Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Harman Kardon Citation 200

Sonos bracht vorig jaar een verrassend product op de markt met de Move. Het ging om Sonos' eerste bluetooth-speaker die overigens ook werkt met wifi. We hebben de Move toen getest en je kan stellen dat hij eigenhandig een nieuwe productcategorie heeft gelanceerd van compacte, draagbare speakers die je op elke gewenste manier kan verbinden. De Sonos Move was erg interessant omwille van zijn grote veelzijdigheid en ik kreeg echt het gevoel dat ik meer wilde zien van dit soort speakers.

Er moest dus een antwoord komen van Sonos' concurrenten, en dat antwoord weerklinkt nu al wekenlang doorheen mijn woonkamer, slaapkamer, badkamer - waar ik maar wil. De Harman Kardon Citation 200 is een draadloze speaker met een stoffen afwerking en een draagriem van leer, en hij wil precies doen wat de Sonos Move doet, alleen beter uiteraard. Ik heb hem getest en hier ontdek je al mijn bevindingen.

Specificaties

Afmetingen: 219 x 178 x 172 mm

Gewicht: 2,85 kg

Verbinding: wifi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.2

Accuduur: 8 uur

Waterbestendigheid: IPX4 spatwaterdicht

Design en bouwkwaliteit

De Citation-reeks bestaat uit een hele reeks multi-room speakers van Harman Kardon, maar hoewel deze Citation 200 met zijn draagbare verpakking een buitenbeentje is, past hij op het vlak van design helemaal in het plaatje. Je zou ook kunne stellen dat hij mooi past bij de Nest-speakers van Google, zeker ook met de witte LED's die verschijnen als je het volume aanpast of de Assistent gebruikt. De Citation 200 komt met een donkergrijze of lichtgrijze stoffen afwerking die volledig zond de speaker sluit. Aan de boven- en onderkant vind je wel een reeks fysieke knoppen voor de bediening.

Zo'n stoffen behuizing is fraai en het zorgt ervoor dat hij mooi in de reeks past, maar het maakt de speaker wel een stuk minder geschikt voor gebruik buiten. De Citation 200 heeft dan ook slechts een IPX4-certificering en dat wil zeggen dat hij enkel spatwaterdicht is. Als we dat vergelijken met de Move die water- en stofbestendig is, dan weet je wel welke speaker je zou kiezen als je bijvoorbeeld wil gaan kamperen. Het gaat niet om een klein verschil.

Je zou dus kunnen stellen dat de Citation 200 de speaker is die je wel degelijk verplaatst, maar dan vooral binnenhuis. Als dit een speaker is die je binnen gebruikt, vind ik de keuze voor een leren draagriem niet de beste. Zo ziet de Citation 200 er altijd uit als een draagbare luidspreker, en dus niet helemaal zoals de andere speaker in je huis. Dat is een beetje een gemiste kans. Sonos koos daarentegen voor een holte aan de achterkant waarmee je de Move in de hand neemt, en dat is een stuk minder opvallend. Of je nu een Sonos One hebt of een Move, hij verdwijnt gewoon in de achtergrond. Gelukkig helpt het al wel als je de draagriem van de Citation 200-speaker naar achteren zet.

Wel moet ik zeggen dat de draagriem solide aanvoelt en een premium gevoel geeft als je hem in de hand neemt. Het draagt ook daadwerkelijk beter dan zo'n holte en met het iets lagere gewicht van 2,85 kilogram - ten opzichte van 3 kilogram voor de Move - is deze speaker dus handiger om met je mee te nemen.

De Harman Kardon Citation 200 komt met een dockingstation waarmee je de luidspreker kan opladen en waarin je hem doorgaans plaatst als je hem bij je thuis gebruikt. Aan de onderkant van de speaker zit een inkeping met daarin de contacten waarmee hij kan opladen. Je hoeft de speaker daarvoor niet precies uit te lijnen bij het plaatsen, want dat werkt elke keer goed. Daarnaast voelt deze dockingstation ook wat hoogwaardiger dan dat van de Sonos Move. Door zijn matte uitvoering geeft het een meer premium gevoel.

Net als bij de Move is er aan de achterkant onderaan een usb-c-poort waarmee je de de Citation 200 kan opladen op verplaatsing als je het dockingstation niet met je meeneemt. Handig.

De Sonos Move

Installatie en bediening

Installatie

Deze Citation 200 werkt met ingebouwde Chromecast en de Google Assistent, en hij is dus helemaal in het ecosysteem van Google ondergedompeld. Je stelt hem dus eenvoudig in via de Google Home-app waar je hem een naam geeft en toewijst aan een kamer in huis. Vervolgens maakt hij verbinding met hetzelfde wifi-netwerk als je telefoon.

Koppelen met bluetooth verloopt ook gemakkelijk, via het bluetooth-menu van je telefoon. Druk wel even op de bluetooth-knop van de Citation, want zo maakt hij zich zichtbaar voor apparaten in de buurt. De Harman Kardon-speaker toont ook met blauwe LED's als hij bluetooth inschakelt.

Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Bluetooth

Valt je wifi uit, dan speel je rustig verder via bluetooth. Minder positief is wel dat de Harman Kardon Citation 200 gebruikmaakt van de oudere bluetooth 4.2-standaard. Dat wil zeggen dat hij maar met één apparaat tegelijk kan verbinden en een afstand tot 30 meter ondersteunt. Met bluetooth 5, dat al breed beschikbaar is bij de laatste smartphones, zou je meerdere apparaten kunnen verbinden en tot 120 meter van de speaker kunnen bewegen.

Spotify Connect en speakergroep

Je kan de Citation 200 - in tegenstelling tot de speaker van Sonos - toevoegen aan een speakergroep, en dat is een groot voordeel. Hij kan dus samen muziek afspelen met je slimme schermen, Nest-speakers of andere Citation-luidsprekers.

Als je de Harman Kardon Citation instelt via de Home-app verschijnt het apparaat onder de gekozen naam ook in Spotify, en daar vind je ook je speakergroepen. In mijn geval heet de Citation 200 'Woonkamer 2', want hij mag samen met mijn Google Home in mijn woonkamer staan. Ga naar de muziekspeler en kijk bij 'Beschikbare apparaten'. Je kan ook eenvoudig via Spotify je offline muziek streamen via bluetooth.

Google Assistent en Chromecast

De Citation 200 gebruikt twee microfoons om je te hulp te staan met de Google Assistent. Het gaat om twee microfoons die speciaal gemaakt zijn om je stemgeluid vanop lange afstand te detecteren, en ik kon ook vaststellen dat ze daar prima in slagen. Telkens als de Assistent de woorden "Hey Google" hoort, geeft hij ook feedback door een reeks knipperende, witte LED's te tonen. Ik vond dat aanwezigheid van de Assistent zeker een meerwaarde is, want je hebt zo een Google Assistent-speaker die je makkelijk overal neerzet op de plaats waar je hem nodig hebt.

Minder fijn dat de Harman Kardon-speaker maar zelden antwoordde als hij in de buurt stond van mijn Nest Hub en Google Home, hoe hard ik ook mijn best deed om naar de Citatition 200 te praten. Je kan kan daarnaast bij de Nederlandse Assistent de gevoeligheid van de "Hey Google"-detectie ook nog niet aanpassen.

Naast de Google Home-speaker

Ook de Sonos Move werkt met de Google Assistent, maar wat de speaker van Sonos mist, is ingebouwde Chromecast. Je kan dan vanuit elke app media casten naar je slimme speaker en dat maakt dat deze speaker veelzijdiger is dan de Move.

Bediening via knoppen

We vertelden al hoe je muziek kan streamen vanuit apps en via commando's aan de Google Assistent, maar je kan ook van de fysieke knoppen op de speaker gebruikmaken om een aantal acties uit te voeren. Pauzeren en speel muziek af met de middelste knop aan de bovenkant, en als je die lang indrukt luistert de Google Assistent. Verder zijn er nog volumeknoppen, een powerknop en een een knop om hem zichtbaar te maken voor bluetooth-apparaten. Ik ben persoonlijk niet de grootste fan va deze knopbediening, want de plastic knoppen voelen eerder goedkoop aan, dat merk je ook als je ze indrukt. Touch-bediening zoals bij de Sonos Move had prettiger gewerkt en ziet er ook strakker uit. Gelukkig zijn de knoppen op deze CItation 200 wel intuïtief en dat is uiteraard het belangrijkste.

Achteraan de Citation 200 vind je een wifi-indicator, de usb-c-poort en een fysieke schakelaar waarmee je de microfoons elektronisch uitschakelt. Zo'n schakelaar is aanwezig bij zowat alle smart speakers, en daarom kon het ook hier niet ontbreken.

Geluid

Ondanks alle slimme trucs van de Citation 200, wil hij in de eerste plaats een hoogwaardige speaker zijn. Harman Kardon gaat daarbij een flink stapje verder in vergelijking met de bijvoorbeeld de Nest-speakers van Google. Deze Harman Kardon heeft een stevige 5 inch audio-driver en dat maakt dat hij luidsprekers zoals mijn eerste generatie Google Home wegblaast met zijn klank. Hij is ook duidelijk luider dan de Sonos Move.

Natuurlijk beoordelen we een speaker niet enkel op volume, want wat me eigenlijk het eerste opviel bij deze Citation 200 is dat hij met zijn geluid niet de kamer vult. Hij richt zijn klank sterk te veel naar voren, en dat vond ik een erg duidelijk minpunt aan deze speaker. Hoewel je deze luidspreker natuurlijk wel met andere speakers kan koppelen, zal de Citation 200 ook in veel gevallen de enige speaker zijn die geluid afspeelt. Het is immers een draadloze bluetooth-luidspreker. Je wil hem dus gewoon in het midden van een kamer te zetten, waar je maar wil, en vervolgens moet de magie ontstaan. En dat gebeurt niet helemaal.

Sonos gebruikt met de Move een speciale speakeropstelling met een tweeter die naar beneden is gericht om zo het geluid beter te verspreiden, en het design van de Citation 200 eerder op dat van een klassieke multi-room luidspreker die gewoon naar voren richt, net zoals de andere Citation-speakers uit de reeks. Als je de Citation daarentegen in een speakergroep gebruikt met je andere speakers - wat dus niet kan met de Move - dan is het geluid van al die speakers samen wel prachtig. Je kan dan namelijk per speaker het volume afstellen zodat alles gelijkmatig klinkt.

Ik mis wel echt de True Play-functie van Sonos. Daarbij gebruikt de Move zijn microfoons om het geluid af te stemmen op de akoestiek in de ruimte waarin hij zich bebindt. Als je de Move plaatste in een kleine badkamer voor wat muziek onder de douche, dan vermindert hij automatisch de lage tonen zodat die mooi helder blijven. De Citation 200 daarentegen blijft ongestoord knallen.

Als we verder puur de kwaliteit van het geluid beoordelen, dan worden we wel vrolijk van de sound die de 1 inch tweeter en 5 inch driver produceren. Hoge en middelhoge tonen klinken heerlijk en je hoort prachtige details in nummers die niet zomaar iedere speaker aankan. Dat is het geval in een waaier van verschillende genres, of je nu kiest voor de rust van klassieke muziek, Billie Eilish of de grungemuziek van Nirvana. Je zit altijd goed met deze speaker.

Het enige waar je echt over kan discussiëren is het basgeluid. Ik heb mijn muziek liefst zo natuurlijk mogelijk, zoals is bedoeld in de opnamestudio, maar je hebt ook veel mensen die in bepaalde nummers de hoge tonen wat laten overheersen. De twee zijdelingse radiatoren van deze Citation 200 zijn prima in staat om een stevig basgeluid te produceren dat je helemaal kan wegblazen zonder dat het onzuiver klinkt. Alleen is er geen equalizerfunctie in de Google Home-app waarmee je de bas nog een extra tikkeltje punch kan geven. Bij een kwalitatieve speaker als de Harman Kardon Citation 200 kan je moeilijk verantwoorden dat hij niet komt met een app om het geluid af te stellen.

Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Verschillende speakers en headsets van concurrenten komen zelfs met handige preset-instellingen voor podcasts, muziek met stevige bas, rockmuziek enzovoort. In bepaalde gevallen wordt er zelf gebruik gemaakt van een algoritme om zo de juiste preset te selecteren indien gewenst. Bij deze Harman Kardon-speaker vind je niets van dat alles. Hoe heerlijk ook het gebruiksgemak is van een speaker die volledig leunt op het Home-ecosysteem van Google, hoe beperkend is het tegelijk als het om geavanceerde muziekfuncties gaat.

Accu

De Harman Kardon Citation 200 heeft een 3.800 mAh waarmee hij 8 uur lang muziek kan afspelen. Is hij leeg, dan plaats je hem eenvoudigweg in het dockingstation waar hij dan 3 uur nodig heeft om volledig op te laden. 8 uur is een sterke gebruiksduur als je weet hoe krachtig deze speaker is. Toch is de accuduur van deze Citation 200-speaker minder sterk in vergelijking met de Sonos Move. Die heeft een 2500 mAh accu, maar hij zingt het wel 10 uur lang uit. Houd er wel rekening mee dat de Citation 200 een iets krachtigere luidspreker is en daarmee wat meer verbruikt. Je kan de accuduur daarmee moeilijk vergelijken.

Ook als je de speaker stand-by geen muziek laat afspelen en gewoon in stand-by laat staan zonder stroom, dan blijft hij verbruiken. Hij blijft uiteraard wakker om je Google Assistent-commando's te horen. Ik gebruikte de luidspreker bijvoorbeeld 2,5 uur lang om muziek te beluisteren om hem dan een nacht lang in stand-by te laten. De volgende ochtend was de accu leeg. Uitschakelen is dus de boodschap.

Conclusie

Krachtige, draagbare bluetooth-speakers die ook met wifi werken blijven erg interessante producten. Zeker als ze ook nog eens werken als een smart speaker die je overal kan neerzetten zonder ze op stroom aan te sluiten. Sonos beet alvast de spits af met de Move, en je voelt gewoon dat deze Citation 200 speaker, die één jaar later verschijnt, het antwoord is van Harman Kardon.

Begrijp me niet verkeerd, de Citation 200 is een erg goede speaker en ik kan me perfect voorstellen dat gebruikers hem boven zijn Sonos-concurrent verkiezen. Hij is namelijk luider, hij werkt beter als een smart speaker in het Google Home-ecosysteem, hij cast al je media met Chromecast en zijn uitstraling is ook - letterlijk en figuurlijk - zachter.

Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Toch kan ik niet wegstoppen dat Harman Kardon een paar keuzes maakt die in mijn ogen niet helemaal werken. Het geluid is luider dan de Move en het klinkt fantastisch, maar de driver en tweeter zijn te sterk naar voren gericht. De klank is daarom niet kamervullend, en dat mis je wel bij een draagbare speaker. Ook de equalizerfunctie zal door muziekfanaten worden gemist. Daarnaast is de Citation 200 beter te dragen dan de Sonos-luidspreker, maar hij is enkel spatwaterdicht en niet waterbestendig.

Soms lijkt het alsof Harman Kardon in de eerste plaats een Citation-speaker wilde omvormen tot een draadloze variant. Toch is het misschien een beter idee om van nul te beginnen en gewoon na te denken hoe je de best mogelijke, slimme draadloze speaker ontwerpt. Veelzijdigheid is in dat geval troef. De Citation 200 voelt wel als smart speaker, en in combinatie met andere slimme speakers, een stuk veelzijdiger aan vergeleken met de Move, maar dat geldt niet als het op geluid aankomt.

Alles hangt dus af van wat je precies zoekt in een draagbare bluetooth- en wifi-speaker. De prijs van deze luidsprekers is ook nauwelijks verschillend. Je vindt de Harman Kardon Citation 200 voor 349 euro en de Sonos Move is nu te koop voor 379 euro. Lees zeker ook onze uitgebreide review van de Sonos Move.

Harman Kardon Citation 200 review: draadloze smart speaker

Positieve punten

+ Hoogwaardig design

+ Handige installatie

+ Werkt met de Google Assistent, speakergroepen en Chromecast

+ Goed geluid en hoog volume

Negatieve punten

- Enkel spatwaterdicht

- Geluid past zich niet aan aan de kamer

- Prijzig

Harman Kardon Citation 200 kopen

De Harman Kardon Citation 200 is verkrijgbaar in een Winter Grijs- en Klassiek Zwart-kleur voor 349 euro. Je vindt hem onder meer bij MediaMarkt en Bol.com.

Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk