Stijging Gingerbread? Wat.?
Google presenteert elke maand een overzicht van welke Android-versies actief worden gebruikt. Dat is interessante informatie voor ontwikkelaars die zo weloverwogen een beslissing kunnen maken welke Android-versies ze moeten ondersteunen.
Deze maand zien we een erg interessante verandering: het aandeel actieve Android 2.3 Gingerbread-gebruikers stijgt met 0,1% naar 1,0%. Dit is vooral verwonderlijk als je bedenkt dat Android 2.3 al in december 2010 uitkwam. Een oorzaak van deze stijging is echter eenvoudig te herleiden naar de manier waarop Google bepaalt of toestellen 'actief' zijn. Het bedrijf kijkt naar de toestellen die in de 7 dagen voor de rapportagedatum actief de Google Play Store geopend hebben. Hierin kunnen fluctuaties optreden en het is dan ook mogelijk dat het percentage voorheen dichter tegen de 0,95% aanzat en nu op 0,95% zit.
We zien eenzelfde stijging bij Android 5.1 Lollipop, het aandeel van deze twee jaar oude Android-versie nam met 0,3% toe. De verschillen zouden te maken kunnen hebben met het feit dat 1 mei, de dag voor de rapportagedatum, in veel landen een feestdag is. Daarmee zal vermoedelijk de samenstelling van actieve smartphones veranderen, bijvoorbeeld doordat minder werktelefoons in gebruik zijn.
Marshmallow stabiel
We zien verder dat het aandeel van Android 6.0 Marshmallow stabiel blijft. Android 6.0 is daarmee de grootste Android-versie, terwijl Android 5.0 en 5.1 Lollipop samen nog net groter zijn dan Marshmallow. Android 7.0 en 7.1 Nougat zitten samen nu op een aandeel van 7,1%. Vorige maand was dat nog 4,9%. De grootste stijging zit daarbij in Android 7.0: er zijn nog bijna geen toestellen die met Android 7.1 verkocht worden of geüpdatet zijn naar deze nieuwste Android-versie.
We zien verder dat de andere oudere Android-versie afnemen in aandeel, waarbij Android 4.0 Ice Cream Sandwich met een aandeel van 0,8% eerder uit de statistieken lijkt te gaan verdwijnen dan Android 2.3 Gingerbread.
Bron: Android Developers