Meer Chromebooks verkocht in 2020 dan MacBooks

Meer Chromebooks verkocht in 2020 dan MacBooks

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft in 2020 meer meer apparaten met Chromebooks kunnen verkopen dan Apple macOS-apparaten. De COVID-19-pandemie deed de vraag naar voordelige laptops toenemen en ook Microsoft heeft dat in het oog.

Chromebook-verkoop groeit

De COVID-19-pandemie stelt de wereld voor een uitdaging, want het dagelijks leven moet vooral verder gaan, maar dan liefst vanop afstand. Zowel in de arbeidsmarkt als scholen gingen we meer thuiswerken/studeren en wie geen laptop had, koos vaker dan voordien voor de toegankelijke prijs van een Chromebook. Chromebooks kunnen in tegenstelling tot Windows-laptops vlotter functioneren zonder krachtige hardware.

Volgens cijfers van het marktonderzoeksbureau Canalys verviervoudigde de verkoop van Chromebooks het voorbije jaar. We krijgen nu meer inzicht in de impact van die stijgende verkoop het voorbij jaar in vergelijking met Windows en macOS. Geekwire stelt nu dankzij cijfers van IDC dat er vorig jaar meer apparaten met Chrome OS over de toonbank gingen dan met macOS.

Meer Chromebooks verkocht in 2020 dan MacBooks

Martaandeel verkoop

Onderstaande tabel toont het marktaandeel van de besturingssystemen bij de verkoop van nieuwe apparaten in 2020. In het eerste kwartaal nam macOS nog de bovenhand, maar naarmate de pandemie in de hele wereld verspreid raakte, schoot de verkoop van Chromebooks de hoogte in. Al was het in de eerste plaats wel Microsofts besturingssysteem dat moest inleveren. Windows startte in 2020 met een marktaandeel van 87,5 procent in de verkoop, maar het eindigde met 76,7 procent.

Q1 Q2 Q3 Q4
Windows 87,5 % 81,7% 78,9% 76,7%
Chrome OS 5,3% 10,0% 11,5% 14,4%
macOS 5,8% 7,6% 8,4% 7,7%

Microsoft is zich ook bewust dat de vraag naar betaalbare pcs's en laptops toeneemt en daarom werkt het aan zijn lichtere Windows 10X-besturingssysteem. Initieel zou dat systeem bedoeld zijn voor appraten die met twee schermen werken, maar het bedrijf maakte bekend dat het zijn focus in de eerste plaats verschuift naar apparaten met één scherm.

Gerelateerde artikelen

Actieve apparaten

Microsoft hoopt zo een beter antwoord klaar te hebben op Chrome OS, maar wat al zeker is, is dat Google nog wel een achterstand heeft op zijn twee concurrenten als we kijken naar het marktaandeel van actieve apparaten. 80,7 procent van de desktops en laptops draait op Windows en 7,5 procent werkt met macOS. Chrome OS had in januari 2021 een marktaandeel van 1,9 procent volgens StatCounter.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Chrome OS? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Meer Chromebooks verkocht in 2020 dan MacBooks

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk