Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Behuizing en design

De Huawei MediaPad M5 is zeker een mooie tablet met een premium uitstraling. Vooraan heb je het 10,8 inch scherm met aan de kanten een zwarte rand. De randen zijn net breed genoeg om je duimen te laten rusten zonder dat je het scherm aanraakt. Aan de voorzijde vind je ook de frontcamera en de vingerafdrukscanner.

front

In horizontale positie vind je rechts de aan- en uitknop, volumeknop en de USB-C aansluiting. Aangezien ik de 4G-versie test, vind je ook rechts het simkaartslot.

zijkant

De Huawei MediaPad M5 heeft een mooie spacegrey aluminium achterzijde. In horizontale positie zie je bovenaan en onderaan de vier speakers en rechtsboven de ietwat uitstekende camera. De hoeken van de tablet zijn mooi afgerond en de antennelijn is mooi verwerkt in het design van de tablet.

back

fotocamera

De MediaPad M5 10,8 inch weegt 498g. Alhoewel de MediaPad M5 glad aanvoelt, ligt hij stevig in de hand. Bij dagelijks gebruik voelt de tablet prettig aan om te gebruiken.

Scherm, Prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Zoals ik hierboven aangaf is de Huawei MediaPad verkrijgbaar in 8,4- en 10,8 inch-formaat. De 8,4 inch heeft een schermresolutie van 2560 x 1600 pixels en 359 PPI. De 10,8 inch-variant heeft een schermresolutie van 2560 x 1600 pixels en 280 PPI. Uiteraard is de pixeldichtheid bij de 10,8 variant minder dan bij de 8,4 inch aangezien de schermresolutie dezelfde is gebleven. In het dagelijks gebruik is hier weinig van te merken. Het scherm is scherp en de kleuren zijn mooi. De kijkhoeken en maximale helderheid binnenhuis zijn goed. In direct zonlicht neemt de zichtbaarheid wel sterk af. Al bij al is het scherm aangenaam om naar te kijken.

front

De zwarte balken bij video's kunnen verkleind worden door een pinch-gesture of knijp gebaar te maken op het scherm. Sommige apps zijn niet aangepast aan schermverhouding waardoor je deze enkel in verticale modus kunt gebruiken. Dat vond ik hinderlijk werken. Binnen de instellingen kan je de kleurtemperatuur en tekstgrootte aanpassen. De tablet beschikt eveneens ook over een blauwfilter zodat je ogen ‘s avonds minder belast worden.

Prestaties

De Huawei MediaPad M5 is uitgerust met Huawei's eigen HiSilicon Kirin 960s chip. Deze chip heeft 8 rekenkernen en is afgeklokt op 2,1 GHZ. De tablet beschikt over 4GB werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 32GB. Het intern geheugen is via Micro-SD uitbreidbaar tot 256GB.

De HiSilicon Kirin 960s chip is een vernieuwde chip van de Kirin 960 die in toestellen van 2017 terug te vinden zijn zoals bij de Huawei P10. De AnTuTu-benchmarktest geeft een score van 169156. In de vergelijkingstabel staat de MediaPad M5 op de 35ste plaats tussen Samsung S8+ en de Google Pixel. Genoeg kracht aanwezig dus!

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Bij dagelijks gebruik loopt alles van een 'leien dakje'. Zowel de software als apps lopen vlot. Je kan zwaardere games zoals Asphalt 9 en PUBG zonder problemen spelen. De graphics kunnen hoog ingesteld worden waardoor games er realistischer uitzien zoals bij de weerspiegelingen van auto’s in de game Real Racing 3.

Ik heb ook een test gedaan met de app 3DMark. Hierbij krijgt de MediaPad M5 een Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1-score van 1621 en een Sling Shot Extreme Vulkan-score van 1753. Bij de vergelijking met andere toestelllen staat de MediaPad M5 op een 13de plaats net onder de Apple iPad Air 2.

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Zoals ik al in het begin van de review vermeldde, heb ik de 4G-versie. Hierdoor kan je buitenshuis via een simkaart gebruik maken van mobiele data. Je kan ook sms'en versturen en er is de mogelijkheid om te bellen met deze tablet, maar dat vind ik toch een beetje vreemd. Je mag er zeker van zijn dat je een gek figuur slaat op straat als je belt met een tablet van 10,8 inch. Een 4G-tablet kan handig zijn voor onderweg maar hiervoor moet je dan een aparte abonnement aangaan. Persoonlijk zou ik gebruik maken van de hotspot functie op mijn smartphone om een Wifi verbinding met de tablet mogelijk te maken.

Accuduur

In de Huawei MediaPad M5 is een accu aanwezig met een 7500mAh vermogen. Het verbruik van de batterij kan erg verschillen naargelang je gebruik. Huawei geeft aan dat je de tablet gedurende 12 uur actief kunt gebruiken. De batterij is zeker goed te noemen. Bij regelmatig gebruik waarbij wifi, hoge gps nauwkeurigheid en automatische helderheid aanstaan en notificaties regelmatig binnenkwamen, kon ik 4 à 5 dagen doen met de batterij voordat ik deze terug aan de lader moest koppelen. Bij iets zwaarder gebruik waarbij ik in de voormiddag 3D testing had gedaan en in de namiddag met vrienden ongeveer 2,5 u de game Carcasonne heb gespeeld, was de tablet van 100% naar 17% gedaald met een screen-on time van ongeveer 3u.

Ik heb de batterij laten testen door de app AccuBattery en hieronder zie je de resultaten.

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

De MediaPad M5 beschikt over snellaadfunctie via USB-C. Om de batterij volledige op te laden heeft de MediaPad ongeveer 2u30min nodig.

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner bevindt zich aan de voorkant van de tablet. Deze heeft een smalle vorm waardoor deze in de rand van het scherm past. Eveneens is er weinig reliëfverschil.

vingerafdrukscanner

De smalle vorm en weinig reliëf zorgen er voor dat de vingerafdrukscanner in mindere lichtomstandigheden moeilijker terug te vinden is. De vingerafdrukscanner reageert wel snel en correct. De navigatietoetsen kan je vervangen door gestures op de vingerafdrukscanner. Door te vegen over de scanner kom je in het menu van de recentste apps, door de scanner kort aan te tikken ga je terug naar vorig handeling of website en door de scanner even (fysiek) in te drukken, ga je terug naar je homescreen. Meestal verliepen deze handelingen goed, enkel bij het terug gaan naar het homescreen lukte de handeling niet altijd even vlot. De tablet reageerde niet goed op de gesture of ik vond de vingerafdrukscanner niet goed terug in het donker.

Geluid

Het geluid vind ik iets waarmee Huawei met de MediaPad M5 kan uitpakken. De Huawei MediaPad M5 is voorzien van vier Harman Kardon-stereospeakers waarbij Huawei Histen-technologie wordt toegepast. Deze technologie zorgt voor een 3D-geluid waardoor een virtueel surround effect wordt nagebootst. Tijdens het testen was ik onder de indruk van het geluid. Het leek soms los van de tablet te komen. Bij de film ‘Saving Private Ryan’ waarbij de landing bij Normandië wordt gesimuleerd, vlogen de kogels figuurlijk rond de tablet. Huawei zei dat het geluid 'zoals in de bioscoop' over je kan gaan, maar dit heb ik nooit ervaren.

Het geluid kan redelijk luid zonder echt vervormingen. De plaatsing van de luidsprekers vind ik handig. Deze zitten aan de boven en onderkant van de tablet zodat je deze in horizontale stand niet afdekt met je handen.

Op de Huawei MediaPad M5 is geen 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting aanwezig. Om je hoofdtelefoon aan te sluiten moet je gebruik maken van de meegeleverde USB-C naar 3,5mm adapter. Bij het gebruik van een hoofdtelefoon wordt eveneens 3D audio gecreëerd wat ook een mooi effect geeft. Natuurlijk zal ook je ervaring hiermee afhangen van de kwaliteit van de hoofdtelefoon die je gebruikt.

Camera

Foto's

De Huawei MediaPad M5 is uitgerust met twee camera's. Vooraan vind je een 8MP-camera en achteraan een 13MP-camera. Over de camera's is weinig spannend te vertellen. Persoonlijk vind ik dat een tablet geen toestel is om foto's mee te nemen. Dit kan leuk zijn voor de kinderen die de foto's dan bekladden met stickers of tekeningen. Ik blijf het vreemd vinden om personen met hun tablet te zien rondlopen in bijvoorbeeld de kinderboerderij om een mooi 'kiekje' te schieten. Bij goede licht omstandigheden kunnen beide camera's acceptabele foto's nemen. Van zodra je je in verminderde lichtomstandigheden begeeft, merk je snel ruis op de foto's.

Camera-app

De camera-app van Huawei staat gekend voor de vele functies. Er is wel een verschil in het aantal functies tussen de selfie- of achtercamera. Bij de achtercamera vind je functies zoals Pro-foto, HDR, nachtopname, panorama, licht-schilderij en tijdsverloop. Eveneens is er een functie aanwezig waarbij je een document kunt inscannen. Dit vind ik één van de handige functies waarvoor ik een tablet-camera zou gebruiken. Bij de selfie-camera is enkel de functie tijdsverloop te selecteren.

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Software

Op de Huawei MediaPad M5 staat standaard Android 8.0 geïnstalleerd met de gekende Huawei schil EMUI 8.0. Momenteel heeft de MediaPad Android beveiligingspatch van 1 juni 2018.

De EMUI schil staat er bekend om niet standaard de app-drawer in te schakelen. Persoonlijk ben ik geen al te grote fan van deze skin. De app-drawer kan via de weergave-instellingen wel geactiveerd worden.

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Voorgeïnstalleerde apps

Standaard staan er bij Huawei toestellen heel wat apps en games voorgeïnstalleerd zoals WPS office, eBay, Booking.com, Spiderman lite, Disney Kingdoms, Dragon Mania, Puzzle Pets en Asphalt Nitro. Gelukkig kan je voorgenoemde apps en games verwijderen. Verder staan er ook nog heel wat Huawei apps geïnstalleerd zoals Weer, PhoneClone, Cloud Backup, Game Suite, Bestanden, Kladblok, Kompas, Geluidsrecorder, tabletbeheer en nog meer. Deze apps kunnen niet uitgeschakeld worden.

Extra mogelijkheden

Op de Huawei MediaPad M5 zijn er enkele functies voorzien die ik belangrijk vind om te vernoemen zoals App-tweeling, Desktopmodus en Kinderhoek.

App-tweeling

Met deze functie kan je apps klonen. De app moet dit wel ondersteunen zoals Facebook. Hierdoor kan je met twee accounts naast elkaar gebruiken. Op je homescreen krijg je dan een extra app logo te zien. Deze functie vind je terug in het instellingsmenu 'Apps en meldingen.'

Review Huawei MediaPad M5: mooie, degelijke Android-mediatablet

Bureaubladmodus

Binnen de MediaPad M5 is er een Bureaubladmodus voorzien. Als je een extern toetsenbord gebruikt kan je via deze modus werken in een Windows 10/Chromebookachtige werkomgeving. Deze externe toetsenbordhoes kan je apart aankopen. De taakbalk en het notificatiecentrum doen me denken aan Windows 10. Het werken met apps via vensters doet me dan weer denken aan het werken met een Chromebook. Je kan verschillende vensters openen en deze van formaat wijzigen en verplaatsen.

Ik heb deze modus getest met een bluetooth-toetsenbord. Ik vond dit niet zo handig werken en er ontbraken toch enkele zaken. Ten eerste viel het mij op dat Huawei in bureaubladmodus eigen apps pushed zoals de email-app. De Google-apps die voorgeïnstalleerd zijn op tablet zijn niet terug te vinden binnen deze modus. Hierdoor kon ik mijn mails in de Gmail-app niet raadplegen of foto's binnen de Google Foto's-app bekijken. Dit gaat allemaal wel via de Chromebrowser die enkel in volledig beeld te gebruiken is. Persoonlijk vind ik de 10,8 inch-tablet te klein om te gaan gebruiken als laptop, maar dit kan per persoon verschillen.

Kinderhoek

Op de MediaPad M5 is standaard een kinderhoek-app geïnstalleerd. Via deze app kan je kind op een veilige manier op de tablet spelen. Binnen de kinderhoek-app wordt een kinderomgeving gecreëerd waarbij je als ouder zelf kan bepalen welke apps je je kinderen toevertrouwd. Via de instellingen stel je ook een wachtwoord in zodat je kind de app niet kan afsluiten. Een andere handigheid vind ik de functie om de vingerafdruk van je kind te gebruiken. Hierbij kan je kind zelf de tablet nemen, zijn vingerafdruk laten aflezen en start automatisch de kinderhoek-app. Hierdoor onderscheidt Huawei hun kinderhoek-app tegenover andere vergelijkbare apps binnen de Google Play Store en maakt de MediaPad M5 kindvriendelijk.

Updatebeleid

Het updatebeleid van fabrikanten kan je terug vinden in dit artikel. Huawei geeft aan dat hun tablets minimaal 1 Android-versie update en 3 jaar security updates zullen ontvangen.

Conclusie

Huawei heeft met de MediaPad M5 een goede mediatablet op de markt gebracht. De tablet heeft een mooi premium design en ligt goed in de hand. Het scherpe scherm, goede batterij, mooie geluid en de vlotte chip zorgen voor een aangename gebruikerservaring. Gamen op deze tablet is geen probleem. Jammer dat je momenteel geen HD-kwaliteit via Netflix kunt streamen en dat sommige apps niet zijn aangepast aan de schermverhouding. Voor goede foto's moet je ook niet bij deze tablet zijn. Het ontbreken van de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting wordt gecompenseerd door het meeleveren van een USB-C naar 3,5 mm adapter. Dankzij de kinderhoek-app met integratie van de vingerafdrukscanner maakt deze tablet kindvriendelijk. Als je er over denkt om deze tablet te gaan gebruiken om op te werken dan denk ik dat je beter kan uitkijken naar andere opties zoals een Windows-pc of Chromebook.

Score: 3,5/5

Positieve punten

+ Goede beeldkwaliteit

+ Goede batterij

+ Premium design

+ Kindvriendelijk

+ Snelle werking

Negatieve punten

- Plaatsing vingerafdrukscanner

- Camera

- Bloatware

- Geen 3,5mm -aansluiting

Huawei MediaPad M5 kopen

De Huawei MediaPad M5 8.4 inch is vanaf nu verkrijgbaar voor een prijs van 349 euro. Je kan deze tablet onder andere bij Coolblue De 10.8 inch versie gaat voor een adviesprijs van 399 euro over de toonbank. Beide tablets zijn alleen in de grijze kleur beschikbaar. Je kunt deze versie onder andere bij Coolblue kopen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk