NL-Alert test om 12.00 uur: is jouw Android-toestel er klaar voor?

NL-Alert test om 12.00 uur: is jouw Android-toestel er klaar voor?

NL-Alert bij rampen

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat jaarlijks getest wordt via een controlebericht dat om 12.00 uur naar alle smartphones verstuurd wordt. De laatste keer dat er zo'n bericht verstuurd werd was op 3 juli en vandaag kunnen we het controlebericht ook weer om 12.00 uur verwachten.

Het is belangrijk om te kijken of het controlebericht ook daadwerkelijk op je smartphone binnenkomt. Dit is van belang omdat er in het geval van een ramp getroffen burgers via dit systeem worden geïnformeerd. Als je het controlebericht vandaag ontvangt, weet je zeker dat jouw smartphone juist is ingesteld.

NL-Alert is 5 jaar geleden geleden geïntroduceerd en sindsdien al 200 keer ingezet om mensen te informeren bij uiteenlopende noodsituaties zoals bij grote branden, noodweer, gaslekkage en vanwege vervuiling van drinkwater. Vandaag is het de tiende keer dat het NL-Alert controlebericht wordt uitgezonden. Het vorige controlebericht werd door ruim 9 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen.

Hoe werkt het?

Het NL-Alert-systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. In het geval van een noodsituatie zal er een bericht in de directe omgeving worden verstuurd met instructies wat te doen. Zelfs wanneer het netwerk overbelast is, worden de berichten verstuurd.

Uiteraard moet je toestel juist ingesteld zijn om het controlebericht te kunnen ontvangen. Gelukkig zijn de meeste toestellen automatisch ingesteld en er hoeft dus geen actie ondernomen te worden, maar op sommige toestellen, zoals de iPhone en bepaalde Androidtoestellen dienen nog handmatig ingesteld te worden voor NL-Alert. Even controleren kan dus nooit kwaad en vergeet niet de mensen in je buurt, die niet zoveel verstand hebben van smartphones, een helpende hand te bieden.

NL-Alert instelhulp

Voor het instellen van een telefoon heeft de overheid een instelhulp in het leven geroepen. Hier kun je voor meerdere toestellen een handleiding vinden om NL-Alert juist in te stellen. Op ons forum is ook een topic waar je terecht kunt voor eventuele vragen.

We horen vanmiddag graag in de reacties of jullie problemen hebben gehad met het controlebericht.

NL Alert instellingen op de Pixel 2 XL

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties