Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

Acer heeft de voordelige Chromebook 514 met Full HD-scherm, en we hebben hem enkele weken op de redactie getest. Acer schuift het apparaat naar voren als een prima instapmodel voor studenten. Hier lees je onze bevindingen.

Acer Chromebook 514

Acer is een bekende fabrikant van pc's en laptops, maar het bedrijf pakt ook al jarenlang uit met mooie productreeksen op het vlak van Chromebooks. De Chromebook 514 is een voordelig model dat toch wil uitpakken met zijn schermkwaliteit en de solide metalen behuizing. Wij hebben meer bepaald de Acer Chromebook 514 CB514-1H-C8PA (349 euro) getest, dat is een voordeligere variant met Full HD-scherm en een Intel Celeron-processor. Je ontdekt hieronder de specificatie en vervolgens ook alle sterke en zwakke eigenschappen van deze Chromebook.

Specificaties

  • Afmetingen: 32,30 cm x 1,695 cm x 23,20 cm
  • Gewicht: 1,4 kg
  • Scherm: 1,4 inch Full HD IPS LCD (1920 x 1080)
  • Processor: Intel Celeron N3350
  • Werkgeheugen:  4 GB
  • Opslag: 32 GB
  • Camera: 0,3 MP, 720p
  • Accuduur: tot 12 uur
  • Besturingssysteem: Chrome OS
  • Extra: metalen behuizing, Google Play Store-ondersteuning, Corning Gorilla Glass 3

Acer Chromebook 514 - de pluspunten

1. Design en bouwkwaliteit

Acer heeft er goed aan gedaan om te kiezen voor een volledig metalen behuizing, want het zorgt ervoor dat de Chromebook 514 een stuk minder goedkoop aanvoelt dan hij werkelijk is. Verder heeft de laptop ook niet de grootste schermranden en hij heeft een knappe en grote touchpad onder het toetsenbord.

De laptop is dus degelijk vorm gegeven, maar toch verraad hij door een paar subtiele eigenschappen zijn werkelijke prijskaartje. De Chromebook 514 heeft bijvoorbeeld een scharnier dat sterk contrasteert met de lichte 'Pure Silver'-kleur en dat overigens wel van plastic is gemaakt. Het scharnier doet verder wel prima zijn werk, maar het is wel een element dat ietwat uit de toon valt.

Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Heerlijk groot touchpad

Mijn favoriete aspect van de Chromebook 514 is zonder enige twijfel de touchpad. Die is niet alleen erg groot, maar de bediening en het klikgevoel is ook erg aangenaam. Gestures werken prima en dat alles maakt dat de Chromebook 514 een plezier is om zonder muis te gebruiken. Daarbij komt nog dat de touchpad, net als het scherm, is uitgerust met Corning Gorilla Glass 3-bescherming tegen krassen.

Het toetsenbord laat een minder verpletterende indruk achter. De keycaps stralen niet meteen kwaliteit uit, zoals je ook verwacht van een Chromebook uit het budgetsegment. Het toetsenbord komt ook zonder verlichting. Verder is de lay-out en de grootte van de toetsen wel prima, dus het is ook zeker geen element dat de kwaliteit van de Chromebook in zijn geheel naar beneden trekt.

Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Software

Chrome OS is een plezier om te gebruiken en zeker bij voordelige laptops. Googles besturingssysteem werkt namelijk goed op low-end hardware en het doet dat veel beter in vergelijking met Windows. Daarnaast werkt de Chromebook 514 ook met Play Store-apps en dat werkt ook doorgaans erg vlot. Al is een touchscreen voor bepaalde toepassingen wel een gemis.

Toch vormt de combinatie van Android-apps en web-apps een krachtig pakket aan tools, en veel consumenten zullen ontdekken dat een Chromebook meer in zijn mars heeft dan ze denken. Neem daarbij nog het updatebeleid van zeven jaar of langer en een aantal interessante Chrome OS-ontwikkelingen die nog in het verschiet zijn, en je hebt een erg aantrekkelijk en toegankelijk besturingssysteem.

4. Accuduur

Chrome OS is een relatief zuinig systeem en de Acer Chromebook 514 is een van de apparaten die dat kan bewijzen. Hij houdt het met zijn 14 inch Full HD-scherm 12 uur lang vol met één acculading, en die belofte van Acer maakt de laptop ook in de praktijk waar. Een goede accuduur is ook erg belangrijk voor dit voordelige apparaat en het past prima bij studenten als doelgroep. Als je de laptop tijdens lessen gebruikt, heb je natuurlijk niet altijd het geluk om vlakbij een stopcontact te kunnen zitten, maar met de Chromebook 514 komt je prima de dag door zonder opladen.

Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

Acer Chromebook 514 - de minpunten

1. Prestaties

Toch kan je ook moeilijk zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is voor de Chromebook 514. Ondanks dat Chrome OS erg geschikt is voor low-end hardware, merk je tijdens het gebruik dat de Intel Celeron N3350 en zijn 1,1 GHz kloksnelheid moeite heeft om programma's vlot te laten werken. Dat merk je al bij eenvoudige taken, en het is echt een hemelsbreed verschil als je deze vergelijkt met bepaalde laptops die een Pentium- of Intel Core-processor gebruiken. Ik ervaarde in het bijzonder prestatieproblemen m

Verder werkt de Chromebook 514 niet met de nieuwe wifi 6-standaard en hij heeft ook nog steeds bluetooth 4.2-technologie aan boord, en ook dat brengt beperkingen met zich mee met het oog op de toekomst.

2. Aansluitingen

Acer voorziet zijn Chromebook 514 van twee usb-c-poorten (waarvan één om op te laden), twee usb-a-poorten, een 3,5 mm audiojack en een microSD-slot. Da's op zich best aardig als je weet dat Lenovo zijn 15 inch C340-15 uitrustte met nog minder aansluitingen, maar als we naar sommige concurrenten kijken, dan zien we dat ze het nog beter doen. Anderzijds heeft de Acer C514 ook geen 360 graden draaischerm zoals de Lenovo-laptop, waardoor hij ook als tablet gebruikt kan worden. Het is een meer traditionele laptop, en daarom zijn aansluitingen belangrijk. Een extra usb-a- of usb-c poort zou bijvoorbeeld een grote meerwaarde kunnen zijn, want zo'n extra poort kan er namelijk voor zorgen dat je geen dongle nodig hebt. Ook het ontbreken van een HDMI-aansluiting voelt als een gemis.

3. Scherm

Een van de belangrijke verkoopargumenten van deze voordelige Chromebook is het Full HD-scherm. Het is dan ook jammer dat net dit aspect best teleurstellend is. De hoge resolutie is sterk gezien de prijs van de laptop, maar de lage helderheid van het scherm is dan weer erg jammer. Wanneer ik de Chromebook 514 voor het eerst gebruikte, dacht ik dat hij in de automatische spaarstand werkte met een lage helderheid doordat het accu misschien niet goed oplaadde. Meteen daarna merkte ik natuurlijk dat de maximale helderheid gewoon laag is. Gelukkig is het IPS-paneel wel mat afgewerkt, waardoor hij beter geschikt is voor gebruik buiten.

Acer Chromebook 514 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Chromebook 514 van Acer is een low-end Chromebook die erin slaagt om je allerminst een goedkoop gevoel te geven op het vlak van design. Het apparaat is goed ontworpen en dat geldt ook voor de uitstekende touchpad die een plezier is om te gebruiken. De sterke accuduur is ook een belangrijk pluspunt van deze 14 inch Chromebook, want hij kan makkelijk een schooldag of een dag op kantoor overleven zonder dat hij aan de oplader moet.

Uiteraard kan niet alles goed zijn aan een product, maar Acer laat wel een aantal vervelende steken vallen. Het bedrijf pakt uit met een Full HD-scherm bij deze voordelige Chromebook, maar de lage helderheid is een domper. Ik had graag ook nog meer aansluitingen gezien, omdat het gaat om een traditionele laptop en geen convertible-model met touchscreen dat vooral licht en compact moet zijn. Wat de prestaties betreft, raad ik voor deze Chromebook aan om voor een krachtigere variant te kiezen met minstens een Pentium-processor.

Al bij al krijg je met de Chromebook 514 CB514-1H-C8PA genoeg waar in ruil voor de vraagprijs van 349 euro. Zeker als je weet dat je de laptop momenteel op verschillende plaatsen voor een lagere prijs in promotie kan vinden.

Acer Chromebook 514 kopen

De Acer Chromebook 514 CB514-1H-C8PA is te verkrijgen in de kleur Pure Silver. Je vindt hem onder meer bij MediaMarkt.nl en Bol.com, en hij heeft een adviesprijs van 349 euro. De Chromebook kost nu tijdelijk 299 euro.

Lees meer over:
Acer Acer Chromebook

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

ING kampt met storing: mobiel bankieren niet mogelijk (update)

Veel klanten van de ING hebben sinds maandagochtend last van problemen met internetbankieren. De bank geeft aan dat er ze wer...

Samsung Galaxy Watch 5: alle geruchten op een rij

De lancering van de Samsung Galaxy Watch 5-serie komt er aan, en daar kijken veel mensen naar uit. Voor iedereen die geïntere...

ANWB geeft 20 keer een jaar gratis parkeren weg: zo kan je deelnemen

De ANWB Onderweg-app viert een feestje vanwege het tienjarig bestaan. De app geeft daarom 20 keer een jaar lang gratis parker...

'Vlaamse stem van Google Maps in ontwikkeling, zo hoor je ze'

Google werkt aan een Vlaamse stem voor de routebegeleiding in Maps. Als je de navigatie-app gebruikt kan je de stem in specif...

Beveiligingsexperts vinden dit EU-voorstel voor chatapps "griezelig"

Een voorstel van de Europese Commissie over de strijd tegen kindermisbruik op berichtenapps doet bij beveiligingsexperts de w...

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

De Sony WH-1000XM4 uit 2020 heeft een opvolger gekregen. Die opvolger heet, hoe kan het ook anders, Sony WH-1000XM5. Deze n...

Motorola Razr 3 krijgt veel grotere vouwbare schermen

Voor zijn volgende generatie van bouwbare telefoons gebruikt Motorola twee grotere schermen. De Motorola Razr 3 heeft een 6,7...

WhatsApp Status laat straks linkvoorbeelden zien met meer details

Vorige week konden we de emoji-reacties, en de mogelijkheid om grotere WhatsApp-groepen te maken en grotere bestanden verstur...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 19

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een app om in g...

Governor of Poker 3 - "We mogen best trots zijn op wat er uit Nederland komt" (adv)

In Nederland en België kennen we een flink aantal grote gamestudio’s die onze landen op de kaart zetten. België heeft onder a...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 19

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een app om in g...

Governor of Poker 3 - "We mogen best trots zijn op wat er uit Nederland komt" (adv)

In Nederland en België kennen we een flink aantal grote gamestudio’s die onze landen op de kaart zetten. België heeft onder a...

Sony WH-1000XM5 review: meer van het beste voor een hogere prijs

De Sony WH-1000XM4 uit 2020 heeft een opvolger gekregen. Die opvolger heet, hoe kan het ook anders, Sony WH-1000XM5. Deze n...

Samsung Galaxy Watch 5: alle geruchten op een rij

De lancering van de Samsung Galaxy Watch 5-serie komt er aan, en daar kijken veel mensen naar uit. Voor iedereen die geïntere...

Beveiligingsexperts vinden dit EU-voorstel voor chatapps "griezelig"

Een voorstel van de Europese Commissie over de strijd tegen kindermisbruik op berichtenapps doet bij beveiligingsexperts de w...

Lees meer