Google Pixel 5a (5G) komt definitief niet naar Europa

Google Pixel 5a (5G) komt definitief niet naar Europa

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Vrijdagavond deden geruchten de ronde over een afgestelde lancering van de Pixel 5a. Mede door de chiptekorten zou Google de telefoon niet in voldoende mate kunnen produceren. Op onverwachte wijze ontkrachte de zoekgigant deze geruchten – het bedrijf heeft het bestaan van de telefoon en zijn mogelijke lanceringstijdpad naar buiten gebracht.

Google Pixel 5a (5G)

Geruchtenmaker Jon Prosser stelde vrijdagavond dat Google van plan zou zijn om de Pixel 5a-serie uit de planning te verwijderen. Android Central wist de geruchten naar eigen zeggen te bevestigen: meerdere bronnen van de website bevestigde dat het toestel inderdaad geannuleerd zou zijn. Wat de reden was van het afkappen van de lancering van de Pixel 5a (5G), bleef koffiedik kijken. Vanuit verschillende hoeken werd geroepen dat het te maken zou hebben met aanhoudende chiptekorten.

Gerelateerde artikelen

Verschillende websites, waaronder TechCrunch, deden navraag bij Google over de geruchten. In een onverwachte wending gaf Google een concreet antwoord op de vraag van de site. Volgens de Google-woordvoerder is de Pixel 5a 5G “niet geannuleerd” en is hij “later dit jaar beschikbaar in de Verenigde Staten en Japan”. Een lancering in Europa lijkt daarmee definitief uitgesloten. Mogelijk gaat het om een beslissing als gevolg van de chiptekorten die ook Google lijken te treffen.

Eerdere jaren bracht Google altijd zijn Pixel a-telefoons in Europa uit. In Nederland en België werden de toestellen nooit officieel aangeboden, maar het bleef wel mogelijk om ze uit Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk te importeren. Vorig jaar bracht Google zowel de Pixel 4a als de Pixel 4a 5G uit in Europa. Het is onbekend of de Pixel 6, de high-end telefoon van Google, wel in Europa te koop zal zijn.

Ontwerp van Pixel 4a 5G

Eerder dit jaar verschenen de eerste geruchten van wat vermoedelijk de Google Pixel 5a 5G zou zijn. Op eerste zicht lijkt de telefoon identiek aan de Google Pixel 4a 5G, met de twee camerasensoren in de cameramodule achterop, tot de hole-punch notch die op dezelfde plaats lijkt te zitten. Wel kreeg de eerste render van de Pixel 5a 5G een geribbelde powerknop mee en is het toestel breder en langer dan zijn voorganger.

Google Pixel 5a (5G) komt definitief niet naar Europa

Over de specificaties van de Pixel 5a 5G zijn vooralsnog weinig details bekend. Vermoedelijk gebruikt de Pixel-telefoon Qualcomms Snapdragon 780G-chipset. In tegenstelling tot vorig jaar zal Google het Pixel-gamma iets inkorten – er verschijnt namelijk geen Pixel 5a-toestel zonder 5G-ondersteuning.

Lancering in augustus

Ter aanvulling van de ontkrachting van de geannuleerde lancering, bevestigde Google dat het de 5a 5G ‘op een moment zal lanceren dat in lijn ligt met de lancering van de Pixel 4a’. Gezien Google zijn Pixel 4a vorig jaar in augustus lanceerde, lijkt het aannemelijk dat de Pixel 5a 5G eveneens eind juli of begin augustus gelanceerd wordt. Tegen welke prijs Google het toestel zal lanceren is onbekend. Googles Pixel 4a 5G, waar dit een opvolger van lijkt te zijn, kwam in Europa op de markt voor 499 euro.

Wat vind jij van de keuze van Google om de Pixel 5a 5G definitief niet in Europa uit te brengen? Was het een toestel waar jij naar uitkeek of zit je te wachten op een andere (Pixel-)telefoon? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk