Xiaomi wil met zijn nieuwe smartphonecamera fotografen aanspreken

Xiaomi wil met zijn nieuwe smartphonecamera fotografen aanspreken

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Sinds onze smartphones foto’s en video’s kunnen maken, kopen we aanzienlijk minder gewone fotocamera’s. Wil je echter écht goede foto’s maken, dan ben je meestal toch alsnog overgeleverd aan het aanschaffen van een dure spiegelreflexcamera van Nikon, Canon of een ander merk. Echter worden smartphonecamera’s ook steeds beter. Wat Xiaomi betreft zelfs net zo goed als spiegelreflexcamera’s van vele honderden euro’s.

Xiaomi

Er is één ding dat altijd moeilijk blijft voor een smartphonecamera: licht. Je wil geen gigantische lens die uitpuilt aan de achterzijde van je toestel. Sommige telefoonmakers kiezen nog wel voor zo’n ietwat verhoogd camera-eiland, maar het is niet te vergelijken met de grote lenzen die je op een spiegelreflexcamera klikt. Xiaomi denkt de brug tussenbeide te kunnen slaan met een nieuwe smartphone: een die verwisselbare lenzen heeft.

De kans dat het toestel ooit voor de massa verschijnt is erg klein, maar Xiaomi experimenteert er wel mee. Het plaatste een video op Weibo waarin het een concepttelefoon toont die gebaseerd is op de Xiaomi 12S Ultra (die alleen in China is verschenen). Je ziet niks geks, maar aan de achterzijde zit een ring waarop je een lens kunt bevestigen van de Leica M-serie. In het midden van de cameramodule zit een sensor van 1 inch: de 50 megapixel Sony IMX989. Deze camerasensor hebben we vaker in telefoons gezien, namelijk op de Sony Xperia PRO-I. ‘Schroef’ je geen lens op de achterkant, dan wordt het gat afgedicht door saffierglas.

Gerelateerde artikelen

Losse lenzen

De hoofdcamera van 12S Ultra, een tweede Sony IMX989, zit er nog steeds wat meer naar de zijkant. De 48 megapixel-groothoeklens zit echter nu op de plek waar de 48 megapixel zoomcamera zat. Die is er nu helemaal niet meer, want uiteraard kun je met de opzetbare lens waarschijnlijk al flink zoomen.

Die grote sensor betekent dat software niet langer dat vage effect geven (bokeh) in je foto’s, waarbij wat er op de voorgrond staat wel scherp is. Dat gebeurt nu op natuurlijke wijze. Daarnaast kan de sensor 10-bits RAW-beelden schieten. Ook wordt er nog steeds camerasoftware op de foto’s toegepast, waardoor je onder andere voor een histogram of een specifieke focus kunt kiezen.

Leica M-lenzen

De Leica M-lenzen zijn niet in alles even goed. Ze gaan lang mee en zijn zeer scherp, maar ze moeten wel handmatig focussen. Het prijskaartje is ook een flinke tegenvaller: 2.795 dollar voor de goedkoopste lens uit de serie. Waarschijnlijk blijven mensen dan toch nog even kiezen voor een spiegelreflexcamera, al is het wel logistiek een uitdaging om die bijvoorbeeld op reis mee te nemen. In ieder geval is het goed om te weten dat telefoonmakers toch bezig blijven met het verbeteren van lenzen en fotografie. Ook als die nog niet helemaal de spiegelreflexcamera weten te vervangen.

Gebruik jij een spiegelreflexcamera naast je smartphonecamera? Zie je dat ooit veranderen? Laat het achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk