Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Om 7:00 uur s ’ochtends gaat je wekker: ‘’Goedemorgen, het is vandaag 3 graden met kans op neerslag in Noordwijk. Door een koude wind is de gevoelstemperatuur -2 graden. Er staat een file op de snelste route naar je werk, ik raad je aan om om te rijden. Een geweldige dag gewenst!’’ Welkom bij de review van de Lenono Smart Clock 2.

Lenovo Smart Clock 2

In juni van dit jaar presenteerde Lenovo een nieuw slim klokje in de vorm van de Lenovo Smart Clock 2. Deze slimme klok kan onder andere herinneringen instellen, andere slimme apparaten aansturen, muziek afspelen en ‘gewoon’ als wekker fungeren. Wij kregen van Lenovo een reviewexemplaar opgestuurd en hebben nu al een aantal nachten samen met deze klok gespendeerd. In dit artikel lees je onze bevindingen.

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Specificaties

Lenovo Smart Clock 2
Beeldscherm4'' IPS LCD-display
DesignPlastic met stoffen cover 
Afmetingen9,3 cm x 11,5 cm x 7 cm
Gewicht269 gram
KleurHeather grey, Shadow black en Diepblauw
KnoppenMicrofoon aan/uit, volumeknoppen omhoog/omlaag
Connectiviteit/verbindingBluetooth 4.2, 802.11 a/b/g/n, 2.4Ghz (Wifi 4)
AppGoogle Home

Stoffig, klein, maar wel fijn

De Lenovo Smart Clock 2 heeft een 4' inch LCD-touchscreen met een resolutie van 480x800 pixels. Het is een klein klokje van ongeveer 11cm breed en 9cm hoog en past hiermee makkelijk op een nachtkastje. De Smart Clock is gemaakt van plastic en is van de buitenkant bekleed met een zacht aanvoelende stof. Een beetje hetzelfde als bij de Nest Mini van Google. De Lenovo Smart Clock 2 beschikbaar in drie verschillende varianten: grijs, zwart en blauw.

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Installatie is eenvoudig

De installatie van de Lenovo Smart Clock 2 is erg eenvoudig. Je verbindt de Smart Clock via de meegeleverde kabel met stroom en zet vervolgens de klok aan. Je hebt verder de Google Home-app nodig, waarin je de Smart Clock 2 kan toevoegen. Dit wijst zich allemaal vanzelf, het is een kwestie van de stappen volgen die de Google Home-app en de Smart Clock aangeven en 'klaar is Kees'.

Google Home
De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

Meer info

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Hoe werkt deze slimme klok?

Het idee van de Lenovo Smart Clock 2 is dat hij orde brengt in je dag- en nachtleven. Een belangrijke functie volgens Lenovo. Vanaf het moment dat je wakker wordt kan deze slimme klok namelijk meteen al je afspraken, herinneringen en andere belangrijke zaken die de dag gaan brengen weergeven. Dit doet de klok via de ingebouwde Google Assistent en via het display. Met deze laatstgenoemde bedien je de Smart Clock en navigeer je door alle menu's. Het beeldscherm is met zijn 4'' overigens niet groot, maar wel groot genoeg om zaken als het weer en andere informatie op te kunnen bekijken. Klein nadeel dat echter kleeft aan het display is dat het een LCD-paneel is. Dit soort panelen staan nooit uit (ook bij zwart niet) en dit zorgt ervoor dat, ondanks flink gedimd, er altijd een lichtbron naast je bed staat. Misschien bij de Smart Clock 3 een OLED-paneel?

De functies van de Smart Clock werken desalniettemin fijn en handig. Vanaf het moment dat je opstaat weet je immers meteen wat de dag gaat brengen. Hier kleeft echter ook een nadeel aan: sommige informatie wil je vroeg in de ochtend gewoon (nog) even niet horen. Zoals in het intro al te lezen is, is het namelijk niet altijd positief nieuws. Dit alles kan je natuurlijk uitzetten, maar dan valt er wel een belangrijke functie weg.

De klok kan bovendien nog meer voor je doen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

  • Foto's weergeven van Google Foto's
  • Wekker of timer zetten
  • Podcasts of muziek afspelen via YouTube Music, Spotify of TuneIn
  • Slimme apparaten bedienen
  • Als nachtlampje fungeren 
  • Je apparaten draadloos opladen middels het qi-oplaadpad 
Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Explosie van licht in je gezicht

Naast de hierboven genoemde functies, heeft de Smart Clock 2 ook de functie om je op een 'natuurlijke' manier wakker te laten worden. Dit doet het apparaat met natuurlijke geluiden en via 'zonnestralen' die al stralend en warm als ze zijn geleidelijk over je gezicht komen te vallen. Klinkt goed, werkt helaas wat minder. Om het effect van zonnestralen te creëren gebruikt de Smart Clock 2 namelijk het display. En deze kan nogal fel zijn, iets te fel als je het mij vraagt.

Voorbeeld: als jij om 8:00 uur je wekker hebt gezet (met de 'zonsopgangwekker' aan) dan begint de Smart Clock 2 een half uur van te voren met het geleidelijk opvoeren van het licht. Als het echter tijd is om op te staan, dan lijkt het wel alsof de echte zon naast je bed staat te schijnen alsof het 12:00 uur is op een hete zomerdag.

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Google Routines maken het leuk

Los van deze bovengenoemde nadelen werkt de Lenovo Smart Clock 2 wel naar behoren. Daarbij komt dat 'men pas weet wat 'ie mist, als het er niet meer is.' Het is zo gemakkelijk om aan Google even te vragen om een wekker te zetten of om muziek af te spelen, dat je er stiekem niet meer aan moet denken om dit zelf weer handmatig te moeten doen. De Smart Clock 2 geeft je in dat opzicht gewoon heel veel luxe.

Als losstaande wekker geeft de Smart Clock 2 je deze luxe dus al. Maar als je nog meer slimme apparaten in huis hebt staan, dan wordt het pas echt leuk. Het is namelijk mogelijk om andere smarthome-apparaten te koppelen aan de Smart Clock 2. Ook kan je gebruik maken van Google Routines. Dit zijn routines voor de Google Assistent die meerdere taken en acties oproepen bij het geven van één enkele commando. Zo kan je instellen dat bij: ‘’Hey Google, goedemorgen’’ de Google Assistent, naast informatie over het weer, verkeer en het nieuws, bijvoorbeeld ook je slimme rolgordijnen opent en je slimme verlichting geleidelijk aanzet. Dit zorgt voor enorm veel gemak en het werkt vrij eenvoudig. Er staat standaard één routine op de Lenovo Smart Clock, andere routines kan je zelf inschakelen via de Google Home-app. In dit artikel geven we je nog veel meer informatie over Google Routines.

Het is overigens niet mogelijk om bijvoorbeeld een Google Nest-deurbel aan de Lenovo Smart Clock 2 te koppelen. De slimme klok biedt namelijk geen ondersteuning voor het afspelen van video.

Fluisterend oor én draadloos opladen

De Lenovo Smart Clock twee beschikt over twee naar voren gerichte speakers van 3W. Verwacht geen stevige bas of kraakhelder geluid, maar voor het afspelen van een podcast of het luisteren naar muziek is het meer dan prima. Voor het kleine formaat van het slimme klokje komt er best goed geluid uit. Ook de stem van Google is goed te verstaan en ook Google verstaat jou goed. Zelfs bij fluisteren, wat in een slaapkamer soms wel zo prettig is, pikt de Smart Clock je stem goed op. Je kan het overigens uitzetten dat Google met je meeluistert, mocht je dit fijn vinden.

Naast de Smart Clock 2 kan je een dockingstation met geïntegreerd nachtlampje en qi-oplaadpad krijgen. Op dit qi-oplaadpad kan je smartphones, oordopjes of smartwatches (die dit ondersteunen) draadloos opladen met een vermogen van 5W, 7.5W of maximaal 10W. Afhankelijk van wat jouw toestel ondersteunt. Op dit oplaadpad is ruimte voor één apparaat. Mocht je nog een apparaat willen opladen dan kan je dit doen door middel van de ingebouwde usb-a-poort. Het nachtlampje is overigens in te stellen, wat in dit geval inhoudt dat je de duur en sterkte van het licht naar eigen wens kan instellen.

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed
Het dockingstation met geïntegreerd nachtlampje en het het qi-oplaadpad is optioneel en los verkrijgbaar

Conclusie: leuk cadeau voor onder de kerstboom?

Kortom, de Lenovo Smart Clock 2 is een mooie en handige luxe gadget. Het brengt ontzettend veel gemak wat, ondanks dat het wellicht ietwat lui maakt, ontzettend fijn is. Daarbij komt dat een slim apparaat voor naast het bed je best een beetje gemakzuchtig mag maken toch?

Het is echter wel jammer dat het beeldscherm van de Lenovo Smart Clock 2 een LCD-paneel is, hierdoor heb je namelijk altijd een lichtbron naast je bed. Het ontbreken van de ondersteuning voor videoweergave, is tevens een gemis. Doordat de Smart Clock geen videoweergaven ondersteunt, kan je geen video's of bewegende beelden van bijvoorbeeld een Google Nest-deurbel afspelen. Desalniettemin is de Lenovo Smart Clock 2 eenvoudig in gebruik, werkt het goed samen met andere slimme apparaten en biedt het genoeg slimme functionaliteiten om zich een 'Smart Clock' te mogen noemen.

Lenovo Smart Clock 2 review: wakker worden met Google naast je bed

Lenovo Smart Clock 2 kopen

De Lenovo Smart Clock 2 is verkrijgbaar in grijs, zwart en blauw. Het dockingstation, dat dient als oplader en nachtlampje, is optioneel aan te schaffen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Android Auto en Android Automotive: wat is nu het verschil?

Android Auto en Android Automotive zijn twee systemen van Google die je auto slimmer maken. Beide laten je app gebruiken en j...

Volledige Samsung Galaxy S22-reeks gelekt: renders in alle kleuren

Van alle kleuren waarin de Samsung Galaxy S22-reeks verschijnt zijn nu renders gepubliceerd. De S22 en S22 Plus kregen eenzel...

De beste Android-tablets kleiner dan 10 inch (2022)

Omdat smartphones groter worden, krijgen we steeds minder compacte tablets. Toch is zo'n apparaat extra handig om mee te neme...

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude neemt de laatste jaren enorm toe. Een familielid, vriend of een goede bekende vraagt je dan om dringende fina...

Xiaomi TV Stick 4K in februari naar Nederland voor 60 euro (Exclusief)

Xiaomi's gaat zijn TV Stick 4K volgende maand in Nederland verkopen voor 59,99 euro, dat maakte het bedrijf bekend bij Androi...

Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

De Garmin Venu 2 Plus is de eerste smartwatch van Garmin waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt inspreken...

Huawei Watch GT 3 en GT Runner officieel: nieuwe fitness- en hardloophorloge

Huawei heeft nieuwe smartwatches aangekondigd in de Watch GT 3-serie. Het gaat om de opvolger van de Huawei Watch GT 2, de Hu...

Het is officieel: Samsung Galaxy Unpacked is op 9 februari

Het was lange tijd gissen op welke dag in februari de Galaxy S22-serie zou worden aangekondigd. Aan die onzekerheid komt nu e...

Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

In India heeft de overheid plannen om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen. Momenteel voeren beleidsmake...

YouTube Shorts heeft in twee jaar meer dan 5 biljoen weergaven

De makers van YouTube Shorts hebben het voor elkaar gekregen om in minder dan twee jaar tijd, in totaal meer dan vijf biljoen...

Lees meer

Net binnen

Xiaomi TV Stick 4K in februari naar Nederland voor 60 euro (Exclusief)

Xiaomi's gaat zijn TV Stick 4K volgende maand in Nederland verkopen voor 59,99 euro, dat maakte het bedrijf bekend bij Androi...

Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

In India heeft de overheid plannen om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen. Momenteel voeren beleidsmake...

Garmin Venu 2 Plus review: dit zijn de plus- en minpunten

De Garmin Venu 2 Plus is de eerste smartwatch van Garmin waarmee je telefoongesprekken kunt voeren, berichten kunt inspreken...

De beste Android-tablets kleiner dan 10 inch (2022)

Omdat smartphones groter worden, krijgen we steeds minder compacte tablets. Toch is zo'n apparaat extra handig om mee te neme...

Politie en OM vragen extra aandacht voor WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude neemt de laatste jaren enorm toe. Een familielid, vriend of een goede bekende vraagt je dan om dringende fina...

Lees meer