Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De Fairphone 5 is de nieuwste duurzame en eerlijke smartphone van het Nederlandse bedrijf Fairphone. De telefoon is nog duurzamer dan zijn voorgangers, heeft krachtigere specificaties, wordt maar liefst acht jaar ondersteund, maar is helaas ook een heel stuk duurder geworden. Is de smartphone hierdoor nog wel de moeite waard of eist de duurzaamheid zijn tol?

Fairphone 5

Fairphone probeert nu al een aantal jaar om de wereld van smartphones te veranderen. Sinds 2013 is het bedrijf namelijk bezig om een zo'n eerlijk en duurzaam mogelijke smartphone op de markt te brengen. Een toestel dat laat zien dat moderne telefoons op deze manier geproduceerd kunnen worden. Openheid speelt hierin een grote rol. Op de website van Fairphone vertelt de fabrikant je bijvoorbeeld waar de onderdelen vandaan komen, welke materialen er gebruikt zijn, wie eraan gewerkt hebben en waar het (nog) aan werkt.

De Fairphone 5 is de nieuwste smartphone van het Nederlandse bedrijf. De fabrikant heeft het voor elkaar gekregen om dit toestel nog duurzamer te maken en te voorzien van betere specificaties. Hierdoor is de prijs echter ook flink gestegen. Is de Fairphone 5 hiermee nog wel de moeite waard of gaat het aan zijn doel voorbij? En ligt bij de duurzaamheid van de telefoon de nadruk niet teveel op duur? In deze review neem ik alle plus- en minpunten van de smartphone met je door.

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Specificaties

Fairphone 5
Behuizing: Plastic achterkant, aluminium frame
Scherm: 6,46 inch OLED, 90 Hz
Processor: Qualcomm QCM6490
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 256 GB
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera, Sony IMX 800-sensor: 1/1.49'' en diafragma f/1.88, OIS + 50 MP groothoeklens, 1/2.51'', diafragma f/2.2 met Auto Focus (macrofoto's)
Camera's voor: 50 MP
Accu: 4200 mAh, 30W snelladen
Androidversie Android 13
Updatebeleid: 5 Androidversies + 8 jaar beveiligingsupdates
Extra's IP55, modulair
Kleuren Hemelsblauw, mat zwart en transparant
Adviesprijs Vanaf 699 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf
  • Handleiding en garantie

Fairphone 5: de pluspunten

1. Uniek design is moderner, (nog) duurzamer en functioneler

Fairphone heeft er qua design voor gekozen om geen grote veranderingen door te voeren. Met andere woorden, de Fairphone 5 heeft dezelfde designtaal meegekregen als zijn voorganger. Dit resulteert in een eigen design welke ook nog eens gedeeltelijk modulair is. Dit houdt in dat verschillende aspecten van de smartphone te vervangen zijn. Bij de Fairphone 5 kun je onder andere de accu, de camera's, het scherm, de speakers en de SD- en USB-C-poort vervangen. Als er dus één van deze aspecten van de telefoon stuk is, kun je deze makkelijk zelf met een schroevendraaier vervangen. Je hoeft hem dus niet te laten repareren of een geheel nieuwe smartphone te kopen. De onderdelen zijn op de website van Fairphone te koop. Hieronder hebben we de prijs per losse module even voor je opgesomd.

Gerelateerde artikelen

Module Prijs
Achterkant 24,95 euro
Scherm 99,95 euro
Batterij 39,95 euro
Hoofdcamera 69,95 euro
Groothoeklens 44,95 euro
Selfiecamera 34,95 euro
Topunit 39,95 euro
USB-C-poort 19,95 euro
Speakers 24,95 euro
Oorluidspreker 19,95 euro
Schroevenset 9,95 euro

Moderner

De Fairphone 5 oogt verder wel een stuk moderner dan de Fairphone 4. Zo is de notch vervangen voor een klein gaatje in het scherm en zijn de schermranden dunner gemaakt. Ook de waterdichtheid is verbeterd, de Fairphone 5 is nu sproeidicht in plaats van plensdicht. De smartphone behoudt zijn gerecyclede plastic achterkant en aluminium frame. Als laatste heeft Fairphone de kleurstelling veranderd. Waar de nadruk bij de Fairphone 4 lag op groen, ligt deze nu op blauw en transparantie. De telefoon is zodoende te koop in een blauwe, transparante en een 'gewone' versie.

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

2. Vloeiend OLED-paneel en prima accuduur

Een andere upgrade ten opzicht van zijn voorganger, zit hem in het scherm. De Fairphone 5 beschikt namelijk over een 90 Hz OLED-paneel, de 4 beschikte nog over een 60 Hz LCD-paneel. Hierdoor oogt het scherm van de nieuwste Fairphone een stuk levendiger, is het contrast vele malen hoger en is die een stuk vloeiender.

De accu is verder 4200 mAh groot. Dit is niet heel groot, maar de telefoon gaat wel makkelijk een dag mee en anderhalve tot twee dagen bij minder zwaar gebruik. De accu is op te laden met 30W, hiermee is de batterij in zo'n 75 minuten volledig opgeladen.

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Change is in your (duck) hands

3. Acht jaar lang updates en stimuleren van goede werkomstandigheden

Een ander groot voordeel van de Fairphone 5 is zijn updatebeleid. De smartphone krijgt namelijk maar liefst vijf Android-upgrades en acht jaar lang beveiligingsupdates. Dit betekent dat de telefoon tot Android 18 geüpgraded wordt en tot 2031 wordt voorzien van beveiligingsupdates. Er is momenteel geen enkele smartphonefabrikant die zo'n lange ondersteuning biedt.

Qua duurzaamheid zit het dus wel goed en ook aan eerlijkheid werkt Fairphone hard. Zo stimuleert het bedrijf goede werkomstandigheden en eerlijker loon in de fabrieken. Ook proberen ze materialen zo verantwoord mogelijk in te kopen.

Gerelateerde artikelen

4. Camera's zijn verbeterd

De Fairphone 5 beschikt over twee camera's op de achterkant. Het gaat over een 50 MP-hoofdcamera en een 50 MP-groothoeklens. De hoofdcamera maakt gebruik van de Sony IMX800-sensor. Dit is een sensor uit de high-end 800-serie van de Japanse fabrikant. In de Fairphone 4 werd gebruik gemaakt van een kwalitatief mindere Sony IMX582-sensor. Over de camerakwaliteit van dit toestel was ik in mijn review niet heel erg te spreken. De foto's waren niet geweldig en vooral de algehele ervaring was matig. Zo werkte de camera en de camera-app heel traag. Hierdoor waren de camera's de achilleshiel van de smartphone Fairphone 4. Heeft Fairphone dit in zijn nieuwste smartphone weten op te lossen?

  • 50 MP-hoofdcamera, Sony IMX 800-sensor: 1/1.49 inch en diafragma f/1.88, OIS
  • 50 MP-groothoeklens, 1/2.51 inch, diafragma f/2.2 met Auto Focus (macrofoto's)
Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Camerasoftware, nachtmodus en portretmodus zijn beter

Om meteen antwoord te geven op de hierboven gestelde vraag, ja deze problemen zijn verholpen. De camerasoftware werkt sneller, beter en ook de focus is snel en accuraat. Hierdoor is de algehele camera-ervaring nu eindelijk voldoende.

Daarnaast heeft Fairphone er hard aan gewerkt om nachtfotografie en de portretmodus te verbeteren. Deze waren op de Fairphone 4 nog niet heel best. Bij het maken van foto's in slechte lichtomstandigheden holde de kwaliteit achteruit en de portretmodus wist niet altijd alles mooi uit te snijden. De Fairphone 5 weet hier allebei een stuk beter in te slagen. De portretmodus kent een mooi scherp-diepte effect en de grotere hoofdsensor in de 5 weet ervoor te zorgen dat er meer licht opgevangen wordt.

Er zit overigens ook een groothoeklens op de telefoon. Hiermee kun je foto's maken met een bredere beeldhoek. Deze groothoeklens presteert prima, niet heel goed maar wel fijn dat deze aanwezig is.

Fairphone 5: de minpunten

1. Veilige ietwat fletse foto's missen detail

Om dan meteen verder te gaan naar de fotokwaliteit, deze is acceptabel en een beetje veilig te noemen. Foto's hebben vrij natuurlijke kleuren en qua softwareverwerking doet het toestel niet al te veel. Kleuren worden niet opgepoetst en het contrast niet (onnodig) verhoogt. En waar de Fairphone 4 nog moeite had met de witbalans in foto's en met het constant presteren, daar zijn deze problemen bij de 5 zo goed als verholpen.

De foto's zijn door dit alles nooit echt slecht, maar ze springen er ook zeker niet uit. Je kunt de foto's die uit de hoofdcamera komen namelijk ook bestempelen als een tikkeltje flets. Daarbij valt het op dat het detail in de foto's duidelijk te wensen overlaat, jammer. Ook het dynamisch bereik van de camera is onvoldoende zoals je kunt zien in de foto's hieronder.

Zoomen hoef je niet te doen

Met de Fairphone 5 kun je tot 20x digitaal zoomen. Met digitaal zoomen zoom je in op de pixels. Hoe verder je dus inzoomt, des te pixelliger de foto's worden. Veel smartphones in dit prijssegment weten er wel echter in te slagen om foto's te maken die tot 5 of 10x digitale zoom nog bruikbaar zijn. De Fairphone 5 is duidelijk niet zo'n smartphone. Getuige mijn prachtige serie - al zeg ik het zelf - die je hieronder kunt zien.

V.l.n.r. 2x zoom, 5x zoom en 10x zoom

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Foto boven normale brandpuntsafstand
Foto's onder v.l.n.r. 2x zoom, 5x zoom en 10x zoom, allemaal digitale zoom

2. Concurrerende smartphones maken veel betere foto's

Ik heb de Fairphone 5 even vergeleken met de Nothing Phone (2), twee toestellen die ongeveer net zoveel kosten. En als je de foto's naast elkaar legt dan zie je een wereld van verschil. Zoals ik in mijn review van de Phone (2) al meld, poetst de software na het maken van de foto het beeld enorm op. Het verhoogt het contrast aanzienlijk en maakt de kleuren verzadigder. Er is bij dit toestel dus sprake van een sterke softwarematige nabewerking, naar mijn mening soms duidelijk te sterk.

Gerelateerde artikelen

Zoals je net al eerder hebt kunnen lezen past de camerasoftware van de Fairphone 5 geen grote nabewerkingen toe. Hierdoor ogen de ogen dus natuurlijker, maar wel vaak ietwat flets en weinig sprankelend. De verschillen zie je duidelijk in de foto's hieronder. De foto's links zijn gemaakt met de Fairphone 5, de foto's rechts zijn gemaakt met de Phone (2).

3. Snel genoeg, maar voor hoe lang?

Op het gebied van prestaties heeft Fairphone voor een niet al te bekende processor gekozen. De Fairphone 5 draait namelijk op de Qualcomm QCM6490-processor. Dit is een chipset met zes kernen welke niet onder de Snapdragon-processoren valt en speciaal gemaakt is voor apparaten die lang ondersteund moeten worden. Volgens de chipmaker kun je de processor qua snelheid tussen de high-end 8 Gen en de midrange 7 Gen-chipsets plaatsen. Voor nu zorgt de QCM6490-chip ervoor dat het toestel vloeiend aanvoelt. De schone Android 13-schil voegt hieraan ook een belangrijke bijdrage. Het is zeker niet de snelste telefoon die je voor 699 euro kunt kopen, maar de meeste zaken is het toestel wel snel genoeg.

Zoals je eerder in deze review hebt kunnen lezen wordt de Fairphone 5 maar liefst acht jaar voorzien van beveiligingsupdates. Hierdoor is de smartphone acht jaar lang veilig te gebruiken. Ik durf je echter niet te zeggen of het toestel dan ook nog snel zal aanvoelen. Hiervoor zullen we het toestel langer in gebruik moeten hebben om hiervan een betere indicatie te krijgen. De processor wordt overigens bijgestaan door 8 GB aan RAM en 256 GB aan opslag.

Gerelateerde artikelen

4. Veel duurder

Alle verbeteringen die de Fairphone 5 met zich mee heeft gekregen komen echter wel met een prijs, letterlijk. De basisversie van de telefoon is namelijk 120 euro duurder geworden. De instapprijs bedraagt nu 699 euro en dit is een hoop geld. Hiervoor krijg je wel meer werk- en opslaggeheugen.

Het is wel de vraag hoeveel mensen het Nederlandse bedrijf hiermee weet te bereiken. De meeste mensen die zoveel geld voor een smartphone willen neerleggen, zijn namelijk veelal smartphoneliefhebbers die specificaties belangrijk vinden en hier ook goed naar kijken. Zij zullen zien dat er telefoons voor 699 euro op de markt zijn die een stuk meer te bieden hebben. Voor dit geld vind je namelijk telefoons met veel betere camera's, snellere processoren, luxere designs en betere accuprestaties. Kun je hen overtuigen om toch voor een duurzamere Fairphone te kiezen?

Of kun je jezelf beter richten op het publiek die je voornamelijk zal aanspreken? Het duurzaam bewuste publiek, veelal geen smartphonekenners, die eerlijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Kopen zij wel een smartphone van bijna 700 euro? Of kun je deze doelgroep niet veel beter bereiken met een midrange-smartphone van om en nabij de 399 euro? Jezelf een stap lager in de markt positioneren dus. Ik zal het wel weten.

Fairphone 5 review: fairlangen naar iets nieuws

Conclusie

Zoals je al eerder in deze review hebt kunnen lezen heeft Fairphone het doel om de smartphonewereld te veranderen. Hierdoor is de Fairphone 5 niet alleen een product, maar blijft deze ook staan voor een beweging waaraan het bedrijf al jaren hard werkt: een smartphone zo eerlijk en duurzaam mogelijk produceren. Met de eerdere Fairphone-toestellen hebben ze hetzelfde proberen te bereiken. Deze smartphones kwamen echter wel met gebreken, helemaal voor de prijs waarvoor ze uitkwamen. Want eerlijk is eerlijk - nu we het toch over eerlijkheid hebben - de Fairphone 5 is an sich 'maar gewoon' een smartphone.

Als je de eerdere Fairphone-smartphones enkel hierop zal beoordelen, dan waren ze voor hun prijs gewoonweg niet goed genoeg. En ook de Fairphone 5 is qua prijs-kwaliteitverhouding zeker niet de beste smartphone die je voor 699 euro kunt kopen. Je hebt voor dit geld namelijk veel snellere toestellen en ook telefoons met camera's die een stuk beter zijn. Echter, de nieuwste Fairphone bereikt wel steeds meer het 'acceptabele-punt'. Ik als groot smartphoneliefhebber zal de Fairphone 5 kunnen gebruiken zonder grote ergernissen, en dat is voor het eerst dat ik dat gevoel heb met een Fairphone. Op geen enkel punt is de Fairphone 5 immers 'echt' slecht. Het toestel is vlot, heeft een vloeiend OLED-paneel, maakt acceptabele foto's en heeft een mooi eigen design.

Als Fairphone er echter voor zal kiezen om met een goedkopere smartphone te komen, dan denk ik dat hun duurzame beweging een stuk groter kan worden. Ze maken hun producten dan namelijk een stuk toegankelijker voor een groter publiek. Al zal hiervoor ook aan de naamsbekendheid van het merk gewerkt moeten worden. Tijdens een online persevent waarbij ik aanwezig was, gaf het bedrijf aan naar beide zaken te kijken. Laat dit dan meteen de volgende stap zijn naar een wereld vol eerlijke smartphones.

  • Uniek nog duurzamer design
  • Acht jaar lang updates
  • Foto's missen detail en ogen flets
  • Snel genoeg, maar voor hoe lang?
Bekijk meer specificaties

Fairphone 5 kopen

De Fairphone 5 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een prijs van 699 euro in de kleuren hemelsblauw en mat zwart. Er is ook een transparante versie beschikbaar.

Fairphone 5 kopen
Fairphone 5 kopen
Fairphone 5 kopen

Fairphone 5 kopen

Een telefoon die minder belastend is voor het milieu omdat je hem elf kan repareren. De Fairphone 5 beschikt over een 6,46 inch OLED-paneel met een verversingssnelheid van 90 Hz. De telefoon draait op een Qualcomm Snapdragon QCM6490-chip welke wordt bijgestaan door 8 GB aan RAM en 256 GB aan opslag.

€ 699

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk