Review Huawei Nova: klein en fijn, met heerlijke accuduur

Review Huawei Nova: klein en fijn, met heerlijke accuduur

Huawei Nova

Eén van de mooiste smartphones die ik dit jaar uitgebreid getest heb is de Honor 8. Een toestel dat voor € 399 een prima pakket biedt van zowel hardware, software en features. De Huawei Nova van het moederbedrijf van Honor is voorzien van een metalen behuizing en met precies dezelfde prijs van €399, was het niet meer dan logisch dat ik ook de Nova onder handen zou nemen.

Eerste indrukken

Bij de Nova is gekozen voor een 5 inch display en een metalen unibody-behuizing. Kleiner is fijner geldt voor veel mensen en ik ben er daar ook één van en het design van de Nova doet veel denken aan die van de Huawei Nexus 6P, mits we naar de achterkant kijken tenminste. Daar is een zwarte glazen rand te zien (althans bij ons geteste Titanium model), wat ook zo was bij de 6P. Die titaniumkleur kan soms trouwens wat paarsachtig aandoen, exact hetzelfde als bij de P9.

Huawei Nova

De achterkant is licht afgerond en daar is ook de vingerafdrukscanner te vinden, evenals een Huawei-logo en wat keurmerken en info. De voorkant biedt naast het 5 inch full HD-scherm redelijke bezels, een frontcam, oorspeaker en een zilverkleurig Huawei-logo onder het scherm. Aan de linkerkant van het device is een slede aanwezig, waar je twee simkaarten in kunt plaatsen of één simkaart en een microSD-kaart. De rechterkant biedt plaats aan de powerbutton en volumerocker. Een leuk detail is dat de aan/uitknop is voorzien van een rood randje. Bovenop vinden we de 3,5mm-aansluiting en onderop het toestel een enkele speaker en de USB C-poort.

Door zijn geringe afmetingen, afgeronde design en gewicht van 146 gram ligt het toestel prima in de hand en door het gebruik van metaal voelt deze erg sturdy aan. Het metaal voelt niet glad en dat is fijn te noemen. Doordat het metaal betreft geleidt deze warmte, maar ook koude goed en dat is altijd wel erg chique.

Huawei Nova

Specificaties

De chipset in de Nova komt van Qualcomm en dat is opvallend, want Huawei maakt eigen chipsets die dan ook veel worden gebruikt in de toestellen van het merk. De Snapdragon 625 is een achtkernige processor met een maximale kloksnelheid van 2,0GHz. We zien 3GB werkgeheugen in het toestel en foto's kun je maken met de 12 megapixel-sensor. De frontcam is een 8 megapixel-exemplaar. Er is 32GB intern geheugen aanwezig en de accu heeft een capaciteit van 3020mAh.

Het toestel draait op Android 6.0 Marshmallow met daaroverheen de EMUI 4.1-schil. NFC, Bluetooth, FM-Radio, GPS, WiFi en 4G zijn ook aanwezig, maar je zult het wel moeten doen met de 2.4GHz-band, want dit toestel biedt helaas geen ondersteuning voor 5.0GHz-netwerkapparatuur.

In de praktijk

Ik ben op één of andere manier altijd gecharmeerd van de schermen van Huawei- en Honor-smartphones en ook bij dit toestel is dat weer het geval. Ik noteer het altijd als 'het lijkt op AMOLED' en ook bij de Nova kreeg ik zo'n gevoel. Het contrast is in orde, de helderheid kan vrij hoog en ook de kijkhoeken zijn prima.

De Snapdragon 625 presteert zoals je verwacht: goed. Als je verschillende apps naast elkaar open hebt staan ondervind je geen problemen met het daar tussen wisselen en ook de 3GB RAM lijkt genoeg. Voor dit bedrag hadden we graag iets meer werkgeheugen gezien misschien, maar in de dagelijkse praktijk is deze hoeveelheid meer dan genoeg. Qua grafische prestaties kun je prima een spelletje spelen net zoals met nagenoeg elke andere smartphone, waarbij ook een iets zwaardere game geen problemen oplevert in combinatie met de full HD-resolutie.

Van de 32GB is 24GB over voor de eindgebruiker en dat komt onder andere doordat Android natuurlijk ruimte inneemt, maar er staan ook verschillende apps voorgeïnstalleerd. Dat heeft uiteraard te maken met de software, maar veel daarvan zijn wel van het toestel te verwijderen, zodat je wat meer ruimte terugkrijgt. Uitbreiden van het geheugen kan door middel van een geheugenkaartje, maar dan zul je maar één simkaart kunnen gebruiken in het toetel. We zien deze mogelijkheid vaker, maar hadden graag gezien dat je én twee sims kunt gebruiken én een geheugenkaartje.

Huawei Nova

Er is één speaker aanwezig die een helder, vol en goed geluid kan weergeven, maar het valt wat op dat deze aan de rechteronderkant van het toestel gepositioneerd is. Op één of andere manier leek dit wat extra op te vallen, waar dat bij andere smartphones met één speaker wat vanuit het midden lijkt te komen. Graag zien we natuurlijk stereospeakers aan de voorkant, zonder dat een toestel groter wordt, maar dat gaat niet altijd en de keuze voor een enkele speaker nemen we deze ronde dan ook voor lief.

Een notificatieledje is te vinden in de rechterbovenhoek van het toestel en kan vele kleuren weergeven, maar geen paars of oranje. Toch heb je als eindgebruiker veel keuze en kun je zodoende veel instellen wat je wilt, wat mij betreft een musthave op een toestel en fijn dat de Nova deze dan ook bezit. Een infraroodsensor zoals bij de Honor 8 is helaas niet aanwezig en aangezien ik toen verwend ben, zou ik die graag ook in de nova hebben gezien. Daar staat tegenover dat er wel een FM-Radio aanwezig is, voor wat hoort wat.

Opladen kan via de USB C-poort en zo'n type vinden we steeds vaker op smartphones. Wat mij betreft een prima keuze en ook ondersteunt het toestel snelladen, maar dat is niet helemaal hoe ik het gewild had. Aan het begin van de oplaadcyclus gaat het best rap, maar uiteindelijk ligt het toestel toch net iets minder dan 2 uur aan de lader om van 0% naar 100% op te laden en dat is gewoonweg lang.

Software

De software is gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow, met daaroverheen de EMUI 4.1-schil die we inmiddels kennen van vele andere Huawei- en Honortoestellen. Die schil is kleurrijk en de icoontjes en menu's hebben een geheel eigen stijl, maar deze wordt wel steeds meer Westers. Mogelijkheden zoals het zelf kunnen aanpassen van thema's is aanwezig, je kunt het scherm verkleinen, zodat je deze met één hand kunt bedienen en ook de knokkel-features die bij de P9 werden geïntroduceerd zijn aanwezig. Zo kun je verschillende handelingen uitvoeren door het scherm aan te raken met je knokkels en een gesture te tekenen.

Wat altijd ontbreekt bij EMUI is een zogenaamde appdrawer, oftewel een overzicht van alle apps en games die op je smartphone geïnstalleerd zijn. Dit is te ondervangen door middel van een eigen launcher die zo'n fucntie wel biedt, dus dat is geen heel groot probleem. Huawei gebruikt een eigen systeem van notificaties en meldingen en ook bij dit model zijn er nog steeds issues met notificaties die soms verdwenen. Dit kun je tegengaan door de instellingen in te duiken, te kiezen voor apps en daar 'actief na schermuitschakeling' in te schakelen. Dit is een kwaal van EMUI, wat Huawei en Honor al verschillende generaties achtervolgt, maar waar nog steeds geen juiste oplossing voor gevonden is.

Ook zijn er dus verschillende Google-apps op het device te vinden, evenals Huawei-apps, maar ook zogenaamde bloatware. Hierbij kun je denken aan verschillende apps en games. Wat mij betreft een onnodige feature van EMUI, maar gelukkig kun je nagenoeg al die voorgeïnstalleerde software verwijderen.

Huawei Nova

Accu

Opladen doe ik trouwens nog steeds elke nacht, maar de accuduur van dit toestel is wel één van de grootste pluspunten. De capaciteit van de accu bedraagt 3020mAh en voor een toestel met een 5 inch scherm is dat relatief groot. Verwijderen van de accu is trouwens niet mogelijk, net zoals bij veel devices tegenwoordig.

Met een volledige dag gebruik met zo'n 3,5 uur schermtijd (40%), wat belletjes, veel WhatsApp-verkeer en alsmaar binnenkomende e-mails, persberichten en andere meldingen was de capaciteit in de avond rond de 40%. Met een nachtje slapen, zonder laden dus, kon ik de dag erna nog makkelijk tot in de middag door met één acculading. Zodoende haalde ik een schermtijd van rond de 5 uur, voordat het toestel weer eens aan de lader moest.

Hierbij is het toestel gewoon out-of-the-box gebruikt en zijn er geen instellingen aangepast. Ook zijn er geen andere energieprofielen geselecteerd, iets dat Huawei meelevert in zijn EMUI-schil en nog meer voordeel op kan leveren.

Huawei Nova

Camera

De camera op de achterkant is een enkele variant met een resolutie van 12 megapixel en daar is weinig tot niks op aan te merken. Foto's zien er crisp uit, objecten zijn van zeer dichtbij te fotograferen, foto's afdrukken gaat zeer snel en kleuren en contrast zien er goed uit. Huawei kennende zijn er vele features aanwezig in de camera-app en ook bij de Nova is dat het geval.

Zo kun je kiezen uit allerlei verschillende scenario's en is er een pro-modus aanwezig, waar je als semiprofessionele fotograaf allerlei instellingen kunt regelen. Foto's die gemaakt zijn met de Huawei Nova zijn in de meeste gevallen goed genoeg en alleen bij wat mindere belichting of grijze luchten zien we wat mindere resultaten. De foto's bevatten hierdoor wat meer ruis, maar in vergelijking met andere smartphonecamera's in deze prijsklasse is dat niks geks. Ook kan het toestel filmen in een 4K-resolutie.

Conclusie

De Huawei Nova is een mooi afgewerkt toestel dat door zijn relatief kleine scherm en goed afgewerkte behuizing goed in de hand ligt. Het toestel is voor dagelijks gebruik prima qua snelheid en gemak, foto's zien er goed uit en de software van Huawei wordt steeds gebruiksvriendelijker.

Opladen mag wel een stuk sneller in vergelijking met concurrenten, maar de accuduur daarentegen is erg goed en dat is altijd fijn. Het is ook fijn dat je extra geheugen toe kunt voegen door middel van een geheugenkaartje, maar dat gaat wel ten koste van een tweede simkaart. Een FM-Radio is een leuk gegeven, want dat zien we niet al te vaak meer en het ontbreken van 5.0GHz-mogelijkheden voor draadloos internet is wel wat jammer.

Al met al is dit een zeer mooie device, waarbij opvalt dat dochterbedrijf Honor met de Honor 8 één van de meest geduchte concurrenten is voor dit apparaatje. Waar de Nova iets kleiner is, een metalen behuizing heeft en is voorzien van een enkele camera met een FM-Radio aan boord, kent de Honor 8 een dubbele camera, glazen behuizing en als unieke feature weer geen radio, maar een infraroodsensor. Het is maar wat je wilt, want beide devices zijn erg interessant, waarbij het vooral om persoonlijke voorkeur zal gaan.

Pluspunten

+ MicroSD-kaartslot
+ Twee SIMkaartslots
+ Fijn afgewerkt design
+ RGB-notificatieledje
+ Accuduur is prima
+ FM-Radio

Minpunten

- Slechts één speaker
- Opladen is wat traag
- Geen ondersteuning voor 5 GHz WiFi-netwerken

Huawei Nova kopen

Voor de beste aanbiedingen met de Huawe Nova check je onderstaand overzicht.

[tds=5109]

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties