, maar dat kun je een toestel in deze prijsklasse niet kwalijk nemen. Het spelen van games is zeker mogelijk overigens, maar er zijn soms wel vertragingen merkbaar.

Opvallend bij de Moto G5 is het ontbreken van NFC, waardoor deze functie niet gebruikt kan worden. Op zich geen grote ramp, maar wel noemenswaardig dat het ontbreekt bij dit toestel.

Het scherm waarmee de Moto G5 is uitgerust is 5 inch groot en heeft een full HD-resolutie. Alhoewel dit normaal gesproken voldoende lijkt, is de kwaliteit van deze schermen in de prijsklassen waar deze Moto G valt niet altijd optimaal. Daar heeft de G5 gelukkig geen last van, het scherm is bijzonder helder en goed af te lezen in alle omstandigheden. Hiermee onderscheidt de Moto G5 zich echt ten opzichte van de concurrentie.

Moto G5

Software

Eén van de allerbeste punten van de Moto G5 is de software. Dit vooral omdat het bijzonder dicht bij standaard-Android zit. Er zijn weinig elementen toegevoegd en wat mij betreft is dat precies hoe Android hoort te zijn.

Alhoewel het update-beleid van Moto's in het verleden niet altijd even vlekkeloos was, zorgt dit er in theorie wel voor dat er met relatief weinig aanpassingen updates uitgerold kunnen worden. Eigen software en toevoegingen hoeven in principe niet aangepast te worden, omdat ze er of niet zijn, of standaard al in Android zitten.

Ook op de Moto G5 draait inmiddels Android 7.0 Nougat. Wanneer en of de update naar Android 7.1 komt is nog niet bekend. Tevens heeft Lenovo nog niets losgelaten over de update naar Android O, maar het zou logisch zijn als het toestel geüpdatet wordt naar deze versie.

Accu en camera

Een niet geheel onbelangrijk onderdeel van een smartphone is natuurlijk de accu. Gaat deze lang genoeg mee om het einde van de dag goed te halen? In de Moto G5 zit een 2800 mAh-accu (G5 Plus 3000 mAh) die dit moet regelen.

Dit lukt over het algemeen wel, het is niet de beste in zijn soort, maar wederom voor de dagelijkse dingen is het zonder problemen mogelijk het einde van de dag te halen. Heb je meer wensen of ben je een echte veeleisende gebruiker, dan is het wellicht verstandig om te zorgen dat je een reserve-accu of accupack bij je hebt. Zo zorg je er natuurlijk altijd voor dat je genoeg stroom hebt.

Helaas is er geen snellader meegeleverd met de Moto G5 en zijn er geen mogelijkheden om draadloos op te laden. Verder zien we aan de onderzijde een microUSB-aansluiting, helaas heeft Lenovo er nog niet voor gekozen deze uit te rusten met de nieuwe standaard USB-C.

Aan de achterzijde van de Moto G5 vinden we een 13 megapixel-camera die moet zorgen voor goede foto's. In de meeste gevallen bij goed daglicht zijn de foto's meer dan acceptabel voor een smartphone-camera, maar zodra de lichtomstandigheden minder, dan wordt de kwaliteit van de foto's ook stukken minder. Sterker nog, de meeste foto's zijn dan niet meer echt bruikbaar.

Dit betekent niet dat de camera van de Moto G5 slecht is, maar het is niet het beste kindje in de klas als we kijken naar deze categorie. Onderstaand nog een aantal voorbeeldfoto's gemaakt met de Moto G5.

Conclusie

De Moto G5 kan zijn naam hoog houden en maakt een goed toestel voor een nog betere prijs. De prestaties zijn in orde voor deze categorie en vooral het scherm maakt grote indruk: helder en scherp. De accu is gemiddeld en haalt bij gewoon gebruik zonder problemen het einde van de dag, terwijl de software veel goedmaakt. Doordat er gekozen is voor bijna standaard-Android, werkt alles soepel en ben ik geen mankementen tegengekomen.

De camera kan wel wat beter, vooral bij slechte lichtomstandigheden en er is helaas geen NFC aanwezig. Toch is de Moto G5 een aanrader, punt.

+ Goed scherm

+ Design is niet spannend, maar wel aansprekend voor veel mensen

+ Software: bijna stock-Android

+ Verwisselbare accu (niet bij G5 Plus)

- Camera kan beter bij slecht licht

- Geen NFC

Moto G5 kopen

De Moto G5 is te koop in Nederland en biedt veel voor relatief weinig geld. De beste aanbieding van de Moto G5 kun je hieronder vinden.

[tds=5464]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk