Uitrol Android 10 gaat veel sneller dan Android Pie-update

Uitrol Android 10 gaat veel sneller dan Android Pie-update

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 10-distributie

Hoewel de tijden van maandelijkse updates met nieuwe distributiecijfers van zijn Android-versies al ver achter ons liggen, krijgen we meer informatie over de uitrol van Android Pie. Google deelt de distributiecijfers en laat een vergelijkende grafiek zien met de verspreiding van Android 10, Android Pie en de twee Oreo-updates. We zien onderaan op de x-as het aantal dagen na de aankondiging van de nieuwe versie en op de y-as zien we het aantal actieve gebruikers.

Op basis van die gegevens zien we dat Android 10 op dit moment werkt voor 400 miljoen actieve gebruikers, en in dezelfde periode vorig jaar werkten nog net geen 300 miljoen gebruikers met Android 9 Pie. Als we nog verder terugblikken naar de Oreo-updates dan merken we dat in dezelfde periode slechts zo'n 100 miljoen gebruikers op de laatste Android-versie werkten. Google toont zo aan dat initiatieven zoals Project Treble en Project Mainline wel degelijk een gunstig effect hebben op de snelheid waarmee versie-updates worden uitgevoerd.

Beeld van de tabel

Toekomst van Android-updates

Alles wijst erop dat Google volgend jaar met Android 11 nog betere cijfers zal kunnen voorleggen, want met die aankomende Android-versie gaat Google ook de naadloze updates verplicht maken. Daarmee wordt het voor fabrikanten makkelijker om versie- en beveiligingsupdates uit te rollen, en voor gebruikers wordt het updateproces ook veiliger. In geval van een nieuwe update gaat je telefoon dan namelijk gebruikmaken van twee partities, en als er wat mis gaat met een update kan je hem nog steeds terugdraaien met de andere partitie waarop de vorige versie stond. Zelfs Xiaomi-gebruikers zullen dus rustig kunnen ademhalen wanneer een nieuwe update verschijnt (knipoog).

Toch kan je moeilijk stellen dat Android-probleem met de fragmentatie van het besturingssysteem alvast is verholpen, zeker als je vergelijkt met de vlotte updates bij iPhones. Al zet Google wel steeds meer stappen in de goede richting.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk