Lenovo Tab P10 review: kwetsbare Androidtablet voor een zachte prijs

Lenovo Tab P10 review: kwetsbare Androidtablet voor een zachte prijs
Lenovo lanceerde vorig jaar 5 nieuwe tablets waaronder de Lenovo Tab P10. Een prijselijke mediatablet die kan gebruikt worden door alle gezinsleden. Wij hebben deze enkele weken getest en in deze review lees je mijn ervaringen met deze tablet.

Lenovo Tab P10 review

Alhoewel dat de tabletmarkt erg moeilijk is om als fabrikant op door te breken, investeerde Lenovo vorig jaar toch in nieuwe modellen, met als ‘duurste’ tablet de Lenovo Tab P10.

Lenovo wil voor een ‘matige’ prijs, 259 euro, toch een premium ogende tablet op de markt brengen die ideaal kan gebruikt worden als gezinstablet. Ondertussen heb ik deze tablet gedurende 3 weken uitgeprobeerd en vergeleken met de, uit dezelfde prijsklasse, Samsung Galaxy Tab A10.5.

Specificaties

Afmetingen: 167 x 242 x 7 mm
Scherm: 10,1 inch Full HD (1920 X 1200) IPS LCD-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 450
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 64 GB + uitbreidbaar via micro-SD
Selfiecamera: 5 MP
Hoofdcamera: 8 MP met autofocus
Batterij: 7000 mAh
Softwareversie: Bijna vanilla Android Oreo 8.1
Extra: Vingerafdrukscanner, Dolby Atmos

Behuizing en design

Zoals Lenovo het zelf zegt, heeft deze Tab P10 een mooi premium design. Zowel de voor- als achterkant zijn uit glas vervaardigd en de zijkanten uit metaal met een zilveren aluminium accent. Alhoewel dat het glas zeker mooi oogt, maakt het deze tablet wel erg kwetsbaar, omdat glas nu eenmaal glad is en de kans op schade verhoogd. Geef mij maar liever een kunststof uitvoering, zoals de Samsung Galaxy Tab A10.5, dat tegen een stootje kan. Dan ben ik gerust als ik de tablet aan mijn kinderen geef om naar Peppa Pig te kijken. Natuurlijk kan je de kwetsbaarheid verbeteren door een case of een hoes aan te schaffen.

toestelfoto

Bovenaan de Tab P10, onderaan de Galaxy Tab A10.5

Lenovo heeft er voor gekozen om de vingerafdruksensor vooraan het toestel te plaatsen, onderaan als je de tablet in horizontale stand houdt, waardoor dit de voorkeurstand wordt om de tablet te gebruiken. Persoonlijk vind ik dit geen echt probleem, want dankzij de smalle behuizing en het lichte gewicht, ligt de Tab P10 wel comfortabeler in de hand dan de Galaxy Tab A10.5. Jammer genoeg zijn verschillende apps en games, zoals nieuws-apps of subway surfers, niet aangepast aan deze horizontale stand en wordt de vingerafdrukscanner moeilijker bereikbaar.

Als we de tablet in horizontale stand houden, zien we aan de linkerkant de powerknop en goed indrukbare volumeknoppen. Aan de rechterkant vinden we de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, de usb-c aansluiting en de simkaartsleuf voor als je graag gebruik wil maken van mobiel internet.

Zowel onderaan als bovenaan vinden we twee speakers met aan de onderkant nog een aansluiting voor een extern toetsenbord.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Lenovo Tab P10 heeft een mooi 10,1 inch Full HD LCD-scherm, dat vanuit elke hoek nog goed zichtbaar blijft. Dankzij de Full HD-resolutie zal je jouw favoriete content van YouTube of Netflix in hoge kwaliteit kunnen bekijken. Het enige verschil bij de Galaxy Tab is dat deze beschikt over een 10,5 inch scherm. Persoonlijk vind ik het iets kleinere scherm aangenamer om naar te kijken en de Tab P10 ligt ook gemakkelijker in de hand, dus dat maakt de kijkervaring algemeen beter.

Bovenaan de Tab P10, onderaan de Galaxy Tab A10.5

Aan de zijkant van het scherm zijn, net zoals bij de Samsung tablet, brede randen aanwezig.  Dat ervaar ik niet als storend, ze zijn net breed genoeg om je duimen op te laten rusten.

De helderheid van het scherm is binnenhuis ruim voldoende, maar buitenhuis neemt de helderheid meteen af, waardoor een serie kijken in volle zon niet vanzelfsprekend zal zijn. Als we kijken naar de kleuren dan ben ik wel heel tevreden, want deze worden heel mooi en correct weergegeven.

Zoals tegenwoordig bij elke toestel het geval is, is er hier ook een blauwfilter aanwezig die je automatisch in- en uit kunt laten schakelen. Hierdoor worden je ogen ‘s avonds minder zwaar belast en zal je makkelijker de slaap kunnen vatten

Prestaties

Zowel de Samsung Galaxy Tab A10.5, als deze Lenovo Tab P10, hebben dezelfde Qualcomm Snapdragon 450-processor, die nu ongeveer een jaartje oud is en afgeklokt wordt op 1,8 GHz. Toch zit er onder de motorkap een klein verschil, want de Lenovo Tab P10 beschikt over 4 GB werkgeheugen, waar de A10.5 maar beschikt over 3 GB werkgeheugen.

In de praktijk is er, ondanks meer werkgeheugen in de P10, weinig verschil op te merken tussen beide tablets. Bij dagelijks gebruik zijn er bijna tot geen problemen en werkt de tablet erg vlot. Alle apps open redelijk snel en de meeste games kan je aangenaam spelen, al moet je daarvoor wel de graphics van de zware games terugschroeven naar lagere kwaliteit. Toch is er één ding dat me echt stoort bij deze Lenovo-tablet en dat is de grote vertraging bij het ontwaken uit stand-by-modus, waarvoor je al snel op enkele seconden moet rekenen.

Voor de techneuten onder ons heb ik de de Lenovo- tablet ook onderworpen aan verschillende benchmarktests en deze vergeleken met de resultaten van de Samsung Galaxy Tab A 10.5. Deze cijfers tonen zwart op wit aan dat de prestaties van beide tablets ongeveer gelijk zijn, nochtans beschikt de Galaxy Tab 10.5 over minder werkgeheugen.

benchmark

De Lenovo Tab P10 beschikt over 32 of 64 GB intern geheugen, dat je via een microSD kaart kunt uitbreiden tot maximaal 256 GB.

Accuduur

In de Lenovo Tab P10 is een iets kleinere accu aanwezig: 7000 mAh tegenover de 7300 mAh bij de Samsung Galaxy Tab A10.5. Wat ook normaal is aangezien de Tab A10.5 over een iets grotere behuizing beschikt. Het accuverbruik is uiteraard sterk afhankelijk van welke taken je met de tablet uitvoert. Om dit te monitoren heb ik gebruik gemaakt van de AccuBattery-app. Hieruit blijkt dat de accu tijdens het kijken van een film of serie op Netflix ongeveer 5% verliest per uur en bij het gamen (naar gelang het processorgebruik) gemiddeld 12% accu per uur verbruikt.

batterijduur

Om de Lenovo Tab P10 op te laden maak je gebruik van de bijgeleverde USB-C lader. De Tab P10 heeft ongeveer 3.30 uur nodig, om de accu van 32% naar 100% op te laden.

oplaadduur

Vingerafdrukscanner

Zoals ik al zei, is de Lenovo Tab P10 voorzien van een vingerafdrukscanner, waarmee je het toestel kunt ontgrendelen. Hierbij wordt mijn vingerafdruk steeds accuraat herkent, maar snel ontgrendelen is niet altijd het geval, wat ik al eens had vernoemd toen ik sprak over de tablet-prestaties. Naast het ontgrendelen van het toestel, kan je de vingerafdrukscanner ook gebruiken om te navigeren. Zo ga je snel in het ‘recente apps’-menu door naar links of rechts over de sensor te vegen, ga je terug naar het vorige scherm door te tikken en keer je terug naar het startscherm door je vinger even op de scanner te leggen.

vingerafdruksensor

Geluid

Net zoals bij de Samsung Tab A10.5 is ook deze Lenovo Tab P10 uitgerust met vier speakers, die een goed geluid produceren zonder echte vervormingen bij maximaal volume.

Beide tablets zijn voorzien van Dolby Atmos, dat zorgt voor virtueel surround-geluid, waardoor het geluid lijkt los te komen van het toestel. Persoonlijk vind ik de speakers van de Samsung tablet een voller en aangenamer geluid produceren dan het meer helder klinkend geluid van de Tab P10. Dit geluid kan je zelf naar eigen smaak aanpassen via het Dolby Atmos-configuratiemenu.

screenshot

De vier speakers zijn bij de Tab P10 bovenaan en onderaan geplaatst wanneer je de tablet in horizontale stand houdt. Hierdoor zal je deze minder snel afdekken als je video’s bekijkt, wat bij de Samsung Galaxy Tab A10 wel het geval is omdat hier de speaker aan de linker en rechterkant staan.

Verder is er een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, dus je kan ook nog steeds je bedrade hoofdtelefoon gebruiken.

Camera

Foto’s

Aangezien camera’s van een tablet eerder een praktische rol hebben om bijvoorbeeld documenten te scannen of te videochatten, ga ik even kort bespreken wat je kan verwachten op deze Lenovo Tab P10, die uitgerust is met twee camera’s. Aan de achterkant zit een 8 MP-camera met autofocus en aan de voorkant een selfiecamera van 5 megapixels. In goede lichtomstandigheden is de fotokwaliteit acceptabel, maar zodra de lichtomstandigheden afnemen, neemt de scherpte van de foto’s snel af en is er veel ruis zichtbaar.

Software

De Lenovo Tab P10 draait op een bijna vanilla Android Oreo 8.1 en heeft de beveiligingspatch van januari 2019. Bijna, want er zijn maar een paar kleine aanpassingen gedaan, zoals de eigen Lenovo Launcher.

Updatebeleid

In dit artikel lees je hoe de meeste fabrikanten met updates omgaan. Momenteel hebben we nog geen weet over het updatebeleid van Lenovo. Hiervoor heb ik navraag gedaan, maar tot nu toe nog geen reactie ontvangen. Zodra ik meer weet, zal ik hier de nodige aanpassingen doen.

Voorgeïnstalleerde apps

Alhoewel dat Lenovo gekozen heeft om een kale Androidversie te gebruiken zijn er toch enkele apps voorgeïnstalleerd zoals FM-radio, Outlook, Skype en een geluidsrecorder. Er is ook een informatie-app die je meer vertelt over de hardware van het toestel, die dus totaal overbodig is. Jammer genoeg kan je deze info-app niet verwijderen of uitschakelen, dit is enkel mogelijk met de Skype en Outlook-app.

Verschillende profielen

Zoals Lenovo al aangaf bij de introductie van de tablet, kan je voor elke gebruiker een eigen profiel aanmaken en dankzij de vingerafdrukscanner schakelt de tablet automatisch naar het juiste profiel. Je kan ook een eigen profiel voor je kinderen aanmaken zodat deze op een veilige manier met de tablet kunnen werken. Dit kinderprofiel is erg uitgebreid en wordt aangepast aan de leeftijd van je kind, waarna je zoon of dochter keuze heeft uit verschillende video’s, games en kindvriendelijk websites.

Via het ingebouwde ouderlijk toezicht bepaal je zelf wat je kind op de tablet kan zien of spelen en hoe lang je kind met de tablet mag experimenteren. Daarnaast wordt het gebruik geanalyseerd waardoor je ziet wat je dochter of zoon zoal uitspookt op de tablet. Er is ook een ingebouwde app-store waarbij de software zelf apps en games suggereert, aangepast aan de leeftijd van je kind. Om deze te installeren moet je als ouder wel even goedkeuring geven.

Conclusie

Voor de ‘zachte’ minimumprijs van 259 euro is de Lenovo Tab P10 zeker geen slechte aankoop. Door het Full HD-scherm en het virtueel surround geluid kan je genieten van je favoriete Netflix-serie of YouTube-video. Onder de motorkap zit niet de meest krachtige processor, maar in dagelijks gebruik zal je daar weinig van merken, al moet je soms wel even wat geduld hebben voordat de tablet ontwaakt. Daarnaast kun je de kwaliteit van graphics bij zwaardere games beter verlagen om ze vlot te kunnen spelen.

Met de accucapaciteit van 7000 mAh geraak je ook wel enkele uren verder voordat je de tablet aan de lader moet hangen. Dat de Androidversie dicht bij Vanilla Android aanleunt vind ik positief en er is ook weinig bloatware op de tablet aanwezig, waardoor je meer plaats hebt om eigen apps te installeren.

Dankzij de mogelijkheid om ieder gezinslid een eigen profiel aan te maken en het uitgebreid kindveilig platform, is dit een prima gezinstablet. De aanwezige vingerafdrukscanner herkent elke gebruiker en stuurt je automatisch door naar je eigen profiel, ook de kinderen die gebruik maken van het veilig kinderplatform.

Toch ben ik niet snel geneigd om deze glazen tablet in de handen van mijn kinderen te steken, want een ongelukje is snel gebeurd. Daarom vind ik deze tablet minder kindvriendelijk dan de Samsung Galaxy Tab A10.5, die uit kunststof is vervaardigd. Dit zou dan ook de enige reden zijn waarom mijn voorkeur zou uitgaan naar de Samsung Galaxy Tab A10.5. Buiten het iets mooiere geluid en grotere scherm is er weinig verschil te merken tussen beide tablets, waarbij de Lenovo Tab P10 dan weer beter scoort op vlak van beveiliging, door het gebruik van een vingerafdrukscanner.

Heb je liever een tablet die een krachtigere processor heeft, dan kan je kiezen voor Huawei Mediapad M5 of de prijzige Samsung Galaxy Tab S4.

toestelfoto's

Positieve punten

+ Mooi scherm

+ Goede accuduur

+ Vingerafdrukscanner

+ Kindvriendelijke profielen

+ Dolby Atmos

+ Weinig bloatware

Negatieve punten

- Glazen uitvoering

- Traag ontwaken uit standby-modus

Lenovo Tab P10 kopen

De Lenovo Tab P10 is verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart. Het wifi-only model met 3 GB werkgeheugen en 32 GB intern geheugen heeft een adviesprijs van 257 euro en is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com en Coolblue. Het wifi-only model met 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen heeft een adviesprijs van 319 euro en is verkrijgbaar bij onder andere Bol.com (284 euro in het wit) en Coolblue.

De Tab P10 met met wifi en een simsleuf voor mobiele data, heeft 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslaggeheugen. Voor dit model betaal je 359 euro en is aan te schaffen bij onder andere Bol.com en Coolblue.

Lees meer over:
Lenovo

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google Pixel 6 (Pro) kopen: hier kun je terecht

Google heeft zijn Pixel 6-serie gepresenteerd. De Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn high-end telefoons en kunnen vanaf nu besteld w...

Deze apps zijn tijdelijk gratis of afgeprijsd in de Google Play Store

Het weer is niet om over naar huis te schrijven en Netflix hebben we ook al uit. Daarom hebben een mooi overzicht voor je gem...

'Facebook krijgt volgende week een nieuwe naam'

Facebook gaat binnenkort een nieuwe naam krijgen, dat blijkt uit lekken. Het gaat voor alle duidelijkheid om het bedrijf Face...

Alle Pixel 6 (Pro)-accessoires: Pixel Stand en nieuwe cases

De Pixel 6 komt niet alleen, want Google heeft ook een reeks accessoires voor zijn nieuwe toptoestellen aangekondigd. Het gaa...

'Pixel 6 en 6 Pro zijn beste 'Snapchat-phones' ooit'

Misschien heb je het gemist, de vraag is dan hoe(?), maar gisteren is de Google Pixel 6-serie officieel aangekondigd. Veel sp...

Google blijft updates voor Android 12 Beta uitbrengen

Dit jaar doet Google alles anders. Zo bracht het bedrijf voor het eerst van tevoren details naar buiten over de nieuwe Pixel...

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Motorola heeft dit najaar zijn Edge 20-reeks van toptoestellen aangekondigd. De Edge 20 Lite is de goedkopere midrange varian...

Google maakt het mogelijk om real time te vertalen, ook met volle mond

De Google Pixel 6-serie heeft verschillende verbeteringen omtrent vertaling. De toestellen moeten het onder andere mogelijk m...

Google Berichten herinnert je nu bij onbeantwoorde berichten [Exclusief]

Google rolt een nieuwe functie uit waarmee je in Berichten een melding krijgt als je al een tijdlang je laatste bericht niet...

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Google heeft met de Pixel-reeks voor het eerst een eigengemaakte chipset in zijn telefoons geplaatst. Tensor zou veel krachti...

Lees meer

Net binnen

Google Tensor: alles wat je wil weten over de slimme processor

Google heeft met de Pixel-reeks voor het eerst een eigengemaakte chipset in zijn telefoons geplaatst. Tensor zou veel krachti...

Google maakt het mogelijk om real time te vertalen, ook met volle mond

De Google Pixel 6-serie heeft verschillende verbeteringen omtrent vertaling. De toestellen moeten het onder andere mogelijk m...

Deze apps zijn tijdelijk gratis of afgeprijsd in de Google Play Store

Het weer is niet om over naar huis te schrijven en Netflix hebben we ook al uit. Daarom hebben een mooi overzicht voor je gem...

Motorola Edge 20 Lite review: sterke kracht in het middensegment

Motorola heeft dit najaar zijn Edge 20-reeks van toptoestellen aangekondigd. De Edge 20 Lite is de goedkopere midrange varian...

'Pixel 6 en 6 Pro zijn beste 'Snapchat-phones' ooit'

Misschien heb je het gemist, de vraag is dan hoe(?), maar gisteren is de Google Pixel 6-serie officieel aangekondigd. Veel sp...

Lees meer