Opgelost: Android 12 verandert niet langer de urls van QR-codes

Opgelost: Android 12 verandert niet langer de urls van QR-codes

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

QR-codes zijn mede door corona steeds belangrijker geworden. Of je nu op het terras iets wil bestellen of überhaupt er wil kunnen zitten: de kans is groot dat je ergens in dit proces een QR-code nodig hebt. Daar was een probleem mee binnen Android 12, want Google Camera veranderde zomaar de URL’s onder die QR-codes. Inmiddels is dat gelukkig opgelost.

Google Camera

Het probleem ontstond wanneer je de Google Camera-app gebruikte om een QR-code te lezen, merkte het Duitse Heise. De app liet namelijk niet gewoon de URL zien die onder de QR-code zat, maar paste daar autocorrect op toe. Zo kom je natuurlijk nooit op de site die onder de QR-code schuilgaat. Echter blijkt nu dat het probleem is opgelost, dus zorg dat je de Google Camera up-to-date houdt.

Het bijzondere was dat de autocorrect bijvoorbeeld ook puntjes toevoegde aan een url. Dus stel je voor dat je androidworld.nl had of androidworld.nl/apps, dan zou Google Camera daar bijvoorbeeld een punt zetten tussen android en world, omdat dit in principe twee losse woorden zijn. Dan werd het dus www.android.world.nl. Dit had onder andere invloed op extensies als .nz, .uk, .za en .au, maar ook alle woorden die op com, co, ac, net, org en gov eindigden, wat nogal veel extensies zijn.

Gerelateerde artikelen

QR-codes binnen Android 12

Naast het toevoegen van punten had Google Camera er ook een handje van om gedeeltes van URL’s compleet te laten verdwijnen. Een extensie als .apple werd bijvoorbeeld .app gemaakt. Erg vervelend, helemaal omdat het in elke browser verkeerd ging op een telefoon die op Android 12 draaide. Gelukkig zijn we er nu van verlost. Het kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren als je niet naar de originele website gaat. Als er immers iets is waar hackers graag gebruik van maken, dan is het wel het namaken van bekende sites en in de url alleen een punt extra zetten. In de meeste gevallen gebeurde dat gelukkig niet, maar het risico was er wel degelijk.

Opgelost: Android 12 verandert niet langer de urls van QR-codes

Als het al kan, update dan Google Camera naar versie 8.4.400.423370569.19 om weer naar de URL te gaan die de QR-code ook bedoeld.

Google Camera

Google Camera

Google Camera is de officiële applicatie voor Android om foto's mee te maken en is voor elk toestel beschikbaar dat op Android 4.4 of hoger draait. Het is onder ..

Gebruik jij Google Camera om QR-codes te scannen, of is er een andere app die je inzet? Laat het nu achter onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk