EU weer stap dichter bij universele oplader

EU weer stap dichter bij universele oplader

De EU is al jaren bezig om te zorgen dat er zoveel mogelijk universele telefoonladers worden gebruikt. Nu zijn veel gadgets al overstag en wordt er gebruik gemaakt van USB-C, onder andere een bedrijf als Apple blijft werken met zijn Lightning-kabel. Nu is de EU weer een stapje verder in de strijd voor een universele oplader: er wordt aan ontwerpwetgeving gewerkt.

Universele oplaadoplossing

Het meest interessante aan het standpunt dat de Raad inneemt over de universele oplader is dat deze niet alleen voor smartphones geldt, maar voor veel meer gadgets. Naast telefoons kun je dan denken aan tablets, digitale camera’s, bluetooth-speakers, gameconsoles en koptelefoons. Zo hoef je niet elke keer dat je een nieuwe gadget koopt weer een nieuwe oplader te kopen en hoeven leveranciers deze mogelijk ook niet bij elke gadget weer aan te bieden. Heb je eenmaal een paar USB-C-laders in huis, dan is dat al meer dan voldoende.

Het plan is er niet alleen om het de mens gemakkelijker te maken. Het is ook de bedoeling om elektronisch afval te verminderen: zeker als een lader niet meer in het doosje bij een telefoon hoeft, dan kan het doosje van de smartphone ineens erg klein worden. Dat scheelt niet alleen materiaalkosten, maar ook transportkosten omdat er veel meer smartphones in één vrachtwagen passen. Het kan zelfs schapruimte in fysieke winkels schelen.

Duurzaam

Daarnaast scheelt het ook het moeten verwijderen van opladers: oftewel, het verwerken van de oplader als deze is weggegooid (of hopelijk naar de milieustraat is gebracht). Als consument is het echter vooral fijn dat je niet meer langs al je collega’s hoeft te gaan met de vraag of iemand toevallig een iPhone-lader heeft, waarna meestal een discussie volgt over wat voor type lader dat dan precies is, enzovoort, enzovoort.

Om het voor de consument straks duidelijk te maken of een techgadget al dan niet met een oplader komt, is er een icoon ontwikkeld. Hieruit kun je opmaken of er in het doosje van de smartphone of speaker die je koopt ook een oplader zit en welke specificaties deze heeft. Deze plannen zijn allemaal goedgekeurd door de ambassadeurs van de Raad, maar de Raad moet nu in onderhandeling met het Europees Parlement om te zorgen dat dit verder kan worden doorgevoerd.

Vind jij het goed als een telefoonmaker geen oplader bij de telefoon levert? Laat het achter onder dit artikel.

Met dank aan Ronald voor de tip!

Lees meer over:
USB-opladers Draadloze lader

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties