Nieuwe Android-malware steelt inloggegevens van je bankapps

Nieuwe Android-malware steelt inloggegevens van je bankapps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een nieuwe vorm van malware op Android-telefoons kan bij 467 apps de login-gegevens stelen. ERMAC 2.0, zo heet de dreiging en ze richt zich onder meer op bankapplicaties. We leggen uit hoe je deze malware-vorm herkent.

ERMAC 2.0-malware

Beveiligingsonderzoekers van ESET en Cyble hebben recent de ERMAC 2.0-malware voor Android ontdekt. Die probeert om de inloggegevens van bankapps en andere applicaties te verkrijgen en in totaal richt het zich op 467 apps. Op het dark web kunnen kwaadwillende de malware ook inhuren voor zo'n 4.650 euro per maand, dat schrijft BleepingComputer.

Slachtoffers komen met ERMAC 2.0 in aanraking via een valse applicatie die ze via een webpagina downloaden. De malware kan zich als heel wat bekende apps voordoen en de bewuste webpagina met de downloadlink wordt vaak via sociale media verspreid.

Zodra je de app dan installeert, verleent die zichzelf 43 verschillende toestemmingen op je smartphone en zo krijgt ze in feite de volledige controle. Telkens wanneer de gebruiker daarna een app op zijn telefoon opent, dan krijgt hij in werkelijkheid een nepversie van die bewuste app te zien. Als die daar zijn inloggegevens invult om toegang te krijgen, komen de gegevens in handen van kwaadwillenden. Dat kan onder meer in het geval van bankapps ernstige gevolgen hebben.

Gerelateerde artikelen

Dit kan je doen

ERMAC 2.0 is ook voor de meest recente Android-telefoons gevaarlijk, namelijk toestellen met Android 11 en 12. De beste manier om je ertegen te beschermen is door geen apps buiten de Play Store te installeren. ERMAC 2.0 is een gevaarlijkere versie van de ERMAC-malware die al in 2021 is ontdekt. De nieuwe versie kan van nog meer apps de inloggevens stelen.

Recent raakte ook bekend dat er een nieuwe vorm is van fraude met WhatsApp. Aan de hand van een telefoontje proberen kwaadwillenden je account over te nemen. Maak jij je zorgen over mogelijke malware op je telefoon? Dit zijn 5 tekenen die op malware wijzen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android-beveiliging? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk