Huawei kondigt de Mate X5 aan: eigen chip, dure reparatie

Huawei kondigt de Mate X5 aan: eigen chip, dure reparatie

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Huawei heeft zijn nieuwe toestel Huawei Mate X5 aangekondigd. Het is een vouwbare telefoon met een eigen processor van Huawei-makelij. Dat is opvallend, want het kiest dus niet voor een Qualcomm-processor, maar voor de HiSilicon Kirin 9000s.

Huawei Mate X5

Het toestel is nagenoeg niet gewijzigd ten opzichte van de X3 en komt vooralsnog alleen in China uit. De Mate X5 heeft alleen een andere chipset en andere geheugenopties. Waar je zou denken dat die processor dan vast een upgrade is, is dat niet gezegd. De chip zou zelfs zo zijn gebouwd dat de kans klein is dat hij beter presteert dan we van de Mate X3 gewend zijn. Daarnaast is er keuze in opslaggeheugen: 16 GB werkgeheugen en de keuze tussen 256 GB, 512 GB en 1 TB aan opslaggeheugen.

Er zit satellietcommunicatie op deze telefoon waarmee je berichten kunt sturen. Bellen is niet mogelijk. Wel is het alternatief voor Bluetooth aanwezig: NearLink. Bluetooth is er ook wel, maar Huawei mag daar niet zoveel mee doen omdat het bedrijf geen deel meer uitmaakt van de bepalers van de maatstaven voor Bluetooth: de Bluetooth Alliance.

Vouwbare Huawei-telefoon

De prijs van het toestel ligt ongeveer op hetzelfde niveau als dat van X3, die 2.199 euro kost. Waar de X3 wereldwijd werd gelanceerd, is dat nog niet duidelijk over de X5. Misschien komt dat ook omdat de Amerikaanse overheid nog onderzoek doet naar de zelfgebakken chip van Huawei. Processorfabrikant SMIC zou de processor mogelijk helemaal niet mogen maken op 7nm, omdat er nog steeds handelsbeperkingen van kracht zijn tussen de Verenigde Staten en Huawei.

Gerelateerde artikelen

In ieder geval is Huawei meteen fanatiek aan de slag met Mate X5: het kondigt meerdere toestellen aan, waaronder een Collector’s Edition. Of je die moet willen kopen, mocht hij in Nederland of België uitkomen, dat weten we niet: die Collector’s Edition repareren kan 1.000 euro zijn: dat is ook 1, 2 of misschien wel 3 nieuwe telefoons kopen. Vooral het hoofdscherm is met 5.199 yuan prijzig (700 euro) en een coverscherm van 999 yuan (120 euro). Het moederbord à 7.399 yuan spant echter de kroon: dat kost 1.000 euro.

Wat vind jij van de nieuwe Mate X5? Hoop je dat hij uitkomt in ons land, of laat jij hem liever aan je neus voorbij gaan? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk