HTC Desire 20 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

HTC Desire 20 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

HTC Desire 20 Pro

Vorig jaar bleven fans van HTC veelal op hun honger zitten, want het merk bracht de Desire 19 Plus (219 euro) na overweging toch niet bij ons op de markt. Dit jaar is anders, en de Desire 12s (249 euro) krijgt na twee jaar dan toch nog opvolger met de Desire 20 Pro (279 euro). Het nieuwe toestel laat voor het eerst bij een HTC-telefoon weer een modern design zien zonder schermranden. De nieuwe telefoon heeft een kale software-ervaring en hij pakt uit met vier camera's op de achterkant.

Het is al langer publiekelijk bekend dat HTC al enkele jaren met financiële moeilijkheden zit, maar wat met die Desire 20 Pro? Is die springlevend? Wij gingen hem testen.

HTC Desire 20 Pro - pluspunten

1. Design en bouwkwaliteit

HTC zet ten opzichte van de Desire 19 Plus enorme stappen voorwaarts als het op design aankomt. De Desire 19 Plus zag er al meteen erg verouderd uit toen hij in juni vorig jaar op de markt kwam met zijn enorme schermranden, maar ondertussen is het bedrijf langs de tekentafel gegaan en krijgen we een randloos ontwerp dat een stuk eigentijdser toont.

De behuizing van de Desire 20 Pro is gemaakt van plastic, maar laat dat je zeker niet afschrikken, want de telefoon geeft geen goedkope indruk. Dat merkte ik meteen van toen ik de telefoon voor het eerst in handen nam. Het toestel voelt robuust aan, hij ligt goed in de hand en de afwerking van de achterzijde voelt aangenaam aan. HTC gebruikt ook een leuk gearceerd patroon op de achterkant en knappe, gouden accenten met de camera en powerknop. Sterk is ook dat de glimmende, gestreepte afwerking ook maar moeilijk vingerafdrukken toont.

[readmore articles="208252"]

De Desire 20 Pro heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant die wat dieper zit in de achterzijde en dat voelt eveneens prettig aan. De scanner is niet de allersnelste, maar hij is nauwkeurig en over het algemeen functioneert hij het prima. HTC gebruikt verder een 3,5 mm audiojack en onderaan zit een speaker die vrij matig presteert. In liggende stand heb je ook al gauw de neiging om hem per ongeluk met je vinger te bedekken.

2. Prestaties

De Desire 20 Pro komt met de Qualcomm Snapdragon 665-processor die ook is bedoeld voor telefoons uit deze prijsklasse. We zagen die chipset al bij de Motorola Moto G8 Plus (269 euro), maar ook bij de duurdere Sony Xperia 10 II (369 euro). Verder introduceert HTC een heel genereuze hoeveelheid aan werkgeheugen en opslag gezien de prijsklasse van het product. De Desire 20 Pro heeft 6 GB RAM en 128 GB opslag.

Voor onze benchmarktest maakten we de vergelijking met de Moto G8 Plus van Motorola en de iets krachtigere Snapdragon 660 van de de Nokia 7.2 (349 euro). Zoals verwacht gaat de telefoon nek aan nek met de Moto G8 Plus en hij presteert ook iets minder goed dan de Nokia 7.2, wat ook een logisch resultaat is.

HTC Desire 20 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

De prestaties van de Desire 20 Pro vormen een van de sterkste eigenschappen van dit toestel, en dat bleek ook uit onze ervaringen in de praktijk. De telefoon draait vlot meerdere apps tegelijk, en dankzij het ruime werkgeheugen gebeurt dat zonder processen af te breken. Apps zelf werken wel niet razendsnel en hebben af en toe laadtijd nodig. De telefoon is ook niet geschikt voor zware games, maar dit is ook logisch gezien de prijsklasse.

3. Kale Android-schil

HTC pakte jaren geleden uit met zijn HTC Sense-schil, dat was een software-omgeving die bomvol zat met eigen functies en allerlei toeters en bellen. Vergelijk het in dat opzicht met de software-ervaring van Xiaomi of Samsung vandaag. Met de Desire 20 Pro krijgen we niets meer van dat te zien, van die eigen functies, want HTC's nieuwe schil voor Android 10 is het toonbeeld van een kale Android-ervaring.

[readmore articles="208498"]

We zien Gboard, maar ook de Berichten- en Telefoon-apps van Google. Verder voegt HTC niet langer eigen apps toe voor de klok of fotogalerij en ook daarvoor klopt het merk aan bij Google. Toegegeven, veel Android-liefhebbers zullen applaudisseren voor zo'n pure Android-ervaring, maar in dit geval lijkt het eerder op een slordigheid als gevolg van besparingen dan op een bewuste keuze.

HTC Desire 20 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

De software voelt namelijk zo eenvoudig aan dat je nauwelijks aanpassingen kan maken, bijvoorbeeld in de instellingen van de launcher. HTC voegt in tegenstelling tot bedrijven als Motorola ook geen functies toe aan Android, met uitzondering van een always-on-scherm dan. Dat ziet er best fraai uit, want het is altijd actief en je kan meteen zien wanneer je meldingen hebt, maar het verbruik van deze functie is immens. Daarover later meer in het gedeelte over de accuduur.

Toch is het kale gevoel van de Desire 20 Pro wel meer een voordeel dan een nadeel, want de telefoon komt zonder dubbele apps en de Google-diensten bieden voor de doorsnee-gebruiker voldoende functionaliteit. Wie toch wat meer wil, kan volop aan de slag met third-party-apps om de telefoon alsnog wat meer kleur te geven.

4. Goed scherm

HTC staat er al jarenlang om bekend dat het de voorkeur geeft aan LCD boven AMOLED. Ondertussen is er veel veranderd binnen het bedrijf, maar aan die voorkeur is nog niets veranderd. Gelukkig slaagt het Taiwanese merk en doorgaans ook in om alsnog rijke kleuren aan te bieden met zijn schermen, en dat is voor de Desire 20 Pro niet anders. De kleuren zijn accuraat en het paneel is aangenaam om te gebruiken. Het 6,5 inch scherm heeft verder een 19:5:9-beeldverhouding en een Full HD-resolutie. Je kan het paneel goed aflezen in sterk zonlicht en de maximale helderheid is prima.

HTC Desire 20 Pro - minpunten

1. Zwakke automatische helderheid

Waar HTC wel volledig de mist in gaat, is op het vlak van de automatische schermhelderheid. Zoals de meeste toestellen kan de telefoon op basis van het omgevingslicht zelf inschatten hoeveel licht het scherm moet weergeven, maar die functie werkt bij de Desire 20 Pro erg inconsistent. Niet alleen kan de telefoon plots zonder een directe aanleiding het scherm een stuk donkerder maken, maar daarnaast verloopt de overgang van licht naar donker ook allerminst geleidelijk.

Het resultaat is dat je ogen dus onvoldoende de tijd krijgen om aan te passen aan de veranderende helderheid en daardoor ervaar je de functie al snel als storend. Ik kon het dus niet meer dan enkele uren volhouden om met de automatische helderheid aan de slag te gaan, als gevolg moest ik dus noodgedwongen een vaste helderheid instellen. Dat heeft dan weer een negatieve impact heeft op de accuduur van de telefoon.

2. Tegenvallende accuduur

Dat brengt ons naadloos bij de accuduur van deze Desire 20 Pro. We zien steeds meer telefoons die uitpakken met een stevige accuduur en ook de Desire 20 Pro kreeg een 5000 mAh accu onder de motorkap. Dat klinkt veelbelovend, maar onze ervaringen en testresultaten tonen dat de accuduur eerder teleurstellend is in de praktijk.

[readmore articles="208836"]

De meeste toestellen die zo'n grote accu hebben, komen vlot de dag door en kunnen je zelfs langer dan een dag van dienst zijn, maar dat is met de Desire 20 Pro helaas anders. 's Avonds moet deze telefoon noodgedwongen aan de oplader, en dat is erg jammer.

Onze AccuBattery-tool waarmee we het batterijverbruik meten, bevestigt dat de accuduur eerder matig is. De actieve schermtijd is relatief goed met 10 uur en 16 minuten van gebruik, maar de standby-tijd is een stuk minder met 45 uur en 28 minuten. De gecombineerde tijd van AccuBattery moet een realistisch gebruiksscenario schetsen en dan eindigt de HTC op een totaal van 22 uur en 31 minuten. De telefoon presteert een stuk minder dan toestellen als de Poco F2 Pro (30 uur en 57 minuten, de Xiaomi Mi 10 Pro (33 uur en 3 minuten) en de OPPO Find X2 Pro (26 uur en 22 minuten). Toch hebben elk van die toestellen een minder grote accu en een groter en meer energieslurpend scherm.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor die zwakke accuprestaties. De eerste is alvast het feit dat ik niet met de automatische helderheid kon werken, maar ook het always-on-screen speelt een rol. Je ziet zo'n functie zelden bij toestellen die een LCD-scherm gebruiken en dat heeft te maken met het hogere verbruik in vergelijking met AMOLED. Een AMOLED-scherm kan individuele pixels oplichten, en daarom zijn ze extra zuinig bij donkere weergaven zoals een always-on-scherm. Een LCD-scherm licht daarentegen altijd in zijn geheel op en dat maakt het minder geschikt voor zo'n always-on-functie. Al merkte ik op dat het verbruik nog steeds relatief hoog bleef als ik de functie uitschakelde.

Een laatste mogelijke verklaring is het feit dat HTC geen eigen vorm van accubesparing gebruikt. De meeste telefoons hebben wel zo'n extra besparingsfunctie die het stroomverbruik controleert - soms ook in negatieve zin - maar zo'n feature is op de Desire 20 Pro dus niet te bespeuren.

4. Wisselvallig cameraprestaties

De HTC Desire 20 Pro heeft op de achterkant vier camerasensors: een 48 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoekcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptecamera. We merken dat de HTC Desire 20 Pro met zijn hoofdcamera knappe foto's kan afleveren, maar helaas krijgen we dat niet bij elk nieuw plaatje te zien. De camera presteert eerder inconsistent en goede foto's wisselen af met beelden die details missen, minder goede belicht zijn of fletse kleuren bevatten. Het lijkt er dus op dat HTC nog sleutelwerk heeft aan de beeldverwerking van zijn camerasoftware.

[readmore articles="208694"]

De Desire 20 Pro heeft ook geen echte nachtmodus, maar hij herkent duisternis wel en op basis daarvan optimaliseert de telefoon het beeld. Dat levert helaas geen sterke foto's op, maar dat is wel vaker een moeilijk punt bij telefoons in deze prijsklasse.

Beelden, die genomen zijn met de hoofdcamera

Verder zijn we wel meer tevreden van de groothoekcamera, en de portretfunctie slaagt er in het bijzonder in om sterke bokehfoto's met onscherpte te nemen. Al lijden die foto's wel onder de prestaties van de hoofdcamera. Vervolgens is er de macrocamera die moet zorgen voor goede foto's van erg dichtbij. De meerwaarde van die camera is helaas vrij beperkt, want je krijgt beelden pas echt scherp als je al een vrij grote afstand houdt ten opzichte van het het onderwerp. We zijn dus niet erg enthousiast over de functie.

Respectievelijk een selfie, een portretfoto, een foto met de macrocamera en een nachtfoto

Als laatste is er nog de selfiecamera van de smartphone, en dat is een 25 MP exemplaar. De camera heeft duidelijk last van een beperkt dynamisch bereik, want het tegenlicht is de sensor duidelijk te veel, ook al was er geen sterk zonlicht bij het nemen van de foto. Daarnaast komt de Desire 20 Pro met een automatische schoonheidsfunctie die je huid gladder vertoont en in feite details in de foto wegneemt. Ik merkte pas achteraf toen ik mijn selfie bekeek dat de telefoon beelden automatisch bewerkt, maar gelukkig kan je de functie wel uitschakelen. Liefhebbers van dergelijke schoonheidsfuncties kunnen ook automatisch hun ogen laten vergroten, de huid laten verbleken of zelfs het gezicht laten verbreden of smaller maken op foto. Persoonlijk ben ik geen voorstander van zo'n functie.

5. Onzeker updatebeleid

Googles beleid voor beveiligingsupdates verplicht smartphonemerken om telefoons minstens twee jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien en updates moeten ook minstens per kwartaal verschijnen. Naast die belangrijke regels, hebben fabrikanten ook hun eigen beleid omtrent het uitrollen van versie-updates en die strategie kan je per merk bekijken in dit artikel.

HTC was helaas een van de enige die ons niet van een duidelijk antwoord heeft voorzien wat het beleid rond updates betreft. We kregen toen te horen dat het merk nog volop zelf de balans aan het opmaken was voor zijn updatestrategie, en dat is geen goed teken. In zo'n geval kan je als consument maar best van het minst goede uitgaan. Dat wil zeggen dat de telefoon mogelijk geen update naar Android 11 ontvangt en twee jaar lang kan rekenen op beveiligingsupdates per kwartaal.

Conclusie

De HTC Desire 20 Pro is een toestel waarmee HTC wil tonen dat het steeds ambities heeft als het op smartphones aankomt. De telefoon zet reuzenstappen voorwaarts op het vlak van design, en ik durf deze telefoon gerust een van de best ontworpen toestellen in zijn prijssegment te noemen. Daarnaast heeft hij een degelijk scherm en ook de prestaties zijn erg goed met de genereuze 6 GB RAM die de telefoon aanbiedt.

[readmore articles="208914"]

Toch slaat HTC jammer genoeg zijn eigen ruiten in op bepaalde aspecten, en dat heeft allemaal te maken met de slordige software. Allereerst merk je dat de schil van HTC heel kaal aanvoelt, maar de automatische helderheid functioneert ook niet goed. Verder verbruikt het always-on-scherm veel van je acculading en dat hoge verbruikt blijft ook duren als je de functie uitschakelt. Daarnaast zorgt ook de beeldverwerking bij de hoofdcamera voor erg wisselvallige resultaten en tot slot is er nog HTC's updatebeleid waarover weinig bekend is.

HTC Desire 20 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Samengevat zien we een telefoon die erg veel potentieel heeft. De Desire 20 Pro heeft uitstekende hardware over de ganse lijn gezien de prijs van het toestel, en alle problemen die hierboven werden opgesomd, kan HTC in principe via software-updates verhelpen. Het is nu aan het merk zelf om te bewijzen dat het echt gemotiveerd is om opnieuw een rol te spelen in de smartphonemarkt, en dat kan het doen door de Desire 20 Pro verder te optimaliseren.

Alternatieven voor de HTC Desire 20 Pro zijn de Motorola Moto G Pro (329,99 euro), de Samsung Galaxy A51 (278 euro), de Huawei P30 Lite New Edition (239 euro) en de OPPO A72 (248 euro).

HTC Desire 20 Pro kopen

De HTC Desire 20 Pro is beschikbaar in de kleur Onyx Black voor een adviesprijs van 279 euro. De telefoon is verkrijgbaar via Belsimpel en in de webshop van HTC.

[tds=7664]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk