Bijzonder: Google laat je een opera maken met Blob Opera

Bijzonder: Google laat je een opera maken met Blob Opera

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het is een koddig gezicht: de vier Blobs die klaarstaan om een opera voor je te zingen. Een beetje idioot is het wel, Google’s project Blob Opera, maar het is niet gewoon voor de fun: het is een project dat de show stal op de Google I/O-conferentie, omdat de blobs werken met machine learning.

Blob Opera

Blob Opera bestaat dus al langer, maar nu heeft het een speciaal feestdagenrepertoire gekregen. Helaas zijn de kerstliedjes er alweer vanaf, maar er is wel een nieuwjaarsnummer genaamd Auld Lang Syne. De blobs kunnen zingen door de enorme schare aan data die ze hebben verwerkt: machine learning dus.

Het is een experiment, dus je wordt uitgedaagd om vooral zelf te ontdekken hoe het werkt. Als je niets doet, dan blijven de Blobs het nummer steeds maar opnieuw zingen, maar er is ook een start/stop-knop voor als je de meerstemmigheid even zat bent. Er is ook een playlist-knop en je kunt meerdere achtergronden en liedjes kiezen, naast dat je dus zelf ook een opera kunt maken met de grappige wezens.

Echte zangers

Het is natuurlijk een beetje bizar, maar het is een speelse manier om te laten zien wat data zoal kan betekenen. Vier operazangers hebben maar liefst 16 uur aan stemgeluid opgenomen (tenor Christian Joel, bass Frederick Tong, mezzo-sopraan Joanna Gable en sopraan Olivia Doutney).

Je hoort uiteindelijk niet hun stemmen, maar je hoort de blobs zingen hoe het algoritme denkt dat opera klinkt, gebaseerd op alles wat ze van de echte operazangers hebben opgepikt. Weer een ander model wordt gebruikt om ze ook daadwerkelijk goed te laten klinken in harmonie.

Bijzonder: Google laat je een opera maken met Blob Opera

Google machine learning

De blobs zingen dan ook geen echte woorden, maar gewoon een soort geluiden, die toch lijken alsof ze in een echte opera thuishoren. Erg leuk om op een feestdag als Nieuwjaarsdag leuk om jezelf even te vermaken met een nummer dat misschien zomaar je soundtrack van 2022 zou kunnen worden. Niet vergeten om op ‘maak er een nieuwjaarsfeestje van’ te klikken.

En, ben jij van plan om eens op onderzoek uit te gaan? We zijn benieuwd wat je ervan vindt. Laat jouw mening achter onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk