Opgelet: WhatsApp nepaccounts doen zich voor als support

Opgelet: WhatsApp nepaccounts doen zich voor als support

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op WhatsApp is er een nieuwe vorm van fraude ontdekt waarbij kwaadwillenden zich voordoen als medewerkers van de supportdienst van WhatsApp. Vervolgens trachten ze je account over te nemen of je bankgegevens in handen te krijgen.

WhatsApp-fraude

Fraudeurs passen een nieuwe methode toe om het account en de bankgegevens van WhatsApp-gebruikers te ontfutselen. Dit keer sturen ze een bericht met een account dat lijkt op dat van de helpdesk van WhatsApp. Zodra ze contact hebben met hun slachtoffers vragen ze om gevoelige gegevens.

Het is een lezer van WABetaInfo die de fraudevorm heeft ontdekt. De nepaccounts gebruiken een logo van WhatsApp met in de profielafbeelding en een groen vinkje. Verder is er een onbekend telefoonnummer te zien.

Zo herken je de echte support

Het is nog maar sinds het begin dit jaar mogelijk om met de WhatsApps supportdienst contact te hebben via een gesprek in de chatapp. Alleen ziet bij de echte helpdesk de profielafbeelding er anders uit en de naam 'WhatsApp-klantenservice' is zichtbaar. Er is inderdaad sprake van een groen vinkje voor verificatie, maar dat staat naast de naam 'WhatsApp-klantenservice' en dus niet in de profielafbeelding.

Zo ziet een echt bericht van de WhatsApp-klantenservice eruit, met een groen vinkje naast de naam.

Zo ziet een echt bericht van de WhatsApp-klantenservice eruit, met een groen vinkje naast de naam.

Belangrijk is ook dat je pas met de klantenservice in gesprek komt wanneer je zelf contact opneemt. Het is dus verdacht wanneer de supportdienst daarentegen zelf met jou contact zoekt via appje. Het is niet bekend hoe vaak deze specifieke vorm van WhatsApp-fraude voorkomt.

Recent nog vroegen de politie en het Openbaar Ministerie nog om meer aandacht voor fraude op WhatsApp. Volgens de Fraudehelpdesk was bedrog op WhatsApp niet langer de fraudevorm die het vaaks wordt gemeld, maar het blijft wel veelvoorkomend. Ben jij benaderd door kwaadwillenden die zich voordoen als WhatsApp-support? Neem dan rechtsreeks contact op met onze redactie.

De populairste artikelen over WhatsApp
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk