Android Auto en Android Automotive: wat is nu het verschil?

Android Auto en Android Automotive: wat is nu het verschil?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android Auto en Android Automotive zijn twee systemen van Google die je auto slimmer maken. Beide laten je app gebruiken en je kan vragen stellen aan de Google Assistent terwijl je rijdt. De basis lijkt dus hetzelfde, maar waar zit dan het verschil? We leggen het uit.

Wat is Android Auto?

In 2014 kondigde Google een slim besturingssysteem aan voor het infotainmentsystemen in de auto. Door je Android-telefoon met via een usb-kabel met een compatibele auto te verbinden kan je onderweg van populaire apps als Google Maps en Spotify gebruik maken. Je hebt zo altijd toegang tot gratis en up-to-date-navigatie en luistert achter het stuur naar je favoriete afspeellijsten. Het werkt via een handige touch-interface die er op elke auto hetzelfde uitziet.

Ondertussen zijn steeds meer automerken Android Auto gaan ondersteunen en sinds april 2021 is het systeem ook officieel beschikbaar in Nederland en België. Via deze link van Google ontdek je welke automodellen met Android Auto werken.

Android Auto en de TomTom Go-app voor navigatie

Android Auto en de TomTom Go-app voor navigatie

Android Auto voor smartphones

Anders dan Android Automotive heeft Android Auto ook jarenlang gewerkt op onze smartphones. De bekende interface van Android Auto werkte op telefoons en vervolgens kon je je smartphone erg handig via een houder plaatsen in de auto. Het was een goedkope manier om Android Auto in elke auto te gebruiken, maar Google heeft deze functie vorig jaar geschrapt. We weten dat Google achter de schermen werkt aan een alternatief, maar deze feature is nog niet beschikbaar.

Let wel op, want bij sommige merken en modellen is Android Auto het onderdeel van een betaalde optie. Wanneer je een auto nieuw of tweedehands koopt zal je dus mogelijk extra moeten betalen om Android Auto te kunnen gebruiken. De software kan inmiddels ook draadloos verbinding maken met je telefoon, maar dat werkt bij specifieke automodellen en in combinatie met telefoons die Android 11 gebruiken of een recentere versie.

Het nieuwe Android Automotive

Zoals gezegd zijn er heel wat gelijkenissen tussen Android Auto en Android Automotive. Beide systemen maken je auto slimmer waardoor je apps kan gebruiken tijdens autoritten. Wil je beginnen met navigeren of een vriend opbellen, dan vraag je dat gewoon aan de Google Assistent, lekker hands-free.

En toch zijn er veel belangrijke verschillen tussen beide systemen. Google lanceerde Android Automotive in 2017 en meteen werd duidelijk dat de filosofie heel anders is vergeleken met Android Auto. Met Android Automotive kunnen fabrikanten hun eigen besturingssysteem bouwen op basis van Android waarbij de Google Assistent is geïntegreerd en er ook ondersteuning voor apps is voorzien.

Android Auto in een auto van Volvo

Android Auto in een auto van Volvo

Gepersonaliseerde software

Android Automotive is namelijk open-source, en dat wil zeggen dat het systeem vrij wordt gedeeld met autofabrikanten. Autobouwers kunnen zelf het design van de interface vormgeven, waardoor het infotainmentsysteem van een Hummer bijvoorbeeld een stoerder uiterlijk krijgt vergeleken met een luxewagen van Polestar. Daarnaast kunnen autofabrikanten ook andere bedieningselementen integreren in de software, denk bijvoorbeeld aan bediening van de airco en elektrische zetels. Dat is een mogelijkheid die nooit aanwezig is in Android Auto.

En dan is er nog de manier waarop Android Automotive werkt. Hoewel Android Auto altijd in verbinding staat met je telefoon via usb of een directe wifi-verbinding, werken auto's met Android Automotive volledig onafhankelijk. In veel gevallen in er een ingebouwde simkaart die auto's helpt verbinden met het internet. In veel gevallen brengen automerken wel extra kosten in rekening voor die mobiele dataverbinding, eventueel na afloop van een periode van kosteloos gebruik.

Android Automotive in een elektrische auto van Hummer

Android Automotive in een elektrische auto van Hummer

Appaanbod en ondersteunde modellen

Als laatste bespreken we werking van apps en de automerken die van Automotive gebruikmaken. Het is niet noodzakelijk dat apps die voor Android Auto geoptimaliseerd zijn, ook werken met Automotive. In feite zijn er op dit moment veel meer Android Auto-apps dan apps op Android Automotive.

Ten slotte zijn er ook veel minder automerken die al met Android Automotive werken, maar het aantal nieuwe merken zal de komende jaren wel toenemen. Google deelt zelf geen lijst van modellen die met Android Automotive werken, maar je vindt er wel een op Wikipedia.

Wat denk jij van Android Auto en Android Automotive? Wil jij graag dat je volgende auto met het nieuwe Android Automotive werkt? Zou je graag een keer op Androidworld een test zien van Android Automotive? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Android Auto en Automotive
Android Auto en Android Automotive: wat is nu het verschil?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Auto

Dit vind je misschien ook leuk