21 beste Android Auto-apps voor op vakantie: complete gids (2022)

21 beste Android Auto-apps voor op vakantie: complete gids (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wie met de auto op vakantie gaat, wil zijn lange trip natuurlijk zo comfortabel mogelijk maken. We bespreken 21 uitstekende apps voor onderweg die je kan installeren voor je vertrekt. In elke categorie bespreken we onze favoriet samen met enkele alternatieven.

Vakantie-apps voor Android Auto

Tijdens lange roadtrips zal je blij zijn met een goede selectie van apps in Android Auto. Niet alleen raak je zo sneller op je bestemming, maar je autorit zal ook een stuk prettig worden. Luisterboeken, radiostations en podcasts: wat je ook onderweg wil horen, je downloadt gewoon de juiste app.

Hieronder bespreken we onze favoriete vakantie-apps voor in de auto. Al deze apps kan je automatisch in de auto zien verschijnen zodra je ze op je telefoon installeert.

Navigatie: Google Maps 

Alternatieven: Tom Tom AmiGo, Flitsmeister en Waze

Google Maps is de beste allround-app voor navigatie. De Android Auto-app is in de loop van de jaren steeds beter geworden dankzij nieuwe functies zoals de snelheidsmeter en indicator voor de maximumsnelheid en de meldingen voor flitsers en obstakels. Maps heeft een ontzettend gebruiksvriendelijke interface, het presenteert goede alternatieve routes die je tijd kunnen besparen onderweg en ook het donker thema ziet er goed uit.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere navigatie-apps die je kan overwegen. TomTom AmiGo is de gratis navigatie-app van TomTom die een uitstekende interface heeft en je goed begeleidt om de juiste rijstrook te kiezen op de snelweg. Het grootse nadeel van AmiGo is dat de app geen offline kaarten ondersteund. De nieuwe Flitsmeister-app is een alternatief als je op autovakantie gaat in Nederland en Waze is ook een goede allround navigatie-app.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..
Google Maps in de donkere modus

Google Maps in de donkere modus

Chatapps: Telegram

Alternatieven: Berichten, WhatsApp, Messenger

Afhankelijk van welke berichtenapp je al gebruikt met familie en vrienden kan je met deze apps ook in de auto aan de slag. Op de redactie gebruiken we graag de rijken functie van Telegram en we schreven ook al over een manier om thuisblijvers op de hoogte te houden van je vakantie via een eigen Telegram-kanaal.

De mogelijkheden van berichtenapps in de auto zijn wel vrij beperkt en dat heeft te maken met verkeersveiligheid. Je kan geen berichten typen met een toetsenbord en je kan ook geen hele gesprekken lezen. Wel krijg je de mogelijkheid om berichten die je onderweg ontvangt te laten voorlezen of te beantwoorden via een spraakcommando aan de Google Assistent. Er wordt wel gewerkt aan snelle antwoorden, maar die functie werkt op dit moment alleen in het Engels.

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..
De nieuwe smart replies werken nog niet in het Nederlands

De nieuwe smart replies werken nog niet in het Nederlands

Muziek: Spotify

Alternatieven: YouTube Music, Poweramp en Apple Music

De muziekapp die je in de auto wil gebruiken, zal natuurlijk volledig afhangen van de app die je normaal gezien voor muziek gebruikt. Spotify is de favoriete muziekapp van de redactie en dat is ook zo in de auto. Je vind al je afspeellijsten en opgeslagen albums in de Android Auto-app, maar daarnaast stimuleert de app je ook om iets nieuw te proberen. Je kan vlotjes door muziekgenres bladeren of je kiest specifiek muziek uit een bepaalde tijdsperiode.

In ons artikel over de beste streamingdiensten stelden we al dat Apple Music een degelijke keuze is voor Android-gebruikers vanwege de streamingkwaliteit. Daarnaast is Poweramp een degelijke mediaspeler voor wie zelf een collectie van gekochte nummers heeft.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify - Muziek en podcasts

Kan je Spotify gratis gebruiken? Spotify is een populaire muziekapp in Nederland die momenteel wereldwijd 159 miljoen gebruikers heeft waarvan 71 ..
Ook als je deze Spotify-app verlaat blijven de knoppen voor mediabediening actief

Ook als je deze Spotify-app verlaat blijven de knoppen voor mediabediening actief

Podcasts: Player FM

Alternatieven: Pockets Casts, Spotify en Google Podcasts

Ben je een Spotify-gebruiker en werk je graag met de podcastfunctie van die app, dan hoef je niet verder te zoeken. Toch zijn er veel uitstekende podcastapps die met geavanceerde functies komen, zoals de mogelijkheid om versneld af te spelen. Player FM heeft ook een handig Later afspelen-tabblad waar je alle afleveringen kan neerzetten die je tijdens je lange roadtrip wil beluisteren. Pocket Casts is verder ook een hele complete podcastapp en een goed alternatief en Google Podcasts heeft een heel eenvoudige interface, al zijn de functionaliteiten beperkt.

Gerelateerde artikelen

Offline podcast app: speler FM

Offline podcast app: speler FM

Laat je niet misleiden door de verschrikkelijke naam van deze app die de ontwikkelaars gebruiken om beter vindbaar te zijn in de Google Play Store. Player FM is een ..

Radiostations: TuneIn Radio

Alternatief: iHeartRadio

Je wil misschien niet altijd zelf wisselen tussen albums en afspeellijsten. Apps als iHeartRadio of TuneIn komen met internetradio's. Je kan daarbij kiezen voor specifieke zenders die een genre afspelen waar jij van houdt. TuneIn slaagt er goed in om gebruikers interessante zenders aan te bevelen en het bevat ook Nederlandse en Belgische radiozenders. De app is dan ook de favoriete radiostreamingapp van de redactie.

TuneIn Radio Pro - Live Radio

TuneIn Radio Pro - Live Radio

TuneIn radio is een app met vele duizende rtadiostations, Podcast en andere radio-achtige zaken. Door je eigen profiel te maken kun je muziek ontdekken en laten ontd ..
Een screenshot van TunIn op Android Auto

Een screenshot van TunIn op Android Auto

Luisterboeken: Storytel

Alternatieven: Audible en Google Play Boeken

Luisterboeken zijn ook een prima keuze voor de lange autoritten die je op vakantie maakt en Storytel is een van de beste apps. Ze heeft veel Nederlandstalige boeken en je kan dus ook luisteren in je auto met de Android Auto-app. Interessant is ook dat de app met een gratis proefperiode komt die 14 dagen duurt en je kan ze dus met andere woorden tijdens de vakantie uitproberen.

Gerelateerde artikelen

Storytel heeft verder e-books. Tijdens de heen- en terugrit luister je met zijn allen naar een leuk verhaal en op je vakantiebestemming kan je dan aan het zwembad lezen. Audible is dan weer een bekend alternatief van Amazon en verder heeft ook Google zijn Play Boeken-app die prima werkt als je enkele specifieke boeken wil lezen.

Storytel

Storytel

Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken. De Storytel-app voor smartphone en tablet geeft onbeperkt toegang tot het luisteren van duizenden (lu ..

Elektrische auto's: PlugShare

Het vereist nog steeds een zekere planning als je met een elektrische auto Europa wil doorkruisen. Met PlugShare maak je het jezelf makkelijker en kan je oplaadpunten in de buurt vinden. Voor sommige punten kan hij ook de beschikbaarheid van oplaadpalen controleren en het is ook mogelijk om vooraf je ritten helemaal te plannen op basis van de oplaadpunten die je op je route tegenkomt. PlugShare heeft een heel handige en mooie interface in Android Auto.

PlugShare

PlugShare

Vind de EV-oplaadstations, laat reviews achter en maak verbinding met andere eigenaars van plug-in voertuigen. Het is de meest accurate en complete publieke ev-oplaa ..
Een screenshot van de PlugShare-app toont oplaadpunten in de buurt

Een screenshot van de PlugShare-app toont oplaadpunten in de buurt

Welke apps gebruik jij het liefste in je auto op vakantie? Zijn er nog andere apps die je kan aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties.

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk