Vier jaar lang werkte het Pixel-team van Google aan zijn eigen Tensor-chipset, dat meldde het bedrijf in zijn berichtgeving rondom de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Het bedrijf stapt daarmee voor het eerst af van de chipsets geleverd door Qualcomm. In plaats daarvan lijkt Google in het Samsung Exynos-huwelijksbootje te zijn gestapt. Geruchten wijzen erop dat de Tensor SoC namelijk een geheime Exynos-chipset is.
Google Tensor SoC
Jarenlang vertrouwde Google op de ‘expertise van Qualcomm’ voor het bakken van chips voor zijn Pixel-telefoons. Met de aanstaande Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro komt daar een einde aan. Google ontwikkelde namelijk zijn eigen chipset die het tegen de chips van Qualcomm op moet nemen. De zoekgigant gaf weinig specifieke details vrij over de chipset. Wel noemde Google dat zijn chipset sterke prestaties zal leveren op het gebied van artificiële intelligentie.
Gerelateerde artikelen
Eigenlijk een Exynos-chipset?
Officiële informatie over de chipfabrikant verantwoordelijk voor het produceren van de Tensor SoC, ontbreken daarmee nog. Uit eerdere geruchten over de ‘Whitechapel’-chipset van Google bleek wel dat Google mogelijk vertrouwde op de chipexpertise van Samsung Semiconductors voor de Tensor-chipset. Nieuwe details over de Google Tensor SoC lijken deze eerdere geruchten te bevestigen.
Samsungs Exynos-afdeling zou namelijk een chipset hebben ontwikkeld met de ‘Whitechapel’-codenaam, dat meldt GalaxyClub. Specifiek zou het gaan om de Exynos 9855, een Exynos-chipset die nog niet officieel onthuld is. Eerder verscheen dit modelnummer in geruchten over de AMD GPU's die in nieuwe generaties Exynos-chipsets gaan plaatsnemen; inmiddels is bekend dat de Exynos 9855 geen AMD GPU krijgt. Deze nieuwe grafische chip blijft exclusief aan de Exynos 9925, die volgend jaar verschijnt.
Samsung Exynos 2100+
Het modelnummer van de vermeende Tensor SoC die ontwikkeld is door het Exynos-team, ligt in lijn met andere high-end chipsets van Samsung. Samsungs eigen Exynos 2100-chipset, die te vinden is in de Galaxy S21-serie, draagt bijvoorbeeld modelnummer Exynos 9840. Dit kan erop wijzen dat de SoC van Google prestaties zal leveren die vergelijkbaar zijn met de Samsung Exynos 2100-chipset. Toch is dat nog geen uitgemaakte zaak. De chipset zou bijvoorbeeld ook verbeterde prestaties kunnen leveren ten opzichte van de Exynos 2100, gezien het hogere modelnummer.

Mocht de aanstaande Google Tensor SoC inderdaad gebaseerd zijn op de Exynos 9855, dan heeft de Zuid-Koreaanse chipfabrikant mogelijk een veel grotere vinger in de pap gehad in de chipset dan de zoekgigant doet geloven. Wat vind jij ervan dat de Google Tensor SoC mogelijk een geheime Exynos-chipset van Samsung is? Denk jij dat Google ons gaat verrassen met de prestaties van de chip? Zet je gedachten zeker op (digitaal) papier in de reacties onderaan dit artikel.