Het lijkt erop dat Nederland en België de Europese doelstellingen voor het aanbieden van 5G tegen 2025 niet gaan halen. Dit deelde de Europese Rekenkamer in hun rapport over 5G in Europa. Nederland is niet goed bezig, maar België doet het nog slechter.
5G-frequenties
Bijna iedereen heeft ondertussen een 5G-telefoon, maar kunnen toch nog niet genieten van het snellere netwerk. De kans is dan ook klein dat er over drie jaar overal 5G zal zijn. Dit vertelde de Europese Rekenkamer in hun rapport.
Om de snelheidswinst van 5G te gebruiken, zijn andere frequentiebanden nodig. Dit gaat dan over deze drie belangrijke banden: de 700MHz-band, de 3,5GHz-band en de 26GHz-band. Deze banden worden geveild en daarna pas kan er gebruik gemaakt worden van het snellere internet.
Nederland loopt achter met het verdelen van die frequentiebanden. Op dit moment heeft Nederland enkel de 700MHz-band geveild. De 3,5GHz-band is nog niet geveild. Dit omdat de band al in gebruik is door een bedrijf dat er niet op korte termijn mee kan stoppen. Vooral de frequenties op deze band zijn belangrijk voor het aanbieden van het 5G-netwerk. Voor de 26GHz-band is nog geen plan. In België is op dit moment alleen nog maar toestemming gegeven voor het gebruiken van de 5G-frequenties.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid van 5G
De Rekenkamer stelt vast dat Nederland de richtlijn voor elektronische communicatie nog niet heeft omgezet in nationaal beleid. Toch is het nationale beleid in lijn met de Europese doelstellingen voor 2025. In België is dit niet het geval. Finland is op dit moment de enige Europese lidstaat waar alle banden geveild zijn en alles in orde is. Duitsland en Griekenland hebben ook alle frequentiebanden geveild, maar hun beleid is ook nog niet helemaal in orde.
Nederland staat voor op België als het gaat over regels om de veiligheid van 5G te verzekeren. In Nederland mogen netwerkleveranciers uit bepaalde landen geen apparatuur leveren voor het kernnetwerk. In dit artikel lees je welke landen en waarom. In België zijn daar nog geen regels voor.
Ga jij het 'echte'5G gebruiken zodra het mogelijk is? Laat ons weten waarom wel of niet in de reacties onder dit artikel.