Dataverbruik Nederland stijgt met 31 procent tot 346 miljoen GB

Dataverbruik Nederland stijgt met 31 procent tot 346 miljoen GB

In totaal hebben we in Nederland 346 petabyte data verbruikt in het derde kwartaal van dit jaar. Dit is 346.000 terabyte, ofwel 346.000.000 gigabyte aan data. het gaat om een enorme stijging vergeleken met een jaar eerder.

Meer data, minder sms’en en bellen

In Nederland steeg het dataverbuik met maar liefst 31 procent vergeleken met een jaar eerder, zo valt te lezen in de nieuwe Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Volgens het rapport bellen en sms’en we steeds minder, al is dit aantal nog steeds vrij hoog. In het derde kwartaal van 2021 werden er namelijk nog zo'n 546 miljoen sms’jes verstuurd en 11,6 miljard minuten met elkaar gebeld via de mobiel. Het aantal sms’jes ligt hiermee 5 procent lager en bellen deden we 2 procent minder dan het vorige kwartaal.

Het mobiele dataverbruik steeg daarentegen in het derde kwartaal met zo’n 12 procent. We gebruikten met zijn allen zo’n 346 miljoen gigabyte aan data in het derde kwartaal. KPN en T-Mobile blijven de grootste mobiele aanbieders. Beiden hebben een marktaandeel van 25 tot 30 procent. VodafoneZiggo staat op plek drie met een marktaandeel van 20 tot 25 procent. Aanbieders zonder eigen netwerk, denk hierbij aan Ben, Simyo, Simpel en Youfone, hebben gezamenlijk een marktaandeel van 10 tot 15 procent.

Dataverbruik Nederland stijgt met 31 procent tot 346 miljoen GB
 Marktaandeel mobiele providers. Bron: Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt

Glasvezel

In het rapport valt verder te lezen dat er in het derde kwartaal 175 duizend huishoudens gebruik hebben gemaakt van een nieuwe glasvezelverbinding. Hierdoor zijn er nu zo’n 4,5 miljoen huishoudens met een glasvezelkabel tot aan de meterkast. Dit betekent dat de helft van alle huis- en bedrijfspanden nu beschikking heeft tot glasvezel. Dit aantal zal vermoedelijk nog verder gaan oplopen aangezien er heel veel geld wordt gestoken in glasvezel. Dit is ook niet gek, want glasvezel is gewoon een stuk sneller qua uploadsnelheid dan de coaxkabel. Van deze 4,5 miljoen hebben overigens ruim 1,5 miljoen mensen een internetabonnement met glasvezel.

Ook van de kabel wordt natuurlijk nog veel gebruik gemaakt. Zo'n 3,5 miljoen van de mensen in Nederland maakt gebruik van een verbinding via de kabel en 2,3 miljoen via een koperverbinding. Van dit aantal gebruikt trouwens ook een groot gedeelte al glasvezel, alleen het laatste stukje van de deur naar de meterkast is dan nog kabel.

Dataverbruik Nederland stijgt met 31 procent tot 346 miljoen GB

Hoeveel data gebruik jij ongeveer per maand? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

Lees meer over:
Providers Data

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties