Xiaomi komt met vingerafdrukscanner overal in het scherm

Xiaomi komt met vingerafdrukscanner overal in het scherm

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De Chinese techleverancier Xiaomi heeft een patent vastgelegd waarmee het hele telefoonscherm een vingerafdruk kan herkennen. Het idee is dat je hiermee niet meer op een specifieke plek je vinger hoeft te leggen om iets te ontgrendelen, maar je dat overal op het scherm kunt doen.

Vingerafdrukscanners

Toen vingerafdrukscanners in het scherm net populair werden, was er volop ontwikkeling op dit gebied. De laatste paar jaar is het echter wat stil als het om deze technologie gaat. De focus ligt meer op de schermverversingssnelheid en de camera’s. Dat we er weinig over horen, betekent niet dat er niets in ontwikkeling is, zo bewijst Xiaomi.

Het heeft een patent vastgelegd voor een vingerafdrukherkenningssysteem dat zich in het scherm van je smartphone bevindt. Niet op één plek, maar juist door het hele scherm heen.

Gerelateerde artikelen

Xiaomi

Gizchina schrijft dat Xiaomi hiervoor een netwerk van geïntegreerde infraroodleds gebruikt die tussen de aanraaklaag en het AMOLED-scherm inzitten. De ontvangers liggen onder het scherm en vormen samen een netwerk waarmee op welke plek je je vinger maar legt, er toch kan worden geverifieerd dat het die vingerafdruk is die bekend is op het toestel.

Dat zou erg handig zijn, want zeker als je een telefoon met één hand bedient, dan is het nog wel eens flink Twisteren met je vingers om zowel je toestel goed te blijven vasthouden als deze te ontgrendelen.

Xiaomi komt met vingerafdrukscanner overal in het scherm

Infrarood

Dat komt omdat het infrarood schijnt en daarmee vaststelt welke randjes wel op je telefoon drukken en welke niet: immers bestaat je vingerafdruk uit groefjes en hoewel die voor ons blote oog soms moeilijk waarneembaar zijn, is dat voor de technologie in telefoons wel duidelijk.

Interessante technologie, waar Xiaomi misschien wel de eerste mee is. Huawei heeft wel eenzelfde soort functie ontwikkeld, maar die wordt niet commercieel gebruikt. Ook schijnt de techniek van Huawei net even anders te werken. Samsung heeft in 2018 ook al een patent ingediend die deze techniek beschrijft.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Xiaomi? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk