Review HTC U11: 'laatste kans'-vlaggenschip doorstaat glansrijk de test

Review HTC U11: 'laatste kans'-vlaggenschip doorstaat glansrijk de test

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

HTC U11 - laatste kans voor HTC?

De eerste drie smartphones ooit met Android, werden gemaakt door HTC. De HTC Dream (T-Mobile G1), HTC Magic en HTC Hero zetten Android voor het eerst op de kaart. De afgelopen jaren ging het niet goed met HTC. De verkopen vielen erg tegen en we zien dan ook regelmatig geruchten over een overname. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor de tegenvallende resultaten en een daarvan is dat het bedrijf te lang vastgehouden heeft aan zijn UltraPixel-camera.

Bij de HTC U11 is het juist 'camera first'. Het Taiwanese bedrijf heeft alles gedaan om de fotokwaliteit op te krikken en dat lijkt, gezien de hoge waardering van het testbedrijf DxOMark, goed gelukt. Met de U11 stapt HTC ook af van het bekende aluminium unibody van de laatste 4 vlaggenschepen en heeft het bedrijf gekozen voor een glossy glazen design. De smartphone heeft daarnaast een bijzondere eigenschap meegekregen: het is mogelijk om acties uit te voeren door in het toestel te knijpen.

In deze uitgebreide review bekijken we onder andere hoe de vernieuwde camera in de praktijk presteert, wat we van een 'knijpbare' smartphone vinden en hoe het nieuwe design bevalt. Gaat de HTC U11 het bedrijf redden?

Review-foto HTC U11

Eerste indrukken en design

Het is wel even wat anders die HTC U11. Nou hebben we eerder dit jaar al de HTC U Ultra en U Play gezien in nieuwe stijl, maar vorige vlaggenschepen van HTC zagen er toch echt heel anders uit. Vanaf de eerste HTC One (M7) bracht HTC zijn toestellen uit met een stijlvolle aluminium unibody.

De HTC U11 heeft een glazen achterkant (en voorkant) en een metalen frame. Het materiaal onder het glas is voorzien van een metallic laag, waardoor het toestel van kleur lijkt te veranderen wanneer je er vanuit een andere hoek naar kijkt of wanneer het licht er anders op schijnt. HTC noemt de gebruikte techniek Optical Spectrum Hybrid Deposition en deze geeft een bijzondere uitstraling.

De kleur van ons reviewtoestel heet officieel Amazing Silver, maar is eigenlijk blauw met een paarsachtig tintje. De andere kleuren, zoals echt blauw, zwart en wit, hebben een vergelijkbaar effect, waarbij de blauwe en rode uitvoering bijzonder mooi zijn.

Review-foto van de HTC U11

Aan de voorkant van de HTC U11 vinden we geen gebogen scherm, maar wel (net als op de achterzijde), gebogen glas. Doordat het glas door lijkt te lopen aan de voor- en achterkant, ziet het toestel er strak uit. Het glas heeft overigens wel een tweetal belangrijke nadelen: het is echt een vingerafdrukmagneet én glas is breekbaar.

HTC biedt al direct in de doos een oplossing voor deze twee problemen: er wordt een case meegeleverd. Deze transparante case beschermt de achterzijde, maar ook de boven- en de onderkant. De case heeft uitsparingen aan de zijkant, waardoor de knijpfunctie (HTC Edge) beter bereikbaar is.

Review-foto HTC U11

Met een schermdiagonaal van 5,5 inch is het scherm van het toestel groter dan dat van de HTC 10 (5,2 inch). Ook bij concurrenten Samsung en LG zien we dat de schermgrootte dit jaar weer is toegenomen, maar daar is gekozen voor een andere beeldverhouding en een scherm met minimale randen aan de zij-, boven- en onderkant. Deze toestellen zijn wel langer geworden, maar zeker niet breder, waardoor ze eenvoudiger vast te houden zijn.

Prestaties, accu, vingerafdrukscanner, scherm en geluid

Prestaties

De HTC U11 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 835. Dit is momenteel de snelste chipset van de fabrikant en biedt uitstekende prestaties. Het toestel draait soepeltjes en we hebben weinig aan te merken op de systeemprestaties en het aantal vertragingen dat we tegenkwamen in onze reviewperiode van 2,5 week is minimaal.

Bij het opstarten van apps en games presteert de HTC U11 prima en ook daar hebben we op de prestaties van het toestel in combinatie met de snelle chipset weinig aan te merken.

Waar we wel iets op aan te merken hebben, is de trilmotor. Deze is erg sterk en blijkt niet in niveau aan te passen. Hierdoor maakt het toestel veel geluid wanneer je op de tiptoetsen onder het scherm drukt of wanneer je op een virtuele toets drukt op het toetsenbord, wat bijvoorbeeld vervelend is bij het gebruik van het toestel in bed. Nu zijn deze trillingen wel volledig uit te schakelen, maar een zachte trilling kan wel een fijne manier zijn om feedback te krijgen bij het 'indrukken' van deze knoppen.

Accu

De accu van de HTC U11 heeft een capaciteit van 3000 mAh. Dit is vergelijkbaar met de capaciteit van de accu van de Galaxy S8, die van de LG G6 heeft een wat hogere capaciteit (3300 mAh). Doordat het scherm van de U11 wat kleiner is, zou deze echter wel beter moeten presteren op het gebied van accuduur.

De Snapdragon 835-chipset is een stuk efficiënter dan zijn voorganger en dat zou er ook voor moeten zorgen dat de HTC U11 het goed doet als het gaat om accuduur. De ervaringen die wij hadden met het toestel tonen een wat wisselend beeld. Op de meeste dagen was het niet nodig om de smartphone aan de oplader te leggen voor het einde van de dag, maar dat was niet altijd het geval. Daarbij is een 'dag' voor ons van 7:15 uur tot 22:30 uur.

De accuprestaties zijn wat ons betreft goed, niet uitstekend. De screen-on-time, de tijd dat het scherm van het toestel aanstaat, was maximaal rond de 4 uur en dat is een uitstekende prestatie. Op sommige was de accu echter al na 3 uur voor 85% leeg. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat we het toestel vrij intensief gebruiken: bij 'normaal' gebruik zou het toestel het zeker een dag vol moeten houden.

Vingerafdrukscanner en navigatieknoppen

Er is een grote verscheidenheid van locaties van vingerafdrukscanners op Android-toestellen. Veel fabrikanten kiezen er voor om de vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel te positioneren en Sony heeft de vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop aan de zijkant van het toestel verwerkt. Voorheen verwerkte Samsung de vingerafdrukscanner bij zijn vlaggenschepen in de homeknop aan de voorzijde, maar door het langwerpige scherm van de Samsung Galaxy S8, bleef daar geen ruimte meer voor over.

HTC heeft nog ruimte genoeg onder het scherm en heeft er daarom voor gekozen om gebruik te maken van hardwareknoppen in combinatie met een vingerafdrukscanner die ook als homeknop dienstdoet. Deze scanner is geen fysieke knop, maar een tiptoets die niet ingedrukt kan worden. Dat kan nog wel eens voor irritatie zorgen bij het gebruik van de vingerafdrukscanner in apps, bijvoorbeeld bij het inloggen bij een bankieren-app. Wanneer je te snel (of langzaam) bent, ga je terug naar je homescherm in plaats van dat je vingerafdruk bevestigd wordt.

Review-foto van HTC U11

De vingerafdrukscanner zelf werkt prima. De scanner is erg snel en heeft in de weken dat we het toestel geprobeerd hebben nooit onterecht toegang geweigerd. Wel werkt de scanner niet wanneer deze vingers nat zijn, maar het toestel geeft dan een melding dat de scanner schoongemaakt dient te worden.

De knoppen onder het scherm voelen wel wat ouderwets aan. HTC heeft er voor gekozen om de ruimte onder het scherm, die het bedrijf nodig heeft, te benutten met de vingerafdrukscanner en de hardwareknoppen, maar het lijkt waarschijnlijk dat HTC bij een volgend vlaggenschip er ook voor zal kiezen af te zien van deze combinatie.

Scherm

HTC gebruikt een SLCD5-scherm in de U11. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het scherm is scherp en helder en geeft mooie, diepe kleuren weer. Wel heeft het gebruik van een LCD-scherm tot gevolg dat het toestel niet geschikt is voor het virtual reality-platform Google Daydream. Een ander nadeel van LCD-schermen ten opzichte van (AM)OLED-schermen is dat er het niet mogelijk is om individuele pixels uit te schakelen, waardoor zwart nooit echt helemaal zwart is.

Ook buiten is de HTC U11 goed te gebruiken, waarbij nog wel opvalt dat HTC er voor heeft gekozen de polarisatie van het scherm te veranderen. Bij de HTC 10 is het scherm onleesbaar wanneer je een gepolariseerde zonnebril ophebt en het toestel in portretstand vasthoudt. Bij de HTC U11 is dat juist wanneer het toestel in horizontale modus wordt bekeken. Aangezien in de meeste gevallen het scherm rechtop gebruikt wordt, is deze keuze wat ons betreft de betere, maar het kan wel gevolgen hebben wanneer je het toestel in de auto horizontaal wilt gebruiken bij het navigeren.

Review-foto van HTC U11

Geluid - next-gen BoomSound

HTC bracht de HTC One (M7) uit met twee speakers aan de voorzijde. Deze 'BoomSound'-speakers zorgden voor veel beter geluid dan concurrerende toestellen. De HTC 10 en U11 hebben geen twee speakers meer aan de voorzijde, maar staan allebei hun mannetje als het gaat om geluidskwaliteit. De HTC U11 maakt gebruik van dubbele speakers, waarbij één speaker bovenaan aan de voorzijde zit en de andere aan de onderkant. De speaker aan de voorkant zorgt voornamelijk voor de hoge en midden-tonen en de speaker aan de onderkant voornamelijk voor de lage tonen.

De geluidskwaliteit van de HTC U11 is erg goed voor een smartphone. Natuurlijk blijft het een smartphone en geen (grote) speaker, maar het geluid is verbazingwekkend goed en helder. Het volume en het geluid wordt daarbij versterkt door de smartphone als klankkast te gebruiken.

Review-foto HTC U11

HTC levert in de doos van de U11 zijn eigen USonic-headset mee. Het toestel heeft geen 3,5mm-jack-aansluiting voor de hoofdtelefoon en de USonic is dan ook een USB-C-headset. Deze heeft wat bijzondere eigenschappen. De headset kan zichzelf namelijk 'kalibreren' op basis van jouw gehoor. Deze maakt daarbij gebruik van het geluid dat terugkaatst van je trommelvlies en met deze gegevens is het mogelijk om een persoonlijk audioprofiel vast te stellen. De tweede eigenschap is dat de headset een noice cancellation-functie biedt.

De USonic-headset biedt prima geluid, zeker voor een in-ear-headset die meegeleverd wordt met een smartphone. De mogelijkheid om een persoonlijk geluidsprofiel samen te stellen is interessant gezien de eenvoud van het instellen. Bij andere fabrikanten is ook mogelijk om een persoonlijk profiel aan te maken, maar daar is het instelproces wel een stuk omslachtiger.

De noice cancellation-functie is een interessante toevoeging, maar werkt alleen bij het afspelen van muziek. Het idee is dat je muziek minder hard hoeft wanneer achtergrondgeluid weggefilterd wordt. Dit werkt redelijk wanneer er veel te horen is in de muziek, bij een fade-out hoor je erg veel ruis. Ook is het niet mogelijk om de functie te gebruiken zonder dat er geluid wordt afgespeeld, waardoor hij bijvoorbeeld niet werkt wanneer je deze zou willen gebruiken om het geluid in een vliegtuig of drukke omgeving te dempen.

Het feit dat USonic een USB-headset is, biedt dus extra mogelijkheden, maar dat zal mensen die dure 3,5mm-headphones hebben weinig doen. HTC levert wel een adapter mee in de doos die het gebrek aan een 3,5mm-aansluiting moet verzachten en dat is in ieder geval een slimme keuze. Helemaal optimaal is het niet wanneer je een goede headset hebt, maar wanneer je de adapter altijd aan de headphones laat zitten, is het amper een ongemak.

Camera's - hoogste score ooit

De camera van de HTC 10 kreeg vorig jaar al goede beoordelingen en het bedrijf heeft zijn best gedaan om de camera van de HTC U11 nog beter te maken. Daarbij is HTC uitgegaan van de beoordelingen van DxOMark. Deze organisatie beoordeelt onder andere professionele camera's en sinds een paar jaar ook smartphone-camera's. De camera van de HTC U11 heeft van DxOMark de beste beoordeling gekregen tot nu toe, waarmee deze onder andere de Samsung Galaxy S8, Google Pixel en iPhone 7 achter zich laat.

Een goede DxOMark-score is geen garantie voor perfecte foto's. Dat komt doordat de smartphonebedrijven weten op welke punten de organisatie zich richt en zo kunnen focussen op de beste DxOMark-score in plaats van de beste foto- en videokwaliteit. Ook in de praktijk blijken de plaatjes die zijn geschoten met de HTC U11 echter erg goed. HTC heeft daarbij gekeken naar de manier waarop Google de foto's in zijn Pixel-toestellen verwerkt. HTC is de fabrikant van deze Pixel-toestellen en heeft geleerd van de HDR+-verwerking, waarbij meerdere foto's (10 stuks) snel achter elkaar gemaakt en gecombineerd worden.

De HTC U11 maakt vrijwel altijd mooie, scherpe foto's. De enige uitzondering daarbij is iets wat kenmerkend voor de HDR+-functie is en dat is wanneer er kleine verschillen zijn tussen de verschillende shots, waarbij het verwerkingsalgoritme er niet goed in slaagt de foto's goed te combineren. Hierdoor kan een klein gedeelte van de foto onscherp worden, iets wat je in het onderstaande voorbeeld goed ziet. Overigens gebeurde dit niet vaak: veruit de meeste foto's waren van goede of uitstekende kwaliteit.

Voorbeeld van onscherpe shot

Uitgeknipt voorbeeld van een foto waarbij een gedeelte onscherp is door de HDR+-functie.

De foto's hieronder zijn gemaakt met de camera van de HTC U11 en daarnaast zijn er wat vergelijkingsshots die gemaakt zijn met de Google Pixel XL. Daarop zien we de goede fotokwaliteit van de de HTC U11-foto's, waarbij een paar foto's wel wellicht wat overbelicht zijn.

Voorbeeldfoto van HTC U11

Foto gemaakt bij zonlicht

Foto buiten gemaakt (bewolkt): links HTC U11, rechts Google Pixel XL

Foto buiten gemaakt (bewolkt): links HTC U11, rechts Google Pixel XL

Foto buiten gemaakt (bewolkt): links HTC U11, rechts Google Pixel XL

De camera van HTC U11 heeft een diafragma van f/1,7. Dit betekent dat er meer licht wordt doorgelaten dan bij de camera's van de LG G6 en Google Pixel. Dat is vooral wanneer er weinig licht is een groot voordeel. HTC heeft er dan ook voor weten te zorgen dat de U11 erg goede foto's maakt wanneer er weinig licht is. Zoals je op de onderstaande foto kunt zien, is de foto gemaakt bij weinig licht scherp en toont deze realistische kleuren.

Foto bij weinig licht: links HTC U11, rechts Google Pixel XL

Met de front-cam van de U11 hadden we wat meer problemen, met veel selfies die niet helemaal scherp zijn, een probleem dat we bij andere toptoestellen niet tegenkomen. Bij het opnemen van video biedt HTC nog wat interessante functies. Zo kunnen de vier aanwezige microfoons gebruikt worden om 3D-geluid of Hi-Res-audio te nemen, dat vervolgens weer kan worden afgespeeld op surround-sound-systemen. Deze microfoons kunnen ook gebruikt worden om automatisch scherp te stellen op de bron van het geluid.

Software - HTC Sense Lite

Wat software betreft laat de HTC U11 zien wat Google met Android voor ogen heeft. De software-ervaring op het toestel blijft dicht tegen standaard Android aan en HTC gooit het niet compleet over een andere boeg. Google wil steeds meer toe naar een vaste Android-kern, met daarbij een fabrikantspecifiek thema en fabrikantspecifieke apps en diensten als extra's. Dit zien we ook terug bij HTC, waar het bedrijf wel de mogelijkheid biedt om een ander thema te kiezen.

Of dit nu een gevolg is van kostenbesparingen of een bewuste keuze weten we niet, maar het resultaat is een prettig werkende, lichte softwareschil. De meest in het oog springende softwarematige toevoeging is HTC Sense Companion, een slimme assistent. Daarnaast biedt HTC ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Deze laatste twee diensten zijn nog niet beschikbaar in het Nederlands. Met HTC Sense Companion biedt het toestel suggesties voor bijvoorbeeld interessante plekken in de buurt, apps, activiteiten en fitnessherinneringen. Sense Companion biedt grotendeels een alternatief voor de Google-feed (voorheen Google Now) en heeft niet heel veel toegevoegde waarde.

Updates

De HTC U11 draait bij het uitkomen op Android 7.1.1 Nougat, maar zal worden geüpdatet naar Android O. De fabrikant is redelijk vlot met het uitbrengen van nieuwe systeemsoftware-versies bij grote Android-releases voor zijn vlaggenschepen, maar doet niet mee aan de maandelijkse beveiligingsupdates voor Android-toestellen. Samsung en LG zijn wel een stuk actiever met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor toptoestellen. Overigens ontving ons reviewtoestel wel nét voor het publiceren van deze review een update naar het beveiligingsniveau van 1 juni 2017 (dat was daarvoor 1 april 2017).

HTC Edge Sense: knijp 'm

De belangrijkste innovatie van de HTC U11 is volgens het bedrijf de Edge Sense-functie. Dit is een combinatie tussen hardware en software, waarbij functies gekoppeld kunnen worden aan het knijpen in zijkant van de telefoon.

Volgens HTC moet het knijpen in de telefoon een natuurlijke manier van bedienen zijn, maar dat komt niet helemaal goed uit de verf. Door zijn formaat hebben we het toestel niet vast door het aan beide kanten met de vingers te omsluiten, waardoor het nog wel een extra handeling vereist voordat je kunt knijpen. Daarnaast wordt (nu) niets gedaan met de knijpkracht die je gebruikt: harder knijpen heeft geen gevolg voor een actie. Een dergelijke functie had dan ook in een multifunctionele knop gestopt kunnen worden.

Screenshot van interface van HTC U11

Op het moment dat we deze review schrijven, zijn de mogelijkheden van Edge Sense ook nog beperkt. Het is mogelijk om een app op te laten starten bij het knijpen. Daarbij kunnen verschillende acties gehangen worden aan het kort en lang knijpen. Standaard wordt de camera opgestart wanneer je in het toestel knijpt. De kracht die nodig is om deze actie te starten is afhankelijk van je instellingen en dit moet er voor zorgen dat bijvoorbeeld de camera-app niet per ongeluk opgestart wordt. Het komt echter toch nog wel eens voor dat deze ineens per ongeluk verschijnt. Het viel op dat afgelopen week, toen het uitzonderlijk warm was, het toestel de camera-app een paar keer per ongeluk opstartte. Dat was echter wel een uitzonderlijke situatie.

Het is de bedoeling dat er de komende tijd nog veel meer mogelijkheden worden toegevoegd aan de Edge Sense-functie. Daarmee moet het mogelijk worden om ook specifieke acties in apps te laden. Zou zou je in en uit kunnen zoomen op foto's door te knijpen. Een aantal van deze aankomende functies zie je terug in de onderstaande promo-video van HTC.

Conclusie

HTC U11 is het beste toestel dat HTC in jaren uitgebracht heeft. De fabrikant doet eindelijk weer heel veel goed: de U11 is snel, maakt uitstekende foto's en biedt zeer goed geluid. Het nieuwe design ziet er erg stijvol uit, maar heeft ook zijn nadelen. Daarnaast hebben concurrenten een flinke slag gemaakt in het verminderen van de randen rondom het scherm en daar blijft HTC toch nog wel wat achter. Daarnaast is de 'knijp'-functionaliteit nog wat beperkt en twijfelen we aan het nut van HTC Edge Sense. Desalniettemin is de HTC U11 een toestel dat erg prettig in het gebruik is en een sterke keuze blijkt.

Of HTC U11 de redding van HTC gaat worden, is lastig te zeggen. Door de eveneens zeer sterke concurrentie wordt het lastig voor het bedrijf om zich terug te knokken, maar aan de kwaliteit van de HTC U11 zal het in ieder geval niet liggen.

Positieve punten

+ Zeer goede camera

+ Lekker vlot toestel

+ Erg mooie kleureffecten met glanzende afwerking

+ Zeer goed geluid en goede meegeleverde headset

+ Geavanceerde audio-opnamemogelijkheden

+ Water- en stofdicht

+ Fijne, lichte software

Negatieve punten

- Toestel is een vingerafdrukmagneet zonder hoesje

- Slechte trilmotor

- Toestel is vrij fors voor zijn schermgrootte

- Geen hoofdtelefoonaansluiting (maar wel adapter in de doos)

- Frontcamera is matig

HTC U11 kopen

De HTC U11 is zoals je hieronder kunt zien in verschillende kleuren verkrijgbaar (de rode uitvoering is alleen via de webshop van HTC te koop) en krijgt een adviesprijs mee van 749 euro.

Kleuren van HTC U11

[tds=5431]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk