TomTom gaat kaarten leveren voor Huaweis eigen navigatie-app

TomTom gaat kaarten leveren voor Huaweis eigen navigatie-app

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei is druk met de voorbereidingen om afscheid te nemen van Google Play Services. Een van de onderdelen van de Play Services die het moet vervangen, is Google Maps. Huawei heeft inmiddels een samenwerking gesloten met TomTom voor het verkrijgen van kaarten.

Huawei Mobile Services

Google was de eerste partij om de samenwerking met Huawei stop te zetten nadat het bedrijf op de ‘Entity list’ kwam te staan. Naast Huawei, staan ook de 70 dochterondernemingen van Huawei op de lijst van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Omdat Google een Amerikaans bedrijf is, mag het dus geen handeldrijven met het Chinese Huawei. Wel kregen de bedrijven toestemming om huidige toestellen van Huawei te blijven voorzien van updates met de Google Play Services. Voor nieuwe Androidtoestellen zoals de Mate 30 Pro, krijgt Huawei echter geen certificaten meer van Google.

Foto van TomTom-auto's

TomTom zal voortaan digitale kaarten leveren aan het Chinese Huawei

[readmore articles="204615,204610"]

Het is daardoor aangewezen op de Huawei Mobile Services (HMS). Tijdens de Huawei Developer Day in Londen, kondigde Huawei een aantal zaken aan wat betreft HMS Core; zo kunnen ontwikkelaars hulp ontvangen van Huawei om hun apps klaar te stomen voor een toekomst zonder Play Services. Omdat het geen Google-apps mee mag leveren, mist het diensten zoals Maps. Inmiddels is Huawei een samenwerking aangegaan met TomTom om digitale kaarten te verkrijgen voor een navigatie-app en de Map Kit - waarmee ontwikkelaars kaarten in kunnen bouwen in hun apps.

Enkel met HarmonyOS?

Het is nog onbekend of Huawei de kaarten Maps Kit enkel zou willen ontwikkelen voor HarmonyOS, of dat de kaarten uiteindelijk ook gebruikt zullen worden op Android. Het Nederlandse bedrijf zal in elk geval de exclusieve leverancier worden voor de digitale kaarten. Waar TomTom zich mee bezig zal houden in de samenwerking met Huawei, is niet precies bekendgemaakt. Zo zou het kunnen dat Huawei enkel kaarten afneemt, maar TomTom zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontwerpen van de Map Kit. Wanneer de Map Kit klaar zal zijn, is vooralsnog onbekend. De deal met Huawei zou al een tijdje geleden zijn gesloten, aldus Remco Meestra, woordvoerder bij TomTom.

Het toestel

Huawei gaat de Mate 30 Pro wel verkopen, maar vooralsnog wel erg 'voorzichtig'

[readmore articles="204479,204136"]

Als Huawei een vervanging voor Google Maps zou kunnen leveren dan is het op weg om Google Play Services in zijn geheel achter zich te laten. Een eerste Nederlandse app heeft zich al aangediend op Huaweis AppGallery: de 9292 OV-routeplanner. Vermoedelijk is het slechts een begin in de stroom van apps die de komende tijd zullen verschijnen via de AppGallery. Toch start Huawei de verkoop van Huawei Mobile Services-apparaten nog erg voorzichtig op. Zo zal Huawei de Mate 30 Pro vanaf eind januari in België te koop zijn, maar vooralsnog enkel via Huaweis Experience Winkels in België.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk