Huawei Mate Xs hands-on: steviger, prijziger en focus op software

Huawei Mate Xs hands-on: steviger, prijziger en focus op software

Huawei Mate Xs

De Huawei Mate Xs is Huawei's tweede poging om een vouwbare smartphone te lanceren. De originele Mate X kreeg te maken met kinderfoutjes en werd enkel in China gelanceerd. De Mate Xs is wel voor onze Europese markt en je kan hem het beste beschouwen als een kleine opfrissing van het origineel met grotere verbeteringen op het vlak van software.

Scherm en scharnier

Huawei gebruikt nog steeds het herkenbare design met het scherm dat naar de buitenkant vouwt tot een groter 8 inch OLED-scherm. Dit keer heeft Huawei zowel het scherm als het scharnier steviger gemaakt en het valt op dat het paneel geen zichtbare kreuk vertoont zoals dat bij de Z Flip van Samsung wel het geval is. Huawei maakt dit keer opnieuw gebruik van een 'koker' waarin onder meer de camera verstopt zit en een knopje waarmee je het scherm losklikt om het open te vouwen. We zien dat die knop dit keer groter en dus duidelijk is, zodat onwetenden niet de neiging hebben om het scherm open te breken.

Toch voelt het apparaat wel kwetsbaarder aan dan Samsungs vouwbare telefoon, juist omdat het scherm langs de buitenkant vouwt en dus volledig aan krassen wordt blootgesteld. We weten ook al dat de plastic beschermlaag van vouwbare toestellen ook geen al te grote fan is van scherpe voorwerpen.

Prestaties en camera

Huawei heeft de Mate Xs voorzien van zijn nieuwe Kirin 990-processor samen met 8 GB aan werkgeheugen en een stevige 512 GB opslag. Het gaat nog steeds om het minder snelle UFS 2.1-opslag en dat is een gemiste kans gezien het premium prijskaartje van dit toestel. Daarnaast zijn de accu en de 55 watt snellader dezelfde gebleven.

[readmore articles="205418"]

Huawei komt met drie camera's: een 40 MP hoofdcamera, een 8 MP telecamera met 3x optische zoom en een 16 MP groothoekcamera. In onze korte testperiode merkten we dat het om een sterke camera-opstelling gaat, maar ook niet het beter dan wat we al zagen bij de Mate 30 Pro- en P30 Pro-vlaggenschepen van het bedrijf.

Huawei Mate Xs hands-on: steviger, prijziger en focus op software

Software en prijs

Op het vlak van software legt Huawei sterk de focus op zijn multi-screen-verbeteringen en dat is misschien wel het sterkste gegevens van dit toestel. Het wordt makkelijker om met de Mate Xs om meerdere apps naast elkaar te gebruiken, met kleine vensters te werken en zo productiever te zijn. Belangrijk is ook dat de Mate Xs werkt met Huawei Mobile Services (HMS) in plaats van de Google-apps en diensten. Je leest hier over onze ervaringen met HMS.

[readmore articles="203575"]

Huawei Mate Xs hands-on: steviger, prijziger en focus op software

De Huawei Mate Xs zal te koop zijn voor 2499 euro bij een select aantal retailers, en daarmee krijgt de telefoon een nog steviger prijskaartje vergeleken met de Mate X die voor 2299 euro over de toonbank ging. Huawei ziet foldable nog steeds uitsluitend als een premium product waarbij technologie tot het maximum wordt gedreven. Dat is een iets andere kijk vergeleken met Motorola en Samsung die beide voordeligere, vouwbare toestellen hebben gelanceerd van rond de 1500 euro.

Volg Androidworld

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor een zorgvuldig afgewogen portie aan video's met Android-nieuws, interviews, hands-on-video's en luister naar ons gemopper over de ingewikkelde namen van Nokia-smartphones in onze AW Hangout-podcast. Volg ons zeker ook op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwsupdates en de beste artikelen van Androidworld.nl.

> YouTube: Androidworld

> Instagram: androidworldnl

> Facebook: Androidworld

> Podcasts: Soundcloud / YouTube / iTunes / Stitcher

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties