Microsoft: ‘in september volgt de deal voor overname van TikTok’

Microsoft: ‘in september volgt de deal voor overname van TikTok’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Handelsoorlog

Na Huawei is TikTok betrokken geraakt in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. In een statement liet Trump weten de applicatie af te willen sluiten voor Amerikaanse gebruikers. Met de videoapplicatie zou de privacy van gebruikers immers niet zijn gegarandeerd, en krijgt China een extra mogelijkheid om Amerikaanse staatsburgers te bespioneren, aldus de Amerikaanse president. Eerder lekte uit dat Microsoft zou onderhandelen met TikTok over een overname van de applicatie – het zou specifiek gaan om de Amerikaanse variant.

Beelden van de app

Via de instellingen kan je instellen welke data TikTok kan verzamelen

Voor korte tijd leek het erop dat het niet zo ver zou komen: Trump sprak zich uit over TikTok, daarbij liet hij weten de voorkeur te geven aan het afsluiten van de applicatie. Na een telefoongesprek met de president, zou de lucht weer zijn geklaard en heeft Microsoft de lopende onderhandelingen naar buiten gebracht. In de berichtgeving laat Microsoft weten dat het hoopt 'voor 15 september' een deal te sluiten met het Chinese Bytedance, de eigenaar van TikTok. Indien Microsoft TikTok overneemt, is dat enkel van toepassing op de Amerikaanse afdeling.

Privacyschending

Satya Nadella, de CEO van Microsoft, bevestigde dat het om een overname gaat van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland: het is onbekend waarom de ‘Europese tak’ geen onderdeel uit zal maken van een overnamedeal. Privacybezwaren tegen TikTok zijn overigens niet ongefundeerd – recent maakte een onderzoeker bekend dat TikTok onder andere data verzamelt die op je klembord staan. Verder zou TikTok – vaker dan andere apps – locatiedata opvragen. Tech-expert Mary-Jo de Jong liet tegenover Nieuwsuur weten dat de kritiek soms wel ‘hypocriet’ te noemen is.

Beelden van de app

TikTok wordt steeds iets populairder, Androidworld is ook aanwezig!

Hoewel TikTok veel toestemmingen vraagt, verschilt het daarin niet per se van andere platformen. In de kritiek zou vaak worden gesproken over de toegang tot je microfoon en camera, die toestemming geven gebruikers echter ook bij andere platformen. De Jong geeft tot slot het advies om TikTok op een telefoon installeren waar ‘geen andere apps of afbeeldingen’ op staan. Op die manier kan TikTok zo min mogelijk persoonlijke data verzamelen. Ondanks dat Bytedance deze data buiten China opslaat, is het delen van zulke privacygevoelige data niet altijd even gewenst.

Gevolgen

Wat de gevolgen zullen zijn van zo’n mogelijke overname is nog onbekend. Europa zal, naast India, in het portfolio van de Chinese eigenaar achterblijven, die de dienst eerder overnam van Musical.ly. Of dat zo zal blijven, is onbekend: er lijken meerdere partijen te azen op de overname van TikTok. Ook is er veel aandacht voor de privacyschendingen bij TikTok bij Europese autoriteiten. Wat vind jij van de overname? Zou jij willen dat Microsoft ook eigenaar wordt van het Europese aandeel? Laat het in de reacties onderaan het artikel weten.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk