Tesla toont zijn mens-achtige robot Optimus

Tesla toont zijn mens-achtige robot Optimus

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Elon Musk droomt er al jaren van zijn eigen robot werkelijkheid te zien worden en voila: dit is robot Optimus. Tesla heeft het apparaat officieel onthuld. Dat niet alleen: Optimus heeft een rondje op het podium geparadeerd.

Optimus

Optimus heeft veel weg van een mens: hij heeft ongeveer dezelfde bouw en loopt net als wij op twee benen rond. Klinkt weinig bijzonder, maar er gaat heel veel wetenschappelijk werk zitten in het goed balanceren van een robot die ook daadwerkelijk stappen neemt en zich niet gewoon op wieltjes voortbeweegt. Het is in dat opzicht zeker geen Tesla, maar het maakt wel gebruik van veel dezelfde technologie als de gemiddelde auto van Elon Musk: hij gebruikt sensoren zoals op de bolides en zit ook op dezelfde kunstmatige intelligentie-software.

Mocht je niet zo onder de indruk zijn van deze eerste demo, dan heeft Elon Musk nog wat voor je in petto. Hij zei dat het prototype veel meer kan dan nu is getoond, maar dat het debuut alsnog een primeur was voor de robot zelf: hij liep voor het eerst draadloos (met een 2,3kWh-batterij voor stroom). Hoewel het nu vooral om een prototype draait, is dat zeker niet wat Musk van plan is. Hij zegt zelfs dat in tegenstelling tot andere, indrukwekkende mens-achtige robots de Optimus echt is gemaakt voor massaproductie. Denk jij ook al aan iRobot? Geeft niet, en gefeliciteerd: je bent menselijk. Nog wel…

Gerelateerde artikelen

Robot van Tesla

Alle grappen daargelaten: het is zeker indrukwekkend om zo’n robot te zien wandelen, wetende dat hij natuurlijk nog veel meer kan. Hij kan sowieso mensen in en om het huis helpen, maar misschien ook mensen met eenzaamheidsproblematiek zich iets minder verdrietig laten voelen. Wat precies de bedoeling is van de robot, dat is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval zijn video’s getoond dat de robot pakketjes oppakt, dus hij kan je waarschijnlijk helpen opruimen.

Wil je je eigen Optimus in huis? Begin vast met sparen: de robot kost rond de 20.000 dollar. De productie ervan zou volgend jaar al starten, maar we wachten ook nog steeds op de productie van maar liefst drie verschillende Tesla-auto’s, dus pin Musk daar vooral niet op vast.

Zou jij het willen, zo'n robot in huis? Waarvoor zou je hem gebruiken? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk