Xiaomi nu op militaire zwarte lijst Verenigde Staten beland [Update]

Xiaomi nu op militaire zwarte lijst Verenigde Staten beland [Update]

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Xiaomi maakt deel uit van de negen Chinese bedrijven die in de Verenigde Staten sinds kort deel uitmaken van de militaire zwarte lijst. De gevolgen daarvan zijn minder erg vergeleken met de sancties voor Huawei.

Update 15/01 om 12:45 uur: We hebben onderaan het artikel een officiële verklaring van Xiaomi toegevoegd.

Xiaomi op zwarte lijst

De Verenigde Staten heeft Xiaomi samen met drie grote Chinese telecomoperators gezet op zijn militaire zwarte lijst. Dat heeft het Amerikaanse Department of Defense (DoD) recent bekend gemaakt. De zwarte lijst van de DoD is niet hetzelfde als de zogenaamde Entity-lijst van het Department of Commerce waar Huawei deel van uitmaakt, en de negatieve gevolgen voor Xiaomi blijven beperkt.

Bedrijven die op de militaire blacklist staan worden beschouwd als een "Communistisch, Chinees militair bedrijf". Amerikaanse investeerders mogen niet langer in Xiaomi investeren en wie aandelen heeft moet die tegen november 2021 verkopen. Dat is het gevolg van een uitvoerende maatregel uit november 2020 van de Amerikaanse president Donald Trump.

Xiaomi nu op militaire zwarte lijst Verenigde Staten beland [Update]

De Xiaomi Mi 10 Pro

Gevolgen beperkt

Een bedrijf dat op de zwarte lijst van de DoD belandt kan wel nog steeds leveringen verkrijgen van Amerikaanse bedrijven, en daarmee zijn de gevolgen minder groot vergeleken met de sancties die Huawei boven het hoofd hangen. Xiaomi zag wel zijn aandeel op de beurs in Hong Kong met 10 procent kelderen. Het is namelijk zo dat onder meer chipmakers als Qualcomm in het bedrijf investeren, en Xiaomi moet dergelijk extra kapitaal nu missen.

Gerelateerde artikelen

Het is niet duidelijk waarom de VS het Chinese techbedrijf als een militair bedrijf beschouwd, omdat Xiaomi veelal consumentenelektronica produceert. Xiaomi was wel voorbereid op de maatregel vanuit de VS, en het bedrijf maakt zich ook klaar voor het geval Amerika met nog strengere sancties komt.

Xiaomi nu op militaire zwarte lijst Verenigde Staten beland [Update]

De Xiaomi Redmi 9 Power

'Plan B'

"In elk geval, als er iets in de toekomst gebeurt, hebben we een plan B.", dat zegt Abi Go Xiaomi's global product manager tegen Xataka. "We hebben bijvoorbeeld sterk geïnvesteerd in Chinese producenten van halfgeleiders, maar we geloven dat onze productstrategie niet gedicteerd hoeft te worden door politici. Tot hiertoe hebben we altijd gekozen om de beste componenten in onze producten te gebruiken en dat zullen we ook in de toekomst blijven doen", aldus Xiaomi's productmanager.

Xiaomi groeide in het derde kwartaal van 2020 nog uit tot de derde grootste smartphonefabrikant. Het verkocht daarbij zo'n vijf miljoen telefoons meer dan Apple. Samsung en Huawei stonden respectievelijk op plaats één en twee.

Xiaomi nu op militaire zwarte lijst Verenigde Staten beland [Update]

De Xiaomi Mi 11

Xiaomi reageert

Xiaomi deelt ook een statement van zijn vice president Shou Zi Shew. Je kan het hieronder integraal lezen.

"Het Bedrijf heeft altijd in navolging van de wetgeving gehandeld en opereert in overeenstemming met relevante wetgeving en voorschriften van de rechtsgebieden waarbinnen het Bedrijf zaken doet. Het Bedrijf herhaalt nogmaals dat het producten en services levert voor gebruik door burgers en commerciële partijen. Het Bedrijf bevestigt dat het niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger en zeker geen ‘Communistisch Chinees Militair Bedrijf’ is volgens de definitie opgenomen in de NDAA. Het Bedrijf zal gepaste maatregelen nemen om de belangen van het Bedrijf zelf en zijn aandeelhouders te beschermen.

"Het Bedrijf bestudeert momenteel de potentiële gevolgen van het besluit om een volledig beeld te ontwikkelen van de impact dat het op de Groep als geheel zal hebben. Het Bedrijf zal aanvullende mededelingen doen als en wanneer dit nodig blijkt.”

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Xiaomi? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk