Google introduceert sideloading-beperkingen in Android 13

Google introduceert sideloading-beperkingen in Android 13

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Google heeft nieuwe sideloading-beperkingen geïntroduceerd voor Android 13. Gebruikers kunnen in Android 13 straks bijvoorbeeld geen toegankelijkheidsrechten meer verlenen aan apps die niet uit de Google Play Store afkomstig zijn. Google wil hiermee zijn besturingssysteem een stukje veiliger maken en ervoor zorgen dat misbruik en oplichterij beter kan worden voorkomen.

Sideloading

Even in het kort, sideloading is het handmatig installeren van een app die niet beschikbaar is in de Google Play Store. Met de nieuwe beperkingen hiervan wil Google het veiliger maken om apps in Android 13 te sideloaden, zo valt te lezen op Esper. Google zal sideloaden dus nog altijd gewoon toestaan, en het niet gaan blokkeren. Google gaat er echter voor proberen te zorgen dat kwaadwillenden geen malware of virussen meer op jouw smartphone, tablet of ander mobiel apparaat kunnen zetten.

Het gaat in dit geval om het instaleren van apps op je Android-smartphone vanuit een andere bron dan de Google Play Store, ook wel APK's genoemd. Je installeert in feite een APK-bestand van een app, dit is een bestand waarin de code van een app geschreven staat. Deze zet je vervolgens handmatig op je smartphone, tablet of op een andere mobiel apparaat. In deze APK-bestanden kunnen schadelijke elementen of codes zitten, welke vaak niet snel op te merken zijn. Ze draaien namelijk vaak op de achtergrond en zijn hierdoor moeilijk te ontdekken. In het algemeen moet je dus erg goed opletten welke apps je op je smartphone wil sideloaden. Op dit moment kun je Android-apps vrij gemakkelijk sideloaden. Hierdoor kunnen gebruikers, als ze niet goed opletten of het simpelweg niet weten, schadelijke apps instaleren. Deze apps worden overigens al vaak gescand door Google Play Protect. Maar met de nieuwe maatregelen in Android 13, wil Google zijn gebruikers dus nog beter beschermen.

Gerelateerde artikelen

Geen gebruik meer maken van de API

Op dit moment maken veel apps uit de Google Play Store gebruik van de API, de interface die ervoor zorgt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren, om slimme functies te kunnen bieden. Google wil in Android 13 ervoor gaan zorgen dat sideload-apps hier geen gebruik meer van kunnen maken, en gaat onder andere de API voor toegankelijkheid voor deze apps blokkeren. Zo'n API kan er in theorie namelijk voor zorgen dat een app de algehele controle over een mobiel apparaat kan overnemen. Denk dan bijvoorbeeld aan de rechten als het toestaan van het bedienen en bekijken van je scherm.

De nieuwe maatregel van Google om het gebruik van API voor apk's te verbieden, past bij de eerdere stappen die Google laatst gezet heeft om Android-gebruikers te beschermen tegen kwaadwillende apps. In een eerder blog gaf Google bijvoorbeeld al aan ''er alles aan te doen om Google Play een veilige en vertrouwde plek te houden waar mensen kunnen genieten van de nieuwste Android-apps.'' Google lanceerde daarom onder andere een functie welke ervoor moet zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt over hoe apps gegevens van gebruikers beveiligen, delen en gebruiken. Meer hierover lees je in dit artikel.

Google introduceert sideloading-beperkingen in Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk