Review Alcatel 5: staar je niet blind op het design

Review Alcatel 5: staar je niet blind op het design

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Behuizing en design

De Alcatel 5 is het eerste toestel uit de 5-serie van Alcatel. Het toestel zit samen met oortjes en een USB Type-C lader in een doos. Alcatel heeft ervoor gekozen om dit toestel een premium design te geven dat mooi oogt. Het toestel heeft een aluminium geborstelde body met een schermverhouding van 18:9. Met uitzondering van de bovenkant heeft de Alcatel 5 dunne randen.

Alcatel 5 - review

Vooraan zie je de dubbele frontcamera’s van 13MP en 5MP, telefoonspeaker, flitser, notificatieled en lichtsensor. Op de achterkant bevindt zich de 12MP camera, flitser en vingerafdrukscanner. Aan de bovenkant vind je de 3,5mm koptelefoonaansluiting. Aan de linkerzijkant is de simkaart- en geheugenkaart sleuf aanwezig. Ter hoogte van de onderkant vind je de speakers en de USB-C ingang. De volumeknoppen en aan/uit-knop bevinden zich aan de rechter-zijkant. De Alcatel 5 weegt 143 gram en voelt hierdoor erg licht aan.

Scherm, Prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Dit toestel beschikt over een 5,7 inch LCD scherm met een resolutie 720 x 1440 pixels. Alcatel volgt eveneens bij dit toestel de trend van een 18:9-beeldschermverhouding. Het scherm is scherp en goed zichtbaar. Bij fel zonlicht neemt de zichtbaarheid af. De tweede foto is genomen in fel zonlicht.

Prestaties

De Alcatel 5 heeft een MediatTek MT6750-processor met 8 rekenkernen afgeklokt op 1,5GHz, een werkgeheugen van 3GB en 32GB intern geheugen. Het intern geheugen kan via een SDkaart uitgebreid worden tot 128GB. De benchmarkscore is erg laag bij dit toestel. De Alcatel 5 kreeg een score van 51192. Deze score ligt heel wat lager dan bij andere toestellen binnen dezelfde prijsklasse. Bijvoorbeeld de Motorola G6 (1,8GHZ) behaalde een score van 71496. Nog twee andere toestellen zoals de Nokia 6.1(2,2GHZ) en de Samsung Galaxy A5(1,9GHZ) behalen respectievelijk een score van 89743 en 79682.

Alcatel 5 - review - screenshot benchmark

Deze test is natuurlijk een richtlijn en het doet er toe hoe het toestel bij dagelijks gebruik functioneert. Dankzij het 3GB werkgeheugen is de snelheid van dit toestel wel in orde. Apps worden redelijk snel geladen. Bij dagelijks gebruik zoals social media, mail en internet zal je geen echte problemen ervaren. Soms merk je wel eens vertragingen of haperingen op maar dit stoort zeker niet. Bij sommige zwaardere games merk je wel op dat het toestel sneller hapert en dat het toestel warm wordt.

Accuduur

De Alcatel 5 heeft een batterij met een vermogen van 3.000mAh. Dit is een standaard batterij voor deze prijsklasse. Het opladen gebeurt via de bijgeleverde USB-C kabel en adapter. De accuduur vind ik tegenvallen ten opzichte van andere toestellen. Meestal haal ik het einde van de dag niet. Ik haal het toestel rond 7 uur van de lader en heb ik om 20 uur minder dan 10% batterij over bij medium gebruik. Gedurende een dag gebruik ik regelmatig social media, ga ik opzoek naar nieuwsberichten en gebruik ik verscheidende messengers om berichten te verzenden. Mijn wifi en mobiel internet staat continu aan. Via Bluetooth synchroniseert het toestel continu met mijn Fitbit-smartwatch.

De batterijtest heb ik gedaan via de app AccuBattery. Bij actief gebruik verbruikt de accu ongeveer 20% per uur. Volgens de app zou je gemiddeld 5 uur het toestel actief kunnen gebruiken. In de praktijk was dit niet mogelijk. Sommige dagen haalde ik gemakkelijk 4 uur scherm-aan tijd, andere dagen verbruikte de batterij 59% met maar 1 uur scherm-aan tijd. Het laden van de accu gaat opmerkelijk snel alhoewel deze geen ‘quickcharge’ functie heeft. Het duurt ongeveer 1 uur en 47 minuten om van 7% naar 100% op te laden.

Binnenin de software zijn er energiebesparende functies toegevoegd. Als je een app de eerste maal opent kan je aanvinken dat de app zo min mogelijk actief mag zijn op de achtergrond. Je kan dit ook later nog instellen via de ‘Smart Manager’. Deze functie vind je terug in het instellingsmenu van je toestel. Hierbij kan je beheren welke apps automatisch kunnen starten en dit eventueel beperken. Via de stroombesparing kan je een besparingsmodus selecteren.

Van zodra de batterij onder 15% duikt, wordt de accubesparingsfunctie geactiveerd. Deze functie zorgt er voor dat de prestaties, trillingen, locatieservices en meeste achtergronddata wordt beperkt.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdruksensor bevindt zich achteraan het toestel en zit op een handige plaats om terug te vinden. De sensor reageert snel en is erg accuraat. Je kan de sensor zowel gebruiken voor het toestel te ontgrendelen of toegang te krijgen tot apps zoals bij een bank-app. Je kan ook functies toewijzen aan je vingerafdruk zoals de zaklamp in- en uitschakelen. Deze functies werken enkel vanuit het vergrendelscherm. Als je een ingestelde vingerafdruk op de sensor legt, zal de overeenkomstige functie activeren.

Alcatel 5 - review - screenshot vingerafdrukscanner

Om dit te testen heb ik een vingerafdruk ingesteld om de zaklamp in- en uit te schakelen. Bij het gebruik van deze vingerafdruk activeert de zaklamp maar eveneens ontgrendelt het toestel. Hierdoor moet ik eerst het toestel terugbrengen naar het vergrendelscherm vooraleer ik met mijn vingerafdruk de zaklamp kan uitschakelen. Buiten dit zijn er ook nog andere functies die je kan koppelen aan de vingerafdrukscanner zoals het terug naar startscherm, foto/video maken en oproep beantwoorden.

Alcatel 5 - review - screenshot vingerafdrukscanner

Geluid

Onderaan de Alcatel 5 is er een speaker voorzien. Het geluid van deze speaker is van geen hoge kwaliteit. De speaker gaat niet echt luid en de kwaliteit vermindert bij het verhogen van het volume. Het geluid bij het kijken van een video is naar mijn mening eveneens van slechte kwaliteit. Het toestel beschikt over een koptelefoonaansluiting. Tijdens het bellen zijn bellers goed te horen via de oorspeaker bovenaan het toestel. Bellers geven ook aan dat ik goed te horen ben tijdens telefoongesprekken.

Camera

Foto’s

De Alcatel 5 heeft 3 cameralenzen. Achteraan het toestel zit een 12 MP camera met een diafragma van f/2.0. Bij goede lichtomstandigheden zijn de foto’s acceptabel voor een toestel binnen deze prijsklasse. Bij donkere lichtomstandigheden merk je vlug mindere scherpte en ruis op in de foto’s.

Alcatel 5 - review - camera-foto's

Alcatel pakt bij dit toestel uit met de dubbele selfie camera. Een frontcamera van 13MP en diafragma van F/2.0 en één camera van 5 MP die samen kunnen werken als een groothoeklens. Wederom bij goede lichtomstandigheden zijn de foto’s acceptabel maar van zodra de lichtomstandigheden verminderen merk je snel kwaliteitsverlies op bij de foto’s. Een voordeel is wel dat er ook vooraan een flitser voorzien is.

Om het effect van de combinatie van de twee frontcamera’s te tonen heb ik twee selfies genomen vanop dezelfde plaats. De eerste foto met de 13MP camera en de tweede foto met de combinatie van beide camera’s.

Je merkt op dat er op de tweede foto een breder bereik is waardoor je gemakkelijk met meerdere personen op de foto geraakt. De camera detecteert ook automatisch het aantal personen en zal automatisch schakelen naar breed bereik van zodra er meer dan 3 personen op de foto staan. Je moet wel enkele seconden wachten vooraleer de omschakeling gebeurt maar dit werkt goed. Indien de camera niet automatisch omschakelt, kan je dit ook manueel instellen.

Alcatel 5 - review - cameraselfie

Video

Wat video’s betreft kan je filmen met full HD 1080P resolutie. Opvallend is dat er videostabilisatie aanwezig is.

Camera-app

Binnen de camera app zijn er enkele instellingsmogelijkheden aanwezig. Bij het gebruik van de camera achteraan kan je enkele modi selecteren zoals panorama, time-lapse, lichtspoor, slowmotion en sociaal modus waarbij je scherm wordt onderverdeeld in twee delen, de bovenkant het beeld van de camera en aan de onderkant de foto dit je gemaakt hebt.

Bij de frontcamera’s heb je enkel de modus waarbij je manueel kunt schakelen tussen de camera’s en wederom de sociaal modus zoals bij de camera achteraan. De camera app opent redelijk snel.

Alcatel 5 - review - camera-app

Software

Alcatel levert op de Alcatel 5 de vorige versie Android 7.0 Nougat mee. Binnen deze prijsklasse is het jammer dat er nog geen Android 8.0 Oreo wordt meegeleverd. Bij andere toestellen die nu binnen deze prijsklasse op de markt wordt gebracht, is dit standaard aanwezig. Ook de beveiligingspatch is niet up to date. Momenteel is de beveilingspatch van februari 2018 aanwezig.

De skin van Alcatel verandert weinig aan het uitzicht ten opzichte van stock Android en voegt weinig toe. Opvallend is wel dat er gezichtsherkenning aanwezig is. Hierdoor kan je het toestel unlocken aan de hand van je gezicht. Deze functie komt weinig voor bij toestellen binnen deze prijsklasse. De gezichtsherkenning werkt goed in vele situaties. Soms moet je wel enkele seconden wachten vooraleer het toestel ontgrendelt. Ook in donkere plaatsen heeft de camera meer moeite om je gezicht te herkennen. Bij een fototest van mijn gezicht viel het me op dat de telefoon niet ontgrendelt.

Voorgeïnstalleerde apps

Op de Alcatel 5 zijn apps zoals camera-app, bestanden-app, contacten-app, galerij-app, geluidsrecorder, kompas, ondersteuningscentrum, schermopname en Super Cleaner voorgeïnstalleerd. Met Super Cleaner kan je ongewenste bestanden verwijderen, je telefoon versnellen, je telefoon scannen op virussen en je CPU afkoelen. Dat laatste gebeurt door het sluiten van apps. Deze apps vind ik geen meerwaarde. Gelukkig kan je deze voorgeïnstalleerde apps uitschakelen.

Alcatel 5 - review - apps

Verder is er ook bloatware geïnstalleerd zoals Ultimate Power, Real Football en Spider Man. Deze apps kan je verwijderen.

Conclusie

Zou ik de Alcatel 5 aanraden? Neen. De dubbele selfiecamera en de gezichtsherkenning wegen niet op tegenover de slechte batterij, de trage processor en de verouderde Android-versie. Ik was wel verbaasd van het goed functioneren van de gezichtsherkenning. Het toestel zal ongeveer €230 kosten. Alternatieve toestellen zijn de Nokia 6.1 voor €279 en de Moto G6 voor €249. Deze toestellen draaien op stock Android Oreo. Een ander toestel dat draait op Android 8.0 Oreo maar met een schil van de fabrikant is de Samsung Galaxy A5 (2017).

Positieve punten

+ Goed werkende gezichtsherkenning

+ Mooi en helder scherm

+ Design met 18:9-schermverhouding

+ Redelijke camera's binnen de prijsklasse

Negatieve punten

- Trage processor

- Geluid van de speaker

- Batterijduur

- Verouderde Androidversie

Alcatel 5 kopen

De Alcatel 5 is beschikbaar in de kleuren Metallic Gold en Metallic Black is binnenkort leverbaar voor een adviesprijs van €199 via onder andere Belsimpel.nl.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk